Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Ποδόσφαιρο «Με ισχυρό επιχειρηματικό ενδιαφέρον» οι Αμερικανοί διπλωμάτες στην Ξάνθη

«Με ισχυρό επιχειρηματικό ενδιαφέρον» οι Αμερικανοί διπλωμάτες στην Ξάνθη

0

Πρώτη επίσκεψη του Επιτετραμμένου της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα κ. David Burger και της Γενικής Προξένου της Αμερικής στην Θεσσαλονίκη ELizabeth Lee

 Συζήτησαν με Αντιπεριφερειάρχη, Δήμαρχο, Μητροπολίτη και Μουφτή για τις δυνατότητες συνεργασίας σε διάφορους τομείς και τις επενδυτικές προοπτικές

Την πρώτη γνωριμία τους με την πόλη μας είχαν το πρωί της Τετάρτης ο  Επιτετραμμένος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα κ. David Burger και Γενική Πρόξενος της Αμερικής στην Θεσσαλονίκη ELizabeth Lee και αμφότεροι δήλωσαν πολύ χαρούμενοι η δε κα  Lee δήλωσε στα ελληνικά: «Είναι η πρώτη φορά μου εδώ, δεν θα είναι η μόνη φορά».  Οι διπλωματικοί εκπρόσωποι είχαν μια σειρά επαφών με τους τοπικούς φορείς από τους οποίους ενημερώθηκαν για την ταυτότητα της περιοχής και διερεύνησαν τις δυνατότητες και τις προοπτικές συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Αρχικά επισκέφτηκαν τον αντιπεριφερειάρχη  Ξάνθης κ. Νίκο Ευφραιμίδη, στη συνέχεια τον δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη, ακολούθως τον Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα και τον Μουφτή Ξάνθης κ. Μπιλάλ Καρά Χαλήλ. Να σημειώσουμε ότι η επίσκεψη στην Ξάνθη είναι στο πλαίσιο της περιοδείας των Αμερικανών διπλωματών στην περιφέρεια μας για την οποία έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις κυρίως στα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Επιτετραμμένος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα κ. David Burger. Σ΄ότι αφορά στην Ξάνθη το ενδιαφέρον στρέφεται στην αγροτεχνολογία αλλά και γενικότερα στο επιχειρείν με έμφαση στην τεχνολογία. Ο κ.  Burger έκανε λόγο για «ισχυρό επιχειρηματικό ενδιαφέρον» και συμπεριέλαβε μάλιστα και το tech lab στην Ξάνθη, το οποίο επισκέφτηκαν αργότερα.

Δηλώσεις του δημάρχου Ξάνθης και των αμερικανών διπλωματών στο Δημαρχείο

Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης: «Θα ήθελα να καλωσορίσω τον Επιτετραμμένο της Αμερικανικής Πρεσβεία και την Αμερικανή Πρόξενο Θεσσαλονίκης. Είναι τιμή μας να βρίσκονται στην πόλη μας και να συνεργαστούμε για περισσότερα πράγματα προς όφελος της κοινωνίας. Έχω ενημερώσει γενικότερα για τα τεκταινόμενα της περιοχής και για το κομμάτι ευθύνης του δήμου. Νομίζω ότι ήταν πολύ εποικοδομητική αυτή η ενημέρωση και η συνεργασία. Το πιο σημαντικό για μας είναι η διάθεσή τους να είναι δίπλα μας και όπου μπορούν να φανούν χρήσιμοι προς όφελος της κοινωνίας που εκπροσωπούμε όχι μόνο περιορίζοντας στον δήμο αλλά για όλη την ευρύτερη περιοχή. Εμείς λειτουργούμε ως περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ενιαία, για να μπορέσουμε με όλες αυτές τις συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα να δημιουργήσουμε ανάπτυξη είτε στον εμπορικό τομέα είτε στην βελτίωση της ποιότητας ζωής είτε στον επιχειρείν. Είμαι ικανοποιημένος και εύχομαι η παρουσία τους να έχει σύντομα θετικά αποτελέσματα για την ευρύτερη περιοχή».

Επιτετραμμένος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα κ. David Burger:  «Ευχαριστούμε τον κύριο δήμαρχο για τη θερμή υποδοχή στην Ξάνθη. Είναι η πρώτη μου επίσκεψη στην περιοχή από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου εδώ και ένα χρόνο, είναι και η πρώτη επίσκεψη στην πόλη της νέας προξένου μας στη Θεσσαλονίκη και είμαστε και οι δύο πολύ χαρούμενοι που είμαστε σήμερα εδώ.

Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον δήμαρχο για την οικονομική ανάπτυξη της Ξάνθης και πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συμβάλουν σ’ αυτήν, στον αγροτουρισμό και σε άλλες πιθανές επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Είναι η τρίτη ημέρα της επίσκεψής μας, ξεκινήσαμε τις επαφές μας από την Αλεξανδρούπολη όπου και συμφωνήσαμε ότι τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας δημιουργούν ευκαιρίες για την ευρύτερη περιοχή και συνεχίζουμε σήμερα στην Ξάνθη, με ισχυρό επιχειρηματικό ενδιαφέρον, στο οποίο μπορούμε να συμπεριλάβουμε και το tech lab εδώ στην Ξάνθη, το οποίο θα επισκεφθούμε αργότερα σήμερα. Το εργαστήριο αυτό πιστεύουμε ότι μπορεί να διεγείρει το ενδιαφέρον των ανθρώπων για την τεχνολογία και να προάγει καινοτόμες προοπτικές για το μέλλον.

Γενική Πρόξενος της Αμερικής στην Θεσσαλονίκη ELizabeth Lee: «Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ, κι είναι μία υπέροχη ευκαιρία να γνωρίσω περισσότερα για την Ξάνθη για τους ιστορικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς της αλλά επίσης και για τις οικονομικές ευκαιρίες που μπορούμε να δημιουργήσουμε μαζί. Ανυπομονώ να ξανάρθω πολλές φορές. «Είναι η πρώτη φορά μου εδώ, δεν θα είναι η μόνη φορά», είπε τέλος στα ελληνικά….

Επίσκεψη του Επιτετραμμένου της Πρεσβείας και της Γενικής Προξένου των ΗΠΑ

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Ευφραιμίδης υποδέχτηκε τους αμερικανούς διπλωμάτες στο στο γραφείο του. Συνεχάρη τη Γενική Πρόξενο για την ανάληψη των καθηκόντων της και υπενθυμίζοντας τα λόγια του Πρέσβη κ. Πάιατ που χαρακτήρισε το πλαίσιο που διαμορφώνεται στις σχέσεις Αμερικής και ΑΜΘ «συναρπαστικό», ευχήθηκε στην κ. Lee καλή επιτυχία στο έργο της. Επίσης περιέγραψε στους διπλωμάτες των ΗΠΑ τους άξονες του αναπτυξιακού σχεδιασμού που υλοποιούνται από την Περιφέρεια και παρουσίασε τους επιμέρους τομείς επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρονται στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης. Ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας κ. Ντέιβιντ Μπέργκερ και η Γενική Πρόξενος κ. Lee συζήτησαν τα προγράμματα δράσης του Αμερικανικού Προξενείου των ΗΠΑ και διαπιστώθηκε ότι το αναβαθμισμένο πλαίσιο συνεργασίας που διαμορφώνεται,δημιουργεί ευκαιρίες για τον εμπλουτισμό και περαιτέρω ανάπτυξή τους. Ειδική αναφορά έγινε στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή με την οποία υπάρχει ήδη συνεργασία. Κοινή αντίληψη αποτέλεσε ότι το πλαίσιο που διαμορφώνεται από τη στρατηγικής σημασίας παρουσία των ΗΠΑ στην ΑΜΘ, θα οδηγήσει σε εμβάθυνση της συνεργασίας των χωρών και στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο λαών, και ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια που εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό.

Ο Μητροπολίτης πρότεινε στους Αμερικανούς διπλωμάτες την δημιουργία τεχνολογικού πάρκου στον χώρο της «Φωνής της Αμερικής»

Ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε τους επισκέπτες και την συνοδεία τους και  τους ενημέρωσε για την ιστορία καθώς και για το πνευματικό και κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως. Παράλληλα συζήτησε μαζί τους και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής, προτείνοντας την επαναλειτουργία του χώρου της “Φωνής της Αμερικής” στο Δασοχώρι της Ξάνθης για τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου και την εγκατάσταση start ups και εταιρειών προηγμένης τεχνολογίας.

Οι επισκέπτες ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κοινωνικό έργο της Μητροπόλεως, ενώ η συνάντηση έκλεισε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Επίσκεψη στην Μουφτεία και συζήτηση για θέματα τις μειονότητας

Η Μουφτεία Ξάνθης προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση: « Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχθήκαμε σήμερα στη Μουφτεία Ξάνθης τον Αναπληρωτή Επικεφαλής της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, κ. David Burger και τη Γενική Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, κα. Elisabeth Lee.

Συζητήσαμε θέματα που αφορούν στη μειονότητα, με τους υψηλούς επισκέπτες μας να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τρόπο ζωής των μουσουλμάνων στην περιοχή μας.

Κατά τη συνάντηση, στην οποία επικράτησε θερμό και εγκάρδιο κλίμα, ο Σοφολογιότατος Τοποτηρητής Μουφτής Ξάνθης, Μπιλάλ Καρά Χαλήλ, υπογράμμισε τις άριστες και ειρηνικές σχέσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή»

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

 

 

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ποδόσφαιρο
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κύπελλο Ελλάδος: Στις 20:30 της 25ης Μαΐου ο τελικός Παναθηναϊκός – Άρης

Στο Πανθεσσαλικό γήπεδο Η ΕΠΟ ενημέρωσε με ανακοίνωσή της ότι αποφασίστηκε η ώρα του τελικ…