Φυλακές σούπερ-μάρκετ
Τελικά είναι εύκολο πράγμα να «βάλεις» ή να «περάσεις» απαγορευμένα πράγματα στις ελληνικές φυλακές.Δεν το λέμε αυθαίρετα, το αποδεικνύουν τα ευρήματα των ελέγχων που γίνονται στις διάφορες φυλακές.
Μάλιστα η ποικιλία των ειδών που εντοπίζονται είναι μεγάλη. Ξεκινάει από μαχαίρια (συνηθισμένο είδος) και φθάνει μέχρι και σε πιστόλια που βρέθηκαν πρόσφατα.
Ενδιάμεσα εντοπίζονται κάθε είδους ναρκωτικών, κινητών, ραδιοφώνων, φορτιστών, κατσαβίδια, ηχοσυστήματα, τράπουλες, μηχανή καφέ, ηλεκτρική ψησταριά και ό,τι άλλο επιθυμήσουν οι εκλεκτοί τρόφιμοι.
Τώρα, το πώς «μπαίνουν» όλα αυτά τα αόρατα είδη, ε, μυαλό δεν χρειάζεται να έχει κανείς. Η λύση είναι το χρήμα. Το ποιοι τα εισάγουν, κι αυτό μυαλό δεν χρειάζεται να’ χει κάποιος.
-Τα κάστρα από μέσα πέφτουν, ως συνήθως.
Γ.Δ.
«Πόλεμο» στα πλαστικά
Πόλεμο στα πλαστικά έχει κηρύξει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, μετά την επιβολή τέλους στην πλαστική σακούλα, τώρα αποφασίστηκε να μπει τέλος στις καφετέριες για τα πλαστικά ποτήρια για τον καφέ στο χέρι.
Ακόμη αποφασίστηκε η προοδευτική κατάργηση πώλησης πλαστικών ειδών από όλα τα καταστήματα. Η ευρωπαϊκή αυτή οδηγία θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2020.
Με τη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει», η Ευρώπη ξεκινά μια μεγάλη προσπάθεια να μειώσει τη χρησιμοποίηση των πλαστικών αποβλήτων που δημιουργεί ο άνθρωπος και που εν πολλοίς μολύνουν το περιβάλλον.
Προβλέπεται λοιπόν αυστηροποίηση του τομέα αυτού και ενισχύεται η χρήση εκ μέρους των πελατών δικών τους ποτηριών ή σκευών με δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης.
Γ.Δ.
Όσα δεν ειπώθηκαν στην συνέντευξη της ΟΙΕΛΕ και προστέθηκαν μετά….
Εκφράζουμε την απορία πως ενώ στην συνέντευξη της ΟΙΕΛΕ και του ΣΙΕΛΒΕ για όσα συμβαίνουν στο μειονοτικό της Ξάνθης δεν ειπώθηκε ποτέ η ακόλουθη φράση από τον πρόεδρο του ΣΙΕΛΒΕ και έχουμε ηχητικό ντοκουμέντο καθώς όλη τη συνέντευξη την ηχογραφήσαμε, την είδαμε μετά στο δελτίο που έστειλαν μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης όπου και αναφέρεται: «Ολοκλήρωσε (Δ. Σελέκος) εκφράζοντας μια απορία «έχουμε λάβει πληροφορίες από συναδέλφους της δημόσιας εκπαίδευσης ότι η Περιφερειακή ενότητα Ξάνθης ναυλώνει λεωφορεία για την μετακίνηση πολλών χιλιομέτρων των παιδιών από τα μουσουλμανικά χωριά της Ξάνθης ώστε αυτά να φοιτούν στο Ιδιωτικό Μειονοτικό Σχολείο μέσα στην πόλη της Ξάνθης και όχι στα δημόσια που είναι μέσα στα χωριά τους. Πώς εξηγείται αυτό; Ας απαντήσει η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης».
Απορία …ψάλτου βηξ!
Μ.Ξ.
Έως το τέλος του χρόνου θα ξέρουμε για το εμβόλιο
Η είδηση της αναστολής των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο κατά του covid-19 που ανακοίνωσε η εταιρεία AstraZeneca, σίγουρα απογοήτευσε όσους αισιοδοξούσαν ότι η πανδημία θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μέχρι το τέλος του χρόνου και η ζωή θα επιστρέψει σιγά-σιγά στην κανονικότητά της.
Η εταιρεία εκτιμά τώρα ότι μέχρι τέλος του έτους θα γνωρίζουμε αν το εμβόλιο προστατεύει από τον κορωνοϊό ή όχι, υπό την προϋπόθεση ότι οι κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν και πάλι σύντομα. Δηλαδή είναι αμφίβολη πλέον η αποτελεσματικότητά του, πολλώ δε μάλλον η παραγωγή του εμβολίου μέχρι το τέλος του 2020. Όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό και το 2021, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και την οικονομία…
«Συγχαρητήρια» προς βουλευτές
Κοινοβουλευτική ήττα της ΝΔ προχθές στη βουλή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την πρότασή της για άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη. Από τους 165 παρόντες βουλευτές, 80 ψήφισαν υπέρ, 84 κατά και 1 «παρών».
Οι εθνοπατέρες που παραβρέθηκαν στην ψηφοφορία απέδειξαν την ποιότητά τους υποστηρίζοντας να μην αρθεί η ασυλία του γνωστού Πολάκη.
Αλλά και για τη Ν.Δ., τι να πει κανείς, όπως και για το ΚΙΝΑΛ.
Αγνόησαν και ξέχασαν όσα κατά καιρούς «εισέπραξαν» από το λόγο του Πολάκη που τους «έφτυνε» με τον πλέον απρεπή και χυδαίο πολιτικό λόγο μέσα στην ίδια τη βουλή.
Τέλος πάντων, η στάση αυτών των βουλευτών κατέδειξε περίτρανα το επίπεδό τους. Ως εκ τούτου και τους αξίζει η δική μας κριτική.
Με τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές από τους ίδιους τους βουλευτές, πληγώνεται ο κοινοβουλευτισμός και η θεσμική του λειτουργία.
Ως θαυμαστές του λόγου Πολάκη και χαρακτηρισμών του γι’αυτούς, ας μην απορούν που οι νέοι απέχουν από την πολιτική.
Τι να πάνε να ψηφίσουν οι νέοι; Αυτούς και τους όμοιούς τους;
Γ.Δ.
Μέρα χαράς και προβληματισμού
Τα σχολεία σήμερα ανοίγουν, άνοιξαν. Θετικό πέρα για πέρα, αισιόδοξο και με μήνυμα χαράς για τη νέα φουρνιά των παιδιών που θα συνεχίσουν.
Όμως, μέσα στο χαρούμενο και αισιόδοξο μήνυμα της ημέρας, υπάρχει και το απαισιόδοξο. Το οποίο καλό είναι να το έχουμε υπ’όψιν μας.
Κι αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός πως αρκετές εκπαιδευτικές μονάδες έχουν ήδη κλείσει τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουν να κλείνουν στο νομό μας.
Οι αιτίες γνωστές. Αστικοποίηση, εσωτερική μετανάστευση λόγω εργασίας, υπογεννητικότητα, έλλειψη κοινωνικών υποδομών και άλλα.
Σήμερα όμως είναι μέρα αισιοδοξίας βέβαια, αλλά θα πρέπει να γίνει και ημέρα προβληματισμού για ΟΛΟΥΣ.
Διότι το πρόβλημα υπάρχει, το ζούμε και πρέπει ν’αντιμετωπιστεί εγκαίρως πριν γίνει μη διαχειρίσιμο.
Γ.Δ.
Κανείς υπεύθυνος
Επειδή σε τούτη τη χώρα μάθαμε να μην είμαστε υπεύθυνοι για τίποτε παρά να έχουμε μόνον δικαιώματα, ιδού ένα σκίτσο του γνωστού Αρκά.
Που ακριβώς τονίζει αυτήν την άρνηση υπευθυνότητας.
Απολαύστε το και βέβαια με τον απαραίτητο προβληματισμό.
Γ.Δ.
Πάμε καλά με τον καιρό
Το καλοκαιράκι του Σεπτέμβρη συνεχίζεται προς μεγάλη χαρά όλων. Κυρίως όμως για τους φίλους των μπάνιων, των αναψυκτηρίων, των εξόδων και των διαμενόντων στις πολυκατοικίες. Όλοι ικανοποιημένοι για τον καλό καιρό, τη δυνατότητα παραμονής έξω (έστω μέχρι τις 12 το βράδυ).
Ο Σεπτέμβρης έχει τις δικές του χαρές είναι γεγονός. Εξάλλου δεν έγινε τυχαία η επιλογή της εποχής αυτής για τη διοργάνωση των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Κάθε άλλο μάλιστα.
Και με την ευκαιρία αυτή, εάν οι γιορτές πραγματοποιούνταν φέτος θα είχαν τελειώσει ήδη και με πολύ καλό καιρό μάλιστα.
Δεν πειράζει όμως. Του χρόνου να’ μαστε όλοι καλά.
Γ.Δ.
«Pax Mediterranea»
«Pax Mediterranea (Ειρήνη στη Μεσόγειο) έγραψε στο Twitter ο Εμανουέλ Μακρόν, στο τέλος της διάσκεψης οι ηγέτες της Γαλλίας, Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας , της Κύπρου και της Μάλτας.
Ένα μήνυμα ότι η Γαλλία επέλεξε στρατηγικά την πλευρά που θα στηρίξει στη Μεσόγειο, την Ελλάδα, αλλά και ότι αποτελεί υπερδύναμη, όπως παλιά με την Pax Romana και την Pax Americana. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7) που γίνεται την κατάλληλη ώρα που η ειρήνη στην Μεσόγειο κινδυνεύει από τις προκλήσεις της Τουρκίας που επιχειρεί να αλλάξει το status quo που είναι επικυρωμένο με διεθνείς συνθήκες και να δημιουργήσει νέα δεδομένα. Η Γαλλία ανέλαβε εξ’ αρχής ηγετικό ρόλο στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυτή η πρωτοβουλία της Γαλλίας την αναβαθμίζει και στην Ε.Ε. καθώς η Γερμανία στην προσπάθειά της να κρατήσει ισορροπίες μάλλον την ξεπερνούν οι εξελίξεις και αποδυναμώνεται ο ρόλος της . Ίσως αυτή Διάσκεψη και αυτή η πρωτοβουλία των χωρών του Νότου να είναι ένα μήνυμα και για το εσωτερικό της Ε.Ε. που ως τώρα ηγεμονικό ρόλο έχει η Γερμανία και οι χώρες του Βορρά.
Μ.Ξ.
Μεγάλο κράτος
Ας ξεκινήσουμε από την είδηση. «Η Ελλάδα μεταξύ των 15 χωρών με το μεγαλύτερο μέγεθος κράτους παγκοσμίως».
Δηλαδή σε απλά ελληνικά, είμαστε μια χώρα όπου ζει και βασιλεύει ο κρατισμός. Το μόνο που μας λείπει είναι να έχουμε και μια αντίστοιχη κυβέρνηση, κομμουνιστική. Διότι όλα τ’ άλλα τα’ χουμε.
Έχουμε τεράστιο κράτος, εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους που ζουν εις βάρος της μικρής ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Κυριαρχεί η κρατική νοοτροπία παντού. Από τις δημόσιες υπηρεσίες, τα δικαστήρια, ο τομέας υγείας, στα σχολεία, παντού όπου στρέψεις το βλέμμα σου. Το Κράτος είναι παντού, είναι εκεί νωχελικό, αγρόστροφο, αργοκίνητο, κακόβουλο και κακόπιστο.
Ζει παρασιτικά, δεν παράγει τίποτε, απομυζά και σταματά κάθε προσπάθεια αλλαγής.
Όλα αυτά και άλλα πολλά είναι το ελληνικό κράτος. Ένας χυλός που καταδυναστεύει και το χειρότερο όλων, δεν τολμούν οι κυβερνήσεις να το αλλάξουν.
Για όλα αυτά, και άλλα πολλά, η μοίρα μας είναι αρνητική, διότι και η Νέα Δημοκρατία παρότι φιλελεύθερη όπως λέει, το κράτος στηρίζει, το κράτος αυξάνει αντί να μειώνει, με συνεχείς προσλήψεις υπεράριθμων αργόσχολων υπονομευτών της ανάπτυξης.
Αλήθεια, ποια είναι μια άξια λόγου ιδιωτικοποίηση της Ν.Δ. ένα χρόνο τώρα;
Γ.Δ.