Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

0

Φόβοι Εφοριακών
Δυστυχώς συμβαίνει κάποια επαγγέλματα εξαιτίας της ιδιότητάς τους να μπαίνουν στο στόχαστρο και όσοι τα ασκούν πολλές φορές να υφίστανται βία χωρίς οι ίδιοι να φταίνε. Όπως για παράδειγμα οι Εφοριακοί που εργάζονται σε μια υπηρεσία φοροεισπρακτική και εξ’ αυτού παρότι εκτελεστικά όργανα υφίστανται προπηλακισμούς λεκτικούς, ή χειροδικίας έως και του ακραίου τραγικού συμβάντος στην ΔΟΥ Κοζάνης όπου ένας μανιακός μπήκε με τσεκούρι και επιτέθηκε σε 4 εργαζόμενους. Θύμα αυτής της δολοφονικής επίθεσης ένας  45χρονος και μία ακόμη συνάδελφός του που δίνουν μάχη για την ζωή τους.
Είναι τραγικό και έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι που ανησυχούν και διαμαρτύρονται απαιτώντας πρόσθετη φύλαξη και μέτρα ασφαλείας. Μόνο που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ποια είναι αυτά τα επιπρόσθετα. Ιδιαίτερα τώρα με τον κορωνοϊό για να μπει κάποιος στο κτήριο πρέπει να κλείσει ραντεβού. Συνεπώς είναι ελεγχόμενη η κατάσταση. Το να του γίνεται σωματική έρευνα δεν είναι κάπως ακραίο;  Εκτός αν τοποθετηθούν στις Εφορίες ανιχνευτές μετάλλων όπως στα αεροδρόμια!
Μ.Ξ.


Σε αποχαιρετούμε με θλίψη δάσκαλε Κρυωνά Σεργκενλίδη
«Έφυγε» ένας άνθρωπος της τέχνης και του πολιτισμού που άφησε την σφραγίδα του στα εικαστικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας.  Ο εικαστικός Κρυωνάς Σεργκενλίδης, που έφυγε στα 73 του χρόνια. Υπηρέτησε επί χρόνια στην εκπαίδευση. Από το 1988 προσφέρει τις υπηρεσίες του ως ο νεότερος τότε Διευθυντής του 2ου ΤΕΛ Ξάνθης, όπου και παρέμεινε μέχρι την συνταξιοδότησή του το 2006. Μεγάλη του αγάπη η ζωγραφική. Το εργαστήριό του γίνεται ένα φυτώριο στο οποίο μαθητές όλων των ηλικιών μαθαίνουν να ζωγραφίζουν, μαθαίνουν να αγαπούν τον πολιτισμό και την τέχνη, τη δημιουργία και τη συμμετοχή. Υπήρξε οργανωτικό μέλος των Γιορτών Παλιάς Πόλης αλλά από το 1978 τοποθετείται μέλος της οργανωτικής επιτροπής των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών.
Το συναντήσαμε και ως πρόεδρο στην Δημοτική Πινακοθήκη και ενεργό μέλος στο Κέντρο Πολιτισμού.
Άνθρωπος χαμηλών τόνων με ευγένεια ψυχής, καλοσύνη και αξιοπρέπεια.
Σε αποχαιρετούμε με θλίψη δάσκαλε Κρυωνά Σεργκενλίδη
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Μ.Ξ.


Ολίγα ιστορικά
Στην Αλεξανδρούπολη θα βρεθεί την Τρίτη η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου και θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς για την προετοιμασία των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21.
Μας δίνεται η ευκαιρία λοιπόν να πούμε λίγα λόγια γι’ αυτά τα εορταστικά που θα έρθουν.
Ένα από τα θετικά των 200 ετών του 1821 είναι να ξανασκεφθούμε τι σημαίνει «ενδιαφέρομαι για την πατρίδα μου».
Πατριώτης δεν είναι αυτός που θεωρεί εχθρό αυτόν που έχει άλλη άποψη. Ένας Έλληνας πρέπει να ξέρει πως η Επανάσταση ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου από τον Υψηλάντη στη Μολδοβλαχία κι όχι στις 25 Μαρτίου.
Άρα δεν πρέπει να οριοθετούμε την Επανάσταση στην Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα. Η Επανάσταση του ‘21 έγινε και από Έλληνες σε νησιά, Χαλκιδική, Θράκη, Κύπρο, Μολδοβλαχία.
Γ.Δ.


Το κόλπο
Να ξεκινήσουμε και να πούμε πως η περιοχή μας, ευτυχώς, δεν γνωρίζει μεγάλες πυρκαγιές για δύο λόγους. Τα μεν δάση είναι από οξιές και άλλα είδη που δεν καίγονται εύκολα αλλά και η υγρασία δεν εννοεί την εξάπλωση της φωτιάς και δεύτερο περιαστικά δεν υπάρχουν προθέσεις καταπατητών για οικοπεδοποίηση.
Πάμε τώρα στο κόλπο που πρόσφατα πληροφορήθηκα από φίλο της Νότιας Ελλάδας. Λοιπόν εκεί χρησιμοποιούνται ως λύση για οικοπεδοποίηση οι εξής «επιλογές».
Πρώτον, επιλέγουν για εμπρηστή έναν ηλικιωμένο άνθρωπο γύρω στα ογδόντα. Οι λόγοι προφανείς. Δεύτερον, κάποιον που θα ισχυριστεί ότι έκαμνε «εργασίες»  και από τις σπίθες ή το κάψιμο χόρτων, από αμέλειά του, η φωτιά έγινε πυρκαγιά.
Σε όλες τις περιπτώσεις οι δικαστές δείχνουν κατανόηση και οι εμπρηστές τη βγάζουν με ελαφρές ποινές.
Υπάρχουν βέβαια και εμπρηστές που δρουν βάση σχεδίου σε περιοχές δύσβατες. Αυτοί είναι μια άλλη κατηγορία, οι πλέον επικίνδυνοι.
-Αυτά τα κόλπα εν Ελλάδι, για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Ας τα έχουν υπόψιν τους οι συμπολίτες μας τώρα το καλοκαίρι που ήδη ξεκίνησαν οι φωτιές.
Γ.Δ.


Δήμος Ξάνθης είναι και η περιοχή Σταυρούπολης
Προφανώς και η περιοχή Σταυρούπολης και οι Οικισμοί αυτής έχουν ανάγκη από την φροντίδα του δήμου μας, όπως και άλλοι περιφερειακοί οικισμοί.
Θα λέγαμε δε περισσότερο αυτοί διότι έχουν χώρους ελεύθερους περισσότερους όπως και αυτοφυών φυτών σε σχέση με την πόλη.
Έτσι, είναι λογικό και αυτονόητο οι υπηρεσίες του δήμου κατά καιρούς να φροντίζουν, καθαρίζουν και συντηρούν τις περιοχές αυτές. Στις οποίες, ας μην το ξεχνάμε, ζουν ηλικιωμένοι άνθρωποι και όπου οι συνθήκες είναι δυσκολότερες απ’ ότι στην πόλη.
Ο δήμος νοείται ενιαίος. Σίγουρα η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων μένει στην πόλη όπου οι ανάγκες είναι επίσης μεγάλες και διαφορετικές.
Όμως το ενδιαφέρον για τους οικισμούς γύρω πρέπει επίσης να είναι υπαρκτό και συνεχές.
Γ.Δ.


Είχε 5.500 αρχαία νομίσματα!
Στη Δράμα λοιπόν, εντοπίστηκε και συνελήφθη άτομο το οποίο είχε στην κατοχή του 5.500 αρχαία νομίσματα διαφόρων περιόδων όπως και άλλα αρχαία αντικείμενα.
Λοιπόν, τον άνθρωπο αυτόν η Πολιτεία και το υπουργείο Πολιτισμού, θα πρέπει όχι να τον τιμωρήσει αλλά να τον βραβεύσει.
Μια ζωή μάζεψε τον θησαυρό αυτόν που τώρα τον πήρε έτοιμο το κράτος. Και μάλιστα, 5.500 νομίσματα, αριθμό που δεν έχει κανένα μουσείο.
Άρα ο άνθρωπος ενίσχυσε τις συλλογές των Μουσείων, τις εμπλούτισε. Δεν τις αφαίρεσε από αυτά. Έψαξε, αφιέρωσε χρόνο, ξόδεψε χρήματα για να αγοράσει αρκετά από αυτά, ζούσε με την αγωνία να μην του τα κλέψουν.
Όλα αυτά δείχνουν δουλειά, προσπάθεια, κόπο και αγωνία και στο τέλος τα «δίνει» και στο κράτος.
-Έπαινο χρειάζεται ο άνθρωπος όχι καταδίκη…
Γ.Δ.


Νοοτροπίες δημοτών
Είμαστε σαν κοινωνία σ’ αυτήν την φάση: Να ενδιαφερόμαστε μόνον για το σπίτι μας. το φροντίζουμε, το διατηρούμε καθαρό. Εκεί μόνο. Την φωλιά μας.
Το παραέξω είναι δουλειά άλλων.
Διαμαρτυρόμαστε προς τον δήμο.
-Κάντε κάτι. Κόψτε τα χόρτα, καθαρίστε τα χόρτα, ραντίστε, σκουπίστε, ποτίστε. Όλα να τα κάνει ο δήμος, ο άλλος. Όχι εμείς.
Εμείς τίποτε κι ας είναι έξω από την πόρτα μας στο πεζοδρόμιο ή παραπέρα.
Μόνο γκρινιάζουμε, μοιράζουμε ευθύνες, κάνουμε κριτική εύκολη εις βάρος των άλλων.
Ελάχιστοι, ασήμαντη μειοψηφία θα φροντίσει, θα καθαρίσει το πεζοδρόμιο, θα κόψει τα χόρτα, θα κάνει έστω κάτι που να δείχνει ενδιαφέρον.
-Άσχημες και αρνητικές νοοτροπίες δημοτών, δυστυχώς…
Γ.Δ.


Να ετοιμαστούμε!
Πρέπει να είναι έτοιμοι οι φορείς του τόπου μας, συνεργαζόμενοι στενά, να υποβάλουν τις δικές μας προτάσεις ως νομός, ως Θράκη.
Οι καιροί είναι κρίσιμοι, δεν θα μας περιμένουν αν εγκαίρως δεν ετοιμαστούμε, δεν οργανωθούμε.
Κι αυτό δεν είναι ένα απλό αίτημα προς αυτούς που έχουν τις ευθύνες του τόπου. Πρόκειται για προτάσεις του μέλλοντος των κατοίκων και του νομού, της Θράκης συνολικά.
Είμαστε μέσα στην περίοδο εκείνη που λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις, που διαμορφώνονται οικονομικές αποφάσεις που θα κρίνουν πολλά για αρκετά χρόνια.
Σ’ αυτές τις ώρες των σοβαρών αποφάσεων οι παράγοντες του τόπου όλοι μαζί οφείλουν να συνεργαστούν, να κινηθούν ομαδικά, να φτιάξουν τα πλάνα των προτάσεων-διεκδικήσεων.  Για το μέλλον του νομού και των κατοίκων.
Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία, η πρόκληση.
Αν χαθεί και δεν αξιοποιηθεί, η ζημιά θα είναι μεγάλη και ανεπανόρθωτη.
-Τώρα απαιτείται προετοιμασία και συνεργασία.
Γ.Δ.


Απώλεια
Η Ξάνθη, η Ξάνθη του Πολιτισμού και της προσφοράς, έχασε έναν εκφραστή της, ένα «εργάτη» της.
Έχασε ξαφνικά και σε ηλικία 73 χρόνων τον αγαπητό σε όλους Κρυωνά Σεργκενλίδη.
Ο Κρυωνάς, όπως τον γνώριζαν και φώναζαν οι φίλοι και γνωστοί, υπήρξε στην μακρόχρονη πορεία του στα δρώμενα του Πολιτισμού αλλά και της επαγγελματικής του δράσης, ένας ευγενικός άνθρωπος, χαμογελαστός, μειλίχιος, χαμηλών τόνων.
Δημιούργησε, γνώρισε την αναγνώριση και την καταξίωση από την κοινωνία της Ξάνθης, αγαπήθηκε και τιμήθηκε.
Το έργο του σημαντικό, δημιουργικό, ουσιαστικό και ως δάσκαλος.
Τον γνωρίσαμε, συζητήσαμε, συνεργαστήκαμε, μας ήταν μια φιλική και οικεία παρουσία.
Στην σύζυγό του και τα παιδιά του, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για την απώλειά του.
Τα έργα του σε γραφείο και σπίτι θα μας τον θυμίζουν πάντα.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αθλητικά Σχολεία Την επαναφορά του θεσμού των αