Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ενδεχόμενη αύξηση της στρατιωτικής θητείας έως 12 μήνες

Ενδεχόμενη αύξηση της στρατιωτικής θητείας έως 12 μήνες

0

Δηλώσεις Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ. Υπό συζήτηση η υποχρεωτική στράτευση στα 18

 Ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων από τους νεοσύλλεκτους

 Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στις αλλαγές που συζητώνται στην κυβέρνηση σχετικά με την στρατιωτική θητεία. Οι αλλαγές στις οποίες αναφέρθηκε αφορούν την υποχρεωτική στράτευση στα δεκαοχτώ και την πιθανότητα αύξησης της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας στους δώδεκα μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να τεθεί υπό δημόσιο διάλογο το ζήτημα της υποχρεωτικής στράτευσης στα δεκαοχτώ, όπως γίνεται στην Κύπρο και το Ισραήλ. Μάλιστα, επισήμανε πως ο χρόνος της θητείας τους θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τρόπο που να τους προσφέρει χρήσιμες δεξιότητες για την μετέπειτα ζωή τους εκτός του στρατού, όπως ψηφιακές και πιστοποιημένες δεξιότητες «για να μην αισθάνονται πως είναι χαμένος χρόνος». Όπως εξήγησε, επιπλέον οφέλη, θα είναι αφενός η διευκόλυνση του προγραμματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ θα βοηθήσει και στη δημιουργία ενός καθεστώτος ισότητας για όλους τους στρατεύσιμους.

Στο τραπέζι των συζητήσεων φαίνεται να βρίσκεται και η αύξηση της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας έως τους δώδεκα μήνες, χωρίς όμως να απαντά περαιτέρω επί του θέματος. Όπως επισήμανε, τα ζητήματα αυτά βρίσκονται υπό συζήτηση, χωρίς να είναι κάτι επίσημο να ανακοινωθεί.

Τι προβλέπει η νομοθεσία μέχρι σήμερα

Το Σύνταγμα ορίζει πως «Κάθε Έλληνας που μπορεί να φέρει όπλα είναι υποχρεωμένος να συντελεί στην άμυνα της Πατρίδας, σύμφωνα με τους ορισμούς των νόμων». Εναπόκειται, δηλαδή, στον κοινό νομοθέτη η ρύθμιση σχετικά με την επιβολή ή όχι υποχρεωτικής στράτευσης, καθώς και των ειδικότερων λεπτομερειών αναφορικά με την εκπλήρωσή της. Παλαιότερα η στρατιωτική θητεία ανερχόταν στα δύο χρόνια. Την περίοδο 2000-2004 είχαμε την πρώτη μείωση από 24 μήνες σε 18 και τελικά σε 12. Το 2009 η θητεία στον Στρατό Ξηράς μειώθηκε με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Μεϊμαράκη, σε 9 μήνες για την πλήρη θητεία και 8 μήνες η μειωμένη. Όσον αφορά τους Κλάδους του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου το 2003, η διάρκεια πλήρους θητείας ανέρχεται στους 12 μήνες.

Μία ενδεχόμενη αύξηση της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική στράτευση στα δεκαοχτώ, αποτελεί μία απόφαση με πιθανό πολιτικό κόστος για τον πρωθυπουργό και την τωρινή κυβέρνηση. Αναμένεται να δούμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις, αν προχωρήσουν, αλλά και ποιες πρόκειται να είναι οι αλλαγές σε κοινωνικό επίπεδο, μιας και η υποχρεωτική στράτευση στα δεκαοχτώ, εκτός των άλλων, αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο σε όσους νεοσύλλεκτους επιθυμούν να συνεχίσουν στην Τριτοβάθμια εκπαίδευσή τους. Προβλήματα όπως η εγγραφή τους στο πανεπιστήμιο, η επιθυμία τους να ενταχθούν στο 10%, μεταπηδώντας σε άλλη σχολή είναι κάποια από τα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αν προχωρήσει με τις αλλαγές αυτές.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η χορήγηση του επιδόματος τριτέκνων από τη Μητρόπολη

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσέρχονται με την ταυτότητά τους   Ξεκινά σήμερα, Δευτέρ…