Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΠΘ: Δυο ερευνητικά προγράμματα χρήσιμα για την Πολιτική Προστασία και την κοινωνία

ΔΠΘ: Δυο ερευνητικά προγράμματα χρήσιμα για την Πολιτική Προστασία και την κοινωνία

0

Μέσα στον Δεκέμβριο θα «τρέξει» ερευνητικό πρόγραμμα για τα «επικίνδυνα σημεία» στην ΑΜΘ σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή πυρκαγιών

Στόχος η δημιουργία ενός Κέντρου Διακινδύνευσης. Ανάλογη έρευνα ολοκληρώθηκε από ερευνητική ομάδα του ΔΠΘ για τις κατολισθήσεις στην Αττική

Διαπρέπει με το ερευνητικό του έργο το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του ΔΠΘ και αυτό εκτός από ακαδημαϊκή σημασία έχει και κοινωνικό αλλά και οικονομικό αποτύπωμα με οφέλη για την Πολιτική Προστασία αλλά και την επιχειρηματικότητα.

Έρευνα του ΔΠΘ για τις κατολισθήσεις στην Αττική

Ειδικότερα ένα ερευνητικό πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί και ένα αρχίζει τον Δεκέμβριο . Το πρώτο με επικεφαλής τον  Επίκουρο Καθηγητή Τεχνικής Γεωλογίας κ. Γιώργο Παπαθανασίου  ο οποίος πλαισιωμένος από  ερευνητική ομάδα που απαρτίζεται από τους: Γκανά Θανάση διευθυντής ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ΕΑΑ, Ταβουλάρης Νίκος δρ. τεχνικό γεωλόγο ΕΜΠ και τον Αργυράκη Παναγιώτη υποψ. Διδάκτωρ ολοκλήρωσαν την έρευνα με θέμα: Διαχείριση της κατολισθητικής διακινδύνευσης στην Περιφέρεια Αττικής. Ένα πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα (υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης) και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο), μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ για την Πράξη με τίτλο «Υποστήριξη ερευνητών με έμφαση στους νέους ερευνητές-κύκλος Β’» (M.I.S. 5050327).

Τα συμπεράσματα της έρευνας καθώς και ο χάρτης επικινδυνότητας με τις  περιοχές που χαρακτηρίστηκαν ως κατολισθητικού κινδύνου παρουσιάστηκαν σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα της έρευνας ο κ. Παθανασίου σημείωσε: «ο κυριότερος σκοπός της έρευνας είναι να συνδράμει τις δημόσιες αρχές και ειδικότερα αυτές της Περιφέρειας Αττικής με μια μεθοδολογία εκτίμησης και ποσοτικοποίησης του κατολισθητικού κινδύνου που μπορεί δυνητικά να προκύψει σε διάφορες θέσεις στα γεωγραφικά και διοικητικά όρια στην Περιφέρεια Αττικής».

Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Παπαθανασίου σημείωσε πως ανάλογη έρευνα θα μπορούσε να γίνει και για την ΑΜΘ και την Ξάνθη καθώς ιδιαίτερα η ορεινή περιοχή παρουσιάζει κατολισθητικά φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο τους κατοίκους αλλά και δημιουργούν προβλήματα στους οικισμούς: «Τα οφέλη που προκύπτουν από ανάλογες έρευνες είναι πολλά καθώς χαρτογραφούνται τα επικίνδυνα σημεία και αυτό είναι ένα δεδομένο που μπορεί να λάβει υπ’ όψιν της η Πολιτική προστασία και σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων να προβεί σε προληπτικές δράσεις προστασία, πχ, να διακόψει την κυκλοφορία νωρίτερα για να μειώσει την επικινδυνότητα. Σε αρκετές χώρες εφαρμόζονται τέτοια μοντέλα που βασίζονται σε αντίστοιχες μελέτες».

Μέσα στον Δεκέμβριο θα «τρέξει» ερευνητικό πρόγραμμα για τα «επικίνδυνα σημεία» στην ΑΜΘ σε περίπτωση φυσικών καταστροφών

Το ερευνητικό πρόγραμμα που έχει εγκριθεί και πρόκειται να «τρέξει» μέσα στον Δεκέμβριο έχει πεδίο έρευνας την ΑΜΘ. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Δρ. Ιωάννης Μ. Ντόκας που κατέχει τη θέση του Επίκουρου Καθηγητή στον τομέα Ασφάλειας και Απόδοσης Μηχανικών Συστημάτων στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα επεσήμανε: «Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Διακινδύνευσης που θα συλλέγει δεδομένα από πολλές πηγές όπως από την Μετεωρολογική Υπηρεσία, από τα Σεισμολογικά κέντρα, θα γίνεται μια επεξεργασία και ανάλυση και θα καταγράφεται ο εκτιμώμενος κίνδυνος σε πραγματικό χρόνο από φυσικές κατατροφές (καιρικά φαινόμενα , σεισμοί πλημμύρες) αλλά και ατυχήματα που συνδέονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα καθώς και οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και στις κοινωνίες». Ο κ. Ντόκας ανέφερε ως παράδειγμα την πυρκαγιά στο εργοστάσιο  sunlight  τονίζοντας πως οι επιχειρήσεις θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και  να αντλούν δεδομένα από το κέντρο διακινδύνευσης για κάθε τους επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και κάθε ενδεχόμενο ατύχημα: «Εκτιμούμε τον κίνδυνο σε ανθρώπους και σε οικονομικό κεφάλαιο και τις συνέπειες που θα προκύψουν». Όπως ανέφερε ο κ. Ντόκας στην Ξάνθη μπορεί να μελετηθεί το οδικό δίκτυο, οι υποδομές, οι γέφυρες καθώς και το μονοπάτι στα Στενά του Νέστου. Θα εντοπιστούν τα σημεία που παρουσιάζουν επικινδυνότητα και χρήζουν παρεμβάσεων και θα προταθούν αισθητήρες στους ποταμούς της ΑΜΘ για να ελέγχουν το ύψος της στάθμης για τον κίνδυνο πλημμυρών.  Ένα «εργαλείο» χρήσιμο για την Πολιτική Προστασία.

Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό περίπου 2 εκ. ευρώ για σ’ αυτό θα εργαστούν 40 νέοι επιστήμονες, από το ΔΠΘ και εξωτερικοί συνεργάτες από το ΑΠΘ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…