Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 3 Αρμένιοι της Ξάνθης πάνε να πολεμήσουν για την μητέρα πατρίδα τους

3 Αρμένιοι της Ξάνθης πάνε να πολεμήσουν για την μητέρα πατρίδα τους

0

Ανάστατη η Αρμένικη Κοινότητα της Ξάνθης

 

 

Μιλά στο «Ε» ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Ταγκβόρ Καραογλανιάν

 

Μπορεί να γεννήθηκαν και να ζουν χρόνια πολλά μακριά από την πατρίδα τους, μπορεί να απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά αλλά ή Αρμένικη καρδιά τους πονά και χτυπά δυνατά ακούγοντας τον απόηχο των γεγονότων του πολέμου που μαίνεται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ  όπου γίνονται σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

3 Αρμένιοι της Ξάνθης πάνε στο μέτωπο της Αρμενίας – Ανάστατη η Αρμένικη Κοινότητα της Ξάνθης

Εμφανώς ανήσυχος και βαθιά συγκινημένος για όσα συμβαίνουν στην αγαπημένη του μητέρα πατρίδα και τους ομοεθνείς του ο πρόεδρος της Αρμένικης Κοινότητας Ξάνθης κ. Καραογλανιάν Ταγκβόρ μας ανέφερε πως 3 νέα παιδιά από την Κοινότητα της Ξάνθης ζήτησαν να επικοινωνήσουμε με την Πρεσβεία στη Αθήνα για να πάνε στο μέτωπο: «Έχουν οικογένειες, παιδιά όμως και μεγάλη καρδιά και θέλουν να προσφέρουν. Είναι πολύ μεγάλη η κινητοποίηση στα 7 εκ. Αρμένιους της διασποράς.  Αφήνουν τις χώρες που ζουν και τρέχουν στην Αρμενία να πολεμήσουν. Κι εμείς στην Ξάνθη θα κάνουμε ότι μπορούμε. Κάποιοι θα πάνε εκεί στην πρώτη γραμμή,  όλοι θα μαζέψουμε χρήματα και ιατροφαρμακευτικό υλικό για να βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Είναι μεγάλες οι στιγμές για όλη την Κοινότητά μας και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε», λέει συγκινημένος ο κ. Καραογλανιάν.

Ο πόλεμος μαίνεται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Το Αρτσάχ  ή Ναγκόρνο Καραμπάχ όπως την λένε οι Αζέροι κατοικείται από Αρμένιους που κατά βάση είναι Ορθόδοξοι, είναι αυτόνομη Δημοκρατία που λειτουργεί ως de facto μέρος της Αρμενίας και διεκδικείται από το Αζερμπαϊτζάν με τις πλάτες της Τουρκίας. Μια περιοχή με πληθυσμό 150.000 κατοίκων πως μας ανέφερε ο κ. Καραογλανιάν.  Μάλιστα είναι ιδιαίτερα θλιμμένος καθώς πληροφορήθηκε πως σκοτώθηκε στην μάχη ένα παλικάρι 19 χρονών που ήταν συγγενής του υπαλλήλου του. «Αυτό με το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι μια ιστορία που είναι σε εκκρεμότητα 30 χρόνια και οι Αζέροι ήταν πάντα με το δάκτυλο στην σκανδάλη. Τους τελευταίους 1 – 2 μήνες άρχισε η σύρραξη. Είναι  πρόδηλη η στήριξη της Τουρκίας στους Αζέρους. Ο Ερντογάν έφερε 4.000 τζιχαντζιστές για να τους ενισχύσει», αναφέρει ο κ. Καραογλανιάν.

Να σημειώσουμε ότι στην Ξάνθη υπάρχουν 15 οικογένειες που ήρθαν μετά το 1922 και περίπου 2.000 άλλοι που ήρθαν μετά το 1992. Στο κράτος της Αρμενίας ζουν 3 εκ. Αρμένιοι ενώ στο Αζερμπαϊτζάν 6 – 7 εκ.

Μήνυμα του πρωθυπουργού της Αρμενίας

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν σε ανάρτησή του στο Facebook έστειλε το ακόλουθο μήνυμα:

«Αγαπητοί συμπολίτες. Περήφανοι πολίτες της Αρμενίας. Υπερήφανοι πολίτες του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ). Υπερήφανοι Αρμένιοι της Διασποράς. Ο εχθρός ξεκίνησε επίθεση κατά του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ). Η επίθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Οι πληροφορίες θα συνοψίζονται και θα μεταδίδονται ανάλογα με τις ανάγκες. Γι’ αυτό σας παρακαλώ να εμπιστευθείτε μόνο τις επίσημες πηγές και να είστε προσεκτικοί σε πληροφορίες που διαρρέουν οι εχθροί μας.

Ας σταθούμε όλοι στο πλευρό του κράτους και του στρατού που υπερασπίζονται τις ιερές θέσεις της πατρίδας μας και θα κερδίσουμε.

Ζήτω ο ένδοξος Αρμενικός στρατός!

Ζήτω η Αρμενική πολιτεία!

Ζήτω ο Αρμενικός λαός!

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απώλειες από την πλευρά των Αζέρων είναι μεγάλες. Ο στρατός του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) έχει καταρρίψει δυο στρατιωτικά ελικόπτερα των Αζέρων, τρία drones ATS και έχει καταστρέψει επίσης, τρία άρματα μάχης. Αρκετοί Τζιχαντιστές που πολεμούν στο πλευρό των Αζέρων στην πρώτη γραμμή, έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Από Αρμενικής πλευράς αναφέρονται ένας στρατιώτης νεκρός και πολλοί άμαχοι πολίτες, που σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς που δέχθηκε το Στεπανακέρτ το πρωί της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…