Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Φτάνει στα όριά του το Σύστημα Υγείας και στην ΑΜΘ

Φτάνει στα όριά του το Σύστημα Υγείας και στην ΑΜΘ

0
meth

Το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία της περιφέρειας λαμβάνουν εντολή να νοσηλεύουν τα περιστατικά κορωνοϊού, λόγω της πίεσης που δέχεται το Νοσοκομείο Αναφοράς

 Επτά κλίνες διαθέτει η ΜΕΘ Ξάνθης και άλλες επτά εφεδρικές- 15 οι κλίνες στην covid-19 του ΓΝΞ- Δεν νοσηλεύονται ακόμη εδώ ασθενείς

Η πίεση αρχίζει να εντείνεται στο νοσοκομείο αναφοράς στην Αλεξανδρούπολη, με έξι νέες εισαγωγές την Τετάρτη και 57 νοσηλευόμενους συνολικά για κορωνοϊό.

Τα νοσοκομεία της Περιφέρειας, το ένα μετά το άλλο, λαμβάνουν εντολή να «κρατούν» και να νοσηλεύουν περιστατικά, προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει το Π.Ν.Γ.Α.

Ανήσυχος για τις ΜΕΘ ο Τσιόδρας

«Τις τελευταίες ημέρες από τις 26 Οκτωβρίου απομακρύνεται η καμπύλη εξιτηρίων έναντι εισαγωγών, είναι πολύ περισσότεροι οι δεύτεροι από τους πρώτους. Όταν η επιδημία έχει αύξηση, δεν θα νοσηλευτούν οι άνθρωποι πάνω από 75, αλλά και άτομα άνω των 45 ετών και θα υπάρξουν νοσηλείες σε ΜΕΘ και θάνατοι, που δεν το θέλουμε» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας στις χθεσινές του ανακοινώσεις με τον πρωθυπουργό, προσθέτοντας: «από τις 26 Οκτωβρίου και μετά έχουμε αύξηση των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ, 213 σε ΜΕΘ είχαμε χθες (σ.σ. την Τετάρτη) και αυτό καλύπτει το 60% των ΜΕΘ της επικράτειας».

Ένας 31χρονος και ένας 39χρονος από την Ξάνθη στις νέες εισαγωγές του νοσοκομείου Αναφοράς

Έξι νέες εισαγωγές πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη στο νοσοκομείο Αναφοράς της Αλεξανδρούπολης και δόθηκαν τρία εξιτήρια. Σύμφωνα με την ΕΡΤ Ορεστιάδας, για νοσηλεία μπήκαν ένας 50χρονος από την Κομοτηνή, ένας 27χρονος από τη Δράμα, δύο άνδρες, 31 και 39 ετών, από την Ξάνθη, ένας 68χρονος από την Αλεξανδρούπολη και μία γυναίκα 32 ετών από την Καβάλα. Εξιτήρια δόθηκαν σε έναν 38χρονο από τις Φέρες Αλεξανδρούπολης, σε έναν 67χρονο από την Αλεξανδρούπολη και σε έναν 80χρονο από την Καβάλα.

Την Πέμπτη, στο νοσοκομείο νοσηλεύονταν 57 ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 46 στις Μονάδες Covid-19, έξι στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων και πέντε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Εντολή να νοσηλεύουν περιστατικά covid έλαβαν τα Νοσοκομεία Καβάλας και Δράμας

Τις αντοχές του μετράει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην ΑΜΘ, αφού γίνεται σαφές ότι και η επέκταση στην κλινική covid στο Νοσοκομείο αναφοράς στην Αλεξανδρούπολη δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις κατακόρυφα αυξανόμενες ανάγκες νοσηλείας στην ΠΑΜΘ. Τα Νοσοκομεία Καβάλας και Δράμας έλαβαν εντολή να νοσηλεύουν περιστατικά κορωνοϊού, ενώ το ίδιο αναμένει άμεσα και το Νοσοκομείο της Ξάνθης, όπου σήμερα δε νοσηλεύεται κανένας ασθενής.

Έως 12 ασθενείς μπορεί να «αντέξει» στη ΜΕΘ το Νοσοκομείο Ξάνθης

Επτά είναι συνολικά οι κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ξάνθης, εκ των οποίων η μία με αρνητική πίεση. Παράλληλα, έτοιμη είναι και η εφεδρική κλινική που έχει δημιουργηθεί και μπορεί να υποστηρίξει τη νοσηλεία έως και επτά ασθενών.

Παράλληλα, η κλινική covid-19 του Νοσοκομείου Ξάνθης διαθέτει 15 κλίνες (με αρνητική πίεση) και μπορούν να διατεθούν και άλλες αν χρειαστεί.

Βασική προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση αποτελεί η κάλυψη με κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Βέβαια, οι υποδομές αυτές δεν είναι σε κανένα κακό σενάριο επαρκείς, αν ληφθεί υπόψη ότι «50 ΜΕΘ προσθέτουμε στο «Σωτηρία», αλλά με αυτή την ταχύτητα, μπορούσαν να γεμίσουν σε 3-4 ημέρες», όπως είπε χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός.

Ελαφρά η καθόλου συμπτώματα στην πλειονότητα των κρουσμάτων της Ξάνθης

Για την ώρα, μάλλον ευτυχές είναι το γεγονός ότι η πλειονότητα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της Ξάνθης αφορά άτομα νεαρής ηλικίας και όχι ευπαθών ομάδων και για το λόγο αυτό οι ανάγκες νοσηλείας παρέμειναν μέχρι σήμερα ελεγχόμενες. Σχεδόν το σύνολο των κρουσμάτων προέρχεται το τελευταίο διάστημα από την πόλη της Ξάνθης, ενώ ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις από τα χωριά.

318 νέα κρούσματα στην ΑΜΘ-31 στην Ξάνθη

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες, νέο αρνητικό ρεκόρ με 2.917 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, με 187 συμπολίτες μας διασωληνωμένους και 29 καταγεγραμμένους θανάτους. Οι θάνατοι πλέον στη χώρα έφτασαν τους 702.

Στην ΠΑΜΘ τα κρούσματα έφτασαν τα 318 με τη μεγαλύτερη «πίεση» να τη δέχεται τώρα η Δράμα με 162 νέα κρούσματα. 47 καταγράφηκαν στη Ροδόπη, 41 στον Έβρο, 37 στην Καβάλα και τα λιγότερα στην Περιφέρεια για μία ακόμη μέρα στην Ξάνθη, όπου εντοπίστηκαν 31 νέα κρούσματα.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …