Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020, Αρ. Φύλλου 10.694

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020, Αρ. Φύλλου 10.694

0

Δεύτερη ευκαιρία για την ομάδα μας
Με την ισοπαλία στη Λάρισα προχθές της ομάδας μας στα Play out η υπόθεση έχει και συνέχεια. Με τη συγκέντρωση των 24 βαθμών ο ΑΟΞ θα δώσει αγώνες μπαράζ με αντίπαλο τον Απόλλωνα Σμύρνης. Έπαθλο των αγώνων μία θέση στη Super League. Έτσι, για λίγο καιρό ακόμη θα υπάρχει μια μικρή αγωνία.
Η χρονιά πάντως φέτος ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για την ομάδα της Ξάνθης. Ενώ ξεκίνησε πολύ δυνατά, στη συνέχεια είχε κάμψη.
Εκείνο όμως που την πλήγωσε σοβαρά ήταν η αφαίρεση βαθμών που ήταν η αιτία να κινδυνεύσει και με υποβιβασμό.
Πάντως η διαδρομή του ΑΟΞ συνεχίζει να είναι δύσκολη.
Γ.Δ.


Γερμανικό… λάδι
Μάλιστα, σωστά διαβάσατε. Στην αγορά πωλείται λάδι Γερμανικής προέλευσης.
Τώρα αν ρωτήσει κάποιος πού βρίσκονται οι ελαιώνες στη Γερμανία, απάντηση δεν θα πάρει.
Το μυστικό βρίσκεται αλλού και είναι απλό. Μετά τους Ιταλούς που αγοράζουν λάδι χύμα από την Ελλάδα και το πωλούν συσκευασμένο, το ίδιο σκέφτηκαν και κάνουν και οι Γερμανοί.
Κι έτσι, για άλλη μια φορά και για άλλο ένα προϊόν που παράγουμε ως χώρα, το πουλάμε χύμα και το πουλάνε συσκευασμένο άλλοι, οι οποίοι κερδίζουν την προστιθέμενη αξία.
-Τα σχόλια είναι περιττά για τα λάθη μας και τις αδυναμίες μας. Κατά τα λοιπά, καληνύχτα και καλόν ύπνο…
Γ.Δ.


Χρειάζεται ενίσχυση
Όμως, όσο κι αν είναι άσχημο και υποτιμητικό για μας ως χώρα, το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνον στο λάδι.
Τα ίδια ισχύουν στο βαμβάκι, στο καλαμπόκι, στην βιομηχανική ντομάτα και μια σειρά άλλων προϊόντων.
Τα παράγουμε μεν εμείς, τα προσέχουμε, τα φροντίζουμε και τα πουλάμε χύμα. Αντί να τα επεξεργαζόμαστε σε τοπικές βιοτεχνίες και βιομηχανίες όπου και θα απασχολούντο και άνθρωποι ντόπιοι.
Είναι γεγονός πως στο θέμα αυτό πάσχουμε τόσο ως περιοχή όσο και ως χώρα. Ο δευτερογενής τομέας είναι αδύναμος και έχει σοβαρά προβλήματα γι’ αυτό και πρέπει να βοηθηθεί για να δυναμώσει κυρίως ο διατροφικός τομέας που είναι στρατηγικής σημασίας.
Γ.Δ.


Αβδηρίτικο
Δυστυχώς η ταλαιπωρία με την έλλειψη νερού στ’ Άβδηρα θα συνεχιστεί.
Καλοκαίρι είναι, αυξημένες οι ανάγκες, το δίκιο είναι με τους κατοίκους, αλλά το πρόβλημα γνωστό και υπαρκτό. Ο κεντρικός αγωγός είναι παλιός, έχει προβλήματα και παρουσιάζει συχνές βλάβες. Δεν θέλουμε να μειώσουμε το θέμα, εξάλλου το γνωρίζουν όλοι στ’ Άβδηρα όπως και στη ΔΕΥΑΑ.
Από την άλλη βέβαια αυξήθηκαν οι νέες συνδέσεις, όπως αυξήθηκαν και οι τιμές κάποιων παροχών όπως και οι παράνομες συνδέσεις που πρέπει να σταματήσουν διότι οι παράνομοι και δεν πληρώνουν και μειώνουν την ποσότητα του νερού.
Γ.Δ.


Ένα μεγάλο βήμα για την Ευρώπη
Ευχάριστα τα νεώτερα από το βορειοευρωπαϊκό μέτωπο, όπου μετά από 4 μερόνυχτα συνεδριάσεων, οι 27 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να κάνουν το μεγάλο βήμα για την Ευρωπαϊκή ενοποίηση, κάτι που «θα ήταν αδιανόητο να το σκεφτεί κανείς πριν ένα χρόνο», όπως είπε ο πρωθυπουργός.
Να όμως που ο κορωνοϊός λειτούργησε ως επιταχυντής εξελίξεων και οδήγησε τους ευρωπαίους ηγέτες σε μία ιστορική απόφαση, μετά από τους γνωστούς βέβαια συμβιβασμούς. Ωστόσο η απόφαση πάρθηκε και η χώρα μας εξασφάλισε για τα επόμενα χρόνια κεφάλαια 70 δισ. ευρώ, από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις. Για πρώτη φορά μπορούμε να πούμε πλέον ότι «λεφτά υπάρχουν» για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε για το μέλλον.
Ένα δεύτερο σημαντικότατο για την Ελλάδα βήμα που φαίνεται πως ετοιμάζεται να κάνει δειλά η Ευρώπη – μετά την ασφυκτική πίεση Γαλλίας, Ελλάδας και Κύπρου- είναι στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό διαφάνηκε και από την επισήμανση του πρωθυπουργού, ότι η Ευρώπη αναγνώρισε το «πρόβλημα»  της Τουρκίας και θα γίνει ειδική Σύνοδος Κορυφής το Σεπτέμβριο για να το αντιμετωπίσει με τα νέα δεδομένα. Η αναγνώριση του «προβλήματος» Τουρκία είναι σημαντική, πρέπει βέβαια να ληφθούν και ανάλογα και αποφασιστικά μέτρα. Διότι η οικονομική ισχύς χωρίς ισχυρή πολιτική και στρατιωτική παρουσία στα σύνορα και στον ευρύτερο ζωτικό χώρο της Ε.Ε. μένει χωρίς αντίκρυσμα. Ας ελπίσουμε μόνο πως αυτό το επόμενο βήμα δεν θα γίνει πολύ αργά για εμάς…
Π.Κ.


Φροντίδα αδέσποτων
Σ’ έναν συνεχή αγώνα βρίσκονται οι Σύλλογοι και τα Σωματεία που έχουν αναλάβει τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων. Η λειτουργία τους στηρίζεται στην αγάπη των ευαισθητοποιημένων πολιτών που βοηθούν οικονομικά στην προμήθεια τροφών και φαρμάκων.
Καθημερινά δεκάδες σκυλιά και γάτες έχουν την αγάπη και την φροντίδα των ανθρώπων αυτών. Οι οποίοι εθελοντικά κάνουν σοβαρή δουλειά.
Ανάμεσά τους και ο Σύλλογος «Αδέσποτοι Φίλοι» που για να ανταπεξέλθει στα έξοδα κάνει μπαζάρ με διάφορα έργα που φτιάχνουν οι γυναίκες του Συλλόγου και τα διαθέτουν προς πώληση.
Ο ανθρωπισμός, η αγάπη για τα ζώα, η ευαισθησία για την ζωή, η προσφορά των μελών αυτών αξίζει τη βοήθεια όλων.
Γ.Δ.


Συνεργασίες
Η συζήτηση στην γνωστή παρέα επικεντρώθηκε στους διακινητές μεταναστών και προσφύγων από την περιοχή του Έβρου.
Το φαινόμενο είναι καθημερινό όπως λέχθηκε και επαναλαμβανόμενο χωρίς σταματημό.
Κάθε μέρα σε κάποιο σημείο του οδικού δικτύου της Θράκης, όλο και θα εντοπιστούν Ι.Χ. και φορτηγά που μεταφέρουν αλλοδαπούς.
Λογικά τέθηκε το ερώτημα, το πώς έρχονται οι άνθρωποι αυτοί απέναντι. Καλά, από την Τουρκία τους οδηγούν οι εκεί διακινητές. Στην Ελλάδα πώς περνούν; Μήπως και από τη δική μας πλευρά υπάρχουν ντόπιοι που συνεργάζονται και οδηγούν τους αλλοδαπούς πιο μέσα παραδίδοντάς τους στους διακινητές;
Μάλλον κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμβαίνει κι έτσι κερδίζουν και οι δύο πλευρές. Η παρέα συμφώνησε και η συζήτηση στράφηκε σε άλλο θέμα.
Γ.Δ.


