Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Συνήθισαν την μάσκα οι Ξανθιώτες

Συνήθισαν την μάσκα οι Ξανθιώτες

0

Πειθαρχημένοι και συνειδητοποιημένοι μετά την δύσκολη περίοδο.

Κουρμπάν Μπαϊράμ: Ενθαρρυντικά δείγματα ότι δεν θα επαναληφθούν τα ίδια λάθη

 

«’Έσβησε» ο κορωνοϊός στην Ξάνθη – «Φουντώνει» στην Καβάλα – Πήρε εξιτήριο 53χρονος από Εχίνο μετά από 35 μέρες νοσηλεία

 

 

Από τους πιο συνειδητοποιημένους και πειθαρχημένους στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού αναδεικνύονται οι κάτοικοι της Π. Ε. Ξάνθης, γεγονός που είναι εμφανές από την γενικευμένη χρήση της μάσκας σ’ όλους τους κλειστούς χώρους καθώς και στα μάρκετ  και καταστήματα και πριν ακόμη ληφθούν τα μέτρα για όλη την χώρα. Αυτό μας επισημαίνουν οι αστυνομικές αρχές που διενεργούν συνεχώς ελέγχους ενώ με τις τελευταίες ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας,  έχουν εντατικοποιήσει τους ελέγχους.

Η Ξάνθη φοράει μάσκα

Όπως ανέφερε ο αστυνομικός διευθυντής Ξάνθης κ. Πασχάλης Γιώρης, οι πολίτες της Ξάνθης έχουν συμμορφωθεί με τα μέτρα: «Βέβαια σ’ αυτό επέδρασε το γεγονός ότι είχε ένα επιβαρυμένο φορτίο και χρειάστηκε να διαβιούμε με αυστηρά μέτρα για πολύ καιρό την ώρα που στην υπόλοιπη χώρα υπήρχε  χαλάρωση των μέτρων.  Τώρα πλέον οι πολίτες είναι πειθαρχημένοι και σπάνια διαπιστώνουμε παραβάσεις. Ωστόσο εφιστούμε την προσοχή στην τήρηση των μέτρων γιατί το πρόστιμο είναι τσουχτερό».

150 ευρώ το πρόστιμο -Τι ισχύει για εργαζόμενους, κοινό και Δημόσιο

Γενικεύεται πλέον η χρήση της προστατευτικής μάσκας κατά του κορωνοϊού, καθώς είναι υποχρεωτική στους περισσότερους κλειστούς χώρους, καταστήματα, τράπεζες, στα ταξί, τα Μέσα Μεταφοράς αλλά και στο Δημόσιο, ενώ οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 150 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε ότι «η αυστηροποίηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας δεν γίνεται για τιμωρητικούς λόγους. Γίνεται προληπτικά για το συλλογικό καλό».

Υποχρεωτική η μάσκα σε Δημόσιο και 44 κλάδους

Νέα εγκύκλιο για την υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με το κοινό, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Συγκεκριμένα αναφέρεται «η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας αφορά χώρους γραφείων δημοσίων υπηρεσιών όταν υπάρχει επαφή με το κοινό και αφορά τόσο το προσωπικό όσο και το κοινό που προσέρχεται για εξυπηρέτηση». Μάλιστα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει τόσο εκ μέρους των αρμοδίων Υπηρεσιών όσο και εκ μέρους των ίδιων των υπαλλήλων στο σύνολό τους να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στο πλαίσιο διασφάλισης της δημόσιας υγείας, όπως αυτά έχουν αναλυτικά καταγραφεί σε προηγούμενες σχετικές εγκυκλίους.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το άρθρο 1 της απόφασης για την υποχρεωτική χρήση μάσκας, πρέπει τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι πελάτες να φορούν μάσκες σε 44 κλάδους-επιχειρήσεις.

Κουρμπάν Μπαιράμ: Ενθαρρυντικά δείγματα ότι δεν θα επαναληφθούν τα ίδια λάθη

Σ’ ότι αφορά τον εορτασμό του Κουρμπάν ΜπαΙράμ από τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας στις 31 Ιουλίου ο κ. Γιώρης σημείωσε: «Θεωρώ ότι οι συμπολίτες μας οι μουσουλμάνοι βίωσαν με οδυνηρό τρόπο τα αποτελέσματα του εορτασμού του Σεκέρ Μπαϊράμ και πιστεύω ότι έχουν θορυβηθεί και δεν θα επαναλάβουν ίδια λάθη. Τα δείγματα είναι ενθαρρυντικά και θεωρώ ότι θα είναι πιο ήπιος ο εορτασμός. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι δεν θα έχουμε αθρόες προσελεύσεις από το εξωτερικό και μεις από την πλευρά μας  θα συνεχίσουμε την ενημέρωση και τους ελέγχους.

Σε επισταμένη ενημέρωση προβαίνει και ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης  κ. Νίκος Ευφραιμίδης εφιστώντας τη προσοχή τόσο στις αρχές όσο και στους κατοίκους να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

«Έσβησε» ο κορωνοϊός στην Ξάνθη – «Φουντώνει» στην Καβάλα – Πήρε εξιτήριο 53χρονος από Εχίνο μετά από 35 μέρες νοσηλεία

Σ’ ότι αφορά την επιδημιολογική εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη.  Τις 3 – 4 τελευταίες μέρες δεν υπάρχει νέο κρούσμα στην Ξάνθη ενώ προχθές δόθηκε ένα ακόμη εξιτήριο, σε έναν 53χρονο από τον Εχίνο Ξάνθης, μετά από νοσηλεία 35 ημερών. Επίσης όπως έγραψε κατ’ αποκλειστικότητα την Τετάρτη το «Ε» το ποσοστό των θετικών στα τεστ αντισωμάτων στον δήμο Μύκης ανέρχεται στο 40%, που ισοδυναμεί με το ποσοστό ανοσίας.

Την ίδια στιγμή όπως είναι ήδη γνωστό «φουντώνει» η πανδημία στην γειτονική Καβάλα Ενδεικτικό είναι ότι έχει συνεχώς νέα κρούσματα ενώ στις 29/07) έγινε εισαγωγή στο ΠΓΝΑ τριών ασθενών από τη συγκεκριμένη περιοχή, μαζί με έναν νεαρό εκπαιδευόμενο συνοριοφύλακα από τη Σχολή Αστυφυλάκων της Κομοτηνής. Ειδικότερα, πρόκειται για έναν 26χρονο, έναν 30χρονο και μία 44χρονη από την Καβάλα και έναν 25χρονο με καταγωγή από την Κω, που βρέθηκε θετικός σε test στο οποίο υποβλήθηκε στη Σχολή Αστυφυλάκων της Κομοτηνής, όπου εκπαιδεύονται οι νέοι συνοριακοί φύλακες που θα υπηρετήσουν σε νησιά του Αιγαίου.

Χθες (30/07), στο νοσοκομείο αναφοράς της Αλεξανδρούπολης νοσηλεύονταν 14 άτομα, εκ των οποίων τα 9 στη Μονάδα Covid-19, ένας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και τέσσερις στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …