Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή:  Από την εποχή του «έμεινα» στην εποχή του «έγινα» έγκυος

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή:  Από την εποχή του «έμεινα» στην εποχή του «έγινα» έγκυος

0

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα σποράκι και ένα αυγουλάκι. Το καθένα κατάφερε να ξεχωρίσει από εκατομμύρια άλλα, ώστε να συναντηθούν, πάνω σε μια στιγμή ευχάριστη συνήθως, τουλάχιστον για τον ένα από τους δύο. Το σποράκι μπήκε στο αυγουλάκι, έγιναν ένα και έφτιαξαν έτσι μια καινούρια ζωή! Κανείς δεν τα πήρε χαμπάρι, κανείς δεν κατάλαβε και δεν είδε τίποτα…

Έμεινα έγκυος! Αναφωνεί με έκπληξη και ενθουσιασμό η γυναίκα. Γεγονός απρόσμενο, ήξερε περίπου αλλά όχι ακριβώς τη στιγμή και το πώς. Κάποιες νιώθουν κούραση, υπνηλία, ναυτία, οσμές, ενόχληση στην κοιλιά ή τους μαστούς, υποψιάζονται ή όχι. Το τεστ έρχεται μετά από κάποιες μέρες καθυστέρησης περιόδου. Και ώ του θαύματος!

Σήμερα το παραμύθι λέγεται αλλιώς για πολλές γυναίκες. Στη ζωή μας μπήκε η υπογονιμότητα και έφερε παρέα την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Αίτια κληρονομικά, στρες, αλκοόλ, τσιγάρο, καθιστική ζωή, παχυσαρκία, καρκίνος ή άγνωστα, για την πλειοψηφία των υπογόνιμων ζευγαριών. Και αρχίζει το `πανηγύρι`.

Μετράμε πόσα αυγά έχει μια γυναίκα, πόσα σπόρια ο άνδρας και αν αυτά έχουν φυσιολογική όψη και κίνηση. Ελέγχουμε τις ορμόνες, τη μήτρα, σχήμα, πάχος, αν έχει μικρόβια ή αρρώστιες. Αποφασίζουμε ποια μέθοδο θα ακολουθήσουμε, αν θα βάλουμε σπέρμα στον κόλπο ή στη μήτρα ή αν θα πάρουμε τα αυγά από τη γυναίκα και τα σπόρια από τον άνδρα, θα τα παντρέψουμε στο εργαστήριο και θα βάλουμε μετά μέσα στη μήτρα όσα έμβρυα επιβιώσουν. Αν η γυναίκα δεν έχει αυγά, θα βρούμε μια άλλη που θα δώσει τα δικά της. Αν ο άνδρας δεν έχει σπέρμα, θα αγοράσουμε από τράπεζα σπέρματος. Αν η γυναίκα δεν έχει μήτρα, θα ψάξουμε για παρένθετη μητέρα. Λύση για όλα. Βαθιά τσέπη να έχεις μόνο. Όλα νόμιμα και τακτοποιημένα…

Μετά θα αρχίσουμε να κάνουμε ενδοκολπικό υπέρηχο και εξετάσεις αίματος στη γυναίκα, ίσως και μέρα παρά μέρα για να επιλέξουμε την κατάλληλη στιγμή παρέμβασης. Στο μεταξύ, η γυναίκα παίρνει χάπια δύο με τρεις φορές την ημέρα, κάνει ενέσεις κάθε μέρα, βάζει υπόθετα, για εβδομάδες ολόκληρες. Αν δεν πιάσουμε τη σωστή στιγμή, δηλαδή τον πλήρη ευθυγραμμισμό δόσης φαρμάκου, ορμονών, μέγεθος αυγού, πάχος ενδομητρίου, σχηματισμό εμβρύου, ψυχολογία της γυναίκας, το αποτέλεσμα είναι μια αρνητική χοριακή. Δηλαδή χάσαμε. Και αν θέλουμε ξαναπαίζουμε, σαν το καζίνο. Καμιά δεκαριά φορές συνήθως. Κάθε γύρος διαρκεί από ένα έως και τέσσερις μήνες το λιγότερο. Χιλιάδες τα ευρώ, χιλιάδες τα χιλιόμετρα,…σε τι μονάδα μετρώνται τα συναισθήματα; Δεν μπορεί να είναι σε αριθμό δακρύων. Και αυτά στερεύουν κάποια στιγμή.

Στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η γυναίκα έχει δει τα πάντα. Ξέρει ακριβώς την ώρα που το σπόρι συνάντησε το αυγό, την ώρα που το έμβρυο ξάπλωσε στη μήτρα της, τη μέρα που πρέπει να κάνει το τεστ. Περιμένει καρτερικά για μέρες, παίρνοντας φάρμακα και συνεχίζοντας τις ενέσεις, έχοντας συμπτώματα που μοιάζουν με εγκυμοσύνης, ενώ μπορεί να μην είναι. Απλώς περιμένει να το διαπιστώσει, να νιώσει την τραγική ειρωνεία που βιώνει.

Και κάποια στιγμή, μη αναμενόμενη και άγνωστη, εάν η γυναίκα είναι τυχερή και συνήθως όταν έχει εξαντληθεί, παραιτηθεί και παραδοθεί στη μοίρα της, να ένα θετικό αποτέλεσμα! Έμεινα έγκυος! Ή μήπως έγινα; Πάντως είμαι! Και τώρα ας προσευχηθούμε η εγκυμοσύνη να ολοκληρωθεί και να γεννηθεί υγιές μωρό…

Ιατρός Σταυρούλα Ε. Παπαδοπούλου
Ειδικός Παθολόγος
Ειδικός Ενδοκρινολόγος, Διαβητολόγος και Μεταβολικών νόσων
Βελισσαρίου 4 – 6, 5ος όροφος, Ξάνθη, 67100, Ελλάδα
Τηλ/Φαξ: 2541.400.119/ Κιν: 6934.56.22.24

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Σταυρούλα Παπαδοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η φιλανθρωπία δεν έλυσε ποτέ κανένα δομικό κοινωνικό πρόβλημα

Την Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως ο «Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης» θα χρηματοδοτή…