Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολίτες για την Ξάνθη: Είναι σα να έχουμε δημοτική αστυνομία χωρίς να έχουμε

Πολίτες για την Ξάνθη: Είναι σα να έχουμε δημοτική αστυνομία χωρίς να έχουμε

0

Η παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης ασκεί κριτική για την τροπολογία που δίνει καθήκοντα δημοτικής αστυνομίας σε διοικητικούς υπαλλήλους των ΟΤΑ

Αντιδρούν στην τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης που δίνει καθήκοντα δημοτικής αστυνομίας σε διοικητικούς υπαλλήλους των ΟΤΑ, οι σύμβουλοι της παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη», επισημαίνοντας αφενός την αναποτελεσματικότητα του μέτρου λόγω έλλειψης εκπαίδευσης από την πλευρά των υπαλλήλων και θυμίζοντας αφετέρου τις ευθύνες της προηγούμενης δημοτικής αρχής για τη μη επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας.

Η ανακοίνωση της παράταξης αναφέρει: «Με τροπολογία στο  νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη λήψη μέτρων για την εφαρμογή Ευρωπαϊκής Οδηγίας, η ΝΔ με το άρθρο 2 της τροπολογίας του Υπουργείου Εσωτερικών δίνει το δικαίωμα στους Δημάρχους, να βάζουν διοικητικούς υπαλλήλους χωρίς καμιά απολύτως εκπαίδευση, να εκτελούν αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας, που «έχουν σχέση με την εύρυθμη λειτουργία της πόλης τους», καθώς «και τις αρμοδιότητες που ανατίθενται στη δημοτική αστυνομία, ως αρμόδια αρχή ελέγχου και επιβολής κυρώσεων των μέτρων για την αποτροπή της πανδημίας».

Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το όχι και τόσο μακρινό 2013, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κατάργησε τη Δημοτική Αστυνομία μέσα σε μια νύχτα, υπηρετώντας μνημονιακές επιταγές και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την επανασύστησε.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, αντί να προχωρήσει στην πρόσληψη εκπαιδευμένου προσωπικού (τώρα που δεν βρίσκεται η χώρα σε δημοσιονομικούς περιορισμούς), το οποίο θα έχει τις απαραίτητες γνώσεις διαχείρισης των περιστατικών που προκύπτουν στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας, επιλέγει να προσθέσει άλλο ένα βάρος στους Δήμους, βάζοντας ανθρώπους που καμία σχέση δεν έχουν με τη δημοτική αστυνομία, να ελέγχουν τους συμπολίτες τους.

Αξίζει επίσης να θυμίσουμε τις τεράστιες ευθύνες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, η οποία εξυπηρετώντας στενά κομματικά συμφέροντα και νομίζοντας ότι κάνει αντιπολίτευση στην τότε κυβέρνηση, δεν προχώρησε στην επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, όπως έπραξαν πολλοί άλλοι Δήμοι, ενώ μπορούσε και υπήρχε η συμφωνία των παρατάξεων της μειοψηφίας. Τελικά, αντιπολιτεύτηκε τους δημότες και τις δημότισσες της Ξάνθης.

Αξίζει τέλος να θυμίσουμε ότι σ’ εκείνη τη Δημοτική Αρχή συμμετείχε ο νυν Δήμαρχος αλλά και άλλοι που παρείχαν ασυζητητί τη συμφωνία τους ή τη βολική «αφωνία» τους και είναι σημερινά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πέρα όμως από όλα αυτά, είναι διαχρονική η ευθύνη πολλών αιρετών των εκάστοτε Δημοτικών Αρχών του Δήμου Ξάνθης, λόγω των παρεμβάσεων σε προσπάθειες πραγματικού ελέγχου, με αποτέλεσμα να απαξιώνεται το ελεγκτικό έργο, της τότε Δημοτικής Αστυνομίας. Αναρωτιόμαστε και μας προβληματίζει η τωρινή εξέλιξη, καθότι θα πρόκειται για «ευκαιριακή» διαδικασία όπου οι εντεταλμένοι διοικητικοί υπάλληλοι είναι ευάλωτοι σε πιέσεις και απροστάτευτοι λόγω απειρίας,  χωρίς παράλληλα την προστασία του θεσμικού πλαισίου μιας Δημοτικής Αστυνομίας.

Ποιος είναι λοιπόν ο σχεδιασμός; Διοικητικοί υπάλληλοι του Δήμου θα ελέγχουν τις πλατείες και θα κόβουν πρόστιμα; Τα φαιδρά φαινόμενα, αστυνομικοί να κυνηγούν παιδιά με skate και ποδήλατα που νομιμότατα και με μάσκες αθλούνται, θα επαναληφθούν με διοικητικούς υπαλλήλους σε ρόλο δημοτικής αστυνομίας;  Τόση αριστεία στα επιτελεία;».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανασκευάζει ο Αθανασίου, κάνοντας λόγο για παρερμηνείες

Τονίζει ότι ουδέποτε αμφισβήτησε τον πατριωτισμό των συναδέλφων μου βουλευτών ανεξαρτήτως …