Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Φρένο» στον κορωνοϊό με 3 μέτρα από το Συντονιστικό της Π.Ε. Ξάνθης

«Φρένο» στον κορωνοϊό με 3 μέτρα από το Συντονιστικό της Π.Ε. Ξάνθης

0

Δωρεάν τεστ σε ευάλωτες ομάδες – Συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης με τον Δήμο Ξάνθης

 

Αίτημα για αναστολή των αθλητικών διοργανώσεων για 2 εβδομάδες μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε ομάδες – Καμπάνια ενημέρωσης από την Διεύθυνση Υγείας και την Πολιτική Προστασία στα στέκια της νεολαίας

 

 

 

«Σήμα κινδύνου» από τα 11 κρούσματα της Κυριακής έλαβε η Αντιπεριφέρεια Ξάνθης και συγκάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στη σύσκεψη που έγινε διά ζώσης το πρωί της Δευτέρας στην αίθουσα συνεδριάσεων συμμετείχαν, εκπρόσωποι της Πολιτικής προστασίας, Διεύθυνσης Υγείας, Ιατρικού συλλόγου, Νοσοκομείου Ξάνθης, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Ξάνθης, Αστυνομίας. Έγινε εκτενής ενημέρωση και καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης από όλους τους παρισταμένους, εντοπίστηκαν τα σημεία όπου μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις και κατατέθηκαν προτάσεις για την αντιμετώπιση μις ενδεχόμενης έξαρσης της πανδημίας στο νομό μας. Κοινός στόχος να βγει όσο το δυνατόν αλώβητος ο νομός μας από το δεύτερο κύμα και να αποφευχθεί ένα γενικό lockdown που όπως επισημάνθηκε θα ήταν καταστροφικό για την τοπική οικονομία. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που προέχει είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η κατά δυνατόν λιγότερη επιβάρυνση του νοσοκομείου.

«Καμπανάκι» από την αύξηση των κρουσμάτων – Υπό έλεγχο η κατάσταση

Αναφερόμενος στα γενικά συμπεράσματα της σύσκεψης ο αντιπεφερειάρχης Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης τόνισε πως ενώ σε άλλες περιοχές η κατάσταση έχει γίνει επικίνδυνη, στην Ξάνθη είναι υπό έλεγχο και παραμένει στο επίπεδο 2. Χαρακτηριστικό αυτής της φάσης της πανδημίας είναι ότι πρόβλημα της διασποράς εντοπίζεται στους νέους: «Η σύσκεψη είχε στόχο να καταφέρουμε μέσω του καλύτερου συντονισμού να μην φτάσουμε σε ανεξέλεγκτα επίπεδα διασποράς, Γι αυτό και έχουμε ξεκινήσει πολλές ιχνηλατήσεις με ήδη γνωστά κρούσματα που εντοπίζονται κυρίως σε νέους τόσο στα σχολεία και το Πανεπιστήμιο όσο και σε αθλητικές ομάδες», αναφέρει ο κ. Ευφραιμίδης. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 11 κρούσματα τα 5 ήταν στην Αρχιτεκτονική και τα 6 από ιχνηλατήσεις με γνωστά κρούσματα σε 3 ομάδες ποδοσφαίρου.

« Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να ζητήσουμε την αναστολή όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων για 2 εβδομάδες», σημείωσε ο κ. Ευφραιμίδης.

Καμπάνια ενημέρωσης από την Διεύθυνση Υγείας και την Πολιτική Προστασία στα στέκια της νεολαίας

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων με στόχο την πρόληψη η Διεύθυνση Υγείας σε συνεργασία με την Πολιτική προστασία θα ξεκινήσουν μια καμπάνια ενημέρωσης. Έτσι μεικτά κλιμάκια θα επισκέπτονται τα στέκια της νεολαίας καφέ μπαρ, πάρκα και θα ενημερώνουν για τα μέτρα κατά της διασποράς.

Δωρεάν τεστ σε ευάλωτες ομάδες – Συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης με τον Δήμο Ξάνθης

fanoyrakis-closeΌπως μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης πρόθεση που δήμου είναι να βοηθήσει τους συμπολίτες μας που έχουν κάποια συμπτώματα και θέλουν να κάνουν τεστ όμως δεν μπορούν να το πληρώσουν σε ιδιωτικό εργαστήριο δεδομένου ότι το νοσοκομείο κάνει μόνο τεστ σε άτομα με σοβαρά συμπτώματα. Έτσι σε συνεργασία με τον Ιατρικό σύλλογο Ξάνθης θα τοποθετηθεί ένα isobox έξω από το Κέντρο υγείας Ξάνθης (πρώην ΙΚΑ) όπου θα γίνονται rapid test και στις περιπτώσεις που εντοπίζονται θετικά και επιβάλλεται μοριακό τεστ θα δίνεται παραπεμπτικό από ιδιώτες πιστοποιημένους για covid γιατρούς και θα γίνει το τεστ δωρεάν: Το εγχείρημα θα προχωρήσει άμεσα. Στο επόμενο Δ.Σ. έχουμε το θέμα της έγκρισης της αγοράς rapid test. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να πληρώσουν το τεστ στα ιδιωτικά εργαστήρια να το κάνουν δωρεάν και να συμβάλλουμε στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού», επεσήμανε ο κ. Φανουράκης.

Ένταση μεταξύ Ευφραιμίδη – Καραδέδου

 

Απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Ξάνθης κ. Αναστάσιος Καραδέδος επεσήμανε: «Εντείνεται η ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων τα οποία εντοπίζονται κυρίως στους νέους. Το θετικό είναι ότι δεν έχουμε αύξηση των νοσηλευομένων.  Πρόθεση των ιδιωτών γιατρών είναι να βοηθήσουν όπως το έχουν κάνει μέχρι τώρα. Οι ιδιώτες γιατροί σήκωσαν ένα μεγάλο βάρος στο πρώτο κύμα. Έχουν νοσήσει γιατροί και νοσηλευτές. Και δεν ανέχομαι να το αμφισβητεί κανείς αυτό. Η ευθύνη βαρύνει αυτούς που ενσαρκώνουν την εξουσία», τόνισε ο κ. Καραδέδος. Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα «βέλη» του στρέφονται κατά του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης ο οποίος δεν του έδωσε το λόγο στη σύσκεψη και με τα λεγόμενά του αμφισβήτησε της συνεισφορά των ιδιωτών γιατρών προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Καραδέδου ο οποίος και απείλησε με αποχώρηση.

Τέλος να σημειώσουμε ότι σήμερα πραγματοποιείται μια νέα σύσκεψη με συμμετοχή των φορέων και της ΕΠΣ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ξάνθη

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην κεντρική πλατεία το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Απριλίου με δυ…