Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

0

Τα αμερικανάκια πέρασαν ωραία
Τους είδαμε στην πόλη. Να κυκλοφορούν όλοι μαζί, οι νέοι που συμμετείχαν στην κοινή εκπαίδευση πληρωμάτων αρμάτων.
Είναι γεγονός πως τρελάθηκαν από την ποιότητα και την ποικιλία του φαγητού, ενώ τους είδαμε και φορτωμένους με ψώνια από τα καταστήματα.
Εκείνο όμως που πληροφορηθήκαμε είναι ότι εντυπωσιάστηκαν από τη φιλοξενία γενικά. Φιλοξενία από τους συναδέλφους τους αλλά και τους κατοίκους.
Είναι δε γεγονός πως αυτό δεν θα το ξεχάσουν ποτέ.
Έτσι, η κοινή στρατιωτική άσκηση ουλαμών αρμάτων, έγινε αφορμή και αιτία για γνωριμία και δημιουργία άριστων εντυπώσεων και από τις δύο πλευρές.
Γ.Δ.


Τελικά, έρχεται διάλογος
Μεγάλη φασαρία, πλοία, αεροπλάνα και δηλώσεις. Πολλές δηλώσεις εκατέρωθεν Τουρκίας και Ελλάδας. Καράβια αρμενίζουν στη Νοτιανατολική Μεσόγειο και σενάρια πλέκονται πολεμικά, απειλές κυρίως από πλευράς Ερντογάν και υπουργών του, παλικαρισμοί εις βάρος Ελλάδος και Κύπρου.
Όλα αυτά κράτησαν αρκετά αλλά τελικά όπως αποδεικνύεται πλέον, ήταν λόγια και μόνον λόγια.
Παλιά ιστορία θα πει κάποιος γιατί επεκράτησε η λογική εκ μέρους της Τουρκίας. Η οποία πήρε τα κατάλληλα μηνύματα και μαζεύτηκε. Και κατάλαβε πως μόνον ο διάλογος υπάρχει και οι φίλοι και σύμμαχοι.
Τους μέτρησε, είδε πως ήταν μόνη, και επέλεξε τις συζητήσεις που έρχονται πλέον και εάν δεν υπάρχει συμφωνία θα πάνε στη Χάγη κι εκεί θα αποφασιστεί και λυθεί η υπόθεση ΑΟΖ.
Γ.Δ.


Αλλαγή συσχετισμών
Και για να γνωρίζουμε τι έγινε και γίνεται στο πολιτικό αυτό παιγνίδι, αξίζει ν’αναφερθεί ο ρόλος των ΗΠΑ, της Γερμανίας και Γαλλίας.
Κατ’ αρχάς θα επισκεφθεί την χώρα μας ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Ο οποίος θα επισκεφθεί και τη Σούδα, που είναι μία από τις πιο ισχυρές βάσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη και Μεσόγειο.
Η Σούδα είμαι μεν λιμάνι, αλλά έχει και αεροπορική βάση. Την οποία θέλουν να αναβαθμίσουν ο Αμερικάνοι αποχωρώντας από τη βάση Ιντζιρλίκ στην ανατολική Τουρκία. Η αποχώρηση αυτή θα είναι ιδιαίτερα αρνητική γι’ αυτούς και θα σηματοδοτήσει αρκετά πολιτικά και στρατιωτικά πράγματα.
Αποκλιμάκωση λοιπόν, διάλογος και αλλαγή συσχετισμών.
Γ.Δ.


“Να φύγουμε νύχτα από το Ιντσιρλίκ”
Σε άρθρο του ο Μάικλ Ρούμπιν, ένας εκ των κορυφαίων αναλυτών στις ΗΠΑ, καλεί τους Αμερικανούς να αποχωρήσουν από τη βάση του Ιντσιρλίκ, λέγοντας χαρακτηριστικά «όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο». Ο Αμερικανός αναλυτής κάνει μία ιστορική αναδρομή στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, επισημαίνοντας πως η Τουρκία ήταν τότε απαραίτητη για τις ΗΠΑ, ως το ένα από τα δύο μέλη του NATO που συνόρευε με την Σοβιετική Ένωση και λόγω της θέσης της στο Βόσπορο, που ήταν «ζωτικής σημασίας» για τα αμερικανικά συμφέροντα.
Ο αναλυτής θεωρεί σήμερα ιδιαίτερο προβληματικό το κλίμα αντιαμερικανισμού στην Τουρκία, αναφέροντας πως υποκινείται από τον ίδιο τον Ερντογάν και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και θεωρεί την Τουρκία ως μία “χαμένη υπόθεση” για τις ΗΠΑ.
Μάλιστα ο Ρούμπιν ουσιαστικά συστήνει “να φύγουν νύχτα”, προκειμένου να αιφνιδιάσουν την Τουρκία και να την φέρουν ενώπιον τετελεσμένων. Δηλαδή, να αντικρύσουν οι Τούρκοι «το επόμενο πρωί» μία εντελώς άδεια βάση, για να μην έχουν το παραμικρό περιθώριο για τα “ανατολίτικα παζάρια”, στα οποία ειδικεύονται…
Σ.Λ.


