Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

0

Η ευκαιρία της Θράκης
Ομολογημένο και αποδεκτό. Οι ευκαιρίες στη ζωή δεν είναι πολλές. Κανόνας λοιπόν είναι πως όταν σου παρουσιαστούν, τις αρπάζεις από τα μαλλιά. Αν σε προσπεράσουν τις έχασες γιατί από πίσω είναι φαλακρές.
Έτσι λοιπόν, το ίδιο συμβαίνει και με την ευκαιρία για τη Θράκη μας.
Πρόκειται όντως για μια μοναδική και σοβαρή ευκαιρία αυτή η περιοχή να πάει μπροστά. Μπροστά στην οικονομία, στην ανάπτυξη, στις υποδομές, στις επενδύσεις, το δημογραφικό, το κοινωνικό.
Έχει πολλών πραγμάτων ανάγκη η Θράκη για να βγει μπροστά, ν’ακολουθήσει τον βηματισμό των άλλων περιοχών, ν’αναπτυχθεί ισότιμα και ισόρροπα.
-Είναι μια μεγάλη, μοναδική ευκαιρία.
Γ.Δ.


Νταντάδες της γειτονιάς
Μας ξάφνιασε ευχάριστα η σχετική απόφαση και δεν σας κρύβουμε πως σαν μέτρο είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Πιλοτικά λοιπόν στην αρχή θα εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων μητέρων.
Το όνομα του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς». Στόχος και σκοπός η φύλαξη βρεφών.
Στην αρχή το πρόγραμμα θα μελετηθεί και θα βγουν τα σχετικά συμπεράσματα πάντα στο πλαίσιο της ελληνικής πραγματικότητας. Γι’αυτό εξάλλου η πιλοτική του εφαρμογή.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το πρόγραμμα εστιάζεται στα βρέφη, έχει βαθύτατο κοινωνικό περιεχόμενο αλλά παράλληλα και την ιδιαιτερότητα πως έχει σχέση με τα βρέφη που είναι μια πολύ ιδιαίτερη ηλικία.
Γ.Δ.


Οι Δροσερίτες είναι υπεράνω του νόμου;
Το ερώτημα απευθύνεται στον Αστυνομικό Διευθυντή Ξάνθης, κ. Γιώρη Πασχάλη και βρίσκεται στα χείλη πολλών συμπολιτών μας.
Οι απαγορεύσεις των γιορτών και των πανηγυριών ισχύουν μόνο για τους χριστιανούς κατοίκους αυτής της περιοχής, κι όχι για τους Δροσερίτες; Διότι κάθε βράδυ αντιλαλεί η πόλη μέχρι τα ξημερώματα από τις μικροφωνικές που συνοδεύουν τα γλέντια τους. Τα βεγγαλικά, τα τραγούδια και οι φωνές τους δεν αφήνουν τον κόσμο να κοιμηθεί μέχρι επάνω στον αστικό συνοικισμό.
Και πριν τον κορωνοϊό οι άνθρωποι αυτοί αδιαφορούσαν παντελώς για το ωράριο κοινής ησυχίας, τώρα γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια και τις απαγορεύσεις των γλεντιών λόγω κορωνοϊού, και η αστυνομία δεν δείχνει καμία πρόθεση να τους συνετίσει, που αν θέλει έχει τρόπους να το κάνει.
Όχι μόνο απαγορεύσεις στα πανηγύρια αλλά και στα δροσερίτικα γλέντια. Οι νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους…
Δ.Κ.


Οι 25 τόμοι της Παλιγγενεσίας online στη βιβλιοθήκη της βουλής
Τώρα το καλοκαίρι εκτός από τις απαραίτητες θαλασσινές βουτιές μας δίνεται και η ευκαιρία για διάβασμα, γιατί όχι και για online διάβασμα. Μία ενδιαφέρουσα πρόταση είναι τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής: Οι 25 τόμοι που καλύπτουν την περίοδο από τα χρόνια του Αγώνα έως και τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο της Βιβλιοθήκης της Βουλής (https://paligenesia.parliament.gr) και είναι πλέον διαθέσιμοι σε όλους για ανάγνωση.
Ένα πολύ καλό νέο για τους λάτρεις της ιστορίας…
Ι.Κ.


Η ουσία στις ομάδες εργασίας
Πολύ ζεστά ξεκίνησε η Διακομματική για τη Θράκη, αυτό οφείλουμε να το παραδεχτούμε. Ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση αυτής και αποφασίστηκε να συσταθούν δύο ομάδες εργασίας. Η πρώτη για τα οικονομικά θέματα και η δεύτερη για τα θεσμικά.
Το σημαντικό είναι πως προτάθηκε η λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την υποβολή προτάσεων από τοπικούς φορείς αλλά και ιδιώτες.
Με τον τρόπο αυτόν θα εμπλουτιστεί το περιεχόμενο των θεμάτων και παράλληλα θα αναδειχθεί και η δημοκρατική λειτουργία της Διακομματικής στην οποία αντιπρόεδρος ορίστηκε ο Γ. Κατρούγκαλος και γραμματέας ο Ανδρ. Λοβέρδος.
Το όλο θέμα της Διακομματικής είναι μεγάλο, σοβαρό και κρίσιμο και θα το παρακολουθούμε.
Πάντως ξεκίνησε θετικά.
Γ.Δ.


Το νέο τέμενος στο Ζουμπούλι
Εδώ ακριβώς βρίσκεται η ειδοποιός διαφορά μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Στην χώρα μας, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργου Καλαντζή, δόθηκε κατ’αρχήν άδεια ανέγερσης νέου τεμένους στο χωριό Ζουμπούλι του δήμου Μύκης.
Στην γειτονική Τουρκία, με απόφαση ενός ανδρός, γνωστό ποιος είναι, ένα ιστορικό εκκλησιαστικό μνημείο από μουσείο έγινε τζαμί, παρά την παγκόσμια κατακραυγή.
Αυτή λοιπόν η διαφορά μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών των μειονοτήτων και των θρησκευτικών επιλογών αυτών.
Δεν χρειάζονται άλλα σχόλια, τα γεγονότα μιλούν μόνα τους.
Το σχετικό εξάλλου χθεσινό ρεπορτάζ στην εφημερίδα μας είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό και απαντάει στις όποιες απορίες.
Γ.Δ.


Γιατί Διακομματική μόνο για την Θράκη και όχι και για την Ανατολική Μακεδονία;
Προχωρά η διαδικασία της σύστασης αλλά και του καθορισμού του πλάνου λειτουργίας της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη. Έχει οριστεί πρόεδρος η Ντόρα Μπακογιάννη τα μέλη αλλά και το πλαίσιο.  Πρόκειται για μια πολυμελή επιτροπή γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό ως προς το πόσο ευέλικτη θα είναι. Άλλος ένας προβληματισμός είναι γιατί ουσιαστικά γίνεται κατακερματισμός της περιφέρειάς μας. Ενώ είμαστε μια ενιαία περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και τόσα χρόνια γίνεται ένας αγώνας έστω και στα λόγια για να αναπτύξουμε περιφερειακή συνείδηση έρχεται μια Επιτροπή και κάνει αυτό τον διαχωρισμό. Με ποια λογική; Το σκεπτικό είναι ότι υπάρχουν γεωπολιτικοί λόγοι που απαιτούν την αναπτυξιακή «θωράκιση»  της Θράκης. Γιατί όχι όμως και της Ανατολικής Μακεδονίας; Και αν επιτευχθεί ο στόχος αυτός, δεν παραβιάζεται η ενδοπεριφερειακή συνοχή;
Η περιφέρεια μας είναι ενιαία και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλες τις επιτροπές και τα προγράμματα.
Μ.Ξ.


