Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΜΘ: Τουριστική υστέρηση ακόμη και προ κορωνοϊού

ΑΜΘ: Τουριστική υστέρηση ακόμη και προ κορωνοϊού

0

Τις αδυναμίες προσέλκυσης και συγκράτησης τουριστών στην Περιφέρειά μας, ακόμη και χωρίς έκτακτες συνθήκες, καταγράφει έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ για το 2020

 Τελευταία θέση στις 13 Περιφέρειες σε δαπάνη ανά επίσκεψη, δαπάνη ανά διανυκτέρευση και διάρκεια παραμονής

 Τα δεδομένα του τουρισμού για το 2019, τότε που δεν υπήρχε κορωνοϊός περιλαμβάνει η ετήσια έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ με τίτλο «Ποιος πάει που; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση στοιχείων εισερχόμενου τουρισμού ανά αγορά και ανά Περιφέρεια 2019».

Στην περίληψη της έκθεσης αναφέρεται ότι, το 2019, στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 36.643 χιλ. επισκέψεις στις 13 Περιφέρειες της χώρας, παρουσιάζοντας αύξηση +5,2% σε σχέση με το 2018. Στην πρώτη θέση με βάση τον αριθμό επισκέψεων διατηρήθηκε η Γερμανία, στη δεύτερη θέση ανέβηκε η Βουλγαρία, ενώ στην τρίτη θέση υποχώρησε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι διανυκτερεύσεις διαμορφώθηκαν στις 232.464 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +2,4% και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν σε 17.680 εκατ. € παρουσιάζοντας αύξηση +12,9%. Στις τρεις πρώτες θέσεις κατάταξης των χωρών με βάση τον αριθμό των διανυκτερεύσεων το 2019 βρέθηκαν η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία. Στις τρεις πρώτες θέσεις με βάση τον αριθμό των εισπράξεων διατηρήθηκαν σταθερές η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Η.Π.Α..

Ο κάθε επισκέπτης της Ελλάδας το 2019 κατά μέσο όρο επισκέφθηκε 1,17 Περιφέρειες. Αξιοσημείωτο είναι πως οι αγορές «long haul (μεγάλων αποστάσεων)» κινούνται διαφορετικά από το μέσο όρο, καθώς σε ένα ταξίδι στην Ελλάδα τείνουν να επισκέπτονται μεγαλύτερο αριθμό Περιφερειών.

Υψηλή αναλογία επισκεψιμότητας ανά Περιφέρεια καταγράφεται και από τους επισκέπτες με προέλευση την Ισπανία.

Το 2019, η δαπάνη ανά επίσκεψη ανά Περιφέρεια αυξήθηκε στην πλειονότητα των Περιφερειών παρά τη μείωση της μέσης διάρκειας παραμονής και λόγω της αύξησης της δαπάνης ανά διανυκτέρευση. Ειδικότερα:

-Η δαπάνη ανά επίσκεψη στις 13 Περιφέρειες της χώρας το 2019 διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 482 € παρουσιάζοντας αύξηση +7,4% σε σχέση με το 2017 (449 €).

– Η υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη καταγράφηκε στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου με 751 € παρουσιάζοντας αύξηση +12,7%. Η χαμηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη καταγράφηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μόλις 115 €, παρουσιάζοντας μείωση -31,1%.

– Η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση στις 13 Περιφέρειες της χώρας το 2019 διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 76 € παρουσιάζοντας αύξηση +10,3% σε σχέση με το 2018 (69 €).

-Η υψηλότερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση το 2019 καταγράφηκε στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου με 97 € παρουσιάζοντας αύξηση +12,6%. Αντίθετα, η χαμηλότερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση καταγράφηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με 43 €,παρουσιάζοντας μείωση -13,1%.

– Η μέση διάρκεια παραμονής ανά επίσκεψη στις Περιφέρειες της Ελλάδας ήταν 6,3 διανυκτερεύσεις παρουσιάζοντας μείωση (-2,7%). Η μέγιστη διάρκεια παραμονής 8,2 διανυκτερεύσεις καταγράφηκε στην Περιφέρεια της Κρήτης παρουσιάζοντας μείωση -2,4%. Η ελάχιστη διάρκεια παραμονής ανά επίσκεψη το 2019, ήταν 2,7 διανυκτερεύσεις και σημειώθηκε στην Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταγράφοντας μείωση -20,8%.

Οι πέντε σημαντικότερες αγορές της Ελλάδας για το 2019, με βάση τις εισπράξεις είναι: η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Η.Π.Α., η Γαλλία, η Ιταλία. Προστιθέμενης και της Ρωσίας, οι χώρες αυτές, συνεισφέρουν το 40,6% των επισκέψεων, το 48,1% των διανυκτερεύσεων και το 52,3% των ταξιδιωτικών εισπράξεων στην Ελλάδα.

Το 78,3% των επισκέψεων πραγματοποιήθηκε στις εξής πέντε περιφέρειες: Νοτίου Αιγαίου (18,8%), Κεντρικής Μακεδονίας (18,5%), Αττικής (16,2%), Κρήτης (14,4%) και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (10,5%). Αξιοσημείωτο είναι, ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (8,3%), βρέθηκε πρώτη φορά εκτός πεντάδας στην κατάταξη των επισκέψεων. Το 83,9% των διανυκτερεύσεων πραγματοποιήθηκε στις ακόλουθες πέντε περιφέρειες: Νοτίου Αιγαίου (22,9%), Κρήτης (18,6%), Κεντρικής Μακεδονίας (17,6%), Αττικής (14,6%) και Ιονίων Νήσων(10,2%). Τέλος, το 87,8% των εισπράξεων πραγματοποιήθηκε στις εξής πέντε περιφέρειες: Νοτίου Αιγαίου (29,3%), Κρήτης (20,4%), Αττικής (14,7%), Κεντρικής Μακεδονίας (12,7%), και Ιονίων Νήσων(10,8%).

 Καυστικό σχόλιο από την Περιφερειακή Σύνθεση με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έρευνας

Την… κατάκτηση των τελευταίων θέσεων καταγράφει και σχολιάζει καυστικά η περιφερειακή Σύνθεση, με αφορμή την έρευνα, σε ανακοίνωσή της, όπου αναφέρει: «Πώς σχολιάζει, άραγε, η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ τα απογοητευτικά αποτελέσματα που καταδεικνύει η έρευνα;

Να υπενθυμίσουμε ότι από το 2016 η παράταξη του κου Μέτιου είχε στο πρόγραμμά της τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για τον Τουρισμό, που όμως έμεινε και αυτό «στα χαρτιά», όπως άλλωστε και τα περισσότερα σχέδια της. Τα αποτελέσματα της απραξίας της διοίκησης είναι ορατά σε όλους τους τομείς – ακόμη και στη λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» που είναι ο Τουρισμός.

Οποιαδήποτε προσπάθεια «να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα» θα είναι απλώς μία ακόμα απόπειρα του κου Μέτιου να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλο του. Τα στοιχεία όμως «φωνάζουν» και τον εκθέτουν.

Η Περιφερειακή Σύνθεση απαιτεί απάντηση στο ερώτημα: Μπορεί επιτέλους να διοικήσει η παράταξη του Χρήστου Μέτιου ή θα συνεχίσει απλά να υποθηκεύει το μέλλον των πολιτών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ;».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» – Έρχεται και το «Καλάθι του Πάσχα»

Παραμένει ενεργό το «Καλάθι της Σαρακοστής» έως τις 4 Μαΐου Από εχθές Δευτέρα 22 Απριλίου …