Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στην Ξάνθη «βασιλεύει» η ανοχή και η ατιμωρησία στην κακοποίηση ζώων

Στην Ξάνθη «βασιλεύει» η ανοχή και η ατιμωρησία στην κακοποίηση ζώων

0

Καταγγέλλει η πρόεδρος του συλλόγου «Αδέσποτοι Φίλοι Ξάνθης» Λ. Τραχανέλη –  Τζεμπραηλίδου

Έρχεται διάταξη που την  μετατρέπει σε κακούργημα με ποινές κάθειρξης που θα κυμαίνονται από 5 έως 10 χρόνια όσοι βασανίζουν και κακοποιούν ζώα

Δεν πολύς πάει καιρός που ο ξυλοδαρμός και η κακοποίηση ζώων ήταν ένα προσφιλές  καθημερινό «παιχνίδι» των παιδιών ειδικά σε χωριά αλλά και των μεγάλων που το έκαναν για …πλάκα! Στις μέρες μας αδιαμφισβήτητα έχουν γίνει σημαντικά βήματα ως προς τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ζώων που πλέον είναι θεσμικά κατοχυρωμένα και συνιστά παράνομη πράξη η παραβίαση τους και ποινικά κολάσιμη. Είναι μια θετική ένδειξη ότι η πολιτεία συνεπικουρεί στην άνοδο του πολιτισμικού επιπέδου της κοινωνίας  που αποτελεί συνισταμένη της παιδείας και της ενσυνείδητης ευαισθητοποίησης για την προστασία των ζώων.

Μετατροπή σε κακούργημα η κακοποίηση των ζώων

Αυστηροποιείται ο νόμος για την προστασία των ζώων και εντός του 2020 έρχεται στη Βουλή η ρύθμιση για τη μετατροπή του αδικήματος από πλημμέλημα σε κακούργημα. Η σχετική νομοθετική διάταξη, την οποία προετοιμάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα μετατρέπει το αδίκημα της κακοποίησης ζώων από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Έτσι θα βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης που θα κυμαίνονται από 5 έως 10 χρόνια όσοι βασανίζουν και κακοποιούν ζώα υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αποδεκτή. Για τη σχετική νομοθετική ρύθμιση θα υπάρξει συνεννόηση του αρμόδιου υπουργείου με το υπουργείο Δικαιοσύνης και στόχος είναι να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί εντός του 2020.

Τα τελευταία αποτρόπαια περιστατικά βασανισμού ζώων που είδαν το φως της δημοσιότητας και η τεράστια κοινωνική κατακραυγή που αυτά πυροδότησαν ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ενός επαναλαμβανόμενου εγκλήματος, καθώς κάθε μήνα στην Ελλάδα συλλαμβάνονται 25 άτομα για κακοποίηση ζώων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας για το α΄ εξάμηνο του 2020 όπως αυτά αναφέρονται στο reportanimalabusegreece, μόνο στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020: είχαν υποβληθεί 2.644 καταγγελίες για κακοποίηση ζώων, είχαν σχηματιστεί 778 δικογραφίες και  έγιναν 148 συλλήψεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας :

– Το 2017 υποβλήθηκαν 2.499 καταγγελίες από ιδιώτες, 336 από φιλοζωικές οργανώσεις και 136 από φορείς-υπηρεσίες. Σχηματίστηκαν 1.531 δικογραφίες και έγιναν 257 συλλήψεις. Βεβαιώθηκαν διοικητικά πρόστιμα σε 1.074 περιπτώσεις με το συνολικό τους ύψος να φτάνει τα 2.449.511 ευρώ.

– Το 2018 υποβλήθηκαν 3.198 καταγγελίες από ιδιώτες, 372 από φιλοζωικές οργανώσεις – σωματεία και 164 από φορείς και υπηρεσίες. Σχηματίστηκαν 1.690 δικογραφίες και ο αριθμός των συλληφθέντων έφτασε τους 270. Οι περιπτώσεις βεβαίωσης διοικητικών προστίμων ανήλθαν σε 1.199 με το συνολικό τους ύψος να φτάνει τα 2.547.850 ευρώ.

