Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

0

Τα χρήματα στην αγορά της Ξάνθης
Το πληροφορήθηκα προχθές μεν αλλά οφείλω να το αναφέρω παρότι έχει περάσει αρκετός χρόνος.
Συμπολίτης λοιπόν, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις τοπικές επιχειρήσεις και τις δυσκολίες που κι αυτές περνούν λόγω της πανδημίας, μου ανέφερε μία λεπτομέρεια μεν, αλλά σημαντική κατά βάση για την τοπική κοινωνία.
Μου είπε λοιπόν πως η Καπνοβιομηχανία μας, πέρα από το θέμα της απασχόλησης εκατοντάδων Ξανθιωτών, βοήθησε την τοπική αγορά- οικονομία μέσω της προμήθειας όλων σχεδόν των υλικών που χρειάστηκε στις εργασίες που πραγματοποίησε  στις εγκαταστάσεις της, ενώ χρησιμοποίησε και τοπικά συνεργεία.
Απλό μεν, σημαντικό δε και το τονίζουμε ως θετική χειρονομία για τον τόπο.
Γ.Δ.


«Τα υποβρύχια που γέρνουν»
Θα θυμάστε όλη εκείνη την ανεπίτρεπτη και σκόπιμη επίθεση σε βάρος του Ευάγγελου Βενιζέλου για τα «υποβρύχια που γέρνουν».
Το τι λάσπη και τι συκοφαντία εκτοξεύτηκε τότε από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για τα δήθεν προβληματικά υποβρύχια που θα παραλάμβανε η Ελλάδα από τη Γερμανία.
Επρόκειτο για τα 4 υποβρύχια τύπου 214, τα γνωστά «αόρατα».
Ε, λοιπόν, αυτά τα υποβρύχια είναι σήμερα αυτά που είναι υπερήφανοι στο Ναυτικό.
Αυτά λοιπόν τα υποβρύχια έθεσε ως προτεραιότητα η Τουρκία κι έχει παραγγείλει έξι όμοια στην Γερμανία. Αυτά που δήθεν έγερναν.
Και μια σημαντική λεπτομέρεια. Κανείς από τους συκοφάντες δεν βγήκε δημόσια να ζητήσει συγγνώμη από τον Ευάγγελο Βενιζέλο…
Γ.Δ.


Όσο μένει «βρωμά»
Θα μας βγάλουν την ψυχή εκεί στο υπουργείο Οικονομικών μέχρι να μας δώσουν το ποσό που μας χρωστούν, το γνωστό και πολυσυζητημένο 12%.
Έγινε μια αλλαγή πρόσφατα αλλά είναι μικρή, για λίγους, που αφήνει ακάλυπτους τους περισσότερους δικαιούχους.
Τελικά δεν καταλαβαίνω γιατί το ταλαιπωρούν το πράγμα. Εκεί που στην αρχή όλοι επαινούσαμε την κυβέρνηση για την πρόθεσή της να λύσει το θέμα οριστικά, τώρα θα την «στολίζουμε»  αναλόγως γιατί δεν το λύνει και μάλιστα βάζει εμπόδια για να μην πάρουν χρήματα όσοι τα δικαιούνται. Και μιλάμε για μικροποσά, για το 90% των δικαιούχων.
Επιτέλους, βρέστε μια δίκαιη φόρμουλα και δώστε να τελειώνουμε. Όσο μένει η υπόθεση «βρωμάει» περισσότερο…
Γ.Δ.


Αντιπαραθέσεις
Φραστικό επεισόδιο έγινε μεταξύ του Βασίλη Τσολακίδη και του πρώην προέδρου του δημοτικού συμβουλίου δήμου Βιστονίδας Παναγιώτη Θεοχάρους.
Σαν πείραγμα όπως μας είπε ο Τσολακίδης, χαιρέτησε τον Θεοχάρους, ενώ του είπε  και το «δεν σου κρατώ κακία για την προδοσία».
Η αναφορά αυτή έγινε δημόσια και ο Θεοχάρους ζητά την δημόσια συγγνώμη του Τσολακίδη για την προσβολή.
Παλιά ξινά σταφύλια όπως θα έλεγε και ο θυμόσοφος λαός μας.
-Και μια συμβουλή από μας. Ξεχάστε το παρελθόν αμφότεροι, κοιτάξτε μπροστά.
Γ.Δ.


Μνήμη Γιώργου Παυλίδη
Πέρασαν κιόλας τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Παυλίδη. Του ανθρώπου που, όπως ο Φίλιππος Αμοιρίδης, σημάδεψε το πέρασμά του τόσο από την Ξάνθη όσο και από την Περιφέρειά μας.
Με δυο λόγια, σημάδεψε την Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί την αγάπησε και πρόσφερε τα μέγιστα γι’ αυτήν.
Υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια τους στόχους του και η προσφορά του, μεγάλη και σημαντική, έχει εκτιμηθεί από όλους.
Ο Γ. Παυλίδης είχε στόχους που με επιμονή και τεκμηρίωση αγωνιζόταν για την υλοποίησή τους.  Στόχος του και εμμονή του η Ανάπτυξη της Ξάνθης, της Περιφέρειάς μας.
Έφυγε στις  20 Οκτωβρίου πριν 4 χρόνια.
Οι Ξανθιώτες θα τον θυμούνται πάντα.
Γ.Δ.


Πόσο Περιφερειακά σκεφτόμαστε;
Είναι ένα σημαντικό ερώτημα με δύσκολη απάντηση. Και είναι δύσκολη διότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών-δημοτών σκέφτεται τοπικά, δηλαδή έχοντας ως όριο γεωγραφικό τον δήμο και το νομό στη συνέχεια.
Αυτή τη νοοτροπία δεν είναι εύκολο να την αλλάξει ο πολίτης. Έχει μπει μέσα του εκατοντάδες χρόνια, όταν πρωτοδημιούργησε τις Δημογεροντίες και κέρδισε το αυτοδιοίκητο του δήμου, της κοινότητας κυρίως.
Έτσι, κάτι που λειτούργησε αιώνες, είναι δύσκολο με νόμο ν’ αλλάξει.
Ο ελληνισμός στην περίοδο της Οθωμανοκρατίας διατήρησε τα στοιχεία του λόγω ακριβώς της αυτοδιοίκησής του, της εκκλησίας, των σχολείων και κυρίως της γλώσσας.
Γ.Δ.


Το σήμερα
Ούτως εχόντων λοιπόν των πραγμάτων, όπως οι καθηγητές μας στο Γυμνάσιο έλεγαν τα χρόνια εκείνα, το να ζητείται σήμερα στον νεοέλληνα ν’ αποκτήσει Περιφερειακή συνείδηση αποβάλλοντας την τοπική, είναι γεγονός δύσκολο. Απαιτεί χρόνο και αλλαγή νοοτροπίας. Και το δεύτερο είναι το δυσκολότερο.
Ήδη έχει καθιερωθεί με νόμο η δημιουργία των Περιφερειών και στην χώρα μας εδώ και λίγα χρόνια. Ο θεσμός αυτός λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια στις ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία και κυρίως αποδοχή λόγω ακριβώς της φιλοσοφίας που υπάρχει σ’ αυτόν και η οποία δεν είναι άλλη από την κοινή πορεία της ομοειδούς περίπου γεωγραφικής περιοχής.
Η οποία περιοχή έχει σχεδόν στο σύνολό της τα ίδια προβλήματα που μπορούν να λυθούν πιο γρήγορα ή να υλοποιηθούν επενδύσεις στα έργα υποδομής πιο οικονομικά κλπ.
Γ.Δ.


Τι πρέπει να γίνει
Με λίγα λόγια για να μην επεκταθούμε σε όλο το εύρος των θετικών παραμέτρων της λειτουργίας των Περιφερειών, το δεδομένο συμπέρασμα είναι θετικό και αποδεκτό από όλους που συμμετέχουν.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Το εγχείρημα αυτό που ξεκίνησε και στη χώρα μας, θα έχει επιτυχία όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη;
Δικαιολογημένο το ερώτημα και δυστυχώς, αναμενόμενη η απάντηση· η οποία είναι μία και μοναδική. Θα πετύχει και πολύ μάλιστα, εάν η κεντρική κυβέρνηση και τα υπουργεία δώσουν δύο πράγματα.
Πρώτον πόρους, δηλαδή ανεξάρτητη οικονομική διαχείριση και δεύτερον εξουσία για ελεύθερη λειτουργία, σαν μια μικρή περιφερειακή κυβέρνηση. Που θ’ αποφασίζει, καθορίζει και εκτελεί όλα όσα αφορούν τους πολίτες και την Περιφέρεια.
Είναι αυτονόητο πως τα της Εξωτερικής Πολιτικής, Παιδείας, Οικονομίας, Άμυνας πως θα συνεχίζουν ν’ασκούνται από την κεντρική κυβέρνηση.
Συμπέρασμα λοιπόν: Για να προχωρήσει και γρήγορα μάλιστα η απόκτηση Περιφερειακής συνείδησης από τους πολίτες, τα πρώτα βήματα πρέπει να τα κάνει η κεντρική κυβέρνηση. Ν’ αποφασίσει να παραχωρήσει τομείς της εξουσίας της στις Περιφέρειες. Διαφορετικά Περιφέρειες θα έχουμε στα χαρτιά. Όπως τώρα.
Γ.Δ.


Αμερικανική Διπλωματική «επίθεση» στην Ξάνθη και στην ΑΜΘ
Έντονο ενδιαφέρον εκδηλώνουν οι Αμερικανοί για την περιφέρειά μας και αυτό δεν περιορίζεται μόνο στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Είναι προφανώς η γεωστρατηγική και η γεωπολιτική της σημασία, οι αγωγοί φυσικού αερίου, αλλά και πολυπολιτισμική ταυτότητα της περιοχής που τους το κεντρίζει. Και δεν είναι μόνο αυτά καθώς η περιφέρειά μας έχει πολλά πλεονεκτήματα για επενδύσεις και είναι «παρθένα» επενδυτικά, γεγονός που αποτελεί πρόκληση. Ωστόσο μην παραγνωρίζουμε τα αντικίνητρα όπως η φορολογία ή το κόστος των μεταφορών ή ακόμη η υστέρηση σε υποδομές.
Εποικοδομητική η επίσκεψη των αμερικανών διπλωματών στην Ξάνθη και οι συζητήσεις με τους τοπικούς φορείς όπως δήλωσαν άπαντες και ας ελπίσουμε να δούμε αποτελέσματα.
Μ.Ξ.


Η υπόθεση της αυτοαποκαλούμενης « Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» ξανασυζητήθηκε στον Άρειο Πάγο
Η έφεση που υπέβαλε η αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ένωση της Ξάνθης» στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά την απόρριψη της αίτησης του Εφετείου Θράκης, στις 22 Ιουνίου 2018, με το αίτημα για επιστροφή της επίσημης νομικής οντότητας του μετά την έκδοση του νόμου 4491/2017 (νόμος Κοντονή), εξετάσθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα. Να διευκρινίσουμε ότι με το νόμο 4491/2017, τροποποιήθηκε το άρθρο 758 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και καθιερώθηκε νέος τύπος αιτήσεων αναγνώρισης σωματείων ή διοικητικής επανεξέτασης. Μεταξύ άλλων προβλέπεται επανάληψη διαδικασίας ενώπιον των αρμόδιων ελληνικών δικαστηρίων όταν έχει εκδοθεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ως διάδικοι της υπόθεσης, η Τουρκική Ένωση Ξάνθης (ΤΕΞ) και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης υπέβαλαν τους φακέλους στο ανώτατο δικαστήριο. Το Ανώτατο Εφετείο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του εντός τριών μηνών.  Η αυτοαποκαλούμενη «‘‘Τουρκική’’ Ένωσης Ξάνθης», είναι ένας από τους συλλόγους της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Ιδρύθηκε το 1927, η οργάνωση απαγορεύτηκε από τις ελληνικές αρχές το 1987 και το 1999. Το 2008, σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι. Οι ελληνικές δικαστικές Αρχές αρνήθηκαν να την νομιμοποιήσουν εκ νέου, στη βάση του καταστατικού της αλλά και των ενεργειών της.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Απαιτείται συλλογική δράση Δεν θα κουραστώ να το γράφω και να το υποστηρίζω πως απαιτείται…