Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μοριακός αναλυτής, επιτέλους, στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Μοριακός αναλυτής, επιτέλους, στο Νοσοκομείο Ξάνθης

0

Έρχεται με διάθεση από μονάδα της Θεσσαλονίκης. Αναμένεται εντός της εβδομάδας να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει

Τη δυνατότητα να καλύπτει και τα δειγματοληπτικά τεστ των ΚΟΜΥ και όχι μόνο του Νοσοκομείου ζητά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ από την Ξάνθη

Την άμεση παραλαβή και εγκατάσταση μηχανήματος μοριακού ανιχνευτή για SARS COV-2 ανακοίνωσε χθες το πρωί, ο βουλευτής ΝΔ Ξάνθης Σπύρος Τσιλιγγίρης, ευχαριστώντας για την ανταπόκριση τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καθώς και την 4η ΥΠΕ. Το «πολυπόθητο» μηχάνημα που ζητούσαν επιτακτικά τόσο η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών και ΚΥ Ν. Ξάνθης και ο Ιατρικός Σύλλογος, όσο και ο ίδιος ο βουλευτής αναμένεται να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει εντός της εβδομάδας καλύπτοντας τις ανάγκες του Νοσοκομείου.

Όπως εξήγησε στο «Ε» ο κ. Τσιλιγγίρης, επισημαίνοντας την ικανοποίησή του δεδομένων των συνθηκών, το μηχάνημα έρχεται με διάθεση καθώς είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν στην αγορά μηχανήματα και αντιδραστήρια, οπότε μέχρι να προκύψει η δυνατότητα αγοράς, το μηχάνημα θα παραμείνει στην Ξάνθη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΙΝΟΚΥΞ κ. Γιώργος Γεωργίου μετέφερε την ενημέρωση του ότι κινούνται οι διαδικασίες προκειμένου άμεσα να ξεκινήσει να λειτουργεί στην Ξάνθη το μηχάνημα. Εξήγησε ότι επρόκειτο για αναγκαιότητα που έχει επισημάνει εδώ και πολύ καιρό η Ένωση των νοσοκομειακών γιατρών, αφού ο νομός Ξάνθης είναι ο δεύτερος σε κρούσματα μετά την Αθήνα. Όπως εκτίμησε, το προσωπικό του εργαστηρίου μετά την εγκατάσταση του μηχανήματος θα χρειαστεί κάποια εκπαίδευση, ώστε να μπορεί να εκδίδει τα αποτελέσματα.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, κ. Τάσος Καραδέδος, ο οποίος σημείωσε: «ήρθε ένα μηχάνημα, είναι μια πρώτη στιγμή αναλαμπής μετά από μία καθοδική πορεία και ελπίζουμε σύντομα να δοθούν λύσεις και στα υπόλοιπα θέματα που ταλανίζουν το νοσοκομείο μας και έχουν επισημανθεί στις ανακοινώσεις του ΙΣΞ και την ΕΙΝΟΚΥΞ, με πρώτο την έλλειψη προσωπικού που κινδυνεύει να μετατρέψει το νοσοκομείο μας σε Κέντρο Υγείας. Θέλουμε πλέον, χωρίς την παρέμβαση του πρωθυπουργού αλλά με τους ανθρώπους της ευθύνης του τόπου μας, να προωθηθεί η ταχύτατη ανάκαμψη του νοσοκομείου για να πορευτούμε μπροστά στις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Θράκη».

Ως μία πολύ θετική εξέλιξη παρουσίασε τη διάθεση του μοριακού ανιχνευτή και ο κ. Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ που βρέθηκε χθες στην Ξάνθης. Όπως είπε, «μας ενημέρωσε η διοικήτρια ότι έρχεται το μηχάνημα από το νοσοκομείο Παπανικολάου, το οποίο θα εξυπηρετείται από το ΑΧΕΠΑ, αν και είναι λάθος αυτό, θα έπρεπε να υπάρχει πρόσθετο μηχάνημα. Εν πάση περιπτώσει το μηχάνημα θα έρθει στην Ξάνθη, για να λυθεί το πρόβλημα που είναι πάρα πολύ σημαντικό», ενώ πρόσθεσε με έμφαση: «ζητήσαμε να έρθει το μηχάνημα και να λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη, όχι πλημμελώς για να εξυπηρετεί όχι μόνο τις ανάγκες του Νοσοκομείου, αλλά και των ΚΟΜΥ».

Αν και δοκιμάστηκε σκληρά και το νοσοκομείο της περιοχής και η κοινότητα εν γένει λόγω της τοπικής έξαρσης του φορτίου, η Ξάνθη μπορεί πλέον διατηρώντας τη μονάδα covid-19 και τον μοριακό ανιχνευτή να είναι σε θέση να εξυπηρετεί με μεγαλύτερη ετοιμότητα την περιοχή. Αναμφίβολα, η εξέλιξη θα βοηθήσει και τα χειρουργεία προκειμένου να δρομολογούνται αμεσότερα, ενώ το πάγιο αίτημα της συνέχισης και αύξησης των μοριακών τεστ και των τεστ αντισωμάτων παραμένει ως διαρκές ζητούμενο για την υγειονομική προστασία της περιοχής.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…