Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

0

Λιτός εορτασμός φέτος
Η πανδημία λόγω κορωνοϊού έχει κάνει πάρα πολλές ανατροπές και αλλαγές εντός του 2020. Ανάμεσα σ’αυτές και ο εορτασμός των Ελευθερίων τον επόμενο μήνα θα γίνει χωρίς παρελάσεις μαθητών και Στρατού.
Γενικά, ο δήμος Ξάνθης, αποφάσισε ο εορτασμός να είναι ιδιαίτερα λιτός λόγω του κορωνοϊού. Λίγα πράγματα θα λάβουν χώρα κι αυτά όχι με πανηγυρικό τόνο και μεγάλη συμμετοχή των Ξανθιωτών.
Λογικό και απαραίτητο και απόλυτα εναρμονισμένο με την γενική αντιμετώπιση της πανδημίας εκ μέρους της πολιτείας.
Δεν πειράζει όμως. Έτσι κι αλλιώς το 2020 είναι μια χαμένη χρονιά απ’όλες τις απόψεις. Ας ελπίσουμε με το εμβόλιο να τελειώσουμε από αυτό το κακό που βρήκε τον πλανήτη.
Γ.Δ.


Περί της Διακομματικής
Είμαστε στην αρχή μιας κρίσιμης περιόδου για την αγαπημένη μας Θράκη.
Η υπόθεση της Διακομματικής μπαίνει στην τελική ευθεία, πράγμα που σημαίνει πως σύντομα θα υπάρξει μια διαδικασία επεξεργασίας των προτάσεων. Θ’αρχίσουν οι ταυτοποιήσεις, οι αξιολογήσεις και ο επιμερισμός ανά τομέα.
Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη διότι από την αξιολόγηση και την επιλογή των επιμέρους στόχων, θα φανεί προς ποια κατεύθυνση θα υλοποιηθεί η αναπτυξιακή πορεία της Θράκης.
Όντως κρίσιμη και σοβαρή η επιλογή που θα γίνει. Περί αυτού καμία απολύτως αντίρρηση. Γι’αυτό όμως απαιτείται σοβαρή και υπεύθυνη στάση της Επιτροπής. Τόσο με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, όσο και με αίσθημα αγάπης προς τους Θρακιώτες. Χριστιανούς και Μουσουλμάνους.
Η Διακομματική οφείλει να δει την όλη υπόθεση με όραμα για το μέλλον. Να δει και να ορίσει τις προοπτικές του γεωγραφικού αυτού χώρου και να σχεδιάσει την Ανάπτυξη για την έξοδο της περιοχής από την καθυστέρηση και την τελευταία θέση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η Επιτροπή οφείλει να σπάσει αυτό το φράγμα, οφείλει ν’ανοίξει τον δρόμο για να βαδίσουν επάνω του οι Θρακιώτες και να δημιουργήσουν τις προοπτικές για μια πανθρακιώτικη εφόρμηση προς τα μπρος. Για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος, για να μη χρειαστεί άλλη Διακομματική.
Ελπίζοντας για το φωτεινό μέλλον, αναμένουμε.
Γ.Δ.


Είναι αυτά αναπτυξιακά θέματα;
Και μια και βρισκόμαστε στην υπόθεση της Διακομματικής, να πούμε λίγα λόγια για το προς τα πού κινούνται οι απόψεις των τριών βουλευτών μας.
Έτσι ο Τσιλιγγίρης τονίζει την προσπάθεια για στράτευση της κοινωνίας και την ενεργοποίησή της για την ανάπτυξη μέσω προτάσεων και των κοινωνικών φορέων, ο Μπαράν Μπουρχάν τονίζει πως πρέπει να επικεντρωθούμε στο κρίσιμο θέμα της οικονομικής ανάπτυξης όπως και θέματα υγείας, ενώ ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ επαναφέρει ως λύση- προτάσεις τα πρακτικά από το αναπτυξιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ως πάγια δε θέματα της μειονότητας θεωρεί την εκλογή Μουφτήδων, τα βακούφικα και τη μειονοτική εκπαίδευση.
Απορία: Είναι αναπτυξιακά θέματα αυτά που εισηγείται ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ;
Είναι θέμα της Θράκης η εκλογή Μουφτήδων; Είναι τα βακούφικα; Θα μας τρελάνουν κάποιοι με όσα υποστηρίζουν, αγνοώντας την ευθύνη τους για την ανάπτυξη της περιοχής. Που την βλέπουν στους μουφτήδες…
Γ.Δ.


