Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

0

Λόγια του Δημόκριτου
Παρότι διασώθηκαν ελάχιστα γραπτά κείμενα του Αβδηρίτη φιλόσοφου Δημόκριτου, από αυτά τα λίγα λοιπόν οι γνωρίζοντες τον κατατάσσουν στους κορυφαίους της αρχαιότητας.
Εξάλλου δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι υπήρξε ο πατέρας της Ατομικής θεωρίας.
Ήταν αυτός που είπε, μετά από έρευνες βέβαια «Όλα τα πράγματα του κόσμου είναι φτιαγμένα από κενό και άτομα».
Αυτόν λοιπόν τον κορυφαίο φιλόσοφο αγνοούν και οι ίδιοι οι Αβδηρίτες, οι Έλληνες  και αναγνωρίζουν οι μεγάλοι ερευνητές παγκοσμίως.
Γ.Δ.


Καμία προβολή
Κι ερχόμαστε τώρα σε μια ιστορία παλιά που δεν τιμάει τους Αβδηρίτες και όλους τους Ξανθιώτες.
Ενώ λοιπόν έχουμε τον Δημόκριτο μέγιστο πρόσωπο της αρχαιότητας, τους Πρωταγόρα, Βίων και άλλους πολλούς, δεν τους έχουμε οργανωμένα αναδείξει τοπικά, εθνικά και παγκόσμια.
Υποβάθμιση και απαξίωση. Καμία δράση, καμία ενέργεια για την προβολή τους.
Αγνοούν οι Θρακιώτες, οι νεοέλληνες, τους φιλοσόφους αυτούς, το τεράστιο έργο τους, την μοναδική τους προσφορά.
Έγινε μια προσπάθεια επί των ημερών προέδρου Βουρβουκέλη, αλλά οι εκλογές που ακολούθησαν τα σταμάτησαν όλα.
Υπάρχει ένας πλούτος αναξιοποίητος, αδρανής, που απαξιώθηκε από αδιαφορία των κατά καιρούς υπευθύνων.
Γ.Δ.


Ενεργειακός κόμβος
Το είχαμε επισημάνει πριν αρκετό καιρό. Το είχαμε γράψει τονίζοντας πως η Αλεξανδρούπολη λόγω του λιμανιού της θα καταστεί ενεργειακός κόμβος.
Η επιβεβαίωση ήρθε δια στόματος πρωθυπουργού, ο οποίος δήλωσε «…ενεργειακός κόμβος παγκοσμίας εμβέλειας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης…».
Η δήλωση έγινε με αφορμή την πρόσφατη τελετή στο Ζάππειο για την υπογραφή συμφωνίας της βουλγαρικής εταιρείας για το έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης.
Βέβαια θα πρέπει να πούμε πως το μέλλον στον γειτονικό νομό καθίσταται ευοίωνο λόγω και της αξιοποίησης και του λιμανιού.
Ό,τι γίνεται στη Θράκη βοηθάει όλη την περιοχή, ας μην το ξεχνάμε αυτό.
Γ.Δ.


Εκεί που είχαμε χαρά
Είχαμε πανηγυρίσει πως ως νομός είχαμε περιορίσει τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου. Μάλλον είχαμε βιαστεί διότι τις επόμενες ημέρες υπήρξαν 5 νέα κρούσματα.
Άρα τα ραντίσματα θα πρέπει να συνεχιστούν και εντατικοποιηθούν.
Είναι στη μοίρα μας να μη γλυτώσουμε από τους ιούς τελικά.
Προφύλαξη επομένως, κυρίως από  τους μεγάλους σε ηλικία, που ορισμένοι εξ’αυτών έχουν και αδύναμο οργανισμό.
Γ.Δ.


Συνεχίζεται το κόψιμο των δέντρων
Συνεχίζεται η κοπή των πεύκων στο οικόπεδο στη συμβολή των οδών Σταύρου Βλαχόπουλου με Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.
Προχθές λοιπόν, με τη βοήθεια του δήμου (!) κόπηκε άλλο ένα πεύκο, τεμαχίστηκε και το οικόπεδο σταδιακά χάνει όλα τα δέντρα του.
Οι περίοικοι απορούν και ρωτούν γιατί γίνεται αυτή η σταδιακή κοπή των δέντρων. Ποιος ο σκοπός και ποια η σκέψη του συμπολίτη που μένει δίπλα. Ενός συμπολίτη που διαχρονικά διατηρεί άριστες σχέσεις με τις δημοτικές αρχές που συναινούν στο κόψιμο των δέντρων.
Κάποιοι γείτονες δεν αποκλείουν πονηρές σκέψεις για την «απόκτηση» του οικοπέδου όταν θα έχουν κοπεί όλα τα δέντρα.
-Μυστήρια πράγματα αλήθεια και απάντηση καμία. Γιατί;
Γ.Δ.


Με τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να παίζουμε …
Μέγα πολιτικό ατόπημα αποτελεί – κατά την άποψή μας – η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει «παρών» στην συζήτηση στην Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο και τον καθορισμό της ΑΟΖ. Πρώτον γιατί πρόκειται για εθνικό θέμα και στα εθνικά θέματα δεν χωράνε αμφισβητήσεις. Υπάρχει ενιαία εθνική γραμμή. Δεύτερον, γιατί το «παρών» δεν είναι ξεκάθαρη πολιτική στάση από την αξιωματική αντιπολίτευση,  είναι μεσοβέζικη. Τρίτον,  γιατί ενώ ψήφισε υπέρ της συμφωνίας με την Ιταλία δεν ψηφίζει την συμφωνία με την Αίγυπτο ιδιαίτερα σε μια συγκυρία που είμαστε σ’ αυτή την κατάσταση με την Τουρκία εντός της  υφαλοκρηπίδας μας,  δίνει λάθος μηνύματα προς εκμετάλλευση από την πλευρά της Τουρκίας. Και τέταρτο και επίσης βασικό: Δεν είναι υπεύθυνη πολιτική στάση να μπαίνουν στο ίδιο ζύγι με τα εθνικά θέματα με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να κρατηθούν εσωκομματικές ισορροπίες μεταξύ των συνιστωσών (53 του Τσακαλώτου υπέρ της συμφωνίας, ο Κοτζιάς  κατά κ.λ.π.).
Μ.Ξ.


Πανελλαδικές : Αναμένεται «βουτιά» των βάσεων στις ιατρικές σχολές
Τα τελικά στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας από σήμερα Τετάρτη 26 Αυγούστου έως την Παρασκευή 28 του μήνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο αναμένεται:
Στο 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών, σταθερότητα και οριακές πτώσεις σε Νομικές και Ψυχολογίες. Εντυπωσιακή θα είναι η πτώση σε όλες τις υπόλοιπες σχολές η οποία θα υπερβεί τα 1.000 μόρια στα περιφερειακά τμήματα του συγκεκριμένου πεδίου.
Στο 2ο πεδίο των Θετικών Επιστημών, συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης, καθώς ο αριθμός των εισακτέων είναι μεγαλύτερος από εκείνον των υποψηφίων. Κάτω από τη βάση θα είναι όμως όλα τα τμήματα των Μαθηματικών εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Στο 3ο πεδίο των Ιατρικών Επιστημών επίσης εντυπωσιακή και ιστορική θα είναι η πτώση στις Ιατρικές Σχολές, η οποία αναμένεται ότι θα φτάσει τα 800 μόρια. Η πτώση οφείλεται στη δυσκολία της Βιολογίας και στη μείωση του αριθμού των διαγωνισθέντων με το νέο σύστημα καθώς πολλοί απόφοιτοι επέλεξαν το παλαιό σύστημα.
Στο 4ο επιστημονικό πεδίο της Οικονομίας και Πληροφορικής, φαίνονται ανοδικές τάσεις 200-300 μορίων στα τμήματα των κεντρικών Πανεπιστημίων λόγω μετακίνησης πολλών υποψηφίων προς αυτό το επιστημονικό πεδίο.
Μ.Ξ.


Δωρεάν το εμβόλιο και οι μάσκες
Μεγάλη φασαρία έγινε πριν λίγες ημέρες για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και για το κόστος που θα είχαν τα νοικοκυριά από την αγορά τους.
Η αντιπολίτευση έκανε σημαία τα δύο αυτά θέματα αλλά βιάστηκε. Τους πρόλαβε η κυβέρνηση, ο ίδιος ο Μητσοτάκης, όταν ανακοίνωσε σε συνέντευξή του ότι οι οικογένειες στη χώρα μας δεν θα έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση για τα δύο αυτά υγειονομικά είδη.
Εμβόλιο επομένως και μάσκες στους μαθητές, δασκάλους και καθηγητές θα δοθούν εντελώς δωρεάν.
Γ.Δ.


Συμμορίες νέων
Είναι σοκαριστικό όταν το ζεις και το ίδιο όταν το βλέπεις να συμβαίνει μπροστά στα μάτια σου σε απόσταση λίγων μέτρων.
Αφορμή για το σχόλιο η συμμορία 4 ατόμων που μέρα-μεσημέρι επιτέθηκε σε γυναίκα για να της αρπάξει ένας την τσάντα. Η γυναίκα αντιστάθηκε, γλίτωσε την τσάντα της αλλά της πήραν το κινητό. Η αστυνομία ψάχνει τους δράστες.
Σε παρόμοιο περιστατικό υπήρξα αυτόπτης μάρτυς. Συνέβη έξω από τα νεκροταφεία, στην πίσω πόρτα που οδηγεί μέσα στον χώρο από το πλάι. Στο δρόμο που οδηγεί προς το Δροσερό, δύο έφηβοι. Την ίδια στιγμή βγαίνει από τον χώρο των νεκροταφείων μία ηλικιωμένη κυρία. Οι δύο νεαροί φθάνουν από πίσω της και ο ένας με μια ξαφνική κίνηση της αρπάζει την αλυσίδα με τον σταυρό από το λαιμό της.
Το ξάφνιασμα απόλυτο, οι νεαροί έκαναν μεταβολή, έτρεξαν και χάθηκαν στον οικισμό. Η γυναίκα ξαφνιασμένη για ότι της συνέβη μου δήλωσε ότι αποτελούσε ο σταυρός συναισθηματικό στοιχείο, κληρονομιά της οικογένειάς της.
Όλα έγιναν ξαφνικά, αστραπιαία χωρίς τη δυνατότητα αντίδρασης, παρότι βρισκόμουν 4-5 μέτρα πιο πίσω. Τραγικό γεγονός. Ο σταυρός θα κατέληξε σε κάποιον κλεπταποδόχο…
Γ.Δ.


Μαλώνουν για τη ΔΕΣΜΟΣ ακόμη
Δεν τιμάει και τις δύο πλευρές του Περιφερειακού Συμβουλίου να βρίσκονται σε τέτοια αντιπαράθεση για το ποιος θα ορίσει τα μέλη.
Ο λόγος για την υπόθεση της ΔΕΣΜΟΣ. Μία περιφερειακή εταιρεία η οποία δημιουργήθηκε εδώ και χρόνια στις περιφέρειες για να βοηθά τους επιχειρηματίες στο να συνεργάζονται μαζί της στην ολοκλήρωση αναπτυξιακών προγραμμάτων περιφερειακού επιπέδου.
Γι’αυτήν την υπόθεση λοιπόν τσακώνονται ο περιφερειάρχης Χρ. Μέτιος και ο Τοψίδης. Και ο μεν Μέτιος θέλει να τοποθετήσει δικούς του ανθρώπους στο Δ.Σ., όμως η αντιπολίτευση αντιδρά και με τη βοήθεια των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας θεωρεί ότι το Δ.Σ. θα πρέπει να διοριστεί από άτομα που γνωρίζουν και έχουν σχέση με τις επιχειρήσεις.
Εκεί βρίσκεται η υπόθεση. Αντιπαραθέσεις, προσφυγές, αντεγκλήσεις και στο τέλος, ζημιά για τον τόπο.
Αυτό το ξεχνούν, δυστυχώς, όλοι…
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…