Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

0

«Γέμισαν οι τσέπες μας χρήματα»
Ο πρωινός επισκέπτης μου ήταν γνωστός. Συμπολίτης παλιός, εργαζόμενος σε βιομηχανία της περιοχής.
Ήρθε να πάρει μια εφημερίδα η οποία τον ενδιέφερε για κάποιο δημοσίευμα.
Είχαμε μια σύντομη συζήτηση. Ανάμεσα στα άλλα για το θέμα των ημερών, την πανδημία και ο φόβος του ιού και την δύσκολη οικονομική περίοδο λίγο-πολύ για όλους.
Πριν φύγει, μου είπε:  Γιάννη, ένα έχω να σου πω «οικονομικά γέμισαν οι τσέπες μας χρήματα επί ΠΑΣΟΚ. Ρώτα όποιον θέλεις. Εάν είναι ειλικρινής, αυτό θα σου πει».
Χαιρετηθήκαμε κι έφυγε για το σπίτι του.
Γ.Δ.


Στα δημόσια σχολεία κατάληψη, στα ιδιωτικά μάθημα
Δεν το λέω εγώ, το  λένε τα στοιχεία:  από την αρχή ακόμη των καταλήψεων στα σχολεία του δημοσίου, τα ιδιωτικά λειτουργούσαν κανονικά.
Έτσι, στα δημόσια παιζόταν μια ετησίως επαναλαμβανόμενη κωμωδία και στα ιδιωτικά γινόταν μάθημα.
Πριν αρχίσουν καλά-καλά τα μαθήματα, τα παιδιά «σπρώχθηκαν»  για αποχή με πολλά αιτήματα εκτός τόπου και χρόνου, πολλά δε σα να τα διεκδικούσαν οι καθηγητές!
Κλείνοντας μια διαπίστωση που ακούστηκε από πάρα πολλούς, ότι το συνδικαλιστικό  κίνημα επειδή λόγω δικών του λαθών κατέστη αναξιόπιστο, βάλαν μπροστά τα παιδιά.
Παιγνίδια πολιτικής σκοπιμότητας δυστυχώς…
Γ.Δ.


Γιατί φεύγουν;
Παράπονα εκφράζει ο δήμαρχος Τοπείρου για την μείωση του αριθμού των υπαλλήλων του δήμου του. Έχει δίκιο, αλλά το επιτρέπει ο νόμος μετακίνησης του προσωπικού.
Από την άλλη βέβαια υπάρχει ένα πολύ σημαντικό ερώτημα που πιστεύουμε πως θα πρέπει να το δει και να το λύσει ο ίδιος ο δήμαρχος.
Το ερώτημα είναι δυο λέξεις. Γιατί φεύγουν; Σίγουρα θα υπάρχει κάποιος λόγος, κάποια αιτία. Στα καλά καθούμενα δεν σηκώνεται να φύγει ένας υπάλληλος. Άρα, κάτι συμβαίνει κι αυτό το «κάτι»  θα πρέπει να το βρει, να το εντοπίσει και αντιμετωπίσει ο ίδιος ο δήμαρχος.
Γ.Δ.


Μια συνεχιζόμενη αντιπαράθεση
Διεξάγεται ένας πόλεμος, σκοτώνονται άμαχοι, το κακό συνεχίζεται. Στόχος της επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν η αποσχισθείσα περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ στην οποία κατοικούν Αρμένιοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία.
Για μια φορά ακόμη η περιοχή γίνεται θέατρο μαχών μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.
Στη διαμάχη αυτή σύμφωνα με καταγγελίες της Αρμενικής κυβέρνησης έχουν εμπλακεί Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν το Αζερμπαϊτζάν. Μάλιστα κατηγορούν την Τουρκία ότι έστειλε στην περιοχή μισθοφόρους τζιχαντιστές.
Εκείνο που έχει σημασία πλέον είναι ότι η αντιπαράθεση υπάρχει, όπως υπάρχουν θύματα και από τις δύο πλευρές.
Κατά τα λοιπά, οι ισχυροί κάνουν δηλώσεις και προτρέπουν να σταματήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις.
Γ.Δ.


Διαγωνισμός για λαμπτήρες LED και προσλήψεις 10 καθαριστών εγκρίθηκαν από την Οικονομική
Διαδικαστικά ήταν τα 19 θέματα της Οικονομικής που συνεδρίασε στις 9 το πρωί της Τετάρτης. Να σημειώσουμε ότι στα εκτός ημερησίας κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για προμήθεια λαμπτήρων LED και πάει για προσυμβατικό έλεγχο. Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα και αφορά την τοποθέτηση των λαμπτήρων στο υπόλοιπο μισό της πόλης. Επίσης αποφασίστηκε η πρόσληψη προσωπικού 10 ατόμων  με σύμβαση έως τέλος του 2020 προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες καθαριότητας σχολικών μονάδων που είναι αυξημένες λόγων covid.
Μ.Ξ.