Ασκούν άκριτη κριτική…
Κριτική ασκούν στην κυβέρνηση για την ΚΥΑ στο γνωστό 12% βουλευτές της Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ.
Απαγορεύεται ν’ασκούν κριτική οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές στις πράξεις της κυβέρνησης; Κάθε άλλο.
Όμως οφείλουν να το κάνουν έχοντας μνήμη των πρόσφατων αποφάσεων της δικής τους κυβέρνησης για την υπόθεση του 12%.
Λοιπόν, άνθρακες δεν είναι κατ’αρχάς ο θησαυρός, διότι η απόφαση αποδέχεται την υποχρέωση της πληρωμής του 12%. Το πώς θα γίνει αυτό ως προς το πρακτικό μέρος, θα διευκρινιστεί αναλυτικά, διότι στην ΚΥΑ δεν περιλαμβάνεται.  Θα υπάρξουν διευκρινιστικές που θα το ορίσουν.
Δεύτερον. Ο υπουργός Σταθάκης ως γνωστόν ήταν υπουργός ΣΥΡΙΖΑ κι αυτός με απόφασή του είχε ενταφιάσει την υπόθεση του 12%.
Ευτυχώς που το Συμβούλιο Επικρατείας αποφάσισε διαφορετικά και ξεκίνησε επί της νέας κυβέρνησης η διαδικασία πληρωμής και εξόφλησης του ποσού που θα πρέπει να εισπράξουν οι επιχειρήσεις της Θράκης.
Άρα, κριτική μεν από τους βουλευτές, αλλά άστοχη και χωρίς περιεχόμενο και κυρίως μνήμη κοντή. Όχι όμως για τους Θρακιώτες επιχειρηματίες που γνωρίζουν καλά ποιοι τους κορόιδεψαν και τώρα παριστάνουν τους τιμητές…
Γ.Δ.


Ο φασισμός του ανώνυμου πληκτρολόγου
Ξεσηκώθηκε ο κόσμος κι ο ντουνιάς για το συμβάν στο 2ο Νηπιαγωγείο της πόλης μας.
Αιτία δεν ήταν αυτό το  ίδιο το γεγονός όσο οι υπερβολές που έγιναν μέσω των σόσιαλ μίντια.
Χωρίς να έχουν πληροφόρηση για το συμβάν, άρχισαν τις κατηγορίες και συκοφαντίες ανθρώπων, θίγοντας υπολήψεις και προσωπικότητες.
Το πρόσωπο του φασισμού σε όλο του το μεγαλείο. Έτοιμο να καταδικάσει τιμή και υπόληψη. Άνθρωποι συνήθως με μέτριες γνώσεις, με ακραίες απόψεις δεξιές-αριστερές, έτοιμοι να δικάσουν και καταδικάσουν τον συνάνθρωπό τους χωρίς να γνωρίζουν την υπόθεση.
Ανώνυμοι, κρύβονται πίσω από την ανωνυμία και μέσα από αυτήν, κατά την όποια δική τους «άποψη» λασπώνουν και συκοφαντούν.
Γ.Δ.


Εν τέλει ειρήνη μετά την μεταμέλεια της μητέρας
Στο θέμα, προς απογοήτευση των φασιστών του πληκτρολογίου, είχε τελικά μια ειρηνική επίλυση. Η μητέρα έδειξε μεταμέλεια και η νηπιαγωγός την έκανε δεκτή.
Κι έτσι το θέμα δεν οδηγήθηκε στα δικαστήρια. Έμεινε όμως το στίγμα της επίθεσης σε βάρος της νηπιαγωγού, η οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έπεσε θύμα ηλεκτρονικού bulling και για προστασία της θα κινηθεί νομικά και καλά θα κάνει.
Το καλύτερο βέβαια θα είναι όταν εντοπιστούν τα ανθρωπάρια του πληκτρολογίου να δούμε τι θα λένε. Θα κλαψουρίζουν και θα τρέμουν οι ανόητοι μικρόνοες.
Έτσι, η τιμωρία τους θα είναι η μικρότερη ποινή γι’αυτούς. Το σωστό θα ήταν να γίνουν γνωστά τα ονόματά τους. Τα ψεύδη και οι συκοφαντίες πρέπει να τιμωρούνται και ειδικότερα όταν γίνονται εκ του ασφαλούς.
-Ήρθε η ώρα της τιμωρίας.
Γ.Δ.


Εκλογές εκτός ωραρίου εργασίας
Ένα πρώτο βήμα στο απαράδεκτο φαινόμενο να κλείνουν τα σχολεία για εκλογές και άλλες συνδικαλιστικές δράσεις των εκπαιδευτικών, έγινε από το υπουργείο Παιδείας, με την εκλογή των υπηρεσιακών συμβουλίων σε μη εργάσιμες ημέρες.
Στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε η υπουργός Νίκη Κεραμέως (όπως η ίδια ενημέρωσε με twit της) προβλέπεται η  διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των υπηρεσιακών συμβουλίων των εκπαιδευτικών σε μη εργάσιμες ημέρες, ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα η λειτουργία των σχολείων και να μην διακόπτεται η εκπαιδευτική λειτουργία.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι οι εκλογές θα γίνονται ημέρα Σάββατο αντί για εργάσιμη ημέρα και ώρα για να μην αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων, ενώ δίνεται η δυνατότητα και για ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Το υπουργείο Παιδείας επιτέλους υιοθέτησε μία πάγια απαίτηση της κοινωνίας. Και είναι η ώρα να συνεχίσει με αντίστοιχες γενναίες αποφάσεις, χωρίς φόβο για τις συντεχνιακές αντιδράσεις…
Κ.Μ.


Λένε ναι στην μάσκα όχι στο lockdown και ανησυχούν για την πανδημία
Διάχυτη είναι η ανησυχία των πολιτών για την πανδημία του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις, με την πλειοψηφία να δηλώνει ότι η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη.
Τόσο στη δημοσκόπηση της MRB για τον τηλεοπτικό σταθμό Star, όσο και στα ευρήματα της έρευνας της Pulse για τον ΣΚΑΪ, καταγράφεται η ανησυχία της πλειοψηφίας πολιτών για την εξέλιξη της Covid-19 στη χώρα.
Στη δημοσκόπηση της Pulse και στην ερώτηση «πόσο σας ανησυχεί η επιδημία του νέου κορωνοϊού» το 40% απαντά «πολύ» και το 26% «αρκετά», ενώ ένα 7% απαντά «λίγο έως καθόλου». Ο προβληματισμός εκτοξεύεται στην Αττική, η οποία αποτελεί επίκεντρο της επιδημίας τις τελευταίες εβδομάδες, με το 77% να δηλώνει «αρκετά έως πολύ» ανήσυχο.
Σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα της χρήσης προστατευτικής μάσκας, το 57% απαντά «σίγουρα ναι», το 18% «μάλλον ναι», το 9% «μάλλον όχι», ενώ το 10% αρνείται κατηγορηματικά να πεισθεί ότι πρόκειται για απαραίτητο μέτρο προστασίας.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το εύρημα της MRB σχετικά με τη στάση των πολιτών στο ενδεχόμενο επιβολής ενός τοπικού lockdown, με το 70,5% να διαφωνεί και το 26% να συμφωνεί.
Μ.Ξ.


Απόψεις
Στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «Ε» της Παρασκευής παρουσιάζονται οι απόψεις των βουλευτών μας που συμμετέχουν στην Διακομματική Επιτροπή για την Θράκη. Και των τριών είναι προς την σωστή κατεύθυνση αφού απαιτείται συμμετοχή και ενεργοποίηση της κοινωνίας για ένα θέμα που μας αφορά όλους τους Θρακιώτες όπως και ανάδειξη θεμάτων που αφορούν την μειονότητα που πρέπει να επιλυθούν. Η άποψη όμως που αποτελεί έκπληξη είναι αυτή του κ. Μπουρχάν που λέει ότι εκεί που πρέπει να δώσει έμφαση η επιτροπή είναι στην οικονομική ανάπτυξη και πώς θα μπορούσε μέσα από δράσεις και προγράμματα να κρατήσει τους νέους στην Θράκη και να ενισχύσει τον πρωτογενή και τον μεταποιητικό τομέα με επενδύσεις. Ένας πολιτικός από την μειονότητα που δεν επικεντρώνεται σε θέματα μειονότητας αλλά λέει πως η μειονότητα τα τελευταία χρόνια έχει ενσωματωθεί στην χώρα και πως είναι καιρός να σταματήσουμε να την προσεγγίζουμε με τα γνωστά εθνικιστικά στερεότυπα αλλά να προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί χριστιανοί και μουσουλμάνοι και να επικεντρωθούμε πως θα αναπτύξουμε την περιοχή μας.
Μια άποψη που εκφράζει κάθε σκεπτόμενο και ανοιχτόμυαλο πολίτη της Θράκης.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…