Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πιστοί στην τήρηση των μέτρων παραμένουν οι Ξανθιώτες

Πιστοί στην τήρηση των μέτρων παραμένουν οι Ξανθιώτες

0

 

Μικρές «παραφωνίες» από την μη χρήση μάσκας –  «Πέφτουν» 3 – 4 πρόστιμα καθημερινά.

 

Τηρείται το ωράριο στα μαγαζιά αλλά ..μεταμεσονύχτια ραντεβού στα πάρκα και τις πλατείες δίνει η νεολαία. Ζημιές στο πάρκο και στην παιδική χαρά  της Κυψέλης

Αντιδήμαρχος  Ι. Ζερενίδης: «Παρακολουθούμε το φαινόμενο και θα παρέμβουμε σε συνεργασία με την αστυνομία αν χρειαστεί»

 

 

Στα πάρκα και στις παιδικές χαρές του δήμου Ξάνθης χτυπά η καρδιά της νεολαίας κυρίως τις μεταμεσονύκτιες ώρες στην Ξάνθη. Η εποχή του κορωνοϊού δημιούργησε νέα κοινωνικά ήθη και η νεολαία που πάντα πρωτοπορεί δεν πάει για ύπνο στις 12 αλλά μεταφέρει τη διασκέδασή της απλά σε άλλο χώρο. Μόνο που αυτός είναι ανοιχτός και κοινόχρηστος και μέσα στον αστικό ιστό με αποτέλεσμα οι ακραίες συμπεριφορές ενίοτε που παρατηρούνται από κάποιες μειοψηφίες να προκαλούν καταστροφές σε περιουσία του δήμου και  ενόχληση στους περιοίκους.

Ζημιές στο πάρκο και στην παιδική χαρά  της Κυψέλης

Καταγγελίες ενοχλημένων περίοικων που έχουν χάσει τον ύπνο τους μας αναφέρει ότι κάθε βράδυ κατακλύζεται από ομάδες νεαρών ο χώρος του πάρκου και η παιδική χαρά. Παίζουν φωνάζουν, πίνουν και διασκεδάσουν «σηκώνοντας στο πόδι όλη την γειτονιά», όπως χαρακτηριστικά μας είπαν. Μάλιστα έχουν προκαλέσει καταστροφές στην παιδική χαρά. Το θέμα ήταν σε γνώση του αντιδημάρχου τεχνικών έργων κ. Γιάννη Ζερενίδη ο οποίος μας ανέφερε ότι έχουν προκληθεί κάποιες καταστροφές μικρής κλίμακας στο ελαστικό υπόστρωμα της παιδικής χαράς και κάποιες ζημιές σε φωτιστικά αλλά συνεργείο του δήμου πήγε  επί τόπου και αποκαθιστά τις ζημιές.

Αντιδήμαρχος Ι. Ζερενίδης: «Παρακολουθούμε το φαινόμενο και θα παρέμβουμε σε συνεργασία με την αστυνομία αν χρειαστεί»

Όπως ανέφερε ο κ. Ζερενίδης ο δήμος παρακολουθεί το φαινόμενο καθώς ανάλογη κατάσταση επικρατεί και σε άλλα πάρκα και χώρους όπως στο Λιμνίο και στις αίθουσες του παλιού κολυμβητηρίου,  στο χώρο της πλατείας Μητροπόλεως, στο πάρκο του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά και αλλού: «Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που παρατηρούμε τόσο έντονα τώρα με τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Κατανοούμε ότι ο κόσμος και ειδικά η νεολαία έχει ανάγκη να διασκεδάσει ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Γι αυτό όταν κλείσουν τα μαγαζιά στις 12 συγκεντρώνονται παρέες σε πάρκα. Η πλειοψηφία απλά συζητούν. Το ανησυχητικό βέβαια είναι ότι δεν τηρούν αποστάσεις ούτε φοράνε μάσκες. Υπάρχουν και κάποιοι θερμοκέφαλοι που εκφράζουν τον θυμό τους και την αντίδρασή τους για διάφορα θέματα προκαλώντας καταστροφές. Αυτό έγινε στο πάρκο της Κυψέλης. Στην Μητρόπολη είχαμε μόνο γκράφιτι. Το παρακολουθούμε και αν χρειαστεί θα παρέμβουμε με την Πολιτική προστασία είτε θα πάρουμε μέτρα όπως διαλύοντας τις συγκεντρώσεις σε συνεργασία με την αστυνομία» , επισημαίνει ο κ. Ζερενίδης.

  1. 000 ευρώ από τον Φιλόδημο για τις παιδικές χαρές παίρνει ο δήμος Ξάνθης

Στο μεταξύ χθες δόθηκε εντολή από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου μεταφοράς πιστώσεων για τη χρηματοδότηση έργου του Δήμου Ξάνθης (Ν.Ξάνθης) του Προγράμματος ««ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΙΙΙ «Προμήθεια – Τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών των δήμων της χώρας»με το ποσό 178.148,63 ευρώ.

Τα εύσημα του ΕΟΔΥ για την υπευθυνότητα στην τήρηση των μέτρων παίρνουν οι Ξανθιώτες

Ωστόσο όπως υπογραμμίζει ο ίδιος πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά που δεν μπορούν να θολώσουν την γενική εικόνα υπευθυνότητας και ωριμότητα που επέδειξαν οι Ξανθιώτες γεγονός που έχει προκαλέσει θαυμασμό και στον ΕΟΔΥ: «Οι Ξανθιώτες ταλαιπωρηθήκαμε ιδιαίτερα με μέτρα κατά του κορωνοϊού ιδιαίτερα την δεύτερη φορά. Αλλά στην πλειοψηφία του ο κόσμο έχει επιδείξει ωριμότητα και πολύ υπεύθυνη στάση. Τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι πολίτες που τήρησαν και τηρούν τα μέτρα. Κινήματα αμφισβήτησης δεν έχουν μεγάλη απήχηση στην Ξάνθη. Οι δημότες μας εμπιστεύονται τις υγειονομικές αρχές. Παρόλα αυτά η κατάσταση είναι παρά πολύ δύσκολη ιδιαίτερα στο θέμα της οικονομίας και από την πλευρά μας κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε», καταλήγει ο κ. Ζερενίδης.

3 – 4  πρόστιμα καθημερινά από την αστυνομία για την μη χρήση μάσκας

Την ικανοποίηση τους εκφράζουν αστυνομικές αρχές που καθημερινά είναι στο δρόμο διενεργώντας εξονυχιστικούς ελέγχους στα καταστήματα για την τήρηση της νομοθεσίας για τον covid – 19. Όπως μας αναφέρουν το ωράριο στα καταστήματα τηρείται απαρέγκλιτα και ότι στην πλειοψηφία τους όλοι οι επαγγελματίες έχουν συμμορφωθεί με τα μέτρα. Εκεί που παρατηρούνται κάποιες παραβάσεις είναι στην χρήση μάσκας. Γι αυτό το λόγο και σύμφωνα με πληροφορίες μας σε καθημερινή βάση «πέφτουν» 2 – 3 πρόστιμα. Σ’ ότι αφορά τις συγκεντρώσεις ομάδων νεαρών σε πάρκα και πλατείες η αστυνομία τηρεί αποστάσεις επιδεικνύοντας κοινωνικό πρόσωπο και κατανοώντας την ανάγκη των νέων για λίγη διασκέδαση και τον παλμό της κοινωνίας για λίγη ανακούφιση μετά από όλη αυτή την δοκιμασία που περάσαμε ως περιφερειακή ενότητα και παρεμβαίνει μόνο όταν υπάρχει σοβαρός λόγος. Τέλος σ’ ότι αφορά τα μυστήρια και τις συνεστιάσεις σύμφωνα με πληροφορίες μας αυτές τελούνται αλλά με σχολαστική τήρηση του αριθμού των καλεσμένων. Είναι γνωστό άλλωστε πως μέχρι στιγμής στην Ξάνθη πλην κάποιων περιπτώσεων γάμων σε οικισμούς του δήμου Μύκης όπου έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 50.000 ευρώ όπως έγραψε σε αποκλειστικό ρεπορτάζ το «Ε» δεν είχαμε κάτι άλλο κραυγαλέο όπως σε άλλες περιοχές που έχουν γίνει αιτία σημαντικής διασποράς κορωνοϊού στις τοπικές κοινωνίες. Έλεγχοι επίσης γίνονται από κλιμάκια της Τροχαίας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, λεωφορεία, αστικά για την τήρηση της νομοθεσίας για τον covid – 19 όπως και στα ΙΧ για την τήρηση του αριθμού των 4 ατόμων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopouloulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι λιγότερο ίσα από τα υπόλοιπα

Οι μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εξαιρούνται από την δωρεάν μεταφορά τους προς κ…