Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Επίδομα θέρμανσης 80 έως 700 ευρώ και για φυσικό αέριο- Καυσόξυλα και πέλετ σε ορεινές περιοχές

Επίδομα θέρμανσης 80 έως 700 ευρώ και για φυσικό αέριο- Καυσόξυλα και πέλετ σε ορεινές περιοχές

0

Ίδια εισοδηματικά κριτήρια, αλλάζουν οι γεωγραφικές ζώνες

Αλλάζει το σύστημα καταβολής του επιδόματος θέρμανσης. Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, το επίδομα θέρμανσης θα δίνεται στους δικαιούχους ανάλογα με την περιοχή στην οποία κατοικούν και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτή και όχι με βάση τις προϋπάρχουσες γεωγραφικές ζώνες.  Παράλληλα, επίδομα θέρμανσης θα δικαιούνται και όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, υγραέριο ενώ για όσους κάνουν χρήση ξύλου ή πέλετ θα καταβάλλεται μόνο σε περιοχές κάτω από 2.500 κατοίκους.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Σκυλακάκη, το νέο σύστημα προβλέπει διατήρηση του ελάχιστου επιδόματος ύψους 80 € . Ωστόσο το ποσό θα αυξάνεται ανάλογα με τα κλιματολογικά χαρακτηριστικά  κάθε περιοχής. Δηλαδή, κάθε περιοχή θα έχει και ένα συντελεστή – βαθμοημέρες-  για τον καθορισμό του επιδόματος.  Μέσω ενός αλγορίθμου (θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση) θα καθορίζεται το συνολικό ποσό του επιδόματος το οποίο μπορεί να φτάνει ακόμα και τα 700 €,  έναντι του υψηλότερου ποσού που ήταν έως τώρα και το οποίο ανέρχονταν στα 350 ευρώ .

Καθοριστική στη διαμόρφωση του νέου συστήματος ήταν η συμβολή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας  η οποία μελέτησε τις θερμαντικές ανάγκες σε περισσότερους από 13.000 οικισμούς της Ελλάδος. Έτσι, οι ορεινές περιοχές  (χωριά, πόλεις) θα δικαιούνται υψηλότερο επιδότηση ανεξάρτητα αν βρίσκονται για π.χ. στην Κρήτη ή την Πελοπόννησο.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης παραμένουν τα ίδια δηλαδή

* Εισόδημα : ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα  έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή χήρο/χήρα ή σε διάσταση και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης. Το όριο αυτό  προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, και  προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

* Ακίνητη Περιουσία: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Δικαιούχοι του φετινού επιδόματος θέρμανσης, το οποίο θα καταβληθεί το Δεκέμβριο, θα είναι και όσοι χρησιμοποιούν εναλλακτικά μέσα όπως υγραέριο, φυσικό αέριο. Όσοι κάνουν χρήση καυσόξυλων και πέλετ εξετάζεται να αφορά μόνο περιοχές με λιγότερους από 2.500 κατοίκους και υπό την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα μικροσωματιδίων από την καύση τους. Εκτός επιδόματος θέρμανσης θα είναι όσοι χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση (ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμοπομποί κλπ) καθώς τα ευάλωτα νοικοκυριά καλύπτονται από το κοινωνικό τιμολόγιο.

Μπορεί η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης να πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο όμως οι αγορές, οι οποίες πρέπει να είναι διπλάσιας αξίας από το επίδομα, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως και το Απρίλιο του 2021.

Η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα προκειμένου οι δικαιούχοι να συμπληρώνουν τον αριθμό τιμολογίου ή το λογαριασμό (π.χ. χρήση φυσικού αερίου) και το ΑΦΜ του προμηθευτή. Στην περίπτωση αγορών καυσόξυλων και πέλετ προϋπόθεση είναι ηλεκτρονική πληρωμή ώστε στη συνέχεια να καταχωρηθεί το τιμολόγιο στο σύστημα.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…