Απρόσεκτοι με τους κάδους
Το έχω προσέξει, γίνεται παντού, όχι μόνον στην Ξάνθη.
Οι νεοέλληνες έχουν μια ιδιαίτερα αρνητική σχέση με τους κάδους απορριμμάτων.
Δεν γνωρίζω τους λόγους και την αιτία της αποστροφής προς τους κάδους, που εν τέλει τους ίδιους εξυπηρετούν, και τους φέρονται οι περισσότεροι με βίαιο και βάναυσο τρόπο.
Αυτή η «συμπεριφορά» που ανοίγουν το καπάκι με βία και το σπρώχνουν προς τα πίσω με δύναμη, ή το αφήνουν να κλείσει επίσης με δύναμη χωρίς να το πιάνουν, δείχνοντας μια αποστροφή. Για τα δικά τους σκουπίδια βέβαια.
Κι επειδή οι κάδοι δέχονται και την επίσκεψη των γνωστών Ρομά που ψάχνουν μεν, αλλά ουσιαστικά κάνουν τα ίδια και χειρότερα.
Κι έτσι, με  τους μεν και τους δε, οι κάδοι χαλούν.  Και χαλούν συχνά. Δυο-τρεις τέτοιοι  κάδοι υπάρχουν, χαλασμένοι στην οδό Σταθμού στο μέσον της οδού, που περιμένουν ή να επιδιορθωθούν ή να αποσυρθούν και να έρθουν νέοι.
Γ.Δ.


Πάλι τα ίδια λόγω βροχής
Εντάξει έριξε πολύ νερό, εντάξει φυσούσε. Δικαιολογούνται όλες αυτές οι καταστροφές; Και τα ανθρώπινα θύματα;
Βγαίνει από την ΕΜΥ δελτίο ενημερωτικό για την επικινδυνότητα του φυσικού φαινομένου επί διήμερο. Κι αντί της λήψης μέτρων, αφήνει άλλος τις καρέκλες, τις ξαπλώστρες έτσι, έκθετες. Και βέβαια τις εξαφάνισε ο αέρας.
Αμ το άλλο με τα ρέματα που είναι μπαζωμένα και πάνω οικοδομές;
Ποιος φταίει; Γιατί τόσο συχνά έχουμε τόσες ζημιές; Υπάρχει κάποια αιτία, κάποιοι ευθύνονται αλλά αυτοί οι κάποιοι δεν έχουν όνομα, δεν φταίνε.
Γίνονται μύρια όσες αυθαιρεσίες και παρανομίες και μετά τρέχει το κράτος να διορθώσει τις ζημιές που άλλοι έκαναν και φταίνε.
-Στο ίδιο έργο θεατές…
Γ.Δ.


Για το Φυσικό Αέριο
Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν να πραγματοποιηθούν οι πρώτες δημοπρατήσεις των έργων ανάπτυξης του δικτύου εσωτερικής διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρειά μας.
Τα έργα στην περιφέρειά μας είναι ύψους 40 εκ. ευρώ και αναμενόταν αλλά για άγνωστους λόγους υπήρξε αναβολή.
Στα δίκτυα που θα καλύψουν Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα και Καβάλα, εκτιμάται ότι θα συνδεθούν 12.537 Οικιακοί, 2.333 Εμπορικοί και 34 βιομηχανικοί νέοι τελικοί πελάτες για τους οποίους προβλέπεται κατανάλωση που ανέρχεται αντίστοιχα σε 153.681 Mwh (Μεγαβατώρες) για του οικιακούς, 177.230 Mwh για τους βιομηχανικούς τελικούς πελάτες.
Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα για τις 34 πόλεις είναι ύψους 270 εκ. ευρώ.
Γ.Δ.


