Προσπάθεια Σπύρου Τσιλιγγίρη για στράτευση της κοινωνίας – Κάλεσμα σε φορείς, επιχειρήσεις, πρώην υπουργούς να συμμετέχουν με εισηγήσεις τους
Χ.Ζεϊμπέκ: «Έχουμε ως βάση δεδομένων τα πρακτικά από το αναπτυξιακό μας συνέδριο»
Μ. Μπουρχάν: «Να επικεντρωθούμε σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης»
Κινητικότητα παρατηρείται στους φορείς της Θράκης εν’ όψει της επίσκεψης της Ντόρας Μπακογιάννη, στο πλαίσιο της ατζέντας ως επικεφαλής στην Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης. Στην Ξάνθη η κα Μπακογιάννη θα έλθει την Κυριακή και θα επισκεφτεί την ορεινή περιοχή και συγκεκριμένα το Συνεταιρισμό Γυναικών Κοτύλης ενώ στις 13.00 θα έχει συνάντηση με τους προέδρους των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ στο Επιμελητήριο Ξάνθης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι περισσότερες επισκέψεις της κας Μπακογιάννη θα γίνουν στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη.
Να σημειώσουμε επίσης σχετικά με το έργο της Επιτροπής δύο βασικά στοιχεία: 1) Ότι έχει ανοίξει η πλατφόρμα διαβούλευσης epitropithrakis.gov.gr Μέσω της πλατφόρμας αυτής φορείς, οργανώσεις και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν να καταθέσουν προτάσεις προς τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης. Οι προτάσεις είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα, και στοχεύουν στο να παρέχουν ενημέρωση για σημαντικά θέματα που εφάπτονται του έργου και του σκοπού για τον οποίο συστάθηκε η Διακομματική Επιτροπή. Με μία απλή εγγραφή μπορείτε να καταθέσετε την πρόταση σας, ακολουθώντας τον σύνδεσμο. 2) Στην τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής την Τρίτη 22/9 όπου συνεδρίασαν για πρώτη φορά ξεχωριστά οι δύο ομάδες εργασίας της Επιτροπής, η πρώτη για τα αναπτυξιακά ζητήματα και η δεύτερη για θεσμικά και διασυνοριακά ζητήματα, φέρεται να αποφασίστηκε πως οι συνεδριάσεις της Επιτροπής θα γίνονται από εδώ και στο εξής κεκλεισμένων των θυρών και δεν θα δημοσιεύονται αυτούσια τα βίντεο από τι διατυπώνεται εντός των αιθουσών. Η απόφαση αυτή προκαλεί εύλογα ερωτηματικά καθώς δεν αναφέρεται η αιτιολογία.
Στην προσπάθειά μας να διερευνήσουμε τις προτάσεις – εισηγήσεις των μελών της 25μελούς Επιτροπής από το νομό μας καθώς και ποιες είναι οι προτεραιότητες για έργα και δράσεις που θα προωθήσουν απευθυνθήκαμε στον κυβερνητικό βουλευτή κ. Σπύρο Τσιλιγγίρη, στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ που συμμετέχουν ως τακτικά μέλη στην Επιτροπή καθώς και το βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ξάνθης κ. Μπαράν Μπουρχάν που συμμετέχει ως αναπληρωματικό μέλος (τακτικά από το ΚΙΝΑΛ είναι οι κύριοι Παπανδρέου και Λοβέρδος που αναπληρώνονται από τους Ιλχάν Αχμέτ και Μπαράν Μπουρχάν αντίστοιχα).
