Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

0

 Έγινε της μόδας;
Μάλλον κάποια ερμηνεία διαφορετική θα πρέπει να δώσει κανείς στις παραιτήσεις δημοτικών συμβούλων, περιφερειακών και στελεχών αυτών.
Το φαινόμενο παρουσιάστηκε με την συμπλήρωση ενός έτους από τη διενέργεια των εκλογών και την ανάδειξη των νέων δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων.
Το φαινόμενο έγινε σαν μόδα. Παραιτήθηκε μία περιφερειακή  σύμβουλος, μία πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου και ένας δημοτικός σύμβουλος και πέντε δημοτικά στελέχη.
Τι συνέβη και σε έναν χρόνο μέσα τόσες παραιτήσεις;
Άβυσσος οι ψυχές των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης…
-Και μία διαπίστωση. Με ιδιαίτερη ευκολία γίνονται αυτές οι αποχωρήσεις και προσχωρήσεις.
Γ.Δ.


Τι ακριβώς συμβαίνει;

Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη της Ξάνθης και ιδιαίτερα στου δήμου Αβδήρων, αυτή η μαζική και ξαφνική αποχώρηση 5 στελεχών και ενός δημοτικού συμβούλου της παράταξης Κριτσίνη.
Όλοι υπογράφουν κοινή δήλωση και αιτιολογούν την αποχώρησή τους που εν ολίγοις την αποδίδουν σε δυσλειτουργία και έλλειψη πνεύματος συνεργασίας του επικεφαλής.
Δεν είναι συνηθισμένη ενέργεια στον ένα χρόνο λειτουργίας από τις εκλογές να υπάρχουν αποχωρήσεις με αιτιολογία για αυταρχισμό και έλλειψη ενημέρωσης όπως υποστηρίζουν οι αποχωρήσαντες.
Προφανώς το πλήγμα είναι σοβαρό για την παράταξη Κριτσίνη εάν οι λόγοι αποχώρησης είναι αυτοί.
Γ.Δ.


Επί των επάλξεων
Επί 19 συναπτά έτη ο Τάσος Κοντογιαννίδης βραβεύει τους εισαχθέντες μαθητές στα ΑΕΙ και τους αριστούχους του Γυμνασίου – Λυκείου Σταυρούπολης.
Δημοσιογράφος και συγγραφέας ο κ. Κοντογιαννίδης, τέκνο κι αυτός των Νεστοχωρίων όπως αποκαλεί τα χωριά της περιοχής Σταυρούπολης, γνωρίζει την ιδιομορφία του χώρου και των προβλημάτων που υπάρχουν.
Κι έρχεται αυτός, 19 χρόνια τώρα, να σταθεί αρωγός και να βοηθήσει τα νέα παιδιά. Με μια μοναδική χειρονομία. Με βράβευση αλλά και επιβράβευση με οικονομική ενίσχυση συμβολικής μορφής.
Μόνο συγχαρητήρια αξίζουν στον αγαπητό απ’ όλους Τάσο Κοντογιαννίδη, τέκνο άξιο της περιοχής μας που δεν ξεχνά τον τόπο του.
Γ.Δ.


Το Κυπριακό περιπλέκεται
Όσοι κάποτε πίστεψαν στο μέλλον μιας επανενωμένης, ολόκληρης Κύπρου, σε μορφή ομοσπονδιακού κράτους, το είδαν στην πραγματικότητα να γκρεμοτσακίζεται με την εκλογική ήττα του Μουσταφά Ακιντζί στα Κατεχόμενα το βράδυ της περασμένης Κυριακής.
Για να μην ξεχνιόμαστε όμως, η αρχή του γκρεμίσματος έγινε το 2004, όταν η ελληνοκυπριακή πλευρά γύρισε την πλάτη στο σχέδιο Ανάν που η ίδια διαπραγματεύτηκε. Από τότε υπήρξαν ιστορικές ευκαιρίες που ήρθαν και πέρασαν. Και κάποια στιγμή, όταν η θλίψη στην Κύπρο καταλαγιάσει, η συζήτηση αυτή θα γίνει. Υπάρχουν απόνερα και ευθύνες.
Γ.Δ.


Μνήμες από τον παππού
Τέτοιες μέρες κάθε χρόνο έρχονται στο νου μου μνήμες του παππού. Που άφησε πίσω του εφτά παιδιά, κι ένα στην κοιλιά, για να πολεμήσει στην Αλβανία όταν τον κάλεσε η πατρίδα. Σκληραγωγημένο και γεροδεμένο χωριατόπαιδο, μουλαράς από τα γεννοφάσκια του, δεν φοβήθηκε τα χιόνια της Πίνδου που έφταναν μέχρι το γόνατο, ούτε την πείνα και τον εχθρό στις μάχες σώμα με σώμα. «Εκείνα τα αερόπλανα παιδάκι μου», έλεγε για τα γερμανικά στούκας που πετούσαν ξυστά πάνω από τα κεφάλια και σκόρπιζαν το θάνατο αφ’ υψηλού σε τόσα παλικάρια και τότε μόνο τα μάτια του γέμιζαν τρόμο.
Ο παππούς κατάφερε να γυρίσει ζωντανός από την Αλβανία με το μουλάρι του  πίσω στο χωριό, όπου βρήκε οκτώ γερά παιδιά, μιας κι είχε αφήσει γεμάτες τις αποθήκες με τους καρπούς της γης που δούλευε σκληρά στους καιρούς ειρήνης.
Ψηλό κι αγέρωχο τον θυμάμαι στα γεράματά του, πάντα περήφανο κι αλύγιστο. Μόνο μια ημέρα κάθε χρόνο λύγιζε ο παππούς· κάθε 28η Οκτωβρίου. Όταν πήγαινε (πάντα από μακριά) στην τελετή που γινόταν στο ηρώο του χωριού. Κι έκλαιγε κρυφά για τους ήρωες που ήταν σκαλισμένοι στο μάρμαρο, για τους φίλους και συμπολεμιστές του που είχαν χαθεί.
Εκείνος δεν ήταν ήρωας, είχε επιζήσει. Είχε κάνει κι άλλα παιδιά, είχε γνωρίσει πολλά εγγόνια και δισέγγονα. Ήταν όμως ότι κοντινότερο σε ήρωα γνώρισα ποτέ μου. Σε ειρήνη και πόλεμο…
Δ.Μ.


Εμβόλιο, αγάπη μου…
Το παγκοσμίως πρώτο ζητούμενο είδος είναι, όπως το έχετε καταλάβει, το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Έχει εναποθέσει όλη η κοινωνία τις ελπίδες της σ’ αυτό και αναμένει την ευχάριστη είδηση της ολοκλήρωσης των πειραμάτων και δοκιμών και κυκλοφορία – επιτέλους- του εμβολίου.
Η προσδοκία είναι όχι μόνον μεγάλη αλλά και μοναδική, που η παγκόμια κοινωνία περιμένει σαν το μάννα  εξ’ ουρανού.
Μάλιστα, οι προσδοκίες αυτές μεγαλώνουν ιδιαίτερα και εξαιτίας των πάρα πολλών κρουσμάτων και θυμάτων παντού στον πλανήτη.
Πλέον τα θύματα αυξάνουν με γεωμετρικό τρόπο κι αυτό προβληματίζει ακόμη περισσότερο τις κυβερνήσεις των χωρών.
Γ.Δ.


Να κατοχυρώσουμε το Brand name της Περιφέρειάς μας
Πρόσφατη η αναφορά στην στήλη για την ανάγκη να δημιουργήσουμε σιγά-σιγά έστω, Περιφερειακή συνείδηση και εξηγούσαμε το γιατί.
Με αφορμή λοιπόν αυτό το σχόλιο της προηγούμενης εβδομάδας, συμπολίτης μας έστειλε σχετική επιστολή με την οποία ζητά να γίνει γνωστό το brand name της Περιφέρειάς μας μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και να κατοχυρωθεί τόσο ελλαδικά όσο και διεθνώς.
Τονίζει πως με ειδικά γεγονότα πρέπει να δοθεί μια «μάχη» για να γίνει γνωστό το όνομα, το brand name σε όλες τις ευρωπαϊκές περιφέρειες μέσω χρήσης στρατηγικών εργαλείων για τη μεγαλύτερη προβολή.
Γ.Δ.


23 Οκτωβρίου 1925
Αφήσαμε σκόπιμα να περάσει αυτή η ημερομηνία. Δεν κάναμε κάποια δική μας αναφορά, περιμένοντας ν’ ακούσουμε κάτι σχετικό από τον δήμο, από την αντιπεριφέρεια. Τίποτε.
Μόνο από τη ΦΕΞ για την διοργάνωση κάποιων εκδηλώσεων για τα γενέθλια του Μάνου Χατζιδάκι. Εκεί εξάλλου παραπέμπει η ημερομηνία του τίτλου του σχολίου.
Ο Μάνος Χατζιδάκις, που γεννήθηκε στην Παλιά Πόλη, ένας των μεγίστων συνθετών της χώρας.
Τον οποίο ξέχασε ο δήμος και η αντιπεριφέρεια που όφειλαν να το γνωρίζουν.
Ησυχία, αδιαφορία, άκρα του τάφου σιωπή, νιρβάνα απ’ όλους τους υπεύθυνους που υπηρετούν τον Πολιτισμό, υποτίθεται.
Μόνον η ΦΕΞ και ο Δημ. Γκαγκαλίδης που πρότεινε να γίνει θεσμός μια ξενάγηση στην Παλιά Πόλη στην γειτονιά του Μάνου Χατζιδάκι.
Κύριοι του δήμου Ξάνθης, υπεύθυνοι περί τα Πολιτιστικά, περαστικά σας.
-Κρίμα, πολύ κρίμα…
Έχετε ένα τέτοιο όνομα στον δήμο και δεν γνωρίζετε την αξία του, το κύρος και την παγκόσμια αναγνώρισή του.
Γ.Δ.


Η επέκταση στα 12 μίλια
Η Τουρκία συνεχίζει να πιέζει με την προκλητική συμπεριφορά της και να εκδίδει συνεχώς Navtex και το Oruts reis να πλέει πλάι στο Καστελόριζο αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της χώρα μας και της Ε.Ε. και τις κυρώσεις που θα της επιβληθούν αν δεν αλλάξει στάση. Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ) πιέζουν την κυβέρνηση να κηρύξει επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Μια ενέργεια σύννομη με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ωστόσο η κυβέρνηση είναι διστακτική και είναι απολύτως θεμιτό καθώς η Τουρκία έχει διακηρύξει ότι θεωρεί casus belli (αφορμή πολέμου) την επέκταση στα 12 μίλια. Είναι πολύ πιθανό μια σύννομη ενέργεια από μέρους μας να χαρακτηριστεί αιτία για ένα θερμό επεισόδιο κάτι που επιδιώκει η Άγκυρα όλο αυτόν τον καιρό.  Να σημειώσουμε ότι παρά το γεγονός ότι φτάσαμε σε οριακές καταστάσεις με την Τουρκία από την μεταπολίτευση και μετά,  ποτέ καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν προέβη σε επέκταση στα 12 μίλια. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο ρώσος ΥπΕξ Σεργκέι Λαβρόφ, που  επισκέφτηκε την χώρα μας ενθάρρυνε τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια τονίζοντας ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
Μ.Ξ.


Πώς θα δοθούν τα δωρεάν σπίτια σε ευάλωτες οικογένειες
Με μοριοδότηση θα γίνει η παραχώρηση αδιάθετων και κενών κατοικιών από τον ΟΑΕΔ σε πολίτες με έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες που στερούνται κατοικίας. Ένα θέμα που αφορά και την Ξάνθη καθώς όπως αναφέραμε σε σχετικό ρεπορτάζ υπάρχουν αδιάθετες κατοικίες στην πόλη μας. Ο ΟΑΕΔ έχει προχωρήσει σε καταγραφή για το ποιες κατοικίες μπορούν να διατεθούν.
Ειδικότερα, πρόκειται για κατοικίες που παραμένουν κενές και αδιάθετες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κλήρωσης κατοικιών σε οικισμούς του κατασκευαστικού προγράμματος του τ. Οργανισμού Εργατικών Κατοικιών (τ. ΟΕΚ) δύναται να παραχωρούνται κατά κυριότητα και άνευ ανταλλάγματος με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Απασχόλησης του Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε πολίτες με έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες που στερούνται κατοικίας.
Ως έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες ορίζονται ενδεικτικά τα σοβαρά προβλήματα υγείας των ίδιων ή προστατευόμενων μελών των οικογενειών τους, το χαμηλό καθαρό οικογενειακό εισόδημα, και κάθε άλλη εξαιρετική και επιτακτική ανάγκη που προσδιορίζεται κατά περίπτωση με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Α.Ε.Δ.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…