Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σχολεία χωρίς μάσκα ζητούν οι μαθητές 8 Γυμνασίων – Λυκείων

Σχολεία χωρίς μάσκα ζητούν οι μαθητές 8 Γυμνασίων – Λυκείων

0

Καταλήψεις με το «καλημέρα» και στην Ξάνθη

 

Αίτημα για μικρότερα τμήματα – Μπροστάρηδες οι μαθητές Γυμνασίου παρότι οι μαθητές Λυκείου είναι πιο αντιδραστικοί στην χρήση μάσκας!

 

Με το «καλημέρα» στα «κάγκελα» βρέθηκαν οι μαθητές 8 σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ξάνθη. Ειδικότερα σύμφωνα με ενημέρωσή μας από το Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατάληψη είχαν χθες Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου τα Γυμνάσια: Το  1ο,  4ο το 6ο,  το 7ο και το Γυμνάσιο Σμίνθης καθώς και το 3ο ΓΕΛ και το 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ. Στο 1ο ΕΠΑΛ και στο 2ο ΕΠΑΛ οι μαθητές έλυσαν την κατάληψη και επέστρεψαν τις αίθουσες μετά από μία ώρα ενώ στα υπόλοιπα χάθηκαν όλες οι διδακτικές ώρες.

Με αιτήματα: Σχολείο χωρίς μάσκα και μικρότερα τμήματα

Τα …απομεινάρια της κατάληψης στο 2ο ΕΠΑΛ

Οι μαθητικές κινητοποιήσεις έχουν ένα βασικό αίτημα: Τη μη χρήση μάσκας στο σχολείο αλλά και τα ολιγομελή τμήματα. Είναι αιτήματα που απέχουν από τα πάγια και κυρίαρχα αιτήματα των καταλήψεων στην προ κορωνοϊού εποχή που ήταν εκπαιδευτικά και λειτουργικά. Ο κορωνοϊός άλλαξε και το διεκδικητικό πλαίσιο των μαθητικών κινητοποιήσεων που πλέον υιοθετούν συνθήματα αρνητών της μάσκας που αντίκεινται στο νόμο για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Την επισήμανση έκανε ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθη κ. Χρήστος Ιωαννίδης: «Τέτοιου είδους αιτήματα πρώτη φορά τα ακούμε. Ζητούν να μην φορούν μάσκα κάτι που είναι κατοχυρωμένο με νόμο προκειμένου να προστατευτεί η υγεία τους, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Ζητούν ολιγομελή τμήμα. Είναι ένα αίτημα δικό μας, των εκπαιδευτικών ωστόσο μη εφαρμόσιμο αφού τα κτήρια μας είναι δεδομένα. Είμαστε στο όριο που ορίζει ο νόμος με 26 – 27 μαθητές ανά τμήμα. Επίσης ζητούν να γίνονται εκδρομές.  Θεωρώ ότι πρέπει γονείς και μαθητές να καταλάβουν ότι αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο μπορούμε να λειτουργήσουμε με ασφάλεια».

Να σημειώσουμε ότι αναφορικά με τη συμπεριφορά των μαθητών ο κ. Ιωαννίδης είπε πως οι μαθητές Γυμνασίου είναι πιο πειθαρχημένοι στη χρήση μάσκας από τους μαθητές Λυκείου που είναι πιο αντιδραστικοί ωστόσο συμβαίνει το παράδοξο αυτοί να πρωτοστατούν στις καταλήψεις!

Δευτεροβάθμια Ξάνθης Χ. Ιωαννίδης: «Καλώ τους γονείς να αναλογιστούν τη σοβαρότητα της κατάστασης, να προφυλάσσονται και να συζητούν με τα παιδιά»

Συνεχίζοντας ο κ. Ιωαννίδης στέλνει ένα μήνυμα προς τους γονείς και κηδεμόνες: «Τους καλώ να αναλογιστούν τη σοβαρότητα της κατάστασης, να προφυλάσσονται και να συζητούν με τα παιδιά. Εμείς ζητάμε συνεργασία με τους γονείς και θα φροντίσουμε σε άμεσο χρονικό διάστημα να έχουμε μια συγκέντρωση για να λύσουμε όλες τις απορίες σχετικά με την νέα κατάσταση που βιώνουμε όλοι. Επίσης έχουμε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο και τον Υπεύθυνο Δημόσιας Υγείας και οι διευθυντές κάθε σχολείου ανέλαβαν την ενημέρωση των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων για την ορθότητα του μέτρου και την σημασία της εφαρμογή του».  Σ’ ότι αφορά τα υπόλοιπα θέματα ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε πως τώρα γίνεται μια καταγραφή των μαθητών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και θα συγκροτηθούν τα τμήματα που θα κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως.

Καταλήγοντας ανέφερε πως σ’ ότι αφορά τους καθηγητές δεν έχουν εκφραστεί αντιδράσεις και όλοι εφαρμόζουν τον νόμο, φορώντας μάσκες σ’ όλους τους χώρους

Πρωτοβάθμια Ξάνθης, Ε. Στυλιαννίδου: «Τα παιδιά είναι πολύ πειθαρχημένα. Τα μέτρα τηρούνται απαρέγκλιτα»

Πιο πειθαρχημένη είναι η εικόνα στα δημοτικά σχολεία ιδιαίτερα από τους μικρούς μαθητές. Σύμφωνα με την Διευθύντρια πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κα Εύη Στυλιανίδου η πρώτη εβδομάδα κύλησε ομαλά: «Είχαμε μόνο λίγες μεμονωμένες αντιδράσεις γονέων κατά τη χρήση μάσκας. Το χειρίζονται οι διευθυντές  των σχολείων . Τα παιδιά είναι πολύ πειθαρχημένα. Τα μέτρα τηρούνται απαρέγκλιτα. Δεν μπαίνει κανείς στο σχολείο χωρίς μάσκα. Τα σχολεία λειτουργούν με αρκετή επάρκεια σε δασκάλους. Έχουμε ελάχιστα κενά κυρίως από συναδέλφους που δεν κατέθεσαν έγκαιρα αίτημα προς το υπουργείο καθώς στις 10/9 έληξε η προθεσμία για να αντικατασταθούν όσοι δήλωσαν ευπαθής ομάδα».

Το μήνυμα της κας Στυλιαννίδου προς τους γονείς είναι: «Σε περίπτωση αδιαθεσίας του παιδιού είτε στο σχολείο είτε στο σπίτι το παιδί πρέπει να παραμείνει στο σπίτι για 3 μέρες και σ’ αυτό το διάστημα να το δει γιατρός για να υπάρχει διάγνωση. Το παιδί θα επιστρέφει στο σχολείο μόνο με χαρτί γιατρού». Αναφορικά με τη γενικότερη διαχείριση των θεμάτων που προκύπτουν η κα Στυλιαννίδου επεσήμανε: «Έχουμε συναντήσεις με τους διευθυντές των σχολείων και συχνές τηλεδιασκέψεις με την περιφερειακή διεύθυνση Υγείας καθώς και τον ΕΟΔΥ».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του Π.ΑΛ.Υ.Θ. για την Ενίσχυση της Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας

Συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και η αξιοποίηση του προγράμματος για τη θωράκιση της αλιευτ…