Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Σε κατάσταση …ασφυξίας η εστίαση και η αγορά λόγω κορωνοϊού

Σε κατάσταση …ασφυξίας η εστίαση και η αγορά λόγω κορωνοϊού

0

Νέα μέτρα στην εστίαση: Αυξάνονται οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων– Τέλος οι χοροί

 

Από 1η Νοεμβρίου ενδιάμεσες εκπτώσεις – «Παγωνιά» στην αγορά της Ξάνθης

 

 

Νέα μέτρα στην εστίαση επιβάλλει το δεύτερο κύμα της πανδημίας που είναι πλέον εδώ αυξάνοντας τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων και μειώνοντας τον αριθμό τους αλλά και τον αριθμό των πελατών.  Με το χειμώνα προ των πυλών και με τους πελάτες να μην επιλέγουν τους εσωτερικούς χώρους ο κλάδος της εστίασης ζητά άμεσα επιδότηση για την αγορά εξωτερικών θερμαστρών υγραερίου για να μπορέσουν να δουλέψουν. Σε κάθε περίπτωση προετοιμάζονται για ένα πολύ δύσκολο χειμώνα.

Αυξάνονται οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων– Τέλος οι χοροί

Σύμφωνα με την ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.67924 (ΦΕΚ Β΄4709/23-10-2020) οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων των χώρων εστίασης (εξαιρουμένων Κέντρων Διασκέδασης, χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ παραμένει το 1,8μ περιμετρικά)

ΑΛΛΑΖΕΙ και πλέον:

Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους:

  • Εάν δεν παρεμβάλλεται καρέκλα 0,90 εκ.
  • Εάν παρεμβάλλεται καρέκλα μόνο από τη μια πλευρά μεταξύ τραπεζιών 1,20 εκ.
  • Εάν παρεμβάλλονται καρέκλες και από τις δυο πλευρές των τραπεζιών 1,80 εκ.

Επίσης μετά από σχετική ενημέρωση διευκρινίζουμε ότι σε όλους τους χώρους εστίασης και αναψυχής απαγορεύεται ο χορός.

«Εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους μας να τηρούν τα νέα μέτρα γιατί υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων και στη πόλη μας. Ο κόσμος γενικά έχει συμμορφωθεί. Τηρεί τα μέτρα. Τον τελευταίο καιρό που δεν είχαμε κρούσμα τα καταστήματα μας δούλεψαν. Υπάρχει μια κινητικότητα μια επάνοδος στην κανονικότητα δεδομένων των συνθηκών. Σ’ αυτό βοήθησε ο καλός καιρός γιατί ο κόσμος αρνείται να καθίσει σε εσωτερικούς χώρους. Φοβάται. Γι αυτό ζητάμε να επιδοτηθούν οι θερμάστρες για τους εξωτερικούς χώρους», επισημαίνει η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου

Από 1η Νοεμβρίου ενδιάμεσες εκπτώσεις – «Παγωνιά» στην αγορά της Ξάνθης

Την Κυριακή 1η Νοεμβρίου ξεκινούν ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις και θα είναι ανοιχτά σούπερ μάρκετ και μαγαζιά. Μάλιστα, επειδή η 1η Νοεμβρίου είναι Κυριακή, τα καταστήματα μπορούν προαιρετικά να λειτουργήσουν την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, δηλαδή την 1η Νοεμβρίου, από τις 11:00 έως τις 18:00.

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες, δηλαδή, μέχρι τις 14 Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Σημειώνεται ότι απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων ενώ σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ οκτώ στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις (81%) πραγματοποίησαν χαμηλότερες πωλήσεις κατά τη διάρκεια της θερινής εκπτωτικής περιόδου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

«Εμείς αφήνουμε στα μέλη μας να αποφασίσουν αν θα λειτουργήσουν την Κυριακή τα καταστήματά τους και θα συμμετέχουμε στο 15θημερο των ενδιάμεσων εκπτώσεων» , επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου και κάνει λόγο για μια πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η αγορά της Ξάνθης: «Όλο το 2020 δουλέψαμε μόνο για 1,5 μήνα το καλοκαίρι Είναι κάτι πρωτόγνωρο που δεν το έχουμε ξαναζήσει. Χρειαζόμαστε άμεση στήριξη γιατί ο χειμώνας θα είναι ακόμη πιο δύσκολος και δεν ξέρουμε πόσες εμπορικές επιχειρήσεις θα επιβιώσουν. Το 70 – 80% των επιχειρήσεων έχει χρέη σε Ταμεία και Εφορία. Όλα αυτά που ανακοινώθηκαν για φοροελαφρύνσεις αφορούν το 2021. Μέχρι τότε όμως πως θα επιβιώσουμε; Προσπαθούμε να επιβιώσουμε σ’ ένα καθεστώς ασφυξίας. Γι αυτό άμεσα πρέπει να δοθούν οι επιχορηγήσεις του προγράμματος της περιφέρειας και να αλλάξουν οι προϋποθέσεις με την ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για να ωφεληθούν όλες οι επιχειρήσεις».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Sunlight Group: Στην παραγωγή πρωτότυπης μπαταρίας 2ης ζωής

Στο ερευνητικό ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Battery2Life συμμετέχει η εταιρεία …