Εσείς έχετε χρυσό;
Και για να αλλάξουμε κλίμα. Όσοι από τους φίλους αναγνώστες είναι κάτοχοι χρυσών λιρών και ράβδων χρυσού την περίοδο αυτή, είναι ιδιαίτερα κερδισμένοι.
Κι αυτό, διότι ο χρυσός κοντεύει τα 2000 δολάρια η ουγγιά.
Άρα, ο χρυσός που μας φέρνει και πιο κοντά, φέρνει και κέρδη σε όσους τον κατέχουν. Και μιλάμε για σημαντικά κέρδη, ας έχουν υπόψιν τους αυτή τη λεπτομέρεια οι κατέχοντες.
Ας έχουν όμως και μια άλλη λεπτομέρεια υπόψιν τους.
Τα σπίτια δεν είναι σίγουρος χώρος για να έχει κανείς εκεί αρκετό χρυσό.
Γ.Δ.


Να τελειώνει αυτό το θέμα
Η ιστορία αυτή κράτησε χρόνια και πρέπει οπωσδήποτε να τελειώσει οριστικά διότι έχει κουράσει κι έχει γίνει σούπα. Ο λόγος για τα κάθε είδους και μορφής αναδρομικά προς τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Επιτέλους, το σίριαλ αυτό να τελειώσει γιατί έχει γίνει καραμέλα των δικαστηρίων, υπουργείων και κυβερνήσεων.
Ως εδώ πλέον!
Οφείλει η κυβέρνηση να ξεμπερδεύει μια και καλή και να σταματήσει όλη αυτή η άρρωστη ιστορία. Ας πάρουν επιτέλους όσα πρέπει οι συνταξιούχοι, κι ας ξεμπερδεύει η υπόθεση.
Και με την ευκαιρία να μην ξεχνάμε αυτόν τον «μεγάλο, τεράστιο, υπουργό Κατρούγκαλο», ο οποίος με τις τρελές αποφάσεις του έκανε όλη αυτή την ανακατωσούρα. Αποφάσεις που τα δικαστήρια τις απέρριψαν όλες.
Λοιπόν, σωστά ο Μητσοτάκης είπε να τελειώσει αυτή η ιστορία με τα αναδρομικά.
-Μπαφιάσαμε με το θέμα…
Γ.Δ.


Μια έξυπνη EVA για τον έλεγχο του κορωνοϊού στην χώρα μας
Σε μια σημαντική αποκάλυψη για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να ελέγξει τα εισαγόμενα κρούσματα και να τα περιορίσει, προχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την εβδομαδιαία τακτική ενημέρωση για τον covid-19.
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στον αλγόριθμο με την κωδική ονομασία EVA. Πρόκειται για έναν σύνθετο αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από δυο Έλληνες και δυο ξένους επιστήμονες. Πρόκειται για τους κυρίους Κίμωνα Δρακόπουλο, Γιάννη Βλαχογιάννη, Vishal Gupta και Hamsa Bastani.
Ο αλγόριθμος EVA ο οποίος δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, συνδυάζει τα δεδομένα από τα τεστ που γίνονται στις πύλες εισόδου αλλά και τα δεδομένα από την φόρμα που συμπληρώνουν οι ταξιδιώτες 24 ώρες πριν από την άφιξή τους στη χώρα μας. Έτσι δημιουργείται ένα προφίλ για κάθε επισκέπτη.
Με τον αλγόριθμο EVA οι υγειονομικές αρχές εστιάζουν σε ποιους θα γίνουν τα τεστ, ενισχύοντας την δημόσια υγεία και ασφάλεια. Όπως είπε και ο κ. Χαρδαλιάς αυτή τη στιγμή υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα όσον αφορά την Ισπανία, λόγω αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων εκεί και για το λόγο αυτό έχουν αυξηθεί τα τεστ από επισκέπτες που προέρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …