Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

0

 Ιδού το σκάνδαλο
Σκάνδαλο, μεγάλο και το καταγγέλλουμε. Ο ίδιος ο δήμος Κομοτηνής, κόβει δέντρα, ναι δέντρα, από το γνωστό πάρκο στην πλατεία.
Δεν ακούν, δεν βλέπουν οι εισαγγελείς; Δεν διαβάζουν;  Μα είναι δυνατόν να κόβει τα δέντρα ο ίδιος ο δήμος; Πού βρισκόμαστε αλήθεια, με ποιο δικαίωμα;
Πώς, τι είπατε; Ότι το δικαίωμα της κοπής μεγάλων, ασθενών, γερασμένων και εν γένει δέντρων το έχει αποκλειστικά ο κάθε δήμος ανά την επικράτεια;
Καλέ, αλήθεια μας λέτε;
Κι εμείς που φωνάζαμε τόσο και ζητούσαμε την παρέμβαση του εισαγγελέα, τώρα τι θα λέμε;
-Πάντως ότι δεν γνωρίζαμε τη νομοθεσία, ότι δεν ρωτήσαμε να μάθουμε την πραγματικότητα, ε, αυτό δεν θα το πούμε. Αλίμονο.
Γ.Δ.


Επτά χρόνια φαγούρας
Σίγουρα θα έχετε αντιληφθεί ότι οι δημοτικοί μας άρχοντες πως διακρίνονται, τουλάχιστον για την υπομονή τους.
Ο Στυλιανίδης το ξεκίνησε, ο Δημαρχόπουλος το έζησε και το έδωσε κάμποσες παρατάσεις, ο Τσέπελης ελπίζουμε να το δει να τελειώνει.
Για όσους δεν το κατάλαβαν, για το παλιό Δημαρχείο ο λόγος. Που εδώ και επτά χρόνια αναστηλώνεται κι ακόμη δεν λέει να τελειώσει το έργο.
Ας σφίξει τα λουριά ο Τσέπελης του εργολάβου κι ας τελειώσει επιτέλους. Τόσα χρόνια για μια ανακαίνιση, πάει πολύ και η υπομονή έχει τα όριά της, όπως και το ψιλό γαζί.
Ευθύνες βέβαια έχει και η γνωστή για τις καθυστερήσεις της υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία για την οποία θα επανέλθουμε συντόμως.
Γ.Δ.


Στο σπίτι του κρεμασμένου…
Την είχε ξεχάσει τη λαϊκή ρήση ο Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος που λέει «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί».
Ερώτηση προς την δημοτική αρχή υπέβαλε για να πληροφορηθεί εάν η διοίκηση Τσέπελη κατέθεσε προτάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων.
Και η απάντηση που πήρε από τον δήμαρχο θύμισε τις δικές του ευθύνες. Δηλαδή, «για να υποβληθούν προτάσεις, πρέπει πρώτα να τακτοποιηθούν τα κτίρια από απόψεως νομιμότητας κλπ, κάτι που δεν κάνατε επί 5 χρόνια στη θητεία σας. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα».
Τόμπολα λοιπόν.
Και κάτι ακόμη. Το Τεχνικό Επιμελητήριο επί Πλέσια στη διοίκηση είχε θέσει παρόμοιες προτάσεις προς τους δήμους. Αδιαφόρησαν όλοι.
Γ.Δ.


Η κρίση αναδεικνύει τους ηγέτες λέει ο λαός
Πρόκειται για κοινά αποδεκτή άποψη. Οι ηγέτες αναδεικνύονται μέσα από τις δημόσιες κρίσεις. Κρίσεις εθνικές, οικονομικές, υγειονομικές, φυσικές.
Εκεί ξεδιπλώνεται και αναδεικνύεται η προσωπικότητα του πολιτικού που τον καθιερώνει στη συνείδηση του λαού ως ηγέτη, ως άνθρωπο που ανοίγει δρόμους, χαράσσει πορεία με στόχο πάντα την προστασία της πλειοψηφίας.
Ρίξτε λοιπόν μια ματιά γύρω σας και δείτε ποιοι ξεχωρίζουν ως ηγέτες σήμερα στο πολιτικό προσκήνιο.
Γ.Δ.


Τα αστεία τελείωσαν, φτάνει η ανοχή
Δικάστηκε προχθές ο Μητροπολίτης Κέρκυρας, διότι την εποχή του γενικού λοκντάουν παρότρυνε ανοιχτά τους πιστούς να εξαπατούν την αστυνομία, να στέλνουν sms για περπάτημα και να πηγαίνουν κρυφά στις εκκλησίες να κοινωνούν! Δηλαδή τους ζητούσε ξεκάθαρα και απερίφραστα να παρανομήσουν. Για το λόγο αυτό λοιπόν δικάστηκε και –ω τι έκπληξη – αθωώθηκε. Στη συνέχεια βέβαια ο εισαγγελέας (διασώζοντας την τιμή της δικαιοσύνης) άσκησε έφεση κατά της απόφασης και θα ξαναδικαστεί ο ιεράρχης.
Τώρα ήρθε η ώρα να τελειώσουν τα αστεία. Ενώ χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα πειθούς, η επιστήμη, η επίκληση στο συναίσθημα, στον ανθρωπισμό, στο φιλότιμο, αυτά δεν είχαν αποτέλεσμα. Κάποιοι συνεχίζουν εμμονικά να αρνούνται να συμμορφωθούν.
Η πραγματικότητα ωστόσο είναι αμείλικτη και υπερβαίνει κάθε ιδεοληψία και «άποψη». Ο Covid-19 σκοτώνει. Και αν δεν σκοτώσει εσένα, μπορεί να σκοτώσει κάποιον άλλον. Κλείνει μαγαζιά, στερεί δουλειές και καταστρέφει ζωές. Δεν μπορεί να αφεθούν κάποιοι να συμπεριφέρονται με τρόπο ανεύθυνο και αντικοινωνικό.
Καμία ανοχή στους γραφικούς, στους ψεκασμένους, στους αρνητές, όποιοι κι αν είναι αυτοί, δεν πρέπει να υπάρχει πλέον ούτε από την πολιτεία αλλά και ούτε και από από όλους εμάς…
Α.Κ.


 Διχασμός στις ΗΠΑ
Πρωτοφανές και απαράδεκτο να το σκεφθεί κανείς πως μπορούσε ηγέτης δυτικής χώρας ν’ αρνείται να αποδεχθεί την ήττα του και δεύτερο να ζητά από τους ψηφοφόρους του να βγουν στους δρόμους με τα όπλα!
Ξάφνιασμα και σοκ πρώτου βαθμού για τον ξεπεσμό της ηγέτιδας χώρας του πλανήτη. Αυτή τη στιγμή ο διχασμός και η πόλωση στην αμερικανική κοινωνία είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Μάλιστα σε επίπεδο απρόβλεπτης εξέλιξης. Το θετικό είναι πως η πλευρά του νικητή Μπάιντεν κρατά χαμηλό προφίλ, θεωρώντας πως τις δύσκολες αυτές ώρες πως απαιτείται ψυχραιμία, όχι αντιπαραθέσεις.
Εξάλλου η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται.
Πάντως αυτήν την άσχημη εικόνα της Αμερικής μόνον ένας Τραμπ μπορούσε να δημιουργήσει. Για πρώτη φορά συμβαίνει αυτό να αυτοανακηρύσσεται νικητής ένας υποψήφιος ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση. Πλήγμα σοβαρό για το κύρος των ΗΠΑ από τους λαϊκιστές.
Γ.Δ.


Πανελλαδικό λοκντάουν
Αφού με τα λίγα που μας ζητούσαν δεν κάναμε αυτά που έπρεπε, ήρθε η ώρα, ως ήταν επακόλουθο, για πανελλαδικό κλείσιμο μέσα.
Επιστρέψαμε και με βελτίωση μάλιστα, στην εποχή Μαρτίου-Απριλίου.  Με την κυκλοφορία μόνο για τα απαραίτητα, με τις αποστολές SMS ή συμπλήρωση εντύπων.
Όπως είπαν, ο πρωθυπουργός και ο καθηγητής Σωτ. Τσιόδρας, η πίεση στο σύστημα υγείας που κάθε ημέρα μεγάλωνε και οι θάνατοι, ήταν οι αποδείξεις πως τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν τώρα και για χρονικό διάστημα 3 εβδομάδων.
Λεπτομέρειες της νέας απόφασης θα γίνουν γνωστές για να διευκρινιστούν οι τρόποι της ζωής μας για τον μήνα αυτόν.
Γ.Δ.