Προσπάθεια Σπύρου Τσιλιγγίρη για στράτευση της κοινωνίας για την ανάπτυξη της Θράκης
Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Τσιλιγγίρης ανέφερε πως έχει μπει στη διαδικασία να ενεργοποιήσει όλους τους φορείς Φορείς , Συλλόγους , Σωματεία, Συνεταιρισμοί αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο της Ξάνθης, εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα και της μεταποίησης , πρώην Υπουργούς με γνώση της περιοχής
προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, για αναπτυξιακά έργα στο νομό μας που στη συνέχεια αφού αξιολογηθούν θα ενταχθούν στο γενικό πλαίσιο των προτεινόμενων έργων. Ο κ. Τσιλιγγίρης σημείωσε πως: « θεωρώ πολύ βασικό να ενεργοποιηθεί η κοινωνία, να γίνει μια συστράτευση όλων στον κοινό στόχο και να συμμετέχει στο εγχείρημα γιατί η ανάπτυξη της Θράκης μας αφορά όλους».
Έτσι απεύθυνε κάλεσμα και αναμένει εισηγήσεις από τους πρώην υπουργούς: Κοντός Αλέξανδρος, Ξυνίδης Σωκράτης πρ. Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Γιαννακίδης Στάθης πρ. Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης από επιχειρήσεις: Όμιλος Πλαστικά Θράκης , SUNLIGHT ΑΒΕΕ, COCO – MAT – MAXI ΑΒΕΕ, SEKE SA, Smirdex S.A. Coated Abrasives Industry, ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, ΦΜ Επιχειρείν και 8 συλλόγους και σωματεία και συνεταιρισμούς.
Χ.Ζεϊμπέκ: «Έχουμε ως βάση δεδομένων τα πρακτικά από το αναπτυξιακό μας συνέδριο»
Ο κ. Χουσεΐν Ζειμπέκ συμμετέχει στην Επιτροπή για θεσμικά και διασυνοριακά ζητήματα και κυρίως σ’ ότι αφορούν τη μειονότητα. Ανέφερε πως το Αναπτυξιακό συνέδριο που έχει γίνει στην Κομοτηνή επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει μια πολύ καλή βάση δεδομένων για την ανάπτυξη της Θράκης και για θέματα της μειονότητας.: «Δεν έχουμε ολοκληρώσει την εισήγησή μας αλλά έχουμε μια καλή βάση δεδομένων από τα πρακτικά του αναπτυξιακού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε επί των ημερών μας. Τόσο η Νομαρχιακή μας όσο και η Περιφερειακή Επιτροπή έχουν αναλάβει την επεξεργασία για να ολοκληρωθεί η ατζέντα με τις προτάσεις και τις θέσεις μας ως προς πάγια θέματα της μειονότητα όπως: η εκλογή μουφτήδων, τα βακούφικα και η μειονοτική εκπαίδευση. Σύντομα θα καταθέσουμε τις εισηγήσεις μας».
Μ. Μπουρχάν: «Να επικεντρωθούμε σε θέμα οικονομικής ανάπτυξης»
Όπως αναφέρει ο κ. Μπουρχάν το ΚΙΝΑΛ δίνει μεγάλη σημασία σε θέματα ανάπτυξης της Θράκης και απόδειξη είναι ότι έχει συσταθεί μια επιτροπή στην οποία συμμετέχουν οι κύριοι Παπανδρέου , Κεγκέρογλου, Κεφαλίδου, Ιλχάν Αχμέτ και ο ίδιος που επεξεργάζονται τα θέματα και τα ζητήματα ώστε να ολοκληρώσουν την εισήγησή τους. Ο κ. Μπουρχάν εισηγείται θέματα υγείας ενώ επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης: «Άποψή μου είναι να επικεντρωθούμε σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης. Η μειονότητα τα τελευταία χρόνια έχει ενταχθεί στην χώρα, να πάψουμε να ξύνουμε εθνικιστικά θέματα. Να μην πολιτικοποιήσουμε την επιτροπή αλλά να δώσουμε έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη». Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε μερικές προτάσεις που ο ίδιος εισηγείται. Όπως: Να δημιουργήσει η περιφέρεια δομές κατάρτισης και εξειδίκευσης επιδοτούμενες για να εκπαιδεύονται νέοι σε τομές του πρωτογενή τομέα ώστε να σταματήσουν οι νέοι να φεύγουν από τον τόπο μας. Επίσης να ολοκληρωθεί τάχιστα ο κάθετος άξονας και το δεύτερο τμήμα του και να συνδεθεί με λιμάνι. Να αξιοποιηθεί το λιμάνι του Λάγος και να υπάρχει τουριστική σύνδεση με νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Καταλήγοντας ο κ. Μπουρχάν σχολίασε αρνητικά την απόφαση για κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις της επιτροπής: «Αυτή η απόφαση με βάζει σε σκέψεις. Τι θέλουν να κρύψουν;».
Τα 10 έργα που διεκδίκησε η Διακομματική για την Θράκη το 1992
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η λίστα των έργων που πρότεινε η Διακομματική για την Θράκη το 1992 με επικεφαλής την Βιργινία Τσουδερού. Το ντοκουμέντο δημοσίευσε ο «Χρόνος» Κομοτηνής.
1)Ολοκλήρωση του δικτύου οδικών συγκοινωνιών με προτεραιότητα τους αυτοκινητόδρομους Θεσσαλονίκης – Γέφυρας Κήπων και Αλεξανδρούπολης – Ορμένιου, καθώς και το οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών.
2)Εκσυγχρονισμός και επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου Θεσσαλονίκης – Ορμενίου
διεθνοποίηση του λιμένα Αλεξανδρούπολης, αξιοποίηση του λιμένα του Πόρτο – Λάγος, εκσυγχρονισμός των τελωνείων και άνοιγμα του τελωνείου Νυμφαίας
3)Επέκταση και ενίσχυση του αερολιμένα Αλεξανδρούπολης και δημιουργία μικρού δικτύου ελικοδρομίων στις πρωτεύουσες των επαρχιών και τη Σαμοθράκη
4)Σύνταξη Κτηματολογίου Θράκης και υποχρεωτικός ποτιστικός αναδασμός που θα ορθολογικοποιήσει την ανάπτυξη της περιοχής και θα οριοθετήσει αγροτικές, βιομηχανικές, Τουριστικές και πολιτιστικές ζώνες.
5)Αρδευτικό δίκτυο σε πλήρη επάρκεια με την προώθηση του αναπτυξιακού τμήματος του έργου του, θησαυρού Νέστου, του φράγματος Δερείου και Ιάσμου – Δειλινών, μιας σειράς μικρότερων φραγμάτων και υδροταμιευτήρων καθώς και έργα εγγειοβελτιωτικά και αντιπλημμυρικά.
6) Η οριστική επίλυση του ενεργειακού προβλήματος με την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου και στους τρείς νομούς, με την ταχύρρυθμη εφαρμογή επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ για ηλεκτρική ενέργεια υψηλής τάσεως και γεωργικό εξηλεκτρισμό, με την αξιοποίηση γεωθερμικών πηγών.
7) Εκσυγχρονισμός τηλεπικοινωνιών με ψηφιακό επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ
8)Βελτίωση της τουριστικής υποδομής με την κατασκευή μαρινών (π.χ. Σαμοθράκη) αξιοποίηση ιαματικών πηγών (π.χ. Τραϊνούπολη – Σαμοθράκη – Θέρμες – Αλεξανδρούπολη – Ποταμιά – Σπήλαιο Μαρώνειας)
9)Δημιουργία πρόσθετης πολιτιστικής υποδομής με την κατασκευή μικρών μουσείων και βιβλιοθηκών, ανάδειξη αρχαιολογικών και βυζαντινών χώρων (Άβδηρα. Μαρώνεια, Διδυμότειχο κ.ά.), των οικισμών φυσικού κάλλους
10) Κατασκευή του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης
γρήγορη αποπεράτωση των Πανεπιστημιουπόλεων Κομοτηνής και Ξάνθης.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr