Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Προχωρά η επέκταση του φράχτη στον Έβρο

Προχωρά η επέκταση του φράχτη στον Έβρο

0

 Στο μεταλλικό «τείχος» θα συμπεριλαμβάνονται και ποτάμιες περιοχές.

 Η χρηματοδότηση θα γίνει από εθνικά ταμεία

 Τη Δευτέρα 24 Αυγούστου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προχώρησε σε ενημέρωση των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης για τα βασικά σημεία της σύμβασης που αφορά την επέκταση του φράχτη στον Έβρο. Η πράξη αυτή,  αποτέλεσε προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού κατά την τελευταία του επίσκεψη στη περιοχή τον περασμένο Μάρτιο, εν μέσω της τεχνητής μεταναστευτικής κρίσης που είχε προκαλέσει τότε ο Ερντογάν. Τη δέσμευση, αυτή, του πρωθυπουργού επανέλαβε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  αρκετές φορές, τονίζοντας πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα.

Τι προβλέπει η σύμβαση

Ο υπουργός τόνισε πως για το έργο αυτό της ενίσχυσης του φράχτη του Έβρου, έλαβαν υπόψιν εισηγήσεις αντιπροσώπων της ΕΛ.ΑΣ και του Στρατού. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως η κατασκευή ενός νέου φράχτη είναι ένα έργο διαφορετικό από αυτό του 2012. Το έργο στις Καστανιές είναι σε χερσαίο σημείο. Δεν παρεμβάλλεται ποταμός. Ο χαρακτήρας του έργου θα είναι αμυντικός και αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα (χάλυβας) 5 μέτρων. Το πάνω μέρος του φράχτη (1,25 μ.) θα είναι λεία λαμαρίνα με αντι-αναρριχητική λειτουργία και προεξοχές για τοποθέτηση αγκαθωτής κοντσερτίνας. Το κιγκλίδωμα θα στηρίζεται σε πασσάλους που θεμελιώνεται σε 6 μέτρα βάθος καθώς οι περιοχές παρουσιάζουν πλημμυρικά φαινόμενα. Ο νέος φράχτης, όπως ανέφερε ο υπουργός, αναμένεται να είναι απόλυτα προσαρμοσμένος με την γεωγραφία της περιοχής και θα έχει και αντιπλημμυρικό χαρακτήρα.

Προβλέπεται επίσης, η βελτίωση της γεωργικής οδοποιία με νέους δρόμους, ενώ κρίθηκε απαραίτητη η  αναβάθμιση του υφιστάμενου φράχτη καθώς έχει υποστεί φθορές από τα πρόσφατα γεγονότα. Παράλληλα ο Στρατός προχωρά στην κατασκευάζει 8 νέων υπερυψωμένων αντιβαλλιστικών παρατηρητήριων σε βάθος 10-15 μέτρων πίσω από τα σύνορα. Τέλος, η επέκταση του μεταλλικού «τείχους» θα συμπεριλάβει και ποτάμιες περιοχές.

Μάλιστα ο κ. Χρυσοχοΐδης, ανέφερε πως ο προσδιορισμός των θέσεων για τα νέα εμπόδια δεν ορίστηκαν αυθαίρετα, αλλά καθορίστηκαν από το ΥΠΕΞ, στο εξώτερο επιτρεπτό όριο, καθώς η απόσταση από την γραμμή είναι η ελάχιστη εφικτή. Ενώ, πρόσθεσε πως το έργο θα ξεκινήσει με την ενίσχυση του φράχτη στις Καστανιές, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός 8 μηνών.

Τέλος, ανέφερε πως βάσει παρατηρήσεων από την ΕΛΑΣ και τον Στρατό, στην γείτονα χώρα κατασκευάζεται έργο πυκνής ηλεκτρονικής επιτήρησης συνόρων από τον Βορρά έως τη θάλασσα. Ενημέρωσε, μάλιστα, πως αντίστοιχο έργο αναμένεται και στην Ελλάδα, με την επέκταση του έργου ηλεκτρονικής επιτήρησης και διασύνδεσης με ολοκληρωμένο σύστημα. Ως αρωγός στην αποτελεσματική λειτουργία του φράχτη πρόκειται να λειτουργήσει η εγκατάσταση συστήματος αυτοματοποιημένης επιτήρησης των ελληνοτουρκικών συνόρων με σύστημα καμερών, του οποίου ανάδοχος έχει αναδειχθεί ο ΟΤΕ. Μάλιστα, έχει ήδη αρχίσει να στέλνει τεχνικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό στις αποθήκες της ΕΛ.ΑΣ. στον Έβρο. Το έργο προβλέπει την εγκατάσταση και λειτουργία 11 καμερών πάνω σε πυλώνες στην περιοχή από την Α.Δ. Ορεστιάδας μέχρι τη θάλασσα.

Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες. Παράλληλα, μέσα στο επόμενο διάστημα, αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των στελεχών της Φρόντεξ στον Έβρο.

Χρηματοδότηση του έργου

Η κατασκευή του νέου τμήματος του φράχτη καθώς και η επισκευή του προηγούμενου, αναμένεται να ανέλθει σε 62 εκατ. ευρώ, τα οποία πρόκειται να προκύψουν από εθνικούς και όχι κοινοτικούς πόρους, με τους τακτικούς προϋπολογισμούς το 2020 και 2021 να επωμίζονται το βάρος.

Αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

 Το έργο αυτό έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ,  η κα Γεροβασίλη υποστήριξε ότι η τουρκική απόπειρα προώθησης χιλιάδων μεταναστών από τα σύνορα του Έβρου δεν αποτελεί εισβολή και δήλωσε:«Εισβολή αμάχων και αδύναμων δεν υπάρχει. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται έτσι» είπε χαρακτηριστικά για να διευκρινίσει «είναι όμως μια εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν για να εκβιάζει». Στη συνέχεια, η κα Γεροβασίλη χαρακτήρισε «ελεγχόμενη κρίση» τα όσα συνέβησαν τον Μάρτιο στον Εβρο υποστηρίζοντας πως «αν ήθελε η Τουρκία να σπρώξει προς την χώρα μας μετανάστες δεν θα διάλεγε τον φράχτη αλλά, άλλα σημεία. Γι’ αυτό το λέω ελεγχόμενη κρίση. Ενδεχομένως να ήθελε να γκρεμίσει το φράχτη για να δημιουργήσει ψυχολογικό πλήγμα προς Ελλάδα».

Από την πλευρά του το ΜέΡΑ25 σε δήλωση του αναφέρει: «Κάθε εκατοστό που προστίθεται στο τείχος του Έβρου, αυξάνει τα κέρδη των διακινητών στα παράλια, αυξάνοντας τις βάρκες με περισσότερους ανθρώπους που πνίγονται στη θάλασσα και με τα παιδιά μας τους λιμενικούς, κατόπιν αφόρητων άνωθεν πιέσεων της πολιτικής ηγεσίας, να προβαίνουν σε παράνομες επαναπροωθήσεις έναντι κάθε έννοιας σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου για το άσυλο και τη μετανάστευση.»

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι το έργο χαρακτηρίσθηκε κατεπείγον και απόρρητο, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) και το Ελεγκτικό Συνέδριο χρειάστηκαν πέντε μήνες για να ολοκληρώσουν τους ελέγχους διαφάνειας.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνελήφθη στην Ξάνθη καταδικασθείς για απειλή και εξύβριση

Εντοπίστηκε σε οικισμό της περιοχής Σταυρούπολης   Συνελήφθη την Παρασκευή 20-12-2024 το π…