Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Λίστες αναμονής για το αντιγριπικό εμβόλιο στην Ξάνθη

Λίστες αναμονής για το αντιγριπικό εμβόλιο στην Ξάνθη

0

Ξεκινά από σήμερα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση – Αυξημένες κατά 30% οι παραγγελίες στα Φαρμακεία

 

Χωρίς τεστ κορωνοϊού ο εμβολιασμός για την γρίπη  – Τι λένε οι Φαρμακοποιοί της πόλης μας

 

 

 

Ξεκινά από σήμερα Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τα αντιγριπικά εμβόλια ενώ οι πρώτες παραλαβές στα Φαρμακεία της Ξάνθης αναμένονται έως τις 5 Οκτωβρίου, ενώ οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από τις 15 Οκτωβρίου. Αυξημένο παρουσιάζεται το ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό, γεγονός που αποδεικνύεται από τις λίστες αναμονής που υπάρχουν σ’ όλα τα φαρμακεία του νομού καθώς και στις αυξημένες παραγγελίες που έχουν κάνει σε εμβόλια σε σχέση με πέρσι. Ζητούμενο παραμένει αν θα υπάρχει επάρκεια και δεν καλυφθούν όλες οι παραγγελίες παρότι το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι έχει παραγγείλει 4 εκ. δόσεις εμβολίων.

Χωρίς τεστ κορωνοϊού ο εμβολιασμός για την γρίπη

Σύγχυση έχει προκληθεί από τις Οδηγίες που δόθηκαν από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο βάσει των οποίων για να κάνει κανείς το εμβόλιο της γρίπης δεν θα πρέπει να έχει συμπτώματα κορονοϊού. Μάλιστα, στις οδηγίες επισημαίνεται ότι θα πρέπει να γίνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός μόνο εφόσον υπάρχει το τεστ που να αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει covid-19. Ωστόσο η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε διευκρινίζει: «Με αφορμή δηλώσεις που έγιναν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τη διενέργεια του τεστ κατά του κορονοϊού Sars-CoV-2, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν απαιτείται έλεγχος για Covid-19 πριν από τον αντιγριπικό εμβολιασμό, σύμφωνα και με τις συστάσεις Διεθνών Οργανισμών και Επιστημονικών Φορέων».

 Δωρεάν εμβόλια μόνο με συνταγή γιατρού – Τι λένε οι Φαρμακοποιοί της πόλης μας

Για αύξηση 30% στις παραγγελίες και μεγάλο ενδιαφέρον για εμβολιασμό στους Ξανθιώτες κάνει λόγο ο Φαρμακοποιός Αλέξανδρος Ψωμιάδης διευκρινίζοντας παράλληλα για την αναστάτωση που έχει προκληθεί: «Δεν χρειάζεται να κάνει αρνητικό τεστ κορωνοϊού απλά να μην έχει συμπτώματα που να παραπέμπουν σε κορωνοϊό. Είναι γνωστό άλλωστε ότι δεν κάνουμε εμβόλιο όταν έχουμε συμπτώματα γρίπης. Το εμβόλιο διατίθεται  δωρεάν μετά από συνταγή γιατρού. Μπορεί να γίνει και στο Φαρμακείο ή στον γιατρό».

Σ’ ότι αφορά την γενικότερη εικόνα που αποκομίζει από τους πελάτες του: «Είναι προβληματισμένοι και για την οικονομία αλλά και για την πορεία της πανδημίας και αυτό το βλέπουμε καθημερινά».

Έχουμε δεσμεύσει πάνω από 700 δόσεις, αρκετά περισσότερα από πέρσι» μα λέει ο Φαρμακοποιός Ραφαήλ Λεοντής. Δεν έχουμε κάποια επίσημη οδηγία ωστόσο θα γίνεται μια θερμομέτρηση και  μετά ο εμβολιασμός». Στο ερώτημα ποια επίπτωση θα έχει στην υγεία του αν κάποιος με κορωνοϊό , όμως ασυμπτωματικός,  κάνει εμβόλιο γρίπης ο κ. Λεοντής απαντά: «Το εμβόλιο δεν μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση. Περιέχει νεκρά στελέχη ιού της γρίπη που δεν επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό.  Ο οργανισμός μας είναι μια έξυπνη μηχανή που έχει πολυεπίπεδη δράση. Το ανοσοποιητικό μας είναι πολύπλοκο.  Αν τηρούμε τα μέτρα, αποφεύγουμε τον συνωστισμό που είναι πολύ βασικό και φοράμε μάσκα περιορίζουμε σημαντικά τη διασπορά όχι μόνο του κορωνοϊού  αλλά και άλλων ασθενειών», επισημαίνει ο κ. Λεοντής.

Σε ποιες ομάδες πληθυσμού συστήνεται το αντιγριπικό εμβόλιο

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα (ενήλικοι και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

-Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

-Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

-Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

-Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη). Μεταμόσχευση οργάνων. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες). Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. Χρόνια νεφροπάθεια. Νευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματα.

-Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.

– Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m) και παιδιά με ΔΜΣ >95η ΕΘ.

-Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

-Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

-Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων).

-Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζεται ο δωρεάν εμβολιασμός παιδιών από το παράρτημα Ρομά του δήμου Ξάνθης

Από τον Ιούλιο του 2023 έως και τον Απρίλιο του 2024 έχουν πραγματοποιηθεί 488 εμβολιασμοί…