Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 10 Ιουλίου

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 10 Ιουλίου

0

Το έργο θα’ χει αγωνία
Το δήλωσε ο Σάμπυ Μιωνής: «Κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους», προαναγγέλλοντας νέες αποκαλύψεις, προειδοποιώντας πως «τώρα έρχεται η ώρα της κρίσης για το παραδικαστικό κύκλωμα».
Θαρραλέος και με ακλόνητα στοιχεία όπως όλα δείχνουν.
Από την άλλη, ιδιαίτερα ενημερωμένος για το πώς φυλάγεται κάποιος στις πολιτικές υποθέσεις.
Αποδεικνύεται άνθρωπος που ξέρει να υπερασπίζεται τον εαυτό του και δείχνει και δηλώνει απόλυτα βέβαιος για τα στοιχεία που έχει.
Από τα λεγόμενά του δεν θα πλήξουμε το καλοκαίρι. Θα’ χει ιδιαίτερο σασπένς το έργο.
Γ.Δ.


Απογείωση του Κοινωνικού Τουρισμού
Κατά κοινή ομολογία εφέτος η εφαρμογή του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σχεδιασμό.
Θα χορηγηθούν 370.000 επιταγές, δηλαδή 2,5 φορές περισσότερες από πέρσι και ο προϋπολογισμός του προγράμματος που έχει εγκριθεί θα φθάσει τα 37 εκ. ευρώ.
Νούμερα μοναδικά που όταν ολοκληρωθούν θα προσφέρουν μεγάλη βοήθεια στον εσωτερικό τουρισμό.
Τώρα αν θυμίσω ότι ο Κοινωνικός Τουρισμός ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ, δεν πιστεύω κάποιοι των άκρων να ξυνιστούν…
Γ.Δ.


Ζητούμενο μία νίκη
Για άλλη μια φορά κλώτσησε την τύχη της η ομάδα της Ξάνθης προχθές κόντρα στη Λαμία. Ήταν καλύτερη, έπαιξε με παίκτη παραπάνω επί μία ώρα, αλλά η μπάλα δεν μπήκε στην εστία της αντίπαλης ομάδας, οπότε η ισοπαλία ήταν αναπόφευκτη.
Τώρα όμως το Σάββατο στην έδρα της δεν έχει περιθώριο για άλλο αποτέλεσμα εκτός από τη νίκη. Αντιμετωπίζει τον Αστέρα Τρίπολης ο οποίος είναι τελείως αδιάφορος.
Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 19.15 και θα διεξαχθεί ως γνωστόν χωρίς φιλάθλους.
Γ.Δ.


Ένα δύσκολο καλοκαίρι
Το καλοκαίρι φέτος, θα’ ναι δύσκολο κατά γενική ομολογία. Αιτία βέβαια ο κορωνοϊός που δεν λέει να μας αφήσει.
Ο πλανήτης ζει μέσα στον κορωνοϊό, εκατομμύρια τα κρούσματα, χιλιάδες τα θύματα.
Τελευταία το επίκεντρο του ιού έφθασε στα Βαλκάνια και το γεγονός γέμισε θλίψη στη χώρα μας διότι θα μειωθεί ο αριθμός των Βαλκάνιων τουριστών.
Για τον τουρισμό μας το 2020 μέχρι στιγμής ήταν οδυνηρό. Όση διαφοροποίηση κι αν γίνει θα’ ναι μικρή, η ζημιά τεράστια.
Ποιος να το φανταζόταν πριν μήνες όταν ξεκινούσε η ιστορία αυτή από τη Γιουχάν της Κίνας, πως θα εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία, με τεράστια ζημιά σε ανθρώπινες ζωές και τεράστιες οικονομικές επιβαρύνσεις σε πλούσιες και φτωχές χώρες αδιακρίτως.
Γ.Δ.


Κοινωνικές δομές στην Σταυρούπολη
Κοινωνικές δομές ετοιμάζεται να λειτουργήσει ο δήμος Ξάνθης στην Σταυρούπολη και δεν αφορά μόνο το Κοινωνικό Παντοπωλείο που ούτως ή άλλως είχε μια μορφή άτυπης λειτουργίας και παλαιότερα. Το σχέδιο αφορά συγκεκριμένο χώρο που θα στεγάζονται διάφορες κοινωνικές δομές που θα εξυπηρετούν τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης. Μάλιστα είναι σε καλό δρόμο η διαδικασία παραχώρησης στον δήμο, χώρου που υπάρχει διαθέσιμος.
Η κρίση νωρίτερα αλλά και ο κορωνοϊός τώρα  έδειξαν πως ο δήμος μπορεί και πρέπει να έχει ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο προστασίας για τους δημότες του, να στηρίζει τις πιο ευάλωτες ομάδες και να φροντίζει για την κοινωνική συνοχή.
Μ.Ξ.


Η οικονομία της Ξάνθης
Πονεμένη ιστορία η Οικονομία της Ξάνθης μας.
Από πού ν’ αρχίσει κανείς και πού να τελειώσει.
Ιστορίες, πολλές, υποθέσεις επιχειρήσεων ακόμη περισσότερες, περίοδοι ανόδου, περίοδος πτώσης μεγάλης.
Σήμερα η Οικονομία της Ξάνθης, όση έχει απομείνει, δοκιμάζεται εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Δεν είναι πολλά τα χρόνια πίσω που η Ξάνθη συμπεριλαμβάνονταν στους νομούς με τις περισσότερες λειτουργούσες βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις. Ήμασταν στην πρώτη πεντάδα πανελληνίως, τότε.
Ρίχνοντας μια ματιά σήμερα στη βιομηχανική και βιοτεχνική περιοχή αλλά και στα υπόλοιπα σημεία του νομού, που υπήρχαν μονάδες, θα νιώσει θλίψη.
Γ.Δ.


Η οικονομία της Ξάνθης ΙΙ
Δεν είναι αποστολή του σχολίου να πει ποιος και τι έφταιξε για την αποβιομηχάνιση. Σημασία έχει πλέον το σήμερα και το τι μέλλει γενέσθαι αύριο.
Η οικονομία της Ξάνθης θα πρέπει να βγει από τη δοκιμασία, από την στασιμότητα. Είναι θέμα επιβίωσης η έξοδος αυτή. Κι αυτό το μεγάλο βήμα μπορεί να γίνει μόνον από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ξάνθη θα πρέπει απαραιτήτως να ωφεληθεί από την υλοποίηση του Ταμείου.
Είναι μοναδική ευκαιρία για να επανακάμψει η Οικονομία της, να μπουν οι επιχειρήσεις στις ράγες της ανάπτυξης και μέσω αυτής να καταπολεμηθεί η ανεργία.
Τούτη είναι μια πολύ μεγάλη και μοναδική ευκαιρία.
Οφείλουν ΟΛΟΙ οι παράγοντες του τόπου να δουλέψουν, κινηθούν, διεκδικήσουν και ετοιμάσουν τις προτάσεις τους.
Το ίδιο βέβαια οφείλουν να κάνουν και οι επιχειρήσεις. Να διεκδικήσουν, να ετοιμαστούν, να κινήσουν την τοπική οικονομία.
Γ.Δ.


Για τα πανηγύρια είμαστε
Στο αίμα μας τα έχουμε τα πανηγύρια τελικά εμείς οι Έλληνες.
Με νταούλια και ζουρνάδες ξεσηκωνόμαστε και βουρ όλοι μαζί στους χορούς.
Ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από το συγχρωτισμό, ούτε που το σκέφτονται κάποιοι, οι περισσότεροι. Ότι ο ιός υπάρχει και κυκλοφορεί,  αυτό καθόλου δεν τους απασχολεί. Αρκεί να χορέψουν, να’ ναι ο ένας πάνω στον άλλο και έξω καρδιά.
Πανηγυρτζήδες μια ζωή  χρόνια τώρα. Ούτε που σκέφτονται μια χρονιά να μην πάνε στα πανηγύρια για την προστασία τους, τόσο της δική τους, της οικογένειάς τους, των φίλων τους, των συμπολιτών τους.
Γ.Δ.


Θέμα δημοκρατίας
Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ήταν αποκαλυπτικός στη Βουλή. Το τελευταίο δίμηνο έγιναν στην Αθήνα 119 συγκεντρώσεις. Το 87% είχε λιγότερα από 500 άτομα, ενώ οι μισές λιγότερα από 50. Τέλος στις 112 από τις 119 συγκεντρώσεις καταλήφθηκε το οδόστρωμα.
Η 40χρονη πείρα έδειξε πως δράστες της ταλαιπωρίας των πολιτών είναι κυρίως οι επαγγελματίες συνδικαλιστές, σε όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου, που εκτελούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής. Η μόνιμη πρακτική τους είναι η κατάληψη του οδοστρώματος, σαν να είναι ιδιοκτησία τους. Πλήρης περιφρόνηση στους νόμους και στα δικαιώματα των συμπολιτών τους που θέλουν να πάνε στις δουλειές τους. Πόσες χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από καμιά πενηνταριά που μονίμως διαμαρτύρονται;
Όσο για την Ξάνθη, τους έχουμε μάθει πια όλους. Οι ίδιοι και οι ίδιοι 20-30 επαγγελματίες διαδηλωτές. Τη μια να διαδηλώνουν με τους εκπαιδευτικούς, μια με τους φοιτητές, άλλοτε με τους υπαλλήλους, δημόσιους και ιδιωτικούς, κι άλλοτε με τους συνταξιούχους. Κλείνοντας τον κεντρικό δρόμο της αγοράς που περιμένει με αγωνία να δουλέψει.
Σε μια Δημοκρατία η άσκηση του δικαιώματος του ενός προϋποθέτει σεβασμό στα δικαιώματα των άλλων. Κάθε δικαίωμα πρέπει να είναι οριοθετημένο μέσα σε ένα πλαίσιο που να διασφαλίζει το σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των άλλων. Αυτό πρέπει επιτέλους να γίνει πράξη. Άργησε και πολύ μάλιστα η κυβέρνηση να το υλοποιήσει…
Γ.Δ.


Συνάντηση Τσιλιγγίρη με Μενδώνη
Με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε συνάντηση χθες το πρωί ο βουλευτής ΝΔ Ξάνθης Σπύρος Τσιλιγγίρης. Σύμφωνα με πληροφορίες μας συζήτησαν θέματα  αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ειδικότερα, στην ανάγκη στήριξης μέσω της προβολής και του εκσυγχρονισμού των Αρχαιολογικών Χώρων, των Πολιτιστικών Συλλόγων και των Διαφόρων Πολιτισμικών Δράσεων που λαμβάνουν χώρα σε Περιφερειακό Επίπεδο όπως έγραψε ο ίδιος ο κ. Τσιλιγγίρης σε ανάρτησή του στο fb. Μάλιστα η κα Μενδώνη του είπε ότι σχεδιάζει να επισκεφτεί την Ξάνθη μόλις οι υποχρεώσεις της το επιτρέψουν.
Καλό θα’ ταν γιατί ο τόπος μας έχει και ιστορία και πολιτισμό που χρειάζεται περισσότερη ανάδειξη και προβολή. Χρειάζονται περισσότερα έργα στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων, ένα πρόγραμμα ανασκαφών αλλά και διευθέτηση ανοιχτών ζητημάτων που χρονίζουν, όπως με τις απαλλοτριώσεις στα Άβδηρα.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…