Ζητούμενο, η σοβαρότης
Ας μιλήσουμε καθαρά και χωρίς περιστροφές για το θέμα της πανδημίας του νέου ιού.
Η αδιάφορη έως σημείου εγκληματικής αφέλειας κάποιων για την μη προστασία τους, στοιχειωδώς έστω, ήταν μία από τις αιτίες η επιδημία να λάβει τις διαστάσεις αυτές.
Η νοοτροπία κάποιων που βλακωδώς πίστευαν (με ποια στοιχεία άραγε;) ότι είναι απρόβλητοι, έγιναν φορείς που μόλυναν τους οικείους τους.
Η έλλειψη σοβαρότητας του νεοέλληνα με την σκέψη «…εντάξει μωρέ, εμένα θα βρει ο ιός;» τροφοδότησε τον ιό που τώρα «χτυπάει» όλες τις ηλικίες.
Ας σοβαρευτούμε έστω τώρα. Ας αγνοήσουμε τους ψεκασμένους, τους θρησκόληπτους, τους ανόητους και τους βλάκες. Ως νοήμοντες, σύγχρονοι πολίτες, να συμπεριφερθούμε προστατεύοντας τον εαυτό μας και όλους όσους έχουν μυαλό και λογική.
Ας κάνουμε αυτό που πρέπει, κι ας αγνοήσουμε τις θεωρίες συνωμοσίας.
Η Χριστιανική Αγάπη θα πρέπει να είναι η επιλογή μας για τους συνανθρώπους, παρότι αυτό το έχουν «ξεχάσει» κάποιοι ιερωμένοι παντός αξιώματος.
-Τι να εννοούσε ο Χριστός, ρωτάμε, με το μοναδικό και ανυπέρβλητο «Αγαπάτε Αλλήλους»;
Γ.Δ.


Μητσοτάκης: «Δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη ζωή συμπολιτών μας»
Το εύλογο ερώτημα «γιατί δεν δόθηκε χρόνος να λειτουργήσουν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί πριν μόλις μία εβδομάδα, αλλά προχωρά  άμεσα σε lockdown» δέχθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν το περασμένο Σάββατο, ελήφθησαν μετά από επεξεργασία των στοιχείων του τελευταίου δεκαημέρου του Οκτωβρίου, τα οποία έδειχναν μια αύξηση της διασποράς, η οποία όμως ήταν τοπική και ελεγχόμενη. Ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες, είχαμε σε 5 μέρες 10.000 κρούσματα, δηλαδή  μία εκθετική αύξηση σε όλη τη χώρα τόσο επιθετική, που σύντομα θα γινόταν ανεξέλεγκτη, ενώ έφερε ως παράδειγμα το Βέλγιο –χώρα με ίδιο πληθυσμό- που είχε 1.600 κρούσματα και σε μια βδομάδα χωρίς lockdown έφτασε στα 17.000!
Συνεπώς, δεν υπήρχε χρόνος καθυστέρησης πια και ελήφθη άμεσα η απόφαση για lockdown. «Εγώ δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε πως «Η αμφισβήτηση να είναι στις πολιτικές επιλογές, όχι στα επιστημονικά, όχι στα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι αποφάσεις είναι πολιτικές. Εμείς αναλαμβάνουμε στο ακέραιο την ευθύνη…»
Κ.Γ.


Λύρατζης ο …σαματατζής
Μεγάλο …σαματά έκανε ο επικεφαλής της «Νέας Ξάνθης» Πασχάλης Λύρατζης  στο δημοτικό συμβούλιο. Παρότι έγινε με τηλεδιάσκεψη αυτό δεν τον εμπόδισε να επιτεθεί με σφοδρότητα κατά του πρόεδρου Γιάννη Μπούτο τον οποίο αποκάλεσε «φασίστα» και μάλιστα κατέθεσε πρόταση μορφής εναντίον του για το τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του. Ο λόγος ήταν ότι δεν του έδωσε απάντηση σε μια ερώτηση που κατέθεσε και επιπλέον δεν του έδωσε το λόγο να την αναπτύξει. Να εξηγήσουμε ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον αναπληρωτή πρόεδρο κ. Σαββίδη επειδή έλειπε εκτός πόλης ο κ. Μπούτος και στην συνέχεια όταν ήλθε ανέλαβε εκείνος. Ο κ. Λύρατζης κατά την ώρα των ερωτήσεων είπε ότι θα περιμένει να θέσει το ερώτημα στον κ. Μπούτο. Όταν όμως ήρθε είχε περάσει η ώρα των ερωτήσεων και συζητιούνταν τα θέματα ημερησίας διάταξης. Ο κ. Μπούτος αρνήθηκε να επανέλθει και τότε ο κ. Λύρατζης αντέδρασε φωνασκώντας και ο πρόεδρος είπε να του κλείσουν το μικρόφωνο. Τότε εκείνος ξέσπασε με χαρακτηρισμούς εναντίον του καλώντας τον μάλιστα να απολογηθεί γιατί καθυστέρησε και ότι δεν είναι το σπίτι του το δημοτικό συμβούλιο για να μην δίνει λογαριασμό!
Γενικά ο κ. Λύρατζης ιδιαίτερα τελευταία έχει μια ερειστική και ειρωνική συμπεριφορά . Για παράδειγμα στην ίδια συνεδρίαση προέβη σε ειρωνικά σχόλια και για το επίπεδο μόρφωσης του αντιδημάρχου κ. Φανουράκη.
Ασχολίαστο σε κάθε περίπτωση όταν μάλιστα ο ίδιος δεν έχει να επιδείξει …ακαδημαϊκή καριέρα!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…