Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Oδηγίες για τη σωστή χρήση των κλιματιστικών εν μέσω κορωνοϊού

Oδηγίες για τη σωστή χρήση των κλιματιστικών εν μέσω κορωνοϊού

0

Από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Τις απόψεις της για την υγειονομική θωράκιση της χώρας μας και τη δημιουργία φράγματος απέναντι στη διασπορά του κορωνοϊού κατέθεσε η επιστημονική επιτροπή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και της Περιφέρειας Αττικής σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, εν όψει του ανοίγματος των πτήσεων από χώρες του εξωτερικού και της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης που στοχεύουν στον περιορισμό της μηχανικής διάδοσης του κορωνοϊού, μέσω των ρευμάτων αέρα που αναπτύσσονται κατά τη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων. Επίσης οι κλιματιστικές μονάδες ενδεχομένως να αποτελέσουν εστίες ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού του ιού ή να μετατραπούν σε πηγές σε συνάρτηση με τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων.

Ας δούμε τους σωστούς τρόπους λειτουργίας των κλιματιστικών μηχανημάτων σύμφωνα με την εισήγηση του Χαρίλαου Κ.Κουτή MD,MPH,MSc, PhD Ιατρού Επιδημιολόγου – Υγιεινολόγου Ομ. Καθηγητή Υγιεινής Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Πολυώροφα Γυάλινα Κτίρια με γραφεία

α. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα κτίρια, απορροφούν μεγάλη θερμότητα και μπορεί να προκαλέσουν στους εργαζόμενους θερμικό στρες ή θερμοπληξία εφόσον δεν κλιματίζονται τεχνικά.

β. Εάν στερούνται κεντρικού κλιματισμού θα πρέπει να έχουν οικιακά κλιματιστικά οροφής με τα πτερύγια ρύθμισης του αέρα στραμμένα προς την οροφή.

γ. Συστηματική συντήρηση με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή.

δ. Σε κλιματιστικά που είναι επιδαπέδια, να βρίσκονται όσο το δυνατόν ψηλότερα από το δάπεδο τουλάχιστον σαράντα εκατοστά εάν αναρροφούν αέρα από την πλευρά του δαπέδου.

ε. Να γίνεται καθημερινός υγρός καθαρισμός με απολυμαντικό στο δάπεδο κάτω από τη μονάδα και τα πτερύγια να έχουν κατεύθυνση λοξά προς τον τοίχο.

Βιομηχανικοί χώροι

α. Αντικατάσταση φίλτρων αερισμού σύμφωνα με τον κατασκευαστή.

β. Ρύθμιση εξωτερικού αερισμού.

γ. Μάσκα, εργαζόμενοι και πελάτες.

Μουσεία

α. Λειτουργία κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε τα ψύχονται οι χώροι.

β. Αντικατάσταση φίλτρων αερισμού.

γ. Ρύθμιση εξωτερικού αερισμού.

δ. Μάσκα, εργαζόμενοι και επισκέπτες.

Μονοκατοικίες, αστικές και αγροτικές κατοικίες

α. Δεν έχουν κανένα κίνδυνο εκτός εάν κάποιος νοσεί, μπορεί να λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών.

β. Συνιστάται να αερίζεται ο χώρος κατά διαστήματα.

γ. Δε συνιστάται η παραμονή ανοικτού παραθύρου κατά τη διάρκεια της λειτουργίας γιατί η μονάδα θα καταστραφεί από υπερθέρμανση του συμπιεστή (Hot keep). Εάν λάβουμε υπόψη ότι στην Αττική λειτουργούν περίπου 2,5 εκατομμύρια κλιματιστικά εφόσον λειτουργούν με ανοικτά παράθυρα (όπως υποστηρίζουν μερικοί), η θερμική ακτινοβολία για το λεκανοπέδιο θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη επιβαρύνοντας το περιβάλλον. Προσέτι οι μονάδες αυτές θα υπερθερμανθούν λόγω της συνεχούς λειτουργίας και θα καταστραφούν.

Οι μονάδες οικιακού τύπου (split units), όπου είναι εφικτό, να τίθενται εκτός λειτουργίας ή όταν αυτό δεν είναι δυνατό, να τίθενται σε συνεχή λειτουργία και κατά τακτά χρονικά διαστήματα να αερίζεται ο χώρος από ανακλώμενες πόρτες ή παράθυρα.

Ξενοδοχειακές μονάδες

α. Θα πρέπει οι διευθύνσεις με τις τεχνικές υπηρεσίες τους να αυξήσουν την είσοδο καθαρού αέρα (κορωνοϊό και Λεγεωνέλλα).

β. Ο απαγωγός σωλήνας του ακάθαρτου εξερχόμενου αέρα να βρίσκεται πενήντα εκατοστά πάνω από το ψηλότερο σημείο του κτιρίου και να φέρει φίλτρο.

Στην περίπτωση όπου η λειτουργία του ανεμιστήρα είναι συνδεδεμένη με τη λειτουργία του διακόπτη φωτισμού, να αποσυνδεθεί, εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Επαγγελματικοί χώροι

Ρύθμιση εξωτερικού αερισμού. Στην περίπτωση όπου η λειτουργία του ανεμιστήρα είναι συνδεδεμένη με τη λειτουργία του διακόπτη φωτισμού, να αποσυνδεθεί, εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Πολυκαταστήματα

α Θα πρέπει οι διοικήσεις με τις τεχνικές υπηρεσίες τους να αυξήσουν την είσοδο καθαρού αέρα (κορωνοϊό και Λεγεωνέλλα).

β. Ο απαγωγός σωλήνας του ακάθαρτου εξερχόμενου αέρα να βρίσκεται μισό μέτρο πάνω από  το ψηλότερο σημείο του κτιρίου και να φέρει φίλτρο.

Λεωφορεία

α. Αντικατάσταση φίλτρων αερισμού.

β. ρύθμιση εξωτερικού αερισμού.

γ. Μάσκα εργαζόμενοι και πελάτες.

Ιδιωτικά ΙΧ

α. Αντικατάσταση φίλτρων αερισμού.

β. Ρύθμιση εξωτερικού αερισμού

γ. Μάσκα εργαζόμενοι και πελάτες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…