Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στη Βουλή το ‘κλείσιμο’ των συνοριακών σταθμών της ΑΜΘ από το ΣΥΡΙΖΑ

Στη Βουλή το ‘κλείσιμο’ των συνοριακών σταθμών της ΑΜΘ από το ΣΥΡΙΖΑ

0

Οι πέντε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την Περιφέρεια ζητούν από την κυβέρνηση ν’ ανοίξει άμεσα τις πύλες εισόδου

Προειδοποιούν για ανεπανόρθωτο πλήγμα στον τουρισμό- Ήδη σημειώθηκαν αθρόες ακυρώσεις για Σαμοθράκη και Θάσο

Στη Βουλή φέρνουν το θέμα των κλειστών συνόρων της ΑΜΘ οι πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Περιφέρεια, με αίτημα να ανοίξουν άμεσα οι πύλες εισόδου των συνοριακών σταθμών της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. ώστε να μην προκληθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα στον τουρισμό. Η ερώτηση των Τάκη Χαρίτου, Νατάσας Γκαρά, Τάνιας Ελευθεριάδου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Θεόφιλου Ξανθόπουλου απευθύνεται στους Υπουργούς Τουρισμού και Υγείας και τους Υφυπουργούς Πολιτικής Προστασίας και παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Η ερώτηση αναφέρει: «στις 15 Ιουνίου 2020 όταν άρθηκαν οι περιορισμοί των μέτρων που λόγω της πανδημίας είχαν ληφθεί και εφαρμόζονταν και από την Ελληνική και από την Βουλγαρική πλευρά άρχισε ουσιαστικά η  λειτουργία  των συνοριακών σταθμών της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. με τους επισκέπτες να εισέρχονται στην χώρα μας κατά χιλιάδες. Την πρώτη μάλιστα εβδομάδα άρσης τον απαγορεύσεων,  όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης της Α.Μ.-Θ., εισήλθαν στην χώρα μας από τους σταθμούς Νυμφαίας και Ορμένιου 15.420 υπήκοοι Βουλγαρίας. Άλλωστε την δυναμική αυτών των πυλών εισόδου της χώρας και την ανάγκη να ανοίξουν σας την είχαν επισημάνει ήδη  από τον Μάιο του 2020 οι  βουλευτές της περιοχής, με ερωτήματα που επίμονα και διορατικά σας υπέβαλαν.

Παρά το γεγονός ότι οι συνοριακοί σταθμοί της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ.  λειτουργούσαν από τις 15-6-2020, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε στις 29-6-2020 ότι οι πύλες εισόδου των χερσαίων συνόρων της χώρας μας, μεταξύ των οποίων και ο συνοριακός σταθμός της Νυμφαίας, θα ανοίξουν  την 1η Ιουλίου του 2020.  Ενώ με νέες διαδοχικές δηλώσεις του στις 1 και 2 Ιουλίου ανέτρεψε την αρχική του  ανακοίνωση  και γνωστοποίησε ότι από την 1η Ιουλίου 2020 η είσοδος Βούλγαρων και λοιπών Ευρωπαίων πολιτών στην Ελλάδα θα επιτρέπεται μόνο από το τελωνείο του Προμαχώνα Σερρών. Είχε προηγηθεί  δημόσια δέσμευση του προέδρου του ΕΟΔΥ κ. Αρκουμανέα ότι θα εγκαθιστούσε στις πύλες εισόδου των συνοριακών σταθμών Ορμένιου, Νυμφαίας και Καστανιών  κινητές υγειονομικές μονάδες για την πραγματοποίηση των απαραίτητων ελέγχων που υπαγορεύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο αιφνιδιαστικός τρόπος που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το κλείσιμο των συνοριακών σταθμών της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ.  και ιδιαίτερα της Νυμφαίας είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν ακυρώσεις κρατήσεων από τις γειτονικές χώρες, κυρίως από τη Βουλγαρία και την Ρουμανία και να  μειωθούν δραματικά οι αφίξεις σε γνωστούς προορισμούς της περιοχής. Η αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη αυτή απόφαση που δεν συνδέεται με επιδημιολογικά κριτήρια, όταν μάλιστα έχει προηγηθεί το φιάσκο της κατάταξης των νήσων Θάσου και Σαμοθράκης σε νησιά υψηλού κινδύνου, καταδεικνύει την ανεπάρκεια και την ανικανότητα της κυβέρνησης.

Η προχειρότητα κι η ανευθυνότητα με την οποία  αντιμετωπίζει  η κυβέρνηση τη λειτουργία των συνοριακών σταθμών της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., ανοιγοκλείνοντάς τους και βάζοντας σε αβεβαιότητα και σε ταλαιπωρία τους επισκέπτες για το πώς,  το εάν και  από που θα εισέλθουν  προκαλεί  ζημιά στον τουρισμό της περιοχής που κυρίως βασίζεται στον οδικό τουρισμό. Αν  η κατάσταση αυτή συνεχιστεί είναι βέβαιο ότι θα φέρει ανεπανόρθωτη ζημία σε μια σειρά από τουριστικές επιχειρήσεις,  τουριστικά καταλύματα, καταστήματα εστίασης και άλλους πολλούς επαγγελματικούς χώρους   που δραστηριοποιούνται στον  τουρισμό, σε μια περίοδο που  αυτός έχει ήδη πληγεί .

Επειδή κατά την ισχύουσα σήμερα  αρίθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.41013 (2658/30-6-2020 τ. Β’ ΦΕΚ) ΚΥΑ δεν απαγορεύεται αλλά αντίθετα επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος στη χώρα μας και  τουλάχιστον  έως και την 15η -7-2020 όλων των υπηκόων κρατών της ΕΕ και της συμφωνίας Σένγκεν.

Επειδή η απόφαση για το κλείσιμο των συνοριακών σταθμών της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. είναι ατεκμηρίωτη με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και γι΄ αυτό  αδικαιολόγητη.

Επειδή το κλείσιμο  των συγκεκριμένων  συνοριακών  σταθμών της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. θα προκαλέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα στον τουρισμό, στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και στην τοπική οικονομία  της περιοχής.

Επειδή έχετε προκαλέσει δικαιολογημένα  αναστάτωση  στους τοπικούς φορείς και στις τοπικές κοινωνίες που νιώθουν ότι αδικείται και υποβαθμίζεται η περιοχή της  Περιφέρειας Α.Μ.-Θ.

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί.

1.Είναι στις προθέσεις σας να ανοίξετε τις επόμενες μέρες τις πύλες εισόδου των συνοριακών σταθμών της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ.;

2.Θα λάβετε μέτρα για την εγκατάσταση κινητών υγειονομικών μονάδων   στις πύλες εισόδου των συνοριακών σταθμών της  Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. ώστε να διενεργούνται οι  απαιτούμενοι  υγειονομικοί έλεγχοι στους εισερχόμενους επισκέπτες;».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκλογές στη Ρωσία: Επανεκλογή Πούτιν με ποσοστό άνω του 87% – Η Δύση αμφισβητεί το αποτέλεσμα

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κερδίζει την πέμπτη θητεία ως πρόεδρος της Ρωσίας με το 87,34% των ψήφω…