Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Αίσιο τέλος για την «Οδύσσεια» του αναδασμού του Ερασμίου

Αίσιο τέλος για την «Οδύσσεια» του αναδασμού του Ερασμίου

0

Τέλειωσε …επιτέλους και η υδραυλική μελέτη. Στις νέες διανομές θα καλλιεργήσουν οι αγρότες την νέα περίοδο ανακοίνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθη κ. Ν. Ευφραιμίδης

 

Πρόβλημα στα παράλληλα έργα του αναδασμού της Γενισέας  – Κλίσεις αντίθετες με την ροή του νερού!

 

 

 

Το «κουβάρι» με τους αναδασμούς έχει αναλάβει να ξεμπλέξει εν μέσω θέρους ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ Νίκος Ευφραιμίδης. Αυτή την φορά το πρόβλημα δεν αφορά την …πολύπαθη ιστορία του αναδασμού του Ερασμίου αλλά της Γενισέας. Για το λόγο αυτό κάνει συχνές επισκέψεις στο αγρόκτημα προκειμένου να εντοπίσει και να καταγράψει τα …λάθη, προβλήματα που προέκυψαν αλλά και τις αιτίες που τα προκάλεσαν και να δώσει λύσεις.

Πρόβλημα στα παράλληλα έργα του αναδασμού της Γενισέας  – Κλίσεις αντίθετες με την ροή του νερού!

Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι ο αναδασμός στο αγρόκτημα της Γενισέας έχει ξεκινήσει από το 2008. Η μελέτη προέβλεπε παράλληλα έργα όμως, όπως υποστηρίζει ο κ . Ευφραμίδης λόγω του χρόνου που μεσολάβησε, των 12 ετών, δεν έγιναν σωστά οι κλήσεις για την ροή του νερού όπως προέβλεπε η μελέτη. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο κ. Ευφραιμίδης: «Αυτοί που καλλιεργούν, δώσανε κλίσεις στα χωράφια τους αντίθετες από την ροή του νερού κι αυτό δημιουργεί προβλήματα. Αυτό προσπαθούμε να διευθετήσουμε. Είναι πολύς ο χρόνος που μεσολάβησε από το 2008 και έγιναν λάθη στις κλίσεις».

Τέλειωσε …επιτέλους και η υδραυλική μελέτη για τον αναδασμό του Ερασμίου!

Ο γόρδιος δεσμός για κάθε νομάρχη και μετά το 2010 αντιπεριφερειάρχης της Ξάνθης ήταν εδώ και 25 χρόνια ο αναδασμός στο Εράσμιο. Πέρασε κυριολεκτικά από 40 κύματα μέχρι να φτάσει να ολοκληρωθεί αισίως και το τελευταίο κώλυμα που ήταν η υδραυλική μελέτη: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι οι αγρότες στο Εράσμιο θα καλλιεργήσουν φέτος με την νέα διανομή. Έχει ολοκληρωθεί η υδραυλική μελέτη και οι Επιτροπές Αγροτικής Οικονομίας και Τοπογραφικής που κάνουν τις κατανομές και χειρίζονται τις ενστάσεις που είχε ανασταλεί η λειτουργία του λόγω κορωνοϊού θα επαναλειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο και θα διευθετηθούν όλα για την νέα καλλιεργητική περίοδο», επισημαίνει ο κ Ευφραιμίδης προσθέτοντας ότι το ίδιο ισχύει και για τους αναδασμούς στα αγροκτήματα του Κουτσού και του Σουνίου.

Διευκρινήσεις

Την χρηματοδότηση της υδραυλικής μελέτης με κονδύλι ύψους 70.000 ευρώ την ανέλαβε η Περιφέρεια σύμφωνα με τον τότε αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κώστα Ζαγναφέρη.

Η “Οδύσσεια” του αναδασμού του Ερασμίου

Και επειδή το πάθημα πρέπει  να γίνεται μάθημα η ιστορία του αναδασμού του Ερασμίου είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγή και ήταν πάντα η «καυτή» πατάτα για τους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες που κλήθηκαν να την διαχειριστούν.

Υπενθυμίζουμε πως το αγρόκτημα του Ερασμίου έχει έκταση 30.000 στρέμματα και ο αναδασμός ξεκίνησε επί νομαρχίας του αειμνήστου Γιώργου Παυλίδη. Από το 2013 υπάρχει ανάδοχος του έργου μετά από υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον μετέπειτα αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Φώτη Καραλίδη κι ενώ ήταν να υλοποιηθεί σε 24 μήνες αυτό δεν έγινε και παίρνει συνεχώς παρατάσεις με τελευταία που δόθηκε από την Οικονομική Επιτροπή το καλοκαίρι του 2016. Από το 2013 που ανέλαβε ο ανάδοχος δεν είναι η πρώτη φορά που σταματάει το έργο αφού λίγο παραλίγο να τα …βροντήξει από μια νομική αβλεψία της περιφέρειας και συγκεκριμένα όταν διαπιστώθηκε πρόβλημα στη διαδικασία. Δηλαδή όταν βγήκε η προκήρυξη δεν είχε κατατεθεί το ποσό της χρηματοδότησης του έργου από την Περιφέρεια όπως ορίζει ρητά ο νόμος. Στην συνέχεια υπήρξε απεμπλοκή όμως μετά «κόλλησε» σε σημαντικότερα ζητήματα όπως όταν έγινε το Κτηματολόγιο κάποιες εκτάσεις εγγράφηκαν στην μερίδα του Δημοσίου και έγιναν απαιτητές με προσφυγές. Χρειάστηκαν 2 δικαστικές αποφάσεις για την επίλυση της διαφοράς και οι κάτοικοι του Ερασμίου χρειάστηκε να περιμένουν άλλα 3  χρόνια τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί ο αναδασμός.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στυφή» χρονιά για το ακτινίδιο, «ρόδινη» για το ρόδι

Μείωση έως και 50% στη φετινή παραγωγή – Καλή η τιμή, από 90 λεπτά έως 1,15 ευρώ το …