Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

0

Έλλειψη πολιτικής μεγαλοψυχίας
Στη χώρα αλλά και στον μικρόκοσμο του νομού μας, το πολιτικό μας σύστημα παρουσιάζει μια ένδεια. Πάσχει, δεν διακρίνεται από πολιτική μεγαλοψυχία. Παραμένει, δυστυχώς, μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα και τον τόπο μας.
Απουσιάζει η αντίληψη των ανοιχτών οριζόντων εξαιτίας της στενόκαρδης και στενοκομματικής προσέγγισης.
Σπάνια θα χειροκροτηθεί και επαινεθεί πρόταση «αντιπάλου». Το ίδιο πιο σπάνιο ένα δημόσιο «μπράβο» για τον πρώην ή και το έργο του νυν. Επικρατεί η δυσφορία, αιχμές, υπονοούμενα ή και αγνόηση.
Είναι ένα πρόβλημα μεγάλο. Ο νυν να αγνοεί τον τέως και ο τέως να μην αποδέχεται το έργο αυτού που τον διαδέχτηκε.
Το είπαμε:  Έλλειψη πολιτικής μεγαλοψυχίας.
Γ.Δ.


Λίγο χιούμορ μωρέ!…
Η διάγνωση έγινε εδώ και καιρό και επαναδιατυπώθηκε πρόσφατα την περίοδο του κορωνοϊού.
«Ξέρεις τι λείπει από το δημοτικού συμβούλιο Ξάνθης;», με ρώτησε φίλος. «Λείπει το χιούμορ, λείπει μια σπιρτάδα. Όλοι, λίγο ή πολύ, το παίζουν σοβαροί».
-Κι αφού λοιπόν έγινε η διάγνωση, περιμένουμε να δούμε και ν’ ακούσουμε κάποια αλλαγή.
Γ.Δ.


Καημό το έχω
Σαράντα χρόνια και κάτι λίγα, στο χώρο της ενημέρωσης μέσω της εφημερίδας μας και τακτικός αναγνώστης άλλων, έχω κάνει μια διαπίστωση.
Αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, φορείς εν γένει του δημόσιου στενού και ευρύτερου.
Λοιπόν, καημό το έχω να διαβάσω ή ακούσω κάποιον συνδικαλιστή, πρόεδρο ή εκπρόσωπο να δηλώσει πως η υπηρεσία που εκπροσωπεί είναι εντάξει, δεν έχει ελλείψεις σε προσωπικό, κυρίως, και πως όλοι οι εργαζόμενοι είναι ικανοποιημένοι τόσο από τις συνθήκες δουλειάς τους όσο και από τον μισθό τους.
Μα ούτε ένας δεν το έκανε. Ο λόγος; Διότι έτσι γαλουχήθηκαν, γιατί ψηφίστηκαν για να ζητούν, να απαιτούν και να απεργούν. Η «πελατεία» τους για άλλα τους επέλεξε.
Αλίμονό τους εάν πουν την αλήθεια. Μαύρο φίδι που τους τσίμπησε. Δεν θα τους ξαναψηφίσουν.
Γ.Δ.


Τα διαβάζουν οι υπεύθυνοι;
Κατά καιρούς στον Τοπικό Τύπο δημοσιεύονται άρθρα, αξιόλογες ιδέες και προτάσεις σοβαρών και αξιόπιστων συμπολιτών.
Θέματα επεξεργασμένα, προτάσεις ρεαλιστικές, ιδέες εφαρμόσιμες, άλλες πρωτότυπες.
Γενικά υπάρχει μια τέτοια παραγωγή και παρουσίαση απόψεων.
Όμως, το ζητούμενο στην υπόθεση αυτή είναι, εάν αυτά διαβάζονται κι αν ναι, αν αξιολογούνται. Κι όσα τελικά αξιολογούνται εάν μπαίνουν στη φάση της υλοποίησης.
Δεν είναι κακό οι δήμοι, η Περιφέρεια, όταν διαπιστώσουν πως μια ιδέα-πρόταση είναι σωστή και μπορεί να υλοποιηθεί να μην το κάνουν αυτό εξαιτίας του γεγονότος πως η ιδέα είναι ενός άλλου.
Αυτό θα πρέπει να ξεπεραστεί για να πάει ο τόπος μας μπροστά.
Γ.Δ.


Οι θρασύδειλοι
Εκλιπαρούν για αναστολή τα «λιοντάρια» της Χρυσής Αυγής. Ο Κασιδιάρης δηλώνει αθώος και μάλιστα κουνά το δάκτυλο προς το δικαστήριο για άδικη απόφαση και ότι επηρεάστηκε από τους … 20.000 βίαιους διαδηλωτές έξω από την αίθουσα. Ποιος; Ο Κασιδιάρης ο …ήπιος! Αυτός που επιτέθηκε σε δημοσιογράφο μπρος τις κάμερες, αυτός που χειροδίκησε στην Λιάνα Κανέλλη σε εκπομπή στον αέρα. Ο Μπούκουρας ζητά να τον αφήσουν να κάνει …πεϊνιρλί και ο Μπαρμπαρούσης  έφερε τον ηλικιωμένο  πατέρα του για να πείσει τους δικαστές να του δώσουν αναστολή. Αυτά είναι τα λιοντάρια με τα ρόπαλα που χτυπούσαν αθώους πολίτες που στρέφονταν κατά των μεταναστών αλλά και των μουσουλμάνων συμπολιτών μας  και μετά …για να ξεπλυθούν περνούσαν γριούλες απέναντι!
Θρασύδειλοι και ποταπά ανθρωποειδή!!!
Μ.Ξ. 


«Ώδυνεν όρος και έτεκεν μυν»
 Αυτό συνέβη στην Σύνοδο Κορυφής. Μετά από τις έντονες δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας που καταδίκασαν τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας , μετά και την νέα πρόκληση που έθεσε σε κίνδυνο το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, θα περίμενε κανείς να υπάρχει σαφής καταδίκη της Ε.Ε. και να αποφασιστούν κυρώσεις στην Σύνοδο εφόσον είναι πλέον σαφές ότι η Άγκυρα συνεχίζει την ίδια τακτική. Αντ’ αυτού της έδωσαν προθεσμία μέχρι τον …Δεκέμβριο. Αν δηλαδή συνεχιστούν οι προκλήσεις τότε θα της επιβληθούν οι κυρώσεις που αποφασίστηκαν στις αρχές του Οκτώβρη! Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έδωσε μια διπλωματική εξήγηση για την στάση αυτή. Είπε  ότι «η Ευρώπη δεν παίρνει αποφάσεις από μια στιγμή στην άλλη. Είναι σαν ένα υπερωκεάνιο που αργεί να στρίψει, αλλά όταν στρίψει μένει σταθερά στη νέα κατεύθυνση».
Το απογοητευτικό είναι ότι δεν φαίνεται να θέλει να στρίψει!
Μ.Ξ.


Έτσι δεν πας μακριά
Για ποδόσφαιρο ο λόγος και για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας μας. Η οποία απέδειξε περίτρανα πως μόνον ομάδα αξιόπιστη δεν είναι.
Γιατί αυτό; Διότι όταν δεν μπορείς να κερδίσεις το Κόσοβο, τότε ποιον;
Η εθνική ποδοσφαίρου σήμερα κι εδώ και λίγα χρόνια, ποδόσφαιρο δεν μπορεί να παίξει. Κι όσο κι αν αλλάζει προπονητές, άσπρη μέρα δεν πρόκειται να δει.
Βέβαια υπάρχει εξήγηση. Η πρώτη είναι ότι γέμισαν οι ομάδες από ξένους ποδοσφαιριστές. Χιλιάδες από αυτούς έχουν «διώξει»  τους Έλληνες ή τους έχουν παροπλίσει.
Δεύτερο, οι ικανοί Έλληνες, όσοι είναι πλέον, παίζουν σε ξένες ομάδες και αυτό δυσκολεύει την προετοιμασία τους.
Μ’ αυτά τα δύο αρνητικά, σίγουρα η εθνική ποδοσφαίρου δεν πάει όχι μακριά, αλλά δεν πάει πουθενά.
Γ.Δ.


Ξεφτιλίκι
Άλλο πάλι αυτό. Όλη η Ευρώπη και ο πολιτισμένος κόσμος γελάει με το πάθημα των δύο Κυπρίων πολιτικών, αλλά παράλληλα αγανακτεί. Αγανακτεί για τη διαφθορά που επικρατεί στην πολιτική σκηνή της Κύπρου χρόνια τώρα.
Πρόεδρος της βουλής ο ένας, βουλευτής του ΑΚΕΛ (Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου) ο άλλος. Λαμόγια και οι δύο για να τα κονομήσουν «πουλούσαν»  κυπριακά διαβατήρια, δηλαδή ευρωπαϊκά σε ξένους ύποπτης προέλευσης, ενίοτε και καταζητούμενους.
Το ξεφτιλίκι σε διεθνές επίπεδο. Ευτυχώς που «παραιτήθηκαν»  μετά την κατακραυγή, αλλά το κακό το έκαναν.
Βέβαια όλοι σε διεθνές επίπεδο γνώριζαν τις κομπίνες των Κυπρίων με τα βρώμικα χρήματα που νομιμοποιούνταν στις κυπριακές τράπεζες.
Τα αδέλφια μας οι Κύπριοι μας ξεπέρασαν, μας έβαλαν τα γυαλιά… στις κομπίνες.
Γ.Δ.


Επιτέλους φροντίδα

Αίτημα ετών και πολλών το «συμμάζεμα» του κτηρίου της πλατείας

Το γνωστό κτίριο ιδιοκτησίας του δήμου Ξάνθης στην κεντρική πλατεία, είναι γεγονός πως από τη κατασκευή του ήταν απαξιωμένο ως προς την αρχιτεκτονική και την χαμηλή ποιότητά του.
Ήταν ένα ακαλαίσθητο κτίριο.
Στη συνέχεια απαξιώθηκε ακόμη περισσότερο, εγκαταλείφθηκε και έγινε το πιο άσχημο κτίριο της πλατείας.
Ευτυχώς η σημερινή δημοτική αρχή αποφάσισε να παρέμβει.
Παρεμβάσεις εσωτερικά και εξωτερικά πάντα σύμφωνες με τις προδιαγραφές της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων.
Έτσι, η δημοτική περιουσία θα αξιοποιηθεί και το κτίριο θ’ αναδειχθεί όπως του αξίζει μια και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.
Είθε παρόμοιες παρεμβάσεις να γίνουν και σε άλλα κτίρια του δήμου μας όπως της Δημοτικής Πινακοθήκης και του αρχοντικού στην πλατεία Ματσίνη.
Γ.Δ.


Προσοχή σε δύο άρθρα – παρεμβάσεις
Σαν τοπική εφημερίδα όπως είναι λογικό, δίνουμε βαρύτητα στα τοπικά θέματα του νομού και δευτερευόντως σ’ αυτά της Περιφέρειάς μας. Βέβαια δεν αποκλείονται τα πανελλήνιας εμβέλειας όπως και θέματα της κεντρικής διοίκησης.
Η ζωή μας όμως, το μέλλον του τόπου μας, της Θράκης, είναι πρωταρχικό και αδιαπραγμάτευτο.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων λοιπόν δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε το σχετικό δημοσίευμα στην σελίδα 5 στο φύλλο της Παρασκευής του συμπολίτη μας Πολ. Μηχανικού και Περιφερειακού Συμβούλου Μιχάλη Αμοιρίδη. Θέμα του το Αρδευτικό ζήτημα της Ξάνθης που πλέον δεν υπάρχει χρόνος για άλλη καθυστέρηση.
Όχι μόνο το συνιστούμε να διαβαστεί, αλλά να γίνει αφορμή για προβληματισμό και υλοποίηση.
Το δεύτερο άρθρο-παρέμβαση έγινε από τον Πάνο Δαβιτίδη, Πολιτικό Μηχανικό επίσης και αφορά έκφραση προβληματισμού για τον δήμο Ξάνθης και την υστέρησή του σε μεγάλα έργα.
Όλος ο προβληματισμός στηρίζεται με στοιχεία και αναδεικνύει το χαμηλό ποσοστό χρηματοδοτήσεων του δήμου Ξάνθης κατά το παρελθόν έναντι των άλλων πόλεων της Περιφέρειας.
-Κείμενο για έντονο προβληματισμό.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…