Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μια … «διασκεδαστική» ατμόσφαιρα στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης

Μια … «διασκεδαστική» ατμόσφαιρα στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης

0

Η ΠΕΔ, η Διακομματική και η τοποθέτηση Τσέπελη

 

Οι ερωτήσεις Μελισσόπουλου και οι απαντήσεις για συγκοινωνία, Μειονοτικό Γυμνάσιο, περίπτερα – 3 ψηφίσματα για την Αρμενία

 

 

 

Εντάσεις, ειρωνικά σχόλια, φραστικές επιθέσεις και ευφυολογήματα αλλά και …επικαιροποίηση παλιών αντιπολιτευτικών τακτικών καθώς και μπόλικη πολιτικοποίηση  από την παράταξη του ΚΚΕ, ήταν όλα όσα σημάδεψαν άλλη μια μαραθώνια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης (πάνω από 5 ώρες), που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Οκτωβρίου στην αίθουσα του ΙΘΤΠ με μόλις 8 θέματα στην ημερήσια διάταξη, 1 εκτός και …αμέτρητες ερωτήσεις και ανακοινώσεις που άλλες απαντήθηκαν και άλλες όχι. Να θυμίσουμε ότι από την προηγουμένη φορά ο πρόεδρος του Δημοτικού κ. Μπούτος κατέστησε σαφές ότι θα προβεί σε πιστή τήρηση του κανονισμού που δίνει όχι πάνω από μία ώρα στις ερωτήσεις. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής της παράταξης «Ξάνθη για Όλους» κ. Μελισσόπουλου που αποχώρησε στην προηγούμενη συνεδρίαση ενώ στην παρούσα εξέφρασε εκ νέου τις αντιρρήσεις του καθώς δεν δόθηκε χρόνος για τις νέες ερωτήσεις που κατέθεσε τόσο η παράταξη του όσο και οι παρατάξεις Δημαρχόπουλου και Παπαχρόνη.

Λύρατζης: «Με διασκεδάζετε γιατί δείχνετε πόσο αγράμματοι και αμόρφωτοι είστε!»

Επρόκειτο  να είναι το μότο της συνεδρίασης η φράση που αναφέρθηκε στο κείμενο της απάντησης του δημάρχου Ξάνθης σε ερώτηση του επικεφαλής της «Νέας Ξάνθης» κ. Λύρατζη που αφορούσε  «ποικίλα ερωτήματα» (περί κοπής δέντρων, αδειών λειτουργίας κ.α.)  την οποία και απηύθυνε στην κα Μανά. Η επίμαχη λέξη «μας διασκεδάζετε με τις ερωτήσεις σας» αλλά και το γεγονός ότι δεν αναφερόταν η ιδιότητα του κ. Λύρατζη  ως επικεφαλής της παράταξης φόρτισαν το κλίμα στην αρχή της συνεδρίασης. Και παρότι ο δήμαρχος παραδέχτηκε το λάθος του και ζήτησε συγγνώμη γιατί δεν αναφερόταν η ιδιότητα του κ. Λύρατζη, αυτό δεν φάνηκε να τον αποφορτίζει και χρησιμοποιώντας την ίδια φράση για τους δύο συντάκτες της επιστολής όπως είπε: «Με διασκεδάζετε γιατί δείχνετε πόσο αγράμματοι και αμόρφωτοι είστε!» και αποχώρησε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Μελισσόπουλος που βρήκε «μάλλον διασκεδαστική», όπως είπε  την απάντηση της κας Μανά, στην ερώτησή του για διάφορα τεχνικά θέματα που αφορούσαν τις εργασίες στο πάρκο πίσω από το Διοικητήριο . Ο κ. Μελισσόπουλος διαμαρτυρήθηκε επισημαίνοντας ότι η απάντηση δεν τον καλύπτει και υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό η δημοτική αρχή ουσιαστικά τους απαγορεύει να θέτουν ερωτήματα στις υπηρεσίες. Επ’ αυτού τοποθετήθηκε ο δήμαρχος που είπε πως δεν θεωρεί ότι είναι σωστό να παρακάμπτονται οι πολιτικοί εκπρόσωποι και να απαντούν οι υπάλληλοι.

Στο θέμα παρενέβη ο κ. Δημαρχόπουλος που εξέφρασε μια πιο ενωτική άποψη: «Ζητούμενο είναι να έχουμε σωστή ενημέρωση ώστε να παίρνουμε σωστές αποφάσεις».

 

 

 

Η ΠΕΔ, η Διακομματική και η τοποθέτηση Τσέπελη

Το κείμενο με τις προτάσεις της ΠΕΔ για την Διακομματική της Θράκης ανέγνωσε το μέλος της ΠΕΔ και επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη» κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου. Η γενική θέση που εκφράστηκε στην ΠΕΔ είναι ότι η Διακομματική θα’ πρεπε να συμπεριλάβει και την Καβάλα και την Δράμα καθώς η περιφέρεια ΑΜΘ είναι ενιαία. Το υπόλοιπο κείμενο είναι μια έκθεση ιδεών με πολλά κλισέ και γενικολογίες ως προς την ανάπτυξη της περιοχής μας. Αυτό προφανώς ώθησε τον δήμαρχο να τοποθετηθεί αφήνοντας να φανεί ότι δεν περιμένει πολλά από την Διακομματική αν όλες αυτές οι ιδέες δεν υποστηριχτούν με ένα χρηματοδοτικό πακέτο. Συγκεκριμένα ο κ., Τσέπελης τάχθηκε υπέρ της άποψης η Διακομματική να συμπεριλάβει Καβάλα και Δράμα και τόνισε: «Κάναμε και παλιότερα προτάσεις και μελέτες και δεν έγινε τίποτε. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρχει χρηματοδότηση. Να είναι ανοιχτό το «Α. Τρίτσης» σ’ όλες του τις δομές ώστε να υποβάλλουμε μελέτες».

Οι ερωτήσεις Μελισσόπουλου και οι απαντήσεις για συγκοινωνία, μειονοτικό, περίπτερα

Στην συνέχεια ο κ. Μελισσόπουλος δήλωσε ενοχλημένος επί της διαδικασίας που ακολουθεί ο κ. Μπούτος να κάνει πιστή εφαρμογή του Κανονισμού και να επιτρέπει μόνο 1 ώρα για τις ερωτήσεις των παρατάξεων σημειώνοντας ότι δεν αρκεί ο χρόνος με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν απαντήσεις.

Παρά τις διαμαρτυρίες του δόθηκαν απαντήσεις σε τρία ερωτήματα που έθεσε και αφορούσαν τις αστικές γραμμές σε οικισμούς του δήμου και συγκεκριμένα αίτημα της παράταξης για «συγκοινωνιακή κάλυψη οικισμών και περιοχών του δήμου Ξάνθης (Δροσερό, Λεύκη, Παλιά Μορσίνη, Πετροχώρι, Κιμμέρια, Σταυρούπολη) και αίτημα για τοποθέτηση αιθουσών προκάτ στο Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ξάνθης ώστε να αποσυμφορηθεί το σχολείο . Το τρίτο ερώτημα αφορούσε τα περίπτερα και τι σχεδιασμός υπάρχει γι αυτά.

Απαντώντας ο δήμαρχος Ξάνθης σ’ ότι αφορά  την συγκοινωνιακή κάλυψη μεταξύ των οικισμών διευκρίνισε πως ο δήμος δεν έχει δικαίωμα για μίσθωση αστικών άνω των 12 χιλιομέτρων και ότι επειδή το ζήτημα απασχολεί και άλλου δήμους έθεσαν από κοινού στο υπουργείο το αίτημα να υπάρχει κάποιο πρόγραμμα για να καλύψει τη Σταυρούπολη. Σ’ ότι αφορά τα δρομολόγια Πετροχωρίου και Λεύκης επίσης ανέφερε πως δεν έχει δικαίωμα ο δήμος να μισθώσει αστικά γιατί απαιτείται έγκριση από την περιφέρεια και παρότι την εχει ζητήσει δεν έχει δοθεί 12 χρόνια τώρα.

Για το Δροσερό, αναφέρθηκε στα προβλήματα που είχαν εμφανιστεί όταν υπήρχε σύνδεση και υπογράμμισε ότι «συζητάμε με διάφορους φορείς και νομίζω ότι θα βρούμε λύση..» ενώ για τα Κιμμέρια, τόνισε ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί αυτήν την περίοδο, αλλά είναι και θέμα που δεν εξαρτάται μόνο από το ΚΤΕΛ αλλά και από τις ανάγκες που προκύπτουν».

Αναφορικά με το μειονοτικό είπε αυτολεξεί : «είχα πει από την αρχή ότι η αυτοψία γίνεται από επιστήμονες που έχουν στα χέρια τους προδιαγραφές, σχετικά με το αν είναι εφικτή η τοποθέτηση και όλο αυτό το κομμάτι το διαχειριζόμαστε με το Υπουργείο Παιδείας . Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα αποφασίσουμε για τις αίθουσες. Δεν είναι μόνον δικό μας θέμα και δεν μπορούμε να βάζουμε σε χώρους που δεν έχουν την δυνατότητα, τέτοιες κατασκευές. Μακάρι να υπήρχαν οι προδιαγραφές και σε συνεργασία με το υπουργείο, θα κάναμε αυτό που ήταν να κάνουμε».

Τέλος σ’ ότι αφορά τα περίπτερα ο κ. Τσέπελης απάντησε ότι υπάρχει επιτροπή που διαχειρίζεται το θέμα και τη διαδικασία που προβλέπεται και ότι θα ενημερωθούν διεξοδικά από τον κ. Ζερενίδη.

3 ψηφίσματα υποστήριξης της Αρμενίας στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Με τη διαπίστωση ότι λόγω και των συνθηκών τα αντανακλαστικά του δήμου σε θέματα επικαιρότητας είναι  κάπως αργά,  3 παρατάξεις κατέθεσαν αντίστοιχα ψηφίσματα για τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Και τα τρία υποστήριζαν την Αρμενία και καταδίκαζαν τις πολεμικές επιχειρήσει με διαφορετική διατύπωση. Ο πρόεδρος πρότεινε να γίνει μια επιτροπή που θα καταλήξει σε ένα ψήφισμα που θα αποτελεί συνισταμένη των τριών. Έτσι και έγινε. Το πότε θα δημοσιευτεί το Ψήφισμα παραμένει αδιευκρίνιστο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία παρουσίασε ο Τοψίδης στους δήμους

Ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια με δημάρχους, αντιδημάρχους και υπηρεσιακά στελέχη Ευρεία σ…