Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Παίρνουν τα «πάνω» τους αστικά ακίνητα για μόνιμη κατοικία

Παίρνουν τα «πάνω» τους αστικά ακίνητα για μόνιμη κατοικία

0
akinita xanthi

Πρόεδρος της Ένωσης Κτηματομεσιτών  Ξάνθης Α. Κεφαλίδου: «Υπάρχουν και πολλές ευκαιρίες» – Αύξηση 64% στην έκδοση οικοδομικών αδειών στην ΑΜΘ την περίοδο 2019 – 2020

 

Μειώθηκε η ζήτηση ακινήτων παραλίας από Βουλγάρους – Αυξήθηκε από Έλληνες.

Πρόεδρος Συμβολαιογράφων Θράκης Χ. Τερζίδης: «Ξαναζεσταίνεται η κτηματαγορά, γίνονται αγοραπωλησίες αλλά, υπάρχει πολύ ηλεκτρονική γραφειοκρατία»

 

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται στην αγορά ακινήτων  από τις αρχές του 2020. Αυτές επιβεβαιώνονται σε πρώτη φάση από το ενδιαφέρον και την ζήτηση που διαπιστώνεται στα κτηματομεσιτικά γραφεία, ως την κινητικότητα στα συμβολαιογραφεία που καταγράφουν αύξηση των συμβολαιογραφικών πράξεων αγοραπωλησιών ακινήτων. Ο κορωνοιός και το lockdown φρέναραν κάπως για 2 μήνες την κίνηση που επανήλθε και πλέον είναι βεβαιωμένη και καταγεγραμμένη.

Πρόεδρος της Ένωσης Κτηματομεσιτών  Ξάνθης Α. Κεφαλίδου: «Υπάρχει ενδιαφέρον για μόνιμη κατοικία και πολλές ευκαιρίες»

Το ενδιαφέρον των πολιτών για ακίνητα επιβεβαιώνει η πρόεδρος της Ένωσης Κτηματομεσιτών κα Αθηνά Κεφαλίδου. Οι κτηματομεσίτες είναι ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ αγοραστή και πωλητή και βεβαίως γνωρίζουν την κτηματαγορά πολύ καλά. Η κα Κεφαλίδου κάνει λόγο για κινητικότητα η οποία στρέφεται κυρίως στην μόνιμη κατοικία εντός του ιστού της πόλης: «Ναι υπάρχει μια αύξηση της ζήτησης για αγορά ακινήτου από την αρχή της χρονιάς. Στην καραντίνα βέβαια είχαμε μια «κοιλιά» αλλά τώρα επανέρχεται το ενδιαφέρον που στρέφεται κυρίως σε μόνιμη κατοικία εντός της πόλης».

Αναφορικά με τις τιμές η κα Κεφαλίδου επεσήμανε πως υπάρχουν διακυμάνσεις και δεν είναι συγκεκριμένες ενώ ο αγοραστής μπορεί να βρει πολλές ευκαιρίες.

Αύξηση 64% στην έκδοση οικοδομικών αδειών στην ΑΜΘ την περίοδο 2019 – 2020

Επίσης γνωστοποιεί πως δεν υπάρχουν πολλά αδιάθετα στην Ξάνθη σε σύγκριση με παλαιότερα, γεγονός που επηρεάζει τις τιμές ενώ παράλληλα παρέχει χώρο για την αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας η οποία επίσης παρουσιάζει αύξηση όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα σύμφωνα μ’ αυτά που αφορούν όλη την περιφέρεια ΑΜΘ η οικοδομική δραστηριότητα στην ΑΜΘ από τον Μάιο – Απρίλιο 2018 – 2019 και Μάιο Απρίλιο – 2019 – 2020 παρουσιάζει μια μεταβολή 64%! Την περίοδο 2018 – 2019 εκδόθηκαν 566 άδειες, το 2019 – 2020 εκδόθηκαν 926!

Μειώθηκε η ζήτηση ακινήτων παραλίας από Βουλγάρους – Αυξήθηκε από Έλληνες

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που ανέφερε η κα Κεφαλίδου είναι πως παρότι οι Βούλγαροι παραμένουν ως αγοραστική δύναμη στην κτηματαγορά ωστόσο παρατηρείται ότι «ξεφούσκωσε» η ζήτηση το τελευταίο  διάστημα: «Έχουμε παρατηρήσει ότι μπαίνουν πιο δυναμικά οι έλληνες στην αγορά ακινήτων στις παραλίες μας παρά οι Βούλγαροι . Παλαιότερα ήταν αντίστροφο αυτό. Τώρα ίσως και λόγω κορωνοϊού που έκλεισαν τα σύνορα και δεν μπορούν να έλθουν επηρέασε αρνητικά και την διάθεσή τους για αγορές. Γενικά αυτό που μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε είναι  ότι είναι περίεργη η κατάσταση στην μετά covid εποχή ωστόσο υπάρχει μια κινητικότητα στην κτηματαγορά».

terzidis symvolaiografos
 

Πρόεδρος Συμβολαιογράφων Θράκης Χ. Τερζίδης: «Ξαναζεσταίνεται η κτηματαγορά γίνονται αγοραπωλησίες αλλά υπάρχει πολύ ηλεκτρονική γραφειοκρατία»

Αυτή η κινητικότητα μεταφέρεται και καταγράφεται και στα συμβολαιογραφεία. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Θράκης κ. Χρήστος Τερζίδης: «Παρατηρείται μια κινητικότητα στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Θεωρώ πως οφείλεται στην βελτίωση του οικονομικού κλίματος από την αρχή του έτους αλλά και στο γεγονός ότι επειδή υπήρχε μια παύση πολλών ετών, υπήρξε κορεσμός με αποτέλεσμα να αρχίσουν εκ νέου να δημιουργούνται νέες ανάγκες  και αυτό λειτούργησε ως ανοδική τάση. Είναι γεγονός ότι ξαναζεσταίνεται η κτηματαγορά, γίνονται αγοραπωλησίες και η πολιτεία θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο σ’ αυτό το τομέα. Να γίνει πιο ευέλικτη σ’ ότι αφορά την γραφειοκρατία που από την παραδοσιακή περνά στην ηλεκτρονική. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα γιατί ηλεκτρονικά ζητούνται πολύ περισσότερα έγγραφα από ότι πριν και πολλές φορές δεν είναι εύκολο να εξευρεθούν και αυτό παρεμποδίζει την διαδικασία».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…