Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Νέα εποχή για τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Βιστονίδας

Νέα εποχή για τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Βιστονίδας

0

Υπογράφηκε 10ετής σύμβαση με την Αντιπεριφέρεια Ξάνθης με ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα 13.000 ευρώ

 

Ρύθμιση χρεών παρελθόντων ετών με τροποποίηση της προηγούμενης σύμβασης .  –Ικανοποιημένος και δικαιωμένος δηλώνει ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστονίδας Γ. Γκίλης

 

 

Αίσιο τέλος είχε μια υπόθεση που ταλαιπώρησε 10 χρόνια τον Αλιευτικό συνεταιρισμό Βιστονίδας και είχε βαρύ οικονομικό αλλά και ηθικό κόστος για τις 40 οικογένειες που από το 1947 δραστηριοποιούνται στην λίμνη και βγάζουν τα προς το ζην.  Μέσα από μια προσπάθεια χρόνων του Διοικητικού Συμβουλίου του συνεταιρισμού αλλά και την ειλικρινή διάθεση να βρεθεί λύση που επέδειξε ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης  Νίκος Ευφραιμίδης σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Αλιείας. Έτσι δόθηκε λύση και υπογράφηκε η σύμβαση εκμίσθωσης της λίμνης για άλλα 10 χρόνια αλλά με άλλους όρους.

Υπογράφηκε η σύμβαση μίσθωσης – Δόθηκε λύση με την τροποποίηση της προηγούμενης σύμβασης

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της υπόθεσης που έφτασε να γίνει θηλιά για τον συνεταιρισμό και να απειλεί την βιωσιμότητά του ο πρόεδρος κ. Γιώργος Γκίλης μας μετέφερε στο 2010 όταν υπογράφηκε με την Αποκεντρωμένη η σύμβαση που όριζε 10% επί των ακαθαρίστων εσόδων στο κράτος και ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα στα 77.000 ευρώ. Αυτή ήταν και η απαρχή του προβλήματος καθώς όπως επισημαίνει ο κ. Γκίλης δεν μπορούσε ο συνεταιρισμός κάθε χρόνο να πληρώνει τα 77.000 αλλά πλήρωνε το 10% του τζίρου. Δηλαδή αν είχε 500.000 τζίρο πλήρωναν 50.000 ευρώ  και όχι 77.000. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα υπόλοιπα 27.000 να είναι χρέος. Έτσι συσσωρεύτηκαν χρέη 330.000 ευρώ καθώς όπως αναφέρει ο κ. Γκίλης: «Μπήκαμε στην κρίση.  Το 2010 και μετά οι τζίροι έπεφταν. Δεν μπορούσε ο συνεταιρισμός να κάνει τον  ελάχιστο τζίρο 770.000 ευρώ για να αποδώσει το ελάχιστο μίσθωμα που έλεγε η σύμβαση. Στείλαμε έγγραφα παντού. Ζητούσαμε με κάθε τρόπο να βρούμε το δίκιο μας. Ο προηγούμενος αντιπεριφερειάρχης το προσπάθησε αλλά η νομική υπηρεσία γνωμάτευσε αρνητικά. Απευθυνθήκαμε στον Συνήγορο του Πολίτη ο οποίος γνωμάτευσε θετικά. Προσκομίσαμε όλα τα έγγραφα στον αντιπεριφερειάρχη κ. Ευφραιμίδη ο οποίος βοήθησε πολύ την προσπάθεια μας γιατί πίστεψε ότι έχουμε δίκιο».

Ικανοποιημένος και δικαιωμένος δηλώνει ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστονίδας

Επί του πρακτέου η λύση δόθηκε με μια τροποποίηση της προηγούμενης σύμβασης όπως νομιμοποιείται να κάνει η αντιπεριφέρεια Ξάνθη στα χέρια της οποίας έχει περάσει από την Αποκεντρωμένη η αρμοδιότητα υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης. Αυτό δεν είναι καινοφανές αλλά ακολουθήθηκε το παράδειγμα της αντιπεριφέρειας Πιερίας που είχε να αντιμετωπίσει μια ανάλογη περίπτωση. Όπως εξηγεί ο κ. Γκίλης η τροποποίηση αφορά την επαναφορά του ελάχιστου ετήσιου μισθώματος στα 35.000 ευρώ όπως ίσχυε στην σύμβαση πριν το 2010 και στην νέα σύμβαση για τα επόμενα 10 χρόνια τον ορισμό του ελάχιστου στα 13.000 ευρώ: «Το νέο ελάχιστο μίσθωμα ορίστηκε με βάση έκθεση της Διεύθυνση Αλιείας για την δυνατότητα παραγωγής της λίμνης αλλά και τις νέες τιμές που έχουν τα αλιεύματα στην αγορά. Σ’ ότι αφορά το χρέος: «Δεν σβήστηκε απλά διορθώθηκε με την τροποποίηση και ρυθμίστηκε» επισημαίνει ο κ. Γκίλης εκφράζοντας την μεγάλη ικανοποίησή  του για την λύση που δόθηκε: «Προσωπικά και όλα τα μέλη του συνεταιρισμού νιώθουμε δικαιωμένοι και απευθύνουμε ένα δημόσιο ευχαριστώ στον αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο Ευφραιμίδη. Επίσης την εποπτεία αλιείας Ξάνθης που ήταν μαζί μας όλο αυτό τον καιρό αναγνωρίζοντας το δίκαιο των αιτημάτων μας τον Τσιάνη Δημήτρη και Θανάση Πεχλιβάνη».

5% για εγγειοβελτιωτικά έργα μόνο αν δεν κάνει ο συνεταιρισμός

Μαζί με την τροποποίηση ξεκαθαρίστηκε και μια άλλη συμβατική υποχρέωση που έχει ο συνεταιρισμός να καταβάλλει μαζί με το 10% του τζίρου και ένα 5% για εγγειοβελτιωτικά έργα. Πρόκειται για ένα λογαριασμό που χρηματοδοτεί αυτού του είδους τα έργα. «Αυτό που διευκρινίστηκε και αποφασίστηκε  είναι ο συνεταιρισμός να καταβάλει το 5% αν δεν κάνει κανένα εγγειοβελτιωτικό έργο κι όχι όταν κάνει. Συνήθως όμως κάνει και μάλιστα άμεσα όταν χρειάζεται γιατί διαφορετικά θα χάσει την παραγωγή του», καταλήγει ο κ. Γκίλης διευκρινίζοντας πως τα εγγειοβελτιωτικά αφορούν κυρίως έργα που γίνονται όταν σπάνε τα αναχώματα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…