Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σε έξαρση οι ελλείψεις φαρμάκων στην Ξάνθη

Σε έξαρση οι ελλείψεις φαρμάκων στην Ξάνθη

0

Εμπόριο με παράλληλες εξαγωγές ευθύνονται για τις ελλείψεις στα φαρμακεία γνωστών και ευρείας χρήσης φαρμάκων

 

Πρόεδρος Σωματείου Φαρμακοποιών Ξάνθης, Δ. Κάλφα: «Έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Η λύση είναι να απαγορευτούν οι εξαγωγές» – Τεφτέρια στα φαρμακεία της Ξάνθης για την συμμετοχή

 

 

Μεγάλη έλλειψη φαρμάκων ιδιαίτερα για τους διαβητικούς παρατηρείται στα φαρμακεία της  Ξάνθης. Σε αγώνα δρόμου καθημερινά βρίσκονται οι φαρμακοποιοί προκειμένου να προμηθευτούν ο ένας από τον άλλο, φάρμακα απαραίτητα τα για την υγεία των πελατών τους και να εκτελέσουν τις συνταγές των γιατρών. Το φαινόμενο της έλλειψης φαρμάκων δεν είναι καινοφανές, ούτε τοπικό αλλά  εντάσσεται μέσα στο γενικότερο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την μείωση της τιμής των φαρμάκων στην χώρα μας.

Εμπόριο φαρμάκων με παράλληλες εξαγωγές ευθύνονται για τις ελλείψεις στα φαρμακεία

Το φάρμακο παρότι είναι ένα κοινωνικό αγαθό που πρέπει να προστατεύεται από το κράτος, έχει καταντήσει ένα εμπορεύσιμο είδος, ιδιαίτερα κερδοφόρο στα χέρια των  φαρμακέμπορων και των φαρμακαποθηκών που επιδίδονται σε μια ατέρμονη διαδικασία των λεγόμενων παράλληλων εξαγωγών. Στις εξαγωγές δηλαδή που γίνονται με φάρμακα που εισάγονται στη χώρα μας για τους Έλληνες ασθενείς, αλλά στη συνέχεια επανεξάγονται σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, επειδή η τιμή διάθεσή τους εκεί είναι πιο συμφέρουσα. Με βάση τα στοιχεία των επίσημων φορέων, οι παράλληλες εξαγωγές κυμαίνονται κάθε χρόνο κοντά στα 400 εκατ. ευρώ. Κατά την περυσινή χρονιά είχαν αγγίξει τα 380 εκατ. ευρώ.

εισαγωγών και εξαγωγών, κερδοσκοπώντας από την διαφορά τιμών μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Η επίσημη πολιτεία μέσω του ΕΟΦ επιχειρεί να σταματήσει τις παράλληλες εξαγωγές, αφού προβλέπεται η απαγόρευσή τους όταν καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις στη αγορά. Αλλά το μέτρο είναι αποσπασματικό και καταπίπτει στα δικαστήρια καθώς προσκρούει στην αρχή της ανταγωνιστικότητας και της ελεύθερης διακίνησης του εμπορεύσιμων ειδών. Και το πρόβλημα διαιωνίζεται…

kalfa17Πρόεδρος Σωματείου Φαρμακοποιών Ξάνθης, Δ. Κάλφα: «Έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Η λύση είναι να απαγορευτούν οι εξαγωγές»

Για άδεια ράφια στα φαρμακεία της Ξάνθης από πολύ γνωστά φάρμακα αλλά και μεγάλης κυκλοφορίας και χρήσης κάνει λόγο η πρόεδρος του Σωματείου Φαρμακοποιών Ξάνθης, Δ. Κάλφα: «Όσο πάει και χειροτερεύει η κατάσταση. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να εκτελέσουμε τις συνταγές των πελατών μας. Καθημερνά είμαστε σε επικοινωνία όλοι οι φαρμακοποιοί για να καλύψουμε ο ένας από τον άλλο τις ανάγκες μας. Και καλά να βρούμε να το αντικαταστήσουμε όταν δεν βρίσκουμε τι κάνουμε; Είμαστε αντιμέτωποι και με τις …πονηριές αυτών που κερδοσκοπούν. Παραγγέλλουμε 50 σκευάσματα και μας στέλνουν 10 και δεν γράφεται σαν έλλειψη γιατί μας έστειλαν. Τα υπόλοιπα τα κρατούν και τα μοσχοπωλούν σε χώρες που είναι ακριβά τα φάρμακα. Στην χώρα μας έχουμε φτηνά αλλά και έλλειψη από φάρμακα».

Τεφτέρια στα φαρμακεία της Ξάνθης για την συμμετοχή

Ως λύση στο πρόβλημα η κα Κάλφα αναφέρει την αύξηση της τιμής ωστόσο όπως επισημαίνει αυτό δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό σε μια εποχή που υπάρχουν στα φάρμακα …τεφτέρια για την συμμετοχή!: «Ο κόσμος έχει πρόβλημα. Είναι ο πολλοί που δεν μπορούν να πληρώσουν την συμμετοχή τους και μας λένε να την γράψουμε…. Τι να λέμε… Δεν μπορεί ν’ αντέξει μια αύξηση της τιμής των φαρμάκων. Γι αυτό και το πρόβλημα διαιωνίζεται».

Σε άρση της απαγόρευσης εξαγωγών από αρχές Ιουλίου προχώρησε ο ΕΟΦ

Ειδικότερα σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, στις αρχές Ιουλίου με απόφαση του ΕΟΦ αίρεται η απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων.

Ο κλάδος καλεί τον ΕΟΦ να παρέμβει άμεσα προς διευθέτηση του θέματος, όχι απελευθερώνοντας τις παράλληλες εξαγωγές αλλά ελέγχοντάς τες για τα φάρμακα εκείνα τα οποία δεν μπορούν να βρουν οι Έλληνες ασθενείς. «Είναι σαφές ότι πέρα από οποιοδήποτε οικονομικό όφελος προέχει η υγεία των Ελλήνων πολιτών και μάλιστα σε τέτοια κρίσιμη εποχή πανδημίας λόγω κορονοϊού», καταλήγει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

Εφαρμόζεται η άυλη συνταγογράφηση

Όπως ανέφερε η κα Κάλφα την δυσπιστία των πρώτων ημερών σε σχέση με την άυλη συνταγογράφηση διαδέχθηκε η προσαρμογή και πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που μπήκαν στην διαδικασία να εφαρμόσουν. Άλλωστε τους γλυτώνει από επισκέψεις στους γιατρούς αφού φτάνει ένα e – mail με την συνταγή του για να πάνε στον φαρμακείο. Επίσης η κα Κάλφα ανέφερε ότι έχει ομαλοποιηθεί η σχέση των φαρμακείων με τον ΕΟΠΥΥ αφού ο Οργανισμός είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του.

Μειώθηκε η ζήτηση σε μάσκες και αντισηπτικά

«Οι Ξανθιώτες έχουν χαλαρώσει σ’ ότι αφορά τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό»,  εκτιμά η κα Κάλφα και αναφέρει πως έχει μειωθεί η ζήτηση μασκών και αντισηπτικών στα φαρμακεία. Ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως ο ιός είναι εδώ και χρειάζεται μεγάλη προσοχή και όχι χαλάρωση και ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούν είναι οι αποστάσεις, η υγιεινή των χεριών και οι μάσκες.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…