– Το 2019 υποβλήθηκαν 3.403 καταγγελίες από ιδιώτες, 381 από φιλοζωικές οργανώσεις – σωματεία και 145 από φορείς και υπηρεσίες. Σχηματίστηκαν 1.668 δικογραφίες και συνελήφθησαν 255 άτομα. Διοικητικά πρόστιμα βεβαιώθηκαν σε 1.749 περιπτώσεις και το συνολικό τους ύψος ανήλθε σε 1.669.150 ευρώ.

Ποια η κατάσταση στην Ξάνθη

Για την κατάσταση στην Ξάνθη μας μιλά η πρόεδρος του συλλόγου «Αδέσποτοι Φίλοι» κα Λουλουδιά Τραχανέλη – Τζεμπραηλίδου., Ενός συλλόγου με 50 μέλη που ιδρύθηκε το 2017 με σκοπό να βοηθήσει τα απροστάτευτα ζώα να τα προστατεύσει από τους ασυνειδήτους, να τα περιθάλψει και να τα βρει μια οικογένεια που θα τα αγαπά και  θα τα φροντίζει.

Κι έχει πολύ δουλειά να κάνει γιατί όπως επισημαίνει η κα Τραχανέλη– Τζεμπραηλίδου η Ξάνθη είναι αφιλόξενη για τα ζώα ειδικά στα χωριά όπου η εικόνα είναι απογοητευτική και η κακοποίηση των ζώων αντιμετωπίζεται με πλήρη ατιμωρησία γιατί τα στόματα παραμένουν ερμητικά κλειστά και δεν καταγγέλλονται οι δράστες. Μάλιστα θυμίζει το τελευταίο τρομακτικό περιστατικό με την κακοποίηση  κυνηγόσκυλου από ομάδα ανήλικων στον Κένταυρο: «Ήταν πραγματικά μια κτηνωδία. Το έδεσαν με σκοινί και το έσερναν 500 μέτρα. Ένα μήνα τώρα και δεν έχει βγάλει δέρμα ενώ από τις μολύνσεις έχασε τα δύο του πόδια. Και γι αυτό δεν έχει τιμωρηθεί κανείς. Το σκυλί όταν το παραλάβαμε ήταν σε ημιθανή κατάσταση μέσα στα αίματα, καλέσαμε την Αστυνομία όμως ο αστυνομικός έκρινε ότι αυτό είναι καλά και μπορεί να πάει σπίτι του. Μακάρι να γίνει κακούργημα. Ίσως αυτό συνετίσει κάποιους.  Αυτή τη στιγμή υπάρχει ανοχή στην κακοποίηση και ατιμωρησία και το πρόστιμο των 30.000 ευρώ δεν πτοεί αυτούς που προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις ».

Καταφύγιο ζώων και στειρώσεις από τους αδέσποτους φίλους

Να σημειώσουμε ότι ο σύλλογος με διάφορες δράσεις που υλοποίησε όπως bazar και λαχειοφόρες αγορές έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα καταφύγιο ζώων στην περιοχή της Σεμέλης. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο μικρά κουτάβια και γατάκια που έχουν φροντίδα και περίθαλψη. Επίσης σε συνεργασία με μια γερμανική οργάνωση έχουν κάνει 200 στειρώσεις σε σκυλιά και 150 σε γάτες ενώ ξεκίνησαν και νέα φάση στειρώσεων από προχθές: «Το παρήγορο είναι ότι έχουμε μεγάλη ανταπόκριση. Μόλις κοινοποιήσουμε κάτι για ένα ζώο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης υπάρχουν ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι που συνεργάζονται μαζί μας και μας βοηθάνε αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια», καταλήγει η πρόεδρος του συλλόγου «Αδέσποτοι Φίλοι Ξάνθης».

Για όποιον θέλει να βοηθήσει το έργο του συλλόγου

Αρ. λογαριασμού Αδέσποτων Φίλων Ξάνθης:

777/002871-11

ΙΒΑΝ:GR85 0110 7770 0000 7770 0287 111 Εθνική Τράπεζα

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράταση κρατικών αγροτικών ενισχύσεων λόγω πολέμου Ουκρανίας προτείνει η Κομισιόν

Κατά την τελευταία σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπα…