Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

0

Για τους βιβλιόφιλους
Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός στο σπίτι για κάποιους αποτελεί και μεγάλη ευκαιρία για διάβασμα βιβλίων.
Αυτούς λοιπόν τους συμπολίτες θέλοντας να εξυπηρετήσει το βιβλιοπωλείο 2, αποφάσισε όπως και την πρώτη περίοδο, την κατ’ οίκον εξυπηρέτηση.
Έτσι, καθόλη την διάρκεια του lockdown  θα μπορεί να φέρνει τα βιβλία που θα παραγγέλνουν οι πελάτες.
Κι αυτό μπορεί να γίνει τηλεφωνώντας στο 25410 27777 ή στέλνοντας την παραγγελία στο mail:
dyobooksote@gmail.com ή ακόμη στο facebook.
Όλα είναι εφικτά στην ηλεκτρονική μας εποχή.
Γ.Δ.


Οι εισαγγελείς…των δέντρων!
Σε λίγο, έτσι όπως κάποιοι έχουν ερμηνεύσει το ρόλο και την αποστολή των εισαγγελέων, θα έχουμε οι νεοέλληνες εισαγγελείς αλά καρτ!
Κάποιοι έχουν την εντύπωση πως οι ανά την Ελλάδα εισαγγελείς, πως ευθύνη έχουν να είναι πάντα σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας για να καταδιώκουν όλους όσους ο κάθε βαρεμένος, ψεκασμένος, ανόητος νομίζει πως o γείτονας, ο συμπολίτης ή ο Χ αυτοδιοικητικός δεν κάνει σωστά τη δουλειά του.
Πρόσφατο κι όχι τελευταίο κρούσμα ηλεκτρονικής καταγγελίας το κόψιμο ενός δέντρου κάπου στην πόλη ή τον νομό.
Αμέσως ζητεί ο αφελής να επέμβει ο εισαγγελέας γιατί έτσι νομίζει αυτός. Αυτός που τα ξέρει δήθεν, όλα, που όμως αγνοεί την νομοθεσία αλλά απλά φωνάζει, απαιτεί και αυτοϊκανοποιείται από τις φωνές του.
Γ.Δ.


46ος Πρόεδρος ο Μπάιντεν
Παρότι η εκλογική διαδικασία έχει ακόμη κάποιες μικρές εκκρεμότητες στις ΗΠΑ, η εκλογή του 46ου Προέδρου έχει οριστικοποιηθεί.
Νέος πρόεδρος για την επόμενη θητεία στο αξίωμα θα είναι ο Τζο Μπάιντεν.
Δεν θα υπεισέλθουμε στα της εκλογικής διαδικασίας διότι κάθε χώρα έχει τη δική της επιλογή.
Για μας είναι κάτι τελείως ξένο, τελείως διαφορετικό. Κι αυτό διότι την εκλογή εκεί την κρίνει η συγκέντρωση του μεγαλύτερου αριθμού αντιπροσώπων που εκλέγει η κάθε πολιτεία. Δεν έχει άμεση σχέση με την ευρωπαϊκή διαδικασία που την νίκη δίνουν τα ποσοστά ψήφων ως προς το σύνολο της χώρας.
Τέλος πάντων, εκείνο που έχει την ιδιαιτερότητά του είναι πως ηττήθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ και ό,τι αυτός αντιπροσώπευε, κυρίως δε τον άκρατο λαϊκισμό, την έλλειψη σεβασμού προς τις γυναίκες και τη διαφορετικότητα της επιλογής σε μια σειρά θέματα.
Από την άλλη, πρέπει να πούμε πως η εκλογή Μπάιντεν δεν θα αλλάξει ριζικά την υφιστάμενη πολιτική των ΗΠΑ. Όσοι το περιμένουν ότι αυτό θα γίνει με εντυπωσιακό τρόπο, είναι πολιτικώς αφελείς.
Γ.Δ.


Ο καθένας διαλέγει τον τρόπο γελοιοποίησής του
Στη σύντομη ζωή μας, μου έλεγε ο θυμόσοφος φίλος, ο καθένας από μας έχει τις όμορφες και τις δυσάρεστες στιγμές. Έχει την χαρά της επιτυχίας αλλά και της αποτυχίας, της νίκης αλλά και της ήττας. Η ζωή είναι μια διακύμανση αλλά και δίνει παράλληλα το δικαίωμα στην επιλογή του καλού ή του κακού, της σωστής ή της λανθασμένης απόφασης ή πράξης.
Το ίδιο δικαίωμα έχουν και οι δημόσιοι άνδρες. Διαλέγουν κι αυτοί τον τρόπο της γελοιοποίησής τους.
Το τελευταίο, συνέχισε, το ζούμε στο δημόσιο δημοτικό χώρο και ως γεγονός είναι θλιβερό. Το άσχημο δε είναι πως δεν την αντιλαμβάνονται κάποιοι την γελοιοποίησή τους…»
Γ.Δ.


Πόσο ζήσαμε φυσιολογικά;
Ας κάνουμε μαζί αγαπητοί αναγνώστες κάποιες επίκαιρες σκέψεις. Σκέψεις για το 2020.
Λοιπόν, από τον Μάρτιο ως αρχή και τον Απρίλιο ως δεδομένη κατάσταση παγίωσης του κορωνοϊού, η ζωή μας ήταν μια ζωή ελεγχόμενη και με κανόνες.
Υπήρξε μια χαλάρωση τον Αύγουστο κι άρχισε πάλι σταδιακά η ελεγχόμενη ζωή.
Άρα από την αρχή του 2020  ζήσαμε λίγους, ελάχιστους μήνες χωρίς έγνοια, χωρίς άγχος για την πανδημία.
Όμως, ακόμη δεν τελειώσαμε. Η ελεγχόμενη διαδρομή θα συνεχιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο σίγουρα και με πιθανότητα επέκτασης έως την Άνοιξη του 2021.
-Κουράγιο συνέλληνες, υπομονή να την ξεπεράσουμε κι αυτή την δοκιμασία.
Γ.Δ.


Τους το βγάζουν ξινό…
Γκρίνια και αγανάκτηση από την ταλαιπωρία και τα  έξοδα έχει προκαλέσει το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης των επιχειρήσεων της ΑΜΘ. Μπορεί να διαφημίστηκε ως απλό και χωρίς γραφειοκρατία αλλά το αντίθετο λένε οι λογιστές που αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν τις αιτήσεις καθώς και οι επιχειρηματίες. Επιπλέον υπάρχει σύγχυση από τις συνεχείς τροποποιήσεις. Για παράδειγμα τις προάλλες πολλοί δικαιούχοι περίμεναν στην ουρά για να πάρουν έγγραφα από το Πρωτοδικείο, τους όρισαν ραντεβού για μετά από δέκα μέρες και στη συνέχεια έμαθαν ότι έγινε τροποποίηση και μπορούν να κάνουν απλά μια Υπεύθυνη Δήλωση. Σύγχυση επικρατεί και για το αν θα πρέπει κάποιος να είναι μέλος του ΓΕΜΗ και τακτοποιημένος οικονομικά για να είναι δικαιούχος της ενίσχυσης. Πολλοί επιχειρηματίες διαμαρτύρονται λέγοντας ότι θα τους δώσουν λίγα χρήματα και εκτός ότι τους το βγάζουν ξινό με το τρέξιμο,  επιβαρύνονται με επιπλέον έξοδα όπως την επιπλέον πληρωμή στους λογιστές.
Μ.Ξ.


Επιτέλους τέλος ο Τραμπ
Επιτέλους η Αμερική εξέλεξε πρόεδρο τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν. Και ναι πρέπει να πανηγυρίζουν οι Αμερικανοί αλλά και όλος ο πλανήτης γιατί φεύγει επιτέλους ο Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου οι πολιτικές επιλογές αλλά και το αλαζονικό ύφος και ο αντιδημοκρατικός τρόπος που άσκησε εξουσία δεν είχαν προηγούμενο. Επιτέλους μπορεί να αναπνεύσει η Αμερική και να δει με αισιοδοξία το μέλλον, με έναν ενωτικό πρόεδρο που σέβεται τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία και δεν υποθάλπει τον ρατσισμό και την βία και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο σ΄όλο τον κόσμο.
Είναι χαρακτηριστικό δε στο εξώφυλλο του Spiegel ο Μπάιντεν βάζει στη θέση του το κεφάλι του Αγάλματος της Ελευθερίας. Το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό στην ψηφιακή του έκδοση φιλοξένησε σκίτσο του ίδιου δημιουργού, που τις αρχές του Φεβρουαρίου 2017, μέρες μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, το Der Spiegel είχε προκαλέσει αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια φιλοξενώντας στο εξώφυλλό του ένα σκίτσο που απεικόνιζε τον μεγιστάνα Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο ως τζιχαντιστή να αποκεφαλίζει το Άγαλμα της Ελευθερίας.
Αυτή τη φορά δείχνει τον Δημοκρατικό νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να βάζει πίσω στη θέση του το κεφάλι του Αγάλματος της Ελευθερίας. Με λεζάντα: «Κάντε την Αμερική Σπουδαία Ξανά», το χαρακτηριστικό σλόγκαν του Τραμπ.
Μ.Ξ.


Έρημη πόλη το Σαββατοκύριακο
Το Σάββατο η κίνηση στην πόλη θα λέγαμε πως ήταν υπαρκτή. Όχι ιδιαίτερα μεγάλη όπως στην Αθήνα- Θεσσαλονίκη.
Υπήρχε μια κινητικότητα στα Μάρκετ, καταστήματα για λαχανικά, φρούτα και εν γένει  καταστήματα διατροφής και έτερο ουδέν. Εκεί που υπήρχε κινητικότητα ήταν στα καφέ για εξυπηρέτηση στο χέρι ή κατ’ οίκον αποστολή.
Η Κυριακή όμως ήταν το κάτι άλλο. Η εικόνα της πόλης μας παρέπεμπε σε «έρημη πόλη».
Ελάχιστη κυκλοφορία, μάσκες φορούσαν όλοι όσοι τελικά ήταν έξω. Μάλιστα περισσότερους Ξανθιώτες έβλεπε κανείς στους γνωστούς χώρους περιπάτου, μέχρι τη γνωστή Θηλιά.
Προφανώς σήμερα η κίνηση θα επανέλθει για τα ψώνια των σπιτιών, όμως κι εκεί τα πράγματα θα’ ναι ελεγχόμενα και κυρίως για τα απαραίτητα.
Γ.Δ.


Ευκαιρία για όλους
Στο κέντρο της πόλης μας στην οδό 28ης Οκτωβρίου, δίπλα στο πρώην ξενοδοχείο Δημόκριτος, υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο και ετοιμόρροπο κτίριο.
Το κτίριο αυτό έχει τη δική του αρνητική ιστορία.
Πρώτο μέρος, οι ένοικοι επαγγελματίες το εγκατέλειψαν ως επικίνδυνο, ετοιμόρροπο.
Δεύτερο μέρος του δράματος, υπάρχει πολυϊδιοκτησία και μεταξύ των ιδιοκτητών το Νοσοκομείο Ξάνθης μετά από δωρεά συμπολίτη.
Το κτίριο αυτό που βρίσκεται και σε κεντρικό σημείο, κάποια στιγμή θα αρχίσει να καταρρέει. Κι επειδή βρίσκεται σε πολυσύχναστο μέρος είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν θύματα. Τότε λοιπόν οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες θα έχουν σοβαρό πρόβλημα.
Γι’ αυτό και άλλους εκατό λόγους, οφείλει η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου να παρέμβει παρότι δεν έχει κανένα μερίδιο ιδιοκτησίας.
Να παρέμβει για να φύγει το επικίνδυνο κτήριο με κατεδάφιση. Αν οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να συμφωνήσουν στην αξιοποίησή του δεν έχουν το δικαίωμα να διατηρούν την ασχήμια και την επικινδυνότητα.
Γ.Δ.


Η ζωή χωρίς Πολιτισμό
Οι κυβερνήσεις αλλά και η Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της, για χρόνια τώρα δεν έχουν ασχοληθεί σοβαρά με τον Πολιτισμό. Αλλά κι εμείς οι πολίτες δεν έχουμε διεκδικήσει επιτυχώς ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, ένα σχέδιο που θα αποτελούσε τον οδηγό και την αφορμή πίεσης προς τους Τοπικούς άρχοντές μας.
Ας μιλήσουμε ντόμπρα και καθαρά κι επιτέλους ας μην κρυβόμαστε.
Παρόλο που η ζωή χωρίς Πολιτισμό δεν είναι ζωή αλλά κάτι άλλο, εντούτοις, ο τομέας του Πολιτισμού στους δήμους και εν γένει στην Αυτοδιοίκηση είναι τελευταίος στην ιεράρχηση έναντι των υπολοίπων τομέων.
Η διαπίστωση δεν είναι νέα κι ούτε είναι μόνον τοπική.
Ελάχιστοι δήμοι έχουν επενδύσει σοβαρά στον τομέα του Πολιτισμού τόσο σε επίπεδο έργων όσο και ανθρώπινου δυναμικού.
Οι αντιδημαρχίες Πολιτισμού απλώς καλύπτονται από πρόσωπα όχι έχοντα σχέση με τον Πολιτισμό αλλά από πρόσωπα που θα καλύψουν μια θέση, λαμβάνοντας μια αντιμισθία και μη προσφέροντας ως έργο απολύτως τίποτε.
Το «έργο» αυτό το ζήσαμε χρόνια τώρα και στην Ξάνθη και το ζούμε και τώρα.
-Δυστυχώς…
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…