Το αίτημα Λύρατζη
Θα το έχετε πληροφορηθεί πιστεύω πως ο υπερπατριώτης Λύρατζης, μόνος αυτός, υπέβαλε αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης να βγάλει ψήφισμα για την Αγία Σοφία.
Δεν γνωρίζω τι τελικά θα κάνει το δημοτικό συμβούλιο. Για εκείνο που όλοι οι γνωρίζοντες μιλούν είναι άλλο. Ότι ο Λύρατζης λαϊκίζει επικίνδυνα με το θέμα. Δεν τον ενδιαφέρει η ουσία της υπόθεσης. Εκείνο που έχει στο μυαλό του είναι να φέρει σε δύσκολη θέση την παράταξη Τσέπελη.
Αντιπολίτευση με ένα σοβαρό θέμα που το χειρίζεται με υπευθυνότητα η κυβέρνηση. Κρίμα…
Κι ήρθε ο Λύρατζης τώρα να παίξει παιγνίδια. Όταν κανένας δήμος σε όλη την Ελλάδα δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα αυτό, έτρεξε ο Λύρατζης να δείξει την «ευαισθησία» του εκτελώντας εντολές μάλλον…
Γ.Δ.


Καλά τα νέα από το «μέτωπο» του κορωνοϊού
Εξιτήριο πήραν μία 82χρονη και ένας 59χρονος από τη Μύκη Ξάνθης, ενώ μία γυναίκα 71 ετών από την Ξάνθη, που βρέθηκε θετική στον covid-19 και κρίθηκε ότι χρήζει νοσηλείας, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Χθες νοσηλεύονταν 10 συνολικά ασθενείς, εκ των οποίων οι 5 στη Μονάδα Covid-19, 2 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 3 στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων. Επίσης νέα κρούσματα δεν είχαμε στην Ξάνθη τις δύο τελευταίες μέρες και αν δούμε από 1 – 2 τις επόμενες δεν θα είναι ανησυχητικό αφού δείχνει ότι η εστία έχει σβήσει. Στο μεταξύ είναι θέμα ημερών η τοποθέτηση μηχανήματος Μοριακού Αναλυτή PCR στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης όπως ανακοίνωσε ο βουλευτής Σπύρος Τσιλιγγίρης ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό που ανταποκρίθηκε θετικά στις αιτιάσεις του.
Ένας προβληματισμός όμως και μια ανησυχία υπάρχει για το επερχόμενο Κουρμπάν Μπαϊράμ. Ας ελπίσουμε ότι οι συμπολίτες μας οι μουσουλμάνοι θα είναι πιο προσεκτικοί από την προηγούμενη φορά και δεν θα επαναλάβουν τα ίδια λάθη.
Ας ελπίσουμε ότι διδάχτηκαν απ’ αυτά και μάλιστα με οδυνηρό τρόπο.
Μ.Ξ.


Η Τουρκία «τεντώνει» το σχοινί… Εξέδωσε NAVTEX για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές  σχέσεις καθώς βρισκόμαστε εν μέσω μιας επικίνδυνα  κλιμακούμενης κρίσης με απρόβλεπτη εξέλιξη. Όλα ξεκίνησαν από την έκδοση NAVTEX για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης, που εξέδωσε η Τουρκική πλευρά. Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά τη νέα ακραία τουρκική πρόκληση. Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Στρατού γίνεται ανάκληση των αδειών όλων των στρατιωτικών που υπηρετούν στην Θράκη και όχι μόνο. Επίσης υπάρχει έντονη κινητικότητα στην περιοχή τoυ νοτιοανατολικού Αιγαίου και του Έβρου.
Ο Ερντογάν τεντώνει το σχοινί και με τις εμπρηστικές δηλώσεις του δυναμιτίζει το κλίμα.
Οι επόμενες ώρες και μέρες θα είναι δύσκολες και χρειάζεται ψυχραιμία, ενότητα και αποφασιστικότητα από την πολιτική μας ηγεσία.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…