Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ας μην ξεχνάμε τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Ας μην ξεχνάμε τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ

0

Πιλοτικό πρόγραμμα εφάρμοσε η Ελληνική Εταιρεία ALZHEIMER NA και Συναφών Διαταραχών Νομού Ξάνθης σε 40 οικογένειες σε ασθενείς με βοήθεια κατ’ οίκον

 

 Το πρόγραμμα έληξε και αναζητείται στήριξη από την τοπική κοινωνία για συνέχισή του

Ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση στον νομό Ξάνθης

 

Η 21η  Σεπτεμβρίου έχει ορισθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ (Alzheimer) και έχει  σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο, αλλά και την αφύπνιση και την ενεργοποίηση της Πολιτείας. Μια νόσος χωρίς θεραπεία που «χτυπά» ολοένα και συχνότερα ηλικιωμένους αλλά και νεώτερες ηλικίες. Ο όρος «άνοια» αφορά στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, καταρχήν της μνήμης και ακολούθως του λόγου, της κρίσης και συνολικά της προσωπικότητας. Η άνοια αποτελεί σημαντικό ζήτημα της δημόσιας υγείας, εκτιμάται δε ότι μέχρι το 2050 ο αριθμός των ατόμων με άνοια θα είναι φθάσουν τα 131,5 εκατομμύρια παγκοσμίως!

Πιλοτικό πρόγραμμα για ασθενείς με Αλτσχάιμερ εφάρμοσε η Ελληνική Εταιρεία ALZHEIMER NA και Συναφών Διαταραχών Νομού Ξάνθης

Στην Ξάνθη το 1998 ιδρύθηκε από την κα Μιχαηλίδου Πηνελόπη, η οποία υπήρξε πρόεδρος επί 20 χρόνια,   η  Ελληνική Εταιρεία ALZHEIMER NA και Συναφών Διαταραχών Νομού Ξάνθης.  Ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός (ΜΚΟ) που έχει ως κύριο στόχο την ενημέρωση και καθοδήγηση των ανθρώπων που έχουν σχέση με την ασθένεια με ομιλίες, συμβουλές και παροχή έντυπου υλικού, καθώς και την παροχή βοήθειας  με υλικά πρώτης ανάγκης στους ασθενείς  με άνοια που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Επίσης, η Εταιρεία πραγματοποιεί διάφορες εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού και για τους ανθρώπους που έχουν άμεση σχέση με την ασθένεια, όπως  εκδήλωση Καφέ-Alzheimer  με την παρουσία γιατρού – Νευρολόγου κ.λπ. Από το 2017 πρόεδρος έχει εκλεγεί ο κ. Μπουταγκίδης Σάββας. Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Μπουταγκίδης ανέφερε πως τον τελευταίο χρόνο η Εταιρεία έχει υλοποιήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που βασίζεται στην κατ’ οίκον φροντίδα. Ειδικότερα όπως εξήγησε σε καθημερινή βάση ένα κλιμάκιο από νευρολόγο , νοσηλεύτρια, επισκέπτονταν 32 ασθενείς στις οικίες τους και σε συνεργασία με τις οικογένειες τους προσέφεραν τις υπηρεσίες τους. Επίσης στις υπόλοιπες 8 οικογένειες που έχουν ασθενείς και έχουν άτομα που τους φροντίζουν είχαν επικοινωνία ώστε να συνδράμουν όπου χρειαστεί.: «Ήταν ένα πολύ καλό πρόγραμμα που στηρίχτηκε στις χορηγίες εθελοντών. Μας έδωσε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Οι άνθρωποι που φροντίζουν τους ασθενείς χρειάζονται στήριξη για αυτό και θέλουμε να το συνεχίσουμε το πρόγραμμα και προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθούμε να βρούμε ανθρώπους από την τοπική κοινωνία που θα στηρίζουν τις δράσεις μας»

Υφιστάμενη κατάσταση στον νομό Ξάνθης

Μέλη της Εταιρείας χθες στον πυργίσκο της πλατείας ενώ διανέμουν ενημερωτικό υλικό

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνική Εταιρεία ALZHEIMER NA και Συναφών Διαταραχών Νομού Ξάνθης στον νομό Ξάνθης αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 40 ασθενείς οι οποίοι έχουν διαγνωσθεί με άνοια τελικού σταδίου ή λιγότερο προχωρημένου σταδίου. Δεν μπορούν να μετακινηθούν είτε επειδή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο άνοιας είτε λόγω συνοδών προβλημάτων αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Οι περιθάλποντες των ασθενών δεν έχουν την απαραίτητη υποστήριξη, γνώση, ενίσχυση ή συμπαράσταση ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της φροντίδας και ενδυνάμωσης των ασθενών. Επιπρόσθετα, οι περιθάλποντες κάποιων ασθενών είναι και αυτοί ηλικιωμένοι έχοντας και οι ίδιοι διάφορες παθήσεις γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη φροντίδα των ασθενών καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικές διαδικασίες όπως η καθαριότητα του χώρου. Από δωρεά του Ιδρύματος ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ στην Εταιρεία Ξάνθης, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018, καλύπτονται κάποιες ανάγκες των οικογενειών σε ιατρικά αναλώσιμα, ενώ η Εταιρεία Ξάνθης υποστηρίζει εθελοντικά τους παραπάνω ασθενείς. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς δέχονται επισκέψεις από νευρολόγο και νοσηλεύτρια σε τακτά χρονικά διαστήματα σε καθημερινή βάση.

Πως επέδρασε η επιδημία κορωνοϊού στα άτομα με άνοια

Μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας και μέτωπο διαρκούς αγώνα στο πεδίο της επιστημονικής μελέτης και έρευνας, η άνοια -με κυρίαρχη μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ– αλλάζει εκ βάθρων τη ζωή του ασθενούς απειλώντας τον νου και την αυτονομία του, αλλά και του περιβάλλοντός του που καλείται να σηκώσει ένα δυσβάσταχτο φορτίο -το οποίο έχει καταστεί πολύ βαρύτερο εν μέσω της πανδημίας της νόσου COVID-19.

Σήμερα, οι πάσχοντες από άνοια υπολογίζονται σε 47 εκατομμύρια διεθνώς με τις επιστημονικές εκτιμήσεις να θέλουν έως και 135 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν με άνοια έως το 2050 δεδομένης της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης. Η άνοια πλήττει τον πληθυσμό σε όλες τις χώρες, με πάνω από τις μισές περιπτώσεις να καταγράφονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Στην Ελλάδα ζουν σήμερα 200.000 άνθρωποι με άνοια, αριθμός ο οποίος μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000.

Με τα αίτια της νόσου Αλτσχάιμερ να παραμένουν ευρέως «αχαρτογράφητα» και ελλείψει αποτελεσματικής θεραπευτικής προσέγγισης έως και σήμερα, η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί «κλειδί» ως προς την αντιμετώπιση της άνοιας τόσο για τον ίδιο τον πάσχοντα με στόχο την κατά το δυνατόν καλύτερη διατήρηση της ποιότητας ζωής και αυτονομίας του, όσο και για όσους έχουν επιφορτιστεί με τη φροντίδα του, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν μία νέα πραγματικότητα με πολύ μεγάλο για τους ίδιους πρωτίστως ψυχικό, αλλά και οικονομικό κόστος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι λιγότερο ίσα από τα υπόλοιπα

Οι μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εξαιρούνται από την δωρεάν μεταφορά τους προς κ…