Φονιάδες των λαών… Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Γερμανοί, εκτός Αμερικανών
Έτσι για να θυμηθούμε και να γελάσουμε λίγο, πολύ λίγο, έχουν περάσει και αρκετά χρόνια εξάλλου από το διαχρονικό της τότε εποχής «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».
Όμως τα χρόνια πέρασαν, οι κόκκινες σημαίες μαζεύτηκαν, τα λαοδικεία έχουν εκλείψει και οι «φονιάδες» έγιναν φίλοι στενοί κι αγαπητοί.
Και για εμπέδωση της νέας κανονικότητας έχουν πληθύνει οι επισκέψεις, τα ταξίδια προέδρων και υπουργών. Η σχέση γενικώς μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ έχει αναβαθμιστεί σε υψηλό βαθμό κι αυτό θεωρείται θετικό από πολλές απόψεις και υπέρ των ελληνικών συμφερόντων γενικώς.
-Αλλάζουν τα πράγματα, αλλάζουν τα συμφέροντα στις σχέσεις των κρατών.
Γ.Δ.


Παράκαμψη Τζανακόπουλου
Τελικά δεν μας τίμησε με την παρουσία του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Έκανε μεν μια περιοδεία στην περιοχή γύρω μας, αλλά την Ξάνθη την άφησε για αργότερα.
Το πότε θα γίνει αυτό θα μας το πει ο Γιαννακίδης μάλλον κι όχι ο Γραμματέας Χατζηθεοδώρου. Κι αυτό γιατί κάνει κουμάντο μεν στο κόμμα κάνει ο δεύτερος, όμως ο Γιαννακίδης έχει τις άκρες στην Αθήνα κι αυτό είναι που έχει το ειδικό βάρος στα πολιτικά παιγνίδια.
Πάντως παρότι είναι νωρίς ακόμη, μάλλον θα έχουμε εξελίξεις.
Γ.Δ.


Το δημόσιο θα φτιάξει ένα «ιδιωτικό σχολείο»; Γίνεται;
Συμπολίτης τηλεφώνησε αρκετά αρπαγμένος και μου έθεσε το ερώτημα του τίτλου του σχολίου, το «εάν δηλαδή το δημόσιο θα αναλάβει το κόστος κατασκευής στην Ξάνθη ενός νέου κτιρίου Γυμνασίου για λογαριασμό του ιδιωτικού Μειονοτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος».
Δεν το κρύβω ότι με ξάφνιασε με την ένταση της φωνής του και το περιεχόμενο της σκέψης του.
Του εξήγησα πως απόφαση δεν υπάρχει, απλώς μια πρόταση που δεν δεσμεύει το ελληνικό δημόσιο και το υπουργείο.
Εξάλλου αυτό θα κρίνει και θα αποφασίσει, χωρίς να ξεχνά ότι δεν είναι νόμιμο το δημόσιο να χρηματοδοτεί για να χτιστεί ένα ιδιωτικό σχολείο.
Αυτό αντίκειται σε κάθε έννοια λειτουργίας κάθε ευνομούμενης Πολιτείας.
Γ.Δ.


Αναγνώριση για την στάση Πανόπουλου
Τον Χρήστο Πανόπουλο δεν είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω και ίσως θα έπρεπε. Βέβαια δεν είμαι φίλος του κυνηγιού και του ψαρέματος για να υπάρξει κοινό ενδιαφέρον.
Τέλος πάντων, αυτή η ευκαιρία τελείωσε. Ο Πανόπουλος «παρέδωσε τα κλειδιά»  κι έφυγε με το κεφάλι ψηλά. Βρήκε διάδοχη κατάσταση κι αυτό είναι το σημαντικό.
Η ιστορία της πόλης σίγουρα θα τον καταγράψει. Ας μην ξεχνάμε πως η παρουσία του διήρκησε τριάντα γεμάτα χρόνια! κάτι που σπάνια συμβαίνει ή έχει συμβεί στη χώρα μας. Ίσως δε να μην έχει συμβεί ποτέ.
Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Πανόπουλου εκτιμούμε πως ήταν αληθινό πέρα για πέρα.
Από την πλευρά μας, τον αποχαιρετούμε αναγνωρίζοντας την μεγάλη και σημαντική του προσφορά στο ποδόσφαιρο της περιοχής.
Γ.Δ.


Αυτή είναι η Αμερική του Τραμπ
Γεμάτο με βρισιές, χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και ειρωνικά σχόλια και γενικά επίπεδο πολύ χαμηλό ήταν το πρώτο αμερικάνικο  Debate μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν,αντιπροέδρου του Ομπάμα που διεκδικεί για τους Δημοκρατικούς την προεδρία στις εκλγοές της 3ης Νοεμβρίου.
Είναι γνωστά τόσο το ύφος όσο και η ιδεολογία του Τραμπ καθώς και ο αλαζονικός, κυνικός τρόπος  που εκφράζεται. Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο. Το απογοητευτικό είναι ότι και ο Μπάιντεν διολίσθησε σ’ αυτό το επίπεδο προφανώς για να τον πολεμήσει με τα ίδια όπλα. Λάθος κατά την άποψή μας. Έπρεπε να αναδίεξει την διαφορά να κρατήσει σ’ ένα επίπεδο τον διάλογο και όχι να απαντά με τον ίδιο τρόπο.  Έμοιαζαν σαν δύο ηλικιωμένοι παλαιστές που ασθμαίνοντας πάλευαν ποιος θα πετάξει πιο πολύ λάσπη στον άλλο. Κανένας σεβασμός στους τηλεθεατές, απαξίωση στους θεσμούς και στον δημοκρατικό διάλογο και επικράτηση της υβρεολογίας και της πιο απεχθούς μορφής της πολιτικής.
Αυτή είναι η Αμερική του Τραμπ.
Ας ελπίσουμε ν’ αλλάξει σελίδα!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …