Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δεύτερο lockdown: Γκρίζο σε όλη τη χώρα

Δεύτερο lockdown: Γκρίζο σε όλη τη χώρα

0

Επανέρχονται οι μετακινήσεις με sms από το Σάββατο-Δεν κλείνουν νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και σχολεία ειδικής αγωγής

 Κ. Μητσοτάκης: «Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας»

Η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η εκτίναξη των κρουσμάτων ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στο νέο lockdown που θα εφαρμοστεί από αύριο και μέχρι το τέλος του μήνα σε όλη τη χώρα. Ο χάρτης γίνεται γκρι από τις 6 πμ του Σαββάτου και τα μέτρα ακολουθούν το «πρότυπο» του Μαρτίου με εξαίρεση νηπιαγωγεία, δημοτικά και ειδικά σχολεία που παραμένουν σε λειτουργία.

Κ. Μητσοτάκης: «Σε 15 ημέρες η πίεση στο σύστημα υγείας θα ήταν ανυπόφορη και δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να το επιτρέψω

«Τα επιστημονικά δεδομένα δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, αλλά τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα”, σημείωσε στις χθεσινές του ανακοινώσεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, όταν ανακοίνωσε τα νέα δραστικά μέτρα.

«Γιατί τώρα;» είπε: «Η απάντηση είναι πολύ σαφής. Τις τελευταίες 5 ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Σχεδόν 10.000 κρούσματα σε 5 ημέρες. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, στις πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε, άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων».

«Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος «γιατί δεν περιμένετε 10-15 ημέρες να δείτε αν τα μέτρα που πήρατε έχουν αποτέλεσμα;»» ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να δώσει την απάντηση: «Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Αν δεν δουλέψουν, σε 15 ημέρες η πίεση στο σύστημα υγείας θα ήταν ανυπόφορη και δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να το επιτρέψω».

Ν. Χαρδαλιάς: Περιορισμοί κυκλοφορίας «όπως και την άνοιξη»

O υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης ανακοίνωσαν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Μεταξύ άλλων:

Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μεταξύ νομών

Μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος στη χώρα

Ανοιχτά τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα σχολεία ειδικής αγωγής

Ειδικά για κομμωτήρια δίνεται παράταση δύο ημερών, μπορούν να λειτουργήσουν το Σάββατο και την Κυριακή

Επιτρέπονται delivery και take away

«Όπως και την άνοιξη», εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, «θα ισχύσουν περιορισμοί στην κυκλοφορία, καθώς οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για μετάβαση από και προς την εργασία ή συνοδεύοντας το παιδί στο σχολείο αλλά και για λόγους έκτακτης ανάγκης».

Η μετάβαση από και προς την εργασία τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, εφόσον είναι απαραίτητο, επιτρέπεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση του εργοδότη η οποία εκδίδεται μέσω του συστήματος «Εργάνη».

Για τη μετάβαση των μαθητών από και προς το σχολείο εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τον διευθυντή του σχολείου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …