Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τι είπε η Ντόρα Μπακογιάννη για το Αρδευτικό της Ξάνθης και το 12%

Τι είπε η Ντόρα Μπακογιάννη για το Αρδευτικό της Ξάνθης και το 12%

0

Μετά τη σύσκεψη με τους προέδρους των Επιμελητηρίων Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας

 

Πρόταση να γίνει η πρώην Σχολή Αστυνομίας χώρος εκπαίδευσης τη Frondex. Στις 31 Οκτωβρίου κλείνει η πλατφόρμα διαβούλευσης της Διακομματικής για την Ανάπτυξη της Θράκης

 

 

Τα εύσημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία της Ξάνθης, καθώς όπως είπε “ήσασταν οι πρώτοι που πέσατε στα βαθιά”, απέδωσε η Ντόρα Μπακογιάννη που επισκέφτηκε την Κυριακή 27 Σετεμβρίου την πόλη μας και με την αρμοδιότητά της ως πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης πραγματοποίησε περιοδεία στις πόλεις της Θράκης από την Παρασκευή.

Τι ειπώθηκε στην σύσκεψη της Ντόρας  με τους βουλευτές και τους δημάρχους

Ήταν το πρώτο θέμα που συζητήθηκε στην ευρεία ανοιχτή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της πόλης μας, τηρουμένων όλων των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Η κα Μπακογιάννη αναγνώρισε και επιβράβευσε την προσπάθεια των αυδιοικητικών αλλά και όλης της κοινωνίας να ξεπεράσουν τις δύσκολες μέρες καθώς η Ξάνθη χτυπήθηκε πρώτη από τον κορωνοϊό και δεν είχε προηγούμενο στην διαχείριση της πανδημίας. Και οι τοπικοί μας …ευλόγησαν τα γένια τους, αποδίδοντας την επιτυχία να φτάσουμε σε μηδαμινά κρούσματα στην συνεργασία όλων αλλά και στην συνέπεια και την υπευθυνότητα που επέδειξε η κοινωνία . Στη συνέχεια σε αναπτυξιακά θέματα που θα πρέπει να μπουν στην ατζέντα της Διακομματικής προκειμένου να βρεθούν λύσεις,  αναφέρθηκαν οι τρεις βουλευτές του νομού, ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Τσέπελης καθώς και οι υπόλοιποι παρόντες, ο δήμαρχος Μύκης κ. Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ξάνθης, κ. Μπούτος, ο αντιδήμαρχος κ. Φανουράκης και τον καλό της φίλο Ντελή Γιουσούφ. Μεταξύ άλλων τονίστηκε ως προτεραιότητα η ολοκλήρωση του κάθετου άξονα και η σύνδεσή του με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης καθώς επίσης και η σιδηροδρομική σύνδεση ώστε να διευκολυνθούν οι εξαγωγές στα προϊόντα του  πρωτογενή τομέα και στα προϊόντα μεταποίησης.

Ο βουλευτής κ. Τσιλιγγίρης ανέφερε πως υπάρχουν σημαντικές επιχειρήσεις που κάνουν επενδύσεις όπως τα Πλαστικά Θράκης , ο Γερμανός που βοηθούν την τοπική οικονομία και πως πρέπει να δοθούν περαιτέρω αναπτυξιακά κίνητρα για να ενδυναμωθεί ο πρωτογενής κα ο μεταποιητικός τομέας. Στην οικονομική ανάπτυξη επικεντρώθηκε και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Μπαράν Μπουρχάν που θα προέλθει από την ολοκλήρωση έργων υποδομών για τον αγροτικό τομέα και κινήτρων για να ανακοπεί η μετανάστευση. Ο κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ έδωσε έμφαση στην προσπάθεια να γίνει η ποικιλία μπασμά προϊόν ονομασίας προέλευσης και να επιλυθούν χρόνια προβλήματα θεσμικά της μειονότητας και της μειονοτικής εκπαίδευσης.  Ο δήμαρχος Ξάνθης στην τοποθέτησή του ανέφερε την σπουδαιότητα του ρόλου που έχει παίξει το Πανεπιστήμιο και ο Στρατός για την ανάπτυξη της Θράκης και κατέθεσε ως πρόταση να γίνει η Ξάνθη και η Θράκη χώρος για ιδιωτικά πανεπιστήμια ώστε να σταματήσει η διαρροή φοιτητών σε όμορες χώρες. Επ’ αυτού του απάντησε η κα Μπακογιάννη ότι αυτό δεν είναι εφικτό καθώς «μετά από τις άοκνες προσπάθειες της αντιπολίτευσης δεν έχει ψηφιστεί ο νόμος για τις αλλαγές του συντάγματος που θα επέτρεπε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια «, είπε χαρακτηριστικά η κα Μπακογιάννη. Ο κ. Φανουράκης ανέφερε  ως αίτημα για ένα πρότυπο ειδικό σχολείο στην Ξάνθη ενώ έγινε αναφορά στο μειονοτικό σχολείο και έπεσαν διάφορες προτάσεις όπως από τον κ. Ζεϊμπέκ να μπουν νέες προκάτ αίθουσες στην αυλή των νέων που τοποθετήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και από τον κ. Γιουσούφ να γίνει ένα νέο σχολείο σημειώνοντας ότι υπάρχει διαθέσιμο οικόπεδο.

Μπακογιάννη: Η εκπαίδευση της Frondex στις Αστυνομικές Σχολές της Θράκης

Συνοψίζοντας η κα Μπακογιάννη ανέφερε πως γίνεται μια προσπάθεια να γίνει στις Αστυνομικές Σχολές της Θράκης η  εκπαίδευση της Frondex που τώρα είναι η Πολωνία επισημαίνοντας πως αυτό θα ήταν καλό για την περιοχή και τους εκπαιδευόμενους.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης στο δημαρχείο της πόλης  η κα Μπακογιάννη επεσήμανε ότι είχε μία εξαιρετικά κρίσιμη συζήτηση για τις προτεραιότητες  της περιοχής αλλά και για τα φλέγοντα θέματα της παιδείας και πραγματοποιήθηκαν προτάσεις  οι οποίες θα κατατεθούν στην πλατφόρμα της Διακομματικής  επιτροπής έτσι ώστε να προετοιμαστούν οι τελικές απόψεις για το μεγάλο επίτευγμα που είναι η ανάπτυξη της Θράκης: «.Νομίζω ότι θα μπορέσουμε με τη γνώση που αποκτήσαμε να βοηθήσουμε κι εμείς  ώστε κάποια χρόνια θέματα να λυθούν γρήγορα».

Διάλειμμα για καφέ στην πλατεία παρέα με τον κ. Κοντό και στελέχη της ΝΔ

Στην συνέχεια η κα Μπακογιάννη έκανε ένα διάλειμμα για καφέ στην πλατεία. Στην παρέα της ήταν ο πρώην υπουργός κ. Κοντός, η πρώην δήμαρχος Αβδήρων κα Τσακίρη και πολλά στελέχη της ΝΔ.

Τι είπε η Ντόρα Μπακογιάννη για το Αρδευτικό της Ξάνθης και το 12%

Συνεχίζοντας τις επαφές της,  συναντήθηκε στο Επιμελητήριο Ξάνθης με τους προέδρους των Επιμελητηρίων Ξάνθης κ. Μωραΐτη, Καβάλας κ. Δέμπα και Δράμας κ. Γεωργιάδη. Η σύσκεψη ήταν κλειστή και διήρκησε πάνω από μία ώρα. Μετά το πέρας της  η κα Μπακογιάννη μιλώντας στα τοπικά και περιφερειακά Μέσα σημείωσε πως είχε μια πολύ εποικοδομητική σύσκεψη και ανακοίνωσε πως τα Επιμελητήρια θα συμμετέχουν στην διαβούλευση με προτάσεις. Υπογράμμισε δε πως η πλατφόρμα για κατάθεση προτάσεων στη Διακομματική λήγει στις 31 Οκτωβρίου και θα ακολουθήσει αξιολόγησή τους.  Σε σχέση με τα θέματα που της τέθηκαν από τους προέδρους των επιμελητηρίων η κα Μπακογιάννη ανακοίνωσε πως θα γίνει προσπάθεια βελτίωσης της ρύθμισης για το 12% και πως η πολιτική βούληση είναι δεδομένη αλλά η Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί αθέμιτου ανταγωνισμού δημιουργεί προσκόμματα. Τέλος ανέφερε πως θα τεθεί προτεραιότητα για το αρδευτικό της Ξάνθης και η αναζήτηση πόρων για την χρηματοδότησή του, αναγνωρίζοντας  την  αναγκαιότητά του για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας.

Μπακογιάννη: «Ως μέλη της Διακομματικής είχαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους προέδρους των Επιμελητηρίων Καβάλας – Δράμας και Ξάνθης . Είναι πασιφανές ότι ορισμένα θέματα είναι απολύτως κοινά που αντιμετωπίζει όλη η περιφέρεια και τα οποία ενδεχομένως μπορούν με προτάσεις να αντιμετωπιστούν από την Διακομματική μας επιτροπή. Συζητήσαμε για τα μεγάλα έργα υποδομής τα οποία υπάρχει απόλυτη συμφωνία, δεν υπάρχει δεύτερη γνώμη που έχει ακουστεί και όταν λέμε για τα μεγάλα έργα εννοούμε τους οδικούς άξονες που αφορούν και την Καβάλα και την Δράμα. Επίσης το μεγάλο αρδευτικό έργο που αφορά την Ξάνθη και το οποίο κατά την άποψη μας όπως έχει διαμορφωθεί από την επιτροπή είναι ένα έργο πρώτης προτεραιότητας για τα περιφερειακά έργα. Συζητήσαμε και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την ρύθμιση της κυβέρνηση και τα όρια που  έχουμε νομοθετικά να δούμε αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης αυτής της απόφαση

Το πρόβλημα δεν είναι η βούληση της κυβέρνησης.  Είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε από το ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο περί αθέμιτου ανταγωνισμού  Εντός αυτού του πλαισίου θα δούμε αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της απόφασης». Επίσης η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην εισήγηση σύστασης  μίας ειδικής ομάδας εργασίας η οποία θα κληθεί να παρουσιάσει την αγροτική πρόταση που θα αφορά τον πρωτογενή τομέα σύμφωνα με τα νέα δεδομένα έτσι ώστε να βοηθηθούν οι αγρότες να αυξήσουν το εισόδημά τους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…