Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

0

 Για διάλογο ακούμε, διάλογο δεν βλέπουμε
Διαμεσολάβηση της Γερμανίας για να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας αποβαίνει άκαρπη. Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με Εντογάν για να κατεβούν οι τόνοι απειλών, καμία ανταπόκριση.
Το ΝΑΤΟ λέει μισόλογα, η Ε.Ε. θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις. Το πότε, άγνωστο.
Και όλοι οι παραπάνω προτείνουν να γίνει διάλογος.
Αυτό θέλει και η χώρα μας βέβαια και κάθε λογικός άνθρωπος, όμως η τουρκική πλευρά θέτει στο τραπέζι μια ντουζίνα θέματα, ενώ η Ελλάδα συζητά δύο συγκεκριμένα.
Κι έτσι, για διάλογο ακούμε και διάλογο δεν βλέπουμε. Και πώς να δούμε. Ο διάλογος είναι σαν το βαλς. Χρειάζονται δύο για να το χορέψεις…
Γ.Δ.


Η τιμητική της μάσκας
-Προμήθεια και διανομή μασκών στα σχολεία από τους δήμους.
-Απουσία στους μαθητές που δεν θα έρθουν φορώντας μάσκα στο σχολείο.
-Πλήρης απαγόρευση εισόδου στα σχολεία χωρίς μάσκα.
Αυτό το ταπεινό αντικείμενο έγινε κυρίαρχο στη ζωή μας εδώ και λίγο καιρό. Και κατά τις ενδείξεις θα συνεχίσει την παρουσία του όσο ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει γύρω μας.
Έχει την τιμητική της η μάσκα πλέον. Από νεαρής ηλικίας μέχρι τους ηλικιωμένους.
Εξάρτημα προστασίας και ένδειξη πειθαρχίας.
Κάποιοι δυσφορούν, δικαίωμά τους.
Δεν είναι δικαίωμά τους να θέτουν σε κίνδυνο όμως τους άλλους.
Μάσκα λοιπόν, αποστάσεις, καθαρά χέρια.
Γ.Δ.


Πτώση στις εκπτώσεις
Το ρεπορτάζ προχθές στην Εφημερίδα ήταν αποκαλυπτικό της εικόνας που παρουσίασε η αγορά της πόλης μας κι όχι μόνο βέβαια.
Το φαινόμενο πανελλαδικό και σίγουρα δημιουργεί ερωτηματικά, παρότι οι έμποροι δεν αισιοδοξούσαν ιδιαίτερα.
Εκείνο που επισημάνθηκε και είναι ακριβές, είναι ότι τα νοικοκυριά ήταν «κουμπωμένα» εν όψει διαφόρων εξόδων για τα σχολικά είδη.
Παράλληλα, απουσιάζει και η ψυχολογική διάθεση των καταναλωτών.
Όλη η περίοδος της πανδημίας μοιραία λειτουργεί αρνητικά στην ψυχολογία των ανθρώπων, χάνουν το κέφι και τη διάθεσή τους κι όλο αυτό λειτουργεί ανασταλτικά για εξόδους, ψώνια, εκδρομές, εκδηλώσεις.
Γ.Δ.


Παράδειγμα Ποιμενάρχη
Οφείλουμε να το επισημάνουμε και να το τονίσουμε διότι ακριβώς προήλθε από τον Μητροπολίτη μας. Ο οποίος είπε: «ο φετινός εορτασμός του Πολυούχου της πόλης θα είναι πρωτόγνωρος και τηρουμένων των μέτρων θα τιμήσουμε τον προστάτη μας».
Ο κ. Παντελεήμων σημείωσε επίσης ότι εν γένει οι πιστοί πειθαρχούν στα μέτρα και φορούν τις μάσκες εντός των ναών βέβαια, άνθρωποι κάποιας ηλικίας αποφεύγουν τον πολύ κόσμο.
Και επεσήμανε ακόμη το σημαντικότερο «θα πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα για να προφυλάσσουμε εμάς και τον συνάνθρωπό μας.»
Λόγια σωστά, λόγια που τον τιμούν ως Ποιμενάρχη.
Γ.Δ.


Απειλούν με πόλεμο οι Τούρκοι
Εντελώς ανεξέλεγκτος είναι πλέον ο Ερντογάν και λειτουργεί όπως ο Χίτλερ, όταν το 1933 έγινε Καγκελάριος της Γερμανίας. Έχει κάνει σημαία του την αναθεωρητική πολιτική, δηλαδή την επέκταση συνόρων σε βάρος γειτονικών χωρών, αναζητώντας «ζωτικό χώρο» σε στεριά και θάλασσα για την αυτοκρατορία που ονειρεύεται. Απογοητεύει καθημερινά όσους προσπαθούν να έρθουν σε συνεννόηση μαζί του στη βάση του διεθνούς δικαίου, το οποίο αυτός όμως δεν αποδέχεται. Μας απειλεί τώρα ανοιχτά με πόλεμο, για να πάρει αυτά που θέλει σε Μεσόγειο και Αιγαίο και δεν ιδρώνει το αυτί του με καμία παρέμβαση. Κλιμακώνει καθημερινά την ένταση σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, ενώ στο εσωτερικό του καλλιεργεί τον ακραίο εθνικισμό και προετοιμάζει την κοινή γνώμη για τη σύγκρουση.
Θεωρεί ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, με τον Τραμπ πρόεδρο, με τη χώρα μας να μην έχει προλάβει να ανακάμψει οικονομικά και πριν η δική του οικονομία καταρρεύσει.
Στη συγκυρία αυτή βρήκε όμως απέναντί του τον Κυρ. Μητσοτάκη, που ξεκόλλησε τη χώρα από τη χρόνια αδράνεια και υποχωρητικότητα στα ελληνοτουρκικά. Έκανε κινήσεις ουσίας στη σκακιέρα, υπογράφοντας δύο συμφωνίες για ΑΟΖ σε ελάχιστο διάστημα, έκανε ισχυρές συμμαχίες, δημιουργώντας μέτωπο κατά της Τουρκίας με όλες τις χώρες της περιοχής, κινητοποίησε την Γερμανία και την Ε.Ε. από την οποία τώρα προσδοκούμε αυστηρές κυρώσεις. Η Ευρώπη γνωρίζει καλά από το παρελθόν -το αντιλαμβάνονται πλέον και οι πιο δύσπιστοι- πως οι δικτάτορες δεν αντιμετωπίζονται με τον κατευνασμό …
Κ.Γ.


Για τι να γνωρίσουμε «Όλες τις Τέχνες για τον Καραγκιόζη»;
Μία ξεχωριστή και πρωτότυπη έκθεση φιλοξενείται από χθες στο Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης. Με έντονο το χρώμα της ελληνικής παράδοσης και με αγάπη για τη λαογραφία, ο θίασος Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» και η Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού, παρουσιάζουν τον αγαπημένο καμπούρη ήρωα του νεοελληνικού θεάτρου σκιών σε όλες τις τέχνες και τις καλλιτεχνικές του εκφράνσεις. Είναι η έκθεση «Όλες οι Τέχνες για τον καραγκιόζη» που θα λειτουργεί έως τις 13 Σεπτεμβρίου, στις 6-9 μμ και θα περιδιαβεί σε έργα λόγου, ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής και κινηματογράφου.
Το «Ε» αγκαλιάζει την πρωτοβουλία με μία ειδική έκδοση παρουσίασης του πυρήνα της έκθεσης και της προσπάθειας ανάδειξης εκείνων των στιγμών, των χαρακτηριστικών και αναμνήσεων του Καραγκιόζη που φέρνει χαμόγελο στα χείλη μικρών και μεγάλων.
Ε.Δ.


Μπράβο!
Αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης επιδομάτων από την κυβέρνηση στους δικαιούχους. Δηλαδή, θα γίνεται έλεγχος, ανάμεσα στ’ άλλα, για την υλοποίηση της υποχρεωτικής φοίτησης των παιδιών δικαιούχων στο σχολείο και η συνέπεια του παιδιού να μην μείνει από απουσίες.
Αυτό το τόσο απλό και πρακτικό μέτρο το είχαμε επισημάνει εδώ και χρόνια και ζητούσαμε την εφαρμογή του. Να λοιπόν, έστω με καθυστέρηση, το μέτρο αποφασίστηκε.
Πλέον, οι γονείς έχουν την ευθύνη το να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο και οι δάσκαλοι να τηρούν το απουσιολόγιο χωρίς σκοπιμότητες και ν’αναφέρουν την πραγματικότητα.
Μπράβο λοιπόν για την εφαρμογή του μέτρου αυτού και άλλων, διότι αρκετή κοροϊδία και χρήμα πλήρωσε η Πολιτεία στους Ρομά αυτά τα χρόνια.
Γ.Δ.


Θάνατος για τα κοινόχρηστα
Η Συνέλευση της πολυκατοικίας και η συζήτηση εκτός των άλλων θεμάτων και η καθυστέρηση πληρωμής κοινοχρήστων, η σε έντονο ύφος συζήτηση μεταξύ των ιδιοκτητών για το θέμα αυτό, στάθηκε μοιραία για έναν συμπολίτη.
Το περιστατικό συνέβη την Πέμπτη με θύμα 75χρονο με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες και από τις δυο πλευρές, στην οικοδομή υπήρχε ένταση μεταξύ των ενοίκων εξαιτίας της ιδιαίτερης συμπεριφοράς του θανόντα ο οποίος ζητούσε να γίνει διαχειριστικός έλεγχος, να γίνει έρευνα για τα κοινόχρηστα και θεωρούσε πως δεν γινόταν σωστή διαχείριση.
Μάλιστα η διαχειριστική εταιρεία είχε σταματήσει να έχει τη διαχείριση της οικοδομής λόγω αυτών των προβλημάτων συμπεριφοράς.
Γ.Δ.


Ανακοινώθηκαν οι βάσεις
Αναρτήθηκαν από το πρωί της Παρασκευής οι βάσεις και αυτό που επιβεβαιώθηκε σε σχέση με όσα φημολογούνταν τις προηγούμενες μέρες ήταν η  σημαντική πτώση που παρατηρήθηκε ειδικά στις ιατρικές σχολές αλλά και σε άλλες όπως οικονομικές και πολυτεχνικές. Είναι δε κάποια τμήματα ΑΕΙ που πέρασαν φοιτητές που το μόνο που έκαναν στην κόλλα είναι να γράψουν το όνομά τους! Αυτό δεν είναι θετικό καθώς απαξιώνει κυριολεκτικά τον θεσμό των πανελληνίων αλλά θέτει σε κίνδυνο και την λειτουργία των τμημάτων αυτών. Ωστόσο δεν έλειψαν και τα παιδιά που αγωνίστηκαν να κατακτήσουν το στόχο τους με συνέπεια, αδιάκοπη προσπάθεια και ανταμείφθηκαν. Όπως ο Γεράσιμος Χατζηγιαννάκης, από την πόλη μας που πέρασε στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ συγκεντρώνοντας 18.425 μόρια και τον οποίο φιλοξενούμε σε σχετικό ρεπορτάζ του «Ε». Είναι δε ο μοναδικός από την Ξάνθη που πέρασε στη Ιατρική σχολή του ΑΠΘ.
Εύγε Γεράσιμε!
Εύγε και σ’ όλα τα παιδιά που πέτυχαν τους στόχους τους αλλά και δύναμη και ψυχικό σθένος σ’ όσους δεν πέτυχαν.  Η σωστή διαχείριση τη αποτυχίας οδηγεί πάντα σε επιτυχία!
Μ.Ξ.


Η Ευρώπη και τα σχέδια του Ερντογάν
Επιτέλους πήραν φόρα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και πλέον τάσσονται ακόμη και οι πιο διφορούμενοι όπως οι Γερμανοί, υπέρ ημών στο θρίλερ που παίζεται καθημερινά στην Μεσόγειο, με την Τουρκία να μπαινοβγαίνει στα χωρικά μας ύδατα κάνοντας … ντεμέκ σεισμολογικές έρευνες! Βέβαια η στήριξη είναι στα λόγια μέχρι στιγμής και κυρώσεις ακόμη δεν επιβλήθηκαν. Η Γερμανία προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες γιατί έχει οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία και αυτό είναι γνωστό. Αλλά δεν μπορεί να αγνοήσει ότι απειλούνται δύο μέλη της Ε.Ε. και να θέσει σε κίνδυνο της ενότητά της. Σ’ ότι αφορά τη στάση του προέδρου της Τουρκίας πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι πολλά απ΄ αυτά που λέει και κάνει είναι για εσωτερική κατανάλωση. Αυτό είναι σωστό – κατά την άποψή μας – έως ενός σημείου. Αυτό που φαίνεται είναι ότι έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασύστασης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, έχει ιμπεριαλιστικά σχέδια και εκμεταλλευόμενος τις διεθνείς συγκυρίες, τους συσχετισμούς δυνάμεων,   επιχειρεί να τα προωθήσει.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…