Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

0

Συμπάθεια για τον αγωνιστή, αλλά τι γύρευε στη στέγη;
Τραυματίστηκε σοβαρά στα πόδια μαθητής Γυμνασίου που τελούσε υπό κατάληψη. Ο μαθητής έπεσε από τη στέγη του σχολικού κτιρίου.
Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας στον νεαρό αγωνιστή, αλλά έχουμε μια απορία όπως και χιλιάδες άλλοι πολίτες: Ο νεαρός, τι στο καλό ανέβηκε στη στέγη; Τι πήγε να κάνει εκεί πάνω; Μήπως ν’αναρτήσει κανένα πανό διαμαρτυρίας;
Πάντως τώρα που θα αναρρώνει ελπίζουμε να κάνει κάποιες σκέψεις λογικού περιεχομένου…
Γ.Δ.


Αντίδραση της ΑΔΕΔΥ
Δεν προλάβαμε να χειροκροτήσουμε την απόφαση της Υπουργού Παιδείας να διεξάγονται συνδικαλιστικές εκλογές σε μη εργάσιμες ημέρες και ιδού η αντίδραση.
Η συνδικαλιστική οργάνωση της ΑΔΕΔΥ, αντιδρά. Και αντιδρά ακριβώς διότι θέλει να συνεχιστεί το ίδιο καθεστώς που οι συνδικαλιστικές εκλογές διεξάγονταν σε ημέρα λειτουργίας των σχολείων και βέβαια λόγω των εκλογών παρέμειναν κλειστά.
Και μια παρατήρηση. Συνήθως οι εκλογές ορίζονταν Παρασκευή ή Δευτέρα για ευνόητους λόγους. Το διήμερο του Σαββατοκύριακου γινόταν τριήμερο. Και βέβαια, αξίζει να σημειωθεί, ελάχιστοι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία.
-Για να δούμε την εξέλιξη της υπόθεσης, εάν το υπουργείο κάνει πίσω.
Γ.Δ.


«Για μας χωρίς εμάς»
Παράπονα εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους φορέων του  νομού μας για τον αποκλεισμό τους από τη συνάντηση την Κυριακή με την κυρία Μπακογιάννη μελών των Επιμελητηρίων Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας.
Κατ’αρχάς γιατί ο αποκλεισμός. Και δεύτερο ποιος ο ρόλος των Επιμελητηρίων Καβάλας και Δράμας;
Και τρίτο και σημαντικό: Διοργανώθηκε μια συνάντηση με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη όπως μας διαμαρτυρήθηκε επιχειρηματίας «…για μας χωρίς εμάς…»
-Μάλλον έναν διαφορετικό σχεδιασμό έχει κατά νου η Ντόρα αυτή τη φορά για τη Διακομματική για τη Θράκη.
Γ.Δ.


  «Κολλάνε οι μοναχοί κορωνοϊό»;
Ο συμπολίτης φίλος, το πειραχτήρι της παρέας, τηλεφώνησε πρωί-πρωί και με ειρωνικό τρόπο, και ολίγο περιπαικτικό με ρώτησε «κολλάνε οι μοναχοί κορωνοϊό; Να το πιστέψω; Μα είναι δυνατόν; Πού τους βρήκε ο ιός άγιους ανθρώπους; Εγώ δεν το πιστεύω, θα πάω να το δω με τα μάτια μου, μια και συνεχίζουν να επιτρέπονται οι επισκέψεις στις Μονές λαϊκών επισκεπτών».
Τούτων λεχθέντων με σαρκαστικό γέλιο μου έκλεισε το τηλέφωνο και μου άφησε την απορία όχι για το αν κολλάνε (που κολλήσανε ήδη πολλοί) μοναχοί, αλλά γιατί συνεχίζουν να επιτρέπουν την είσοδο στις Μονές επισκεπτών.
-Μοναστηριακά μυστήρια και ανεξήγητες αποφάσεις.
Γ.Δ.


Οι «ανθρωπιστές» έκαναν μπίζνες τελικά
Ένα οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης αλλοδαπών στο οποίο εμπλέκονται συνολικά 4 ΜΚΟ εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία με 33 μέλη τους να κατηγορούνται μέχρις στιγμής. Ανάμεσά τους Γερμανοί, Ελβετοί, Γάλλοι, Βούλγαροι, Ισπανοί, Αυστριακοί και Νορβηγοί.
Οι άνδρες των διωκτικών αρχών προσπαθούν τώρα να εξακριβώσουν τα ακριβή έσοδα και τις μεθόδους του κυκλώματος. Όπως έγινε ήδη γνωστό, χρησιμοποιούσαν εφαρμογές στο διαδίκτυο για να μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με τα σημεία από τα οποία θα έφευγαν και θα έφταναν οι βάρκες, παρέχοντας ενημέρωση ακόμα και λεπτομέρειες για το ΚΥΤ της Μόριας…
Οι «ανθρωπιστές» λοιπόν που έφθαναν κατά εκατοντάδες στα νησιά για να περιθάλψουν τους πρόσφυγες, δεν είχαν όλοι αλτρουιστικά κίνητρα. Για να διασφαλίσουν ότι θα ρέει το χρήμα από την Ε.Ε. και από αλλού, έστησαν δίκτυο με τους διακινητές από απέναντι, εξασφαλίζοντας έτσι την συνεχή εισροή τω «πελατών» από Τουρκία. Στη συνέχεια, όταν αυτοί προωθούνταν στην Αθήνα, εκεί τους περίμεναν άλλοι «ανθρωπιστές» για να τους νοικιάσουν τα σπίτια τους ή να τους στεγάσουν – με το αζημίωτο – σε διάφορους χώρους που είχαν καταλάβει με τη βία.
Επιτέλους η αστυνομία έκανε τη δουλειά της και άρχισε να αποκαλύπτει το κουβάρι της διακίνησης στα νησιά. Καιρός είναι να ελέγξει και την περίπτωση του Έβρου. Που είναι μεν το πιο καλά φυλασσόμενο σημείο της χώρας ωστόσο πολλοί μετανάστες μπαίνουν από εκεί καθημερινά. Είναι απορίας άξιο πως τα καταφέρνουν…
Κ.Λ.


Για το 12% μια πρόταση
Φίλος Νομικός, μη Ξανθιώτης αλλά ενδιαφερόμενος ιδιαίτερα για τα της περιοχής, και δη για το θέμα του 12%, μας τηλεφώνησε και μας ζήτησε να βοηθήσουμε με την παρακάτω πρότασή του για όσους «βγαίνουν έξω» από την ΚΥΑ για την αποζημίωση του 12%.
Μας είπε λοιπόν πως μπορούν και πρέπει ΟΛΟΙ να κάνουν και σήμερα αγωγή για την αξίωση να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται.
Άρα, το Επιμελητήριο Ξάνθης οφείλει να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους να κάνουν αγωγή τώρα. Μάλιστα, η παραγραφή ξεκινάει στις 25 Φεβρουαρίου 2020, διότι τότε έχουμε αυθεντική ερμηνεία του νόμου.
Και μια λεπτομέρεια.  Αφού γίνει η αγωγή και συζητηθεί, τότε γίνεται και η παραίτηση από την απαίτηση του ποσού της επιδότησης.
Ο αγαπητός φίλος γνωρίζει το θέμα πολύ καλά και το ενδιαφέρον του πηγάζει από την αγάπη του για τη Θράκη και μόνον.
Γ.Δ.


Επιστροφή στα δημοτικά έδρανα
Τέλος καλό για τον δημοτικό σύμβουλο Χασάν Ογλού Φερτούν. Επιστρέφει στα δημοτικά έδρανα μετά την απαλλαγή του λόγω παραγραφής του αδικήματος της προσπάθειας εξαγοράς ψηφοφόρων στις δημοτικές εκλογές.
Ο Φερτούν ήταν σύμβουλος της παράταξης Δημαρχόπουλου αλλά κατά πληροφορίες μετά την δικαστική του ταλαιπωρία προτίθεται να ανεξαρτητοποιηθεί και αργότερα να προσχωρήσει στην πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη που από δέκα συμβούλους θ’αποκτήσει και άλλον έναν φθάνοντας στους έντεκα.
Κατά καιρούς δημοτικοί σύμβουλοι και κυρίως αντιδήμαρχοι έχουν Νομικά μπλεξίματα χωρίς να φταίνε προσωπικά. Απλά ως υπεύθυνοι διώκονται αυτοί για τα αδέσποτα, για ζημιές, για πλημμύρες και άλλα πολλά.
Γ.Δ.


Τον καταλάβατε τον σεισμό;
Σάββατο βράδυ προς Κυριακή. Ώρα 2 μετά τα μεσάνυχτα. Όσοι ήσαν ξύπνιοι την ώρα εκείνη, και μάλλον ήταν πολλοί, στην αρχή στα ξαφνικά βέβαια, σα να κουνήθηκαν λίγο.
Αμέσως μετά το κούνημα έγινε ισχυρότερο. Απορημένοι κοίταξαν την λάμπα να κουνιέται πέρα-δώθε.
Την αρχική απορία αντικατέστησε η απορία «τι να κάνουν» γιατί αμέσως κατάλαβαν όλοι ότι επρόκειτο για σεισμική δόνηση. Πράγματι, ήταν σεισμός, έντασης 5,2 της κλίμακας Ρίχτερ.
Επίκεντρο του σεισμού η θαλάσσια περιοχή κοντά στην Χαλκιδική σε αρκετό βάθος μέσα στη θάλασσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρξαν ζημιές και ούτε τραυματισμοί κλπ. Επρόκειτο για μια απλή σεισμική δράση, συνηθισμένη στην περιοχή, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
-Τέλος καλό. Εξάλλου όσοι βρίσκονταν στα κρεβάτια τους δεν κατάλαβαν τίποτε διότι όλα έγιναν πολύ σύντομα.
Γ.Δ.


Τέλος οι καταλήψεις στην Ξάνθη  – Μόνο το Γυμνάσιο Πολυσίτου επιμένει
Τέλειωσαν οι καταλήψεις προς το παρόν για την Ξάνθη αφού σ’ όλα τα γυμνάσια και λύκεια (πλην ενός) οι  μαθητές μπήκαν κανονικά στα τμήματά τους και έκαναν μάθημα χθες Δευτέρα. Μόνο το Γυμνάσιο Πολυσίτου επιμένει στην κατάληψη. Να θυμίσουμε ότι το Γυμνάσιο Πολυσίτου μπήκε κάπως αργά στην κινητοποίηση και προφανώς θέλει να ολοκληρώσει τον κύκλο της αντίδρασης έστω και μόνο. Κι ενώ στην Ξάνθη ξεφούσκωσε το θέμα με τις καταλήψεις πανελλαδικά φουντώνει. Το περίεργο σ’ αυτές τις καταλήψεις είναι ότι τα αιτήματα των μαθητών συμπίπτουν με τα συνδικαλιστικά αιτήματα ων εκπαιδευτικών. Για παράδειγμα τα ολιγομελή τμήματα ( 15 παιδιά ανά τμήμα). Στην παρούσα φάση αυτό μόνο με δύο βάρδιες θα μπορούσε να επιτευχθεί κι αυτό δεν είναι κάτι που επιλέχθηκε ως πρακτική από τα κεντρικά. Αυτή τη στιγμή τα τμήματα είναι έως και 27 παιδιά αριθμός μεγάλος ούτως ή άλλως , πόσο μάλλον σε συνθήκες κορωνοϊού!
Μ.Ξ. 


Παραλειπόμενα από την επίσκεψη της Ντόρας στην Ξάνθη
Έχοντας δίπλα της τον οικογενειακό της φίλο κ. Ντελή Γιουσούφ η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν άνετη και φιλική με όλους στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο με παρόντες μόνο τους δημάρχους Ξάνθης κ. Τσέπελη και Μύκης κ. Ντελή Χουσεΐν,  τους βουλευτές και τους αντιδημάρχους Ξάνθης. Τελευταίος απ’ όλους μίλησε ο κ. Ντελή Γιουσούφ και θυμήθηκε παλιές ιστορίες τότε για παράδειγμα που ήρθε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο ίδιος ως πρόεδρος κοινότητας του είπε ότι τους κρατάνε την ΣΑΤΑ και ο νομάρχης την μοιράζει στις κοινότητες των χριστιανών και έγινε έξαλλος και πως έδωσε εντολή να αλλάξει αυτό.  Όταν δε ο δήμαρχος κ. Τσέπελης του συνέστησε να έρθει στα τωρινά εκείνος του είπε ερειστικά « δεν θέλετε να τα ακούτε γιατί  σας πονάνε…». Καλές οι παλιές ιστορίες και πολύ διδακτικές για να αποφεύγονται λάθη αλλά όμως υπάρχουν τόσα σημερινά που πρέπει να συζητηθούν και να επιλυθούν και αυτό που πρέπει να αναγνωρίσει ο κ. Γιουσούφ είναι από τότε ότι έγιναν πολλά βήματα.
Σ’ ότι αφορά τον δήμαρχο Ξάνθης έκανε μια πρόταση να γίνει η Θράκη χώρος των ιδιωτικών πανεπιστημίων για να ακούσει την Ντόρα να του λέει πως αυτό δεν γίνεται χάρη στις άοκνες προσπάθειες  της αντιπολίτευσης που δεν ψήφισε την αλλαγή του συντάγματος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Προφανώς και δεν το γνώριζε ο κ. δήμαρχος.  Ο κ. Ζεϊμπέκ απέναντί του τάχθηκε υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου ενώ σ’ ότι αφορά το μειονοτικό γυμνάσιο – λύκειο πρότεινε να τοποθετηθούν κι άλλες προκάτ μέσα στην αυτή των 4 αιθουσών που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Γιουσούφ είπε ότι υπάρχει οικόπεδο για να κτιστεί νέο μειονοτικό και το θέμα έμεινε εκεί καθώς αναφέρθηκε πως το όλο ζήτημα αφορά την περιφέρεια και όχι τον δήμο.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…