Τα γιατί και τα διότι που δεν λέει να μας αφήσει ο κορωνοϊός – Καραδέδος: «Πρέπει να διεκδικήσουν οι τοπικές αρχές PSR για το νοσοκομείο Ξάνθης»
Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: «Απίστευτες ελλείψεις στο νοσοκομείο Ξάνθης εν μέσω έξαρσης του κορωνοϊού»
«Τι πήγε λάθος σε μας και δεν λέει να μας αφήσει ο κορωνοϊός;», είναι το καίριο αγωνιώδες ερώτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία και που θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις υγειονομικές και αυτοδιοικητικές αρχές. Παράλληλα με το ζήτημα αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία βγαίνουν στο φως καταγγελίες για το νοσοκομείο Ξάνθης που θαμπώνουν την εικόνα της απόλυτα επιτυχημένης και ενδεδειγμένης διαχείρισης της πανδημίας που επικρατεί για την υπόλοιπη χώρα.
Τα γιατί και τα διότι που δεν λέει να μας αφήσει ο κορωνοϊός
Απαντήσεις στα ερωτήματα υγειονομικής φύσεως επιχειρεί να δώσει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αναστάσιος Καραδέδος ξεκινώντας από την παραδοχή ότι είναι ενεργές πολλαπλές εστίες κορωνοϊού στον δήμο Μύκης που αναζωπυρώνονται. Ο κ. Καραδέδος επικεντρώνεται σε τρεις αιτίες ως γενεσιουργές του προβλήματος στον δήμο Μύκης: «Το τι πήγε λάθος είναι ένα πολύ ουσιώδες ερώτημα που έχει και πολλές απαντήσεις. Κυρίως αυτό που προκάλεσε τις ενεργές πολλαπλές εστίες στον Εχίνο είναι τα πήγαινε – έλα των ατόμων στο εξωτερικό και κατά πόσο οι μηχανισμοί ελέγχου έδρασαν με αποτελεσματικότητα ώστε να τηρούνται τα μέτρα. Ένα άλλο καίριο θέμα είναι ότι ο βαθμός συμμόρφωσης των κατοίκων είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με την Ξάνθη. Επίσης αυτό που πρέπει να απαντηθεί είναι τι έκανε η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και οι παράγοντες της μειονότητας σε επίπεδο ενημέρωσης και καθοδήγησης των κατοίκων ώστε να κάνουν τεστ. Η πραγματικότητα έδειξε ότι δεν πείστηκαν να κάνουν τεστ μαζικά όπως σε άλλες περιοχές και αυτό προκάλεσε δυσφορία στον Ιατρικό σύλλογο. Έδειξαν δυσπιστία ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που προτιμούσαν ιδιωτικά εργαστήρια. Όλα αυτά μαζί έχουν διαμορφώσει αυτή την κατάσταση. Αυτό όμως που πρέπει να πούμε είναι ότι στην πόλη τα πράγματα είναι πολύ καλά. Δεν υπάρχουν κρούσματα και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα.», επισημαίνει ο κ. Καραδέδος.
Καραδέδος: «Πρέπει να διεκδικήσουν οι τοπικές αρχές PSR για το νοσοκομείο Ξάνθης»
Σ’ ότι αφορά στο κομμάτι της υγειονομικής διαχείρισης ο κ. Καραδέδος εκφράζει την άποψη ότι η κρίση ανέδειξε ότι η φιλελεύθερη άποψη για πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας δεν είναι αποτελεσματική: «Πρέπει το κράτος να κρατήσει ένα κομμάτι να στελεχώσει τις υγειονομικές μονάδες με μόνιμο προσωπικό , με γιατρούς και νοσηλευτές. Είναι ανάγκη ν’ αλλάξουν ρότα τα νοσοκομεία. Είναι μια ευκαιρία για επανεκκίνηση του Εθνικού Συστήματος υγείας». Ειδικότερα για το νοσοκομείο της Ξάνθης ο κ. Καραδέδος ανέφερε ότι η κατάσταση είναι προβληματική: «Φεύγουν γιατροί, το νοσοκομείο της Ξάνθης βρίσκεται σε κρίση. Και γι αυτό έχουν ευθύνες και οι διοικητές και οι τοπικές αρχές και οι πολιτικοί παράγοντες που δεν έχουν σε προτεραιότητα να διεκδικήσουν την σωστή στελέχωση του νοσοκομείο. Είναι ανάγκη να έχουμε στο νοσοκομείο PSR (μηχάνημα για του μοριακούς ελέγχους των κρουσμάτων). Να βρούνε τρόπο να έχει μηχάνημα το νοσοκομείο μας. Και επιτέλους να υπάρχει ενημέρωση . Υπήρχε έλλειμμα από την συντεταγμένη πολιτεία στην ενημέρωση. Το κομμάτι αυτό το ανέλαβε ο Ιατρικός σύλλογος Ξάνθης».
Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: «Απίστευτες ελλείψεις στο νοσοκομείο Ξάνθης εν μέσω έξαρσης του κορωνοϊού»
Η αναφορά του κ. Καραδέδου στις ελλείψεις του νοσοκομείου Ξάνθης αλλά και στο γεγονός ότι δεν έχει αυτό το μηχάνημα για να γίνονται απευθείας οι έλεγχοι των κρουσμάτων καθώς η περιοχή μας έφερε μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο βρήκε σύμμαχο την ΠΟΕΔΗΝ που προέβη σε καταγγελία με θέμα: «Απίστευτες ελλείψεις στο νοσοκομείο Ξάνθης εν μέσω έξαρσης του κορωνοϊού». Ειδικότερα στην ανακοίνωση – καταγγελία αναφέρεται: «Η κατάσταση στο Νοσοκομείο της Ξάνθης είναι εκτός ελέγχου. Στο Νοσοκομείο της Ξάνθης συνεχώς εισάγονται ύποπτα κρούσματα με ήπια ή σοβαρότερα προβλήματα. Στη κλινική νοσηλεύονται περί τους έξι ασθενείς κάθε ημέρα που είναι ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό. Απορία προκαλεί γιατί κωλυσιεργούν και δεν προμηθεύουν με ένα μηχάνημα για να γίνεται στο Νοσοκομείο της Ξάνθης εργαστηριακός έλεγχος για κορωνοϊό. Σε μια περιοχή που πλήττεται ιδιαίτερα. Τα δείγματα αποστέλλονται για εξέταση στην Αλεξανδρούπολη και κάνουν δύο ή τρεις ημέρες να βγούνε. Βαλτώνουν τα περιστατικά στο νοσοκομείο της Ξάνθης ως ύποπτα κρούσματα. Μόνο όταν επιβεβαιώνονται μεταφέρονται στο Νοσοκομείο αναφοράς της Αλεξανδρούπολης. Η έλλειψη μηχανήματος για εργαστηριακό έλεγχο είναι αιτία αναβολής των περισσότερων χειρουργείων αφού αδυνατούν να κάνουν εργαστηριακό έλεγχο. Ασθενείς περιμένουν ένα χρόνο να χειρουργηθούν και όταν έρχεται η σειρά τους αναβάλλεται το χειρουργείο επειδή δεν μπορούν να κάνουν το τεστ κορωνοϊού που είναι απαραίτητο. Πολλοί ασθενείς πηγαίνουν και πληρώνουν 120 ευρώ σε ιδιώτη για να μη χάσουν τη σειρά τους και να χειρουργηθούν. Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο. Ένας γιατρός χωρίς ειδικευόμενο περιθάλπτει τα περιστατικά και δύο νοσηλεύτριες. Και όμως στο Νοσοκομείο της Ξάνθης κανείς εργαζόμενος δεν άξιζε για το υπουργείο Υγείας να πάρει τη χρηματική δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου. Φαίνεται ότι κάνουν λιγότερη δουλειά από διοικητικούς υπαλλήλους. από συναδέλφους που έλειπαν με άδειες, από προϊσταμένους σε άσχετες δουλειές ή νοσοκομεία που νοσήλευσαν ελάχιστα ύποπτα κρούσματα.».
Καταγγελία από εργαζόμενο επικουρικό
Την ίδια στιγμή και μια άλλη ανώνυμη καταγγελία από επικουρικό εργαζόμενο δημιουργεί σύγχυση καθώς καταγγέλλει πως οι μόνιμοι κάνουν 6ωρα ενώ οι επικουρικοί 8ωρα στην κλινική covid και σ’ αυτούς πέφτει όλο το βάρος με αποτέλεσμα να έχουν εξαντληθεί σωματικά και ψυχολογικά ενώ και κάποιοι απ’ αυτούς που είναι επικουρικοί έχουν πιο ευνοϊκή μεταχείριση με το επιχείρημα ότι «εκπαιδεύονται». Να σημειώσουμε ότι το «Ε» δεν δημοσιεύει την καταγγελία γιατί είναι ανώνυμη ωστόσο έθεσε το θέμα στην πρόεδρο του σωματείου Εργαζομένων στον νοσοκομείο Ξάνθης κα Θεοδώρα Πλαστήρα καθώς και στην Διοικήτρια κα Έλενα Ροφαέλα.
Πρόεδρος σωματείου Εργαζομένων νοσοκομείου Ξάνθης Θ. Πλαστήρα: «Δεν πιστεύουμε σε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων»
«Ήρθαν 42 επικουρικοί διοικητικοί, τεχνικοί , νοσηλευτές. Ωστόσο εμείς το μόνιμο προσωπικό σηκώσαμε όλο το βάρος της κρίσης. Έχουμε υποστεί απίστευτη κούραση. Οι επικουρικοί προσλήφθηκαν για να βοηθήσουν στην κλινική. Υπάρχουν βάρδιες και από μόνιμους και από επικουρικούς. Δεν πιστεύουμε σε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων ωστόσο υπάρχει μόνιμο προσωπικό με 35 χρόνια υπηρεσία. Άνθρωποι μεσήλικες που έχουν σηκώσει όλο το βάρος στην κλινική με συνεχείς βάρδιες. Δεν είναι σωστό να δίνονται τέτοιες εντυπώσεις . Η προσφορά όλων είναι αδιαμφισβήτητη» , επισημαίνει η κα Πλαστήρα.
Διοικήτρια Νοσοκομείου Ξάνθης , Ε. Ροφαέλα: «Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μας προμηθεύσουν PSR»
Απ’ την πλευρά της η κα Ροφαέλα, σ’ ότι αφορά το PSR επεσήμανε: «Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες μέσω της ΥΠΕ για να έχουμε ένα τέτοιο μηχάνημα στο νοσοκομείο μας. Από το υπουργείο μας είπαν ότι είναι σε έλλειψη παγκοσμίως ωστόσο είμαστε σε προτεραιότητα να το αποκτήσουμε. Σε κάποια δείγματα υπήρξε μια καθυστέρηση αλλά ήταν κάτι συγκυριακό». Σ’ ότι αφορά το προσωπικό και τις βάρδιες στην κλινική covid η κα Ροφαέλα επεσήμανε: «Είναι γεγονός ότι έχουμε επιπλέον ανάγκες σε προσωπικό. Έχουμε πάρει επικουρικό προσωπικό το οποίο αξιοποιείται στην κλινική covid. Οι βάρδιες είναι 6ωρες στη covid, όχι 8ωρες. Το νοσοκομείο μας έχει σηκώσει μεγάλο βάρος. Απ’ την αρχή θέσαμε ως πρώτο μέλημά μας την ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ανταπεξέλθουμε στην δύσκολη αυτή κατάσταση. Ζητήσαμε να ενταχθούμε στην επιδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Περιμένουμε απάντηση».
Μαριάννα Ξανθοπούλου