Καταλήψεις σε σχολεία για την χρήση μάσκας
Μία βδομάδα μόνο έχει που άνοιξαν τα σχολεία και αρκετά απ’ αυτά σήμερα έκλεισαν λόγω κατάληψης των μαθητών. Βασικό αίτημα των καταλήψεων στα χρόνια του κορωνοϊού δεν είναι πλέον τίποτε από τα συνηθισμένα. Οι καταλήψεις αφορούν αποκλειστικά τη χρήση μάσκας! Κι ενώ παλαιότερα μπροστάρηδες σ’ αυτές  ήταν τα παιδιά του Λυκείου και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις είναι αυτά που αντιδρούν περισσότερο ωστόσο μόνο ένα Γενικό Λύκειο και 2 ΕΠΑΛ  στο νομό μας είχαν κατάληψη. Τα άλλα όλα ήταν Γυμνάσια.
Η εικόνα που μας περιγράφουν η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια είναι σχετικά καλή σ’ ότι αφορά την προσαρμογή. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες …παραφωνίες . Έφτασαν στα αυτιά μας κάποιες  καταγγελίες για δάσκαλο που δηλώνει αρνητής της μάσκας και προπαγανδίζει κατά αυτής αλλά δεν στάθηκε δυνατό να το επιβεβαιώσουμε. Αυτό αν αληθεύει είναι πολύ αρνητικό. Οι δάσκαλοι ιδιαίτερα αποτελούν πρότυπα και επηρεάζουν τους μικρούς μαθητές και αυτό είναι ένα κακό πρότυπο.
Μ.Ξ.


Στην Αθήνα ο δήμαρχος
Στην Αθήνα βρίσκεται από το Σάββατο ο δήμαρχος Ξάνθης Μαν. Τσέπελης. Ο κ. Τσέπελης θα έχει συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες για την προώθηση θεμάτων του δήμου που εκκρεμούν και χρήζουν επίλυσης.
Η μετάβαση στην Αθήνα για τις επαφές αυτές, είναι δυστυχώς μια ελληνική παθογένεια.
Αν δεν κάνει ο κάθε δήμαρχος παράσταση προσωπική, το θέμα του θα βρίσκεται στον πάτο των εκκρεμοτήτων, των φακέλων που περιμένουν προώθηση στο γραφείο του Γενικού ή υπουργού.
Δεν πήγες στην Αθήνα, το έργο θ’αργήσει να εγκριθεί, το αίτημα το δίκαιο να προχωρήσει κανονικά. Κι αν όλα αλλάξουν στη δημόσια διοίκηση, αυτή η εξάρτηση της Περιφέρειας από την κεντρική διοίκηση δεν θα σταματήσει να υπάρχει.
Γ.Δ.


Και από σήμερα «Καλό Φθινόπωρο»
Το απόγευμα της Τρίτης 22 Σεπτεμβρίου, στις 16:31 ώρα Ελλάδας, αρχίζει και τυπικά το φθινόπωρο, καθώς θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο όπου βρίσκεται και η Ελλάδα.
Η ισημερία σηματοδοτεί την αστρονομική έναρξη του φετινού φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη. Στην ισημερία, η νύχτα και η μέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου. Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες.
Στα χρόνια μας δεν γιορτάζουμε τέτοια φαινόμενα ωστόσο επηρεάζουν την ψυχολογική μας διάθεση. Ιδιαίτερα όταν γνωρίζουμε ότι μας περιμένει δύσκολος χειμώνας όπως ο φετινός, με κορωνοϊό και οικονομικές δυσκολίες. Είναι φυσικό να μας προδιαθέτει αρνητικά. Ανεξάρτητα απ’ αυτό όμως το φθινόπωρο είναι μια υπέροχη εποχή που έχει εμπνεύσει πολλούς ζωγράφους και ποιητές. Είναι στο μεταίχμιο του καλοκαιρού και λίγο πριν τον χειμώνα. Ο νομός μας έχει μια εκπληκτική φύση όπου μπορεί κανείς να την απολαύσει με περιπάτους στο βουνό. Αυτή την εποχή μαγεύει η παλέτα της φύσης που διαθέτει όλες τις αποχρώσεις του κίτρινου… Μια πανδαισία…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…