Για τα νιόκι
-200 γρ κολοκύθα
-200 γρ αλεύρι δυνατό
-1 μεγάλη πατάτα
-1 αυγό
-αλάτι
-μοσχοκάρυδο τριμμένο
Για το πέστο
-1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
-1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
-Μερικά φύλλα βασιλικού.
-1 κουτ. σούπας παρμεζάνα ή πεκορίνο
-έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
-1/2 κουτ. γλυκού ανθό αλατιού
Καθαρίζουμε την κολοκύθα, την κόβουμε σε κύβους και τη βάζουμε σε ένα ταψάκι. Ψήνουμε την κολοκύθα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 15-20 λεπτά. Αν είναι από κατάψυξη θέλει 10 λεπτά επιπλέον. Είναι σημαντικό να χάσει τα πολλά υγρά της.
Βράζουμε την πατάτα με τη φλούδα της. Μόλις βράσει (τρυπιέται με πιρούνι) αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την ξεφλουδίζουμε.
Με κουτάλα του πουρέ ή με πιρούνι λιώνουμε την κολοκύθα και την πατάτα. Δεν τα βάζουμε σε μπλέντερ. Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε το αλεύρι το αυγό χτυπημένο και τον πουρέ κολοκύθας και πατάτας. Νοστιμίζουμε με αλάτι και μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα που δεν κολλάει στα χέρια μας.
Αν έχουμε χρόνο τοποθετούμε στο ψυγείο για λίγες ώρες. Σε αλευρωμένη επιφάνεια βάζουμε μια μικρή ποσότητα του μείγματος και πλάθουμε κορδόνια περίπου 2 εκατ διαμέτρου. Με μαχαίρι κόβουμε κομμάτια σε μήκος 2.5 εκατοστά. Χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος ενός πιρουνιού πιέζουμε ελαφρά κάθε gnocchi δημιουργώντας μικρές ραβδώσεις.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα μισά gnocchi. Βράζουμε για 1 λεπτό ή και λίγο παραπάνω μέχρι να αρχίσουν να ανεβαίνουν στην επιφάνεια.
Για τη σάλτσα πέστο: Σε γουδί χτυπάμε το σκόρδο με το αλάτι, συνεχίζουμε με το κουκουνάρι και βασιλικό μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε ελαιόλαδο και παρμεζάνα ή πεκορίνο χτυπάμε λίγο ακόμη και αφήνουμε λίγο να δέσουν τα υλικά.
Σερβίρουμε όσο ακόμη είναι ζεστά με τη σάλτσα του πέστο επιπλέον πεκορίνο και φύλλα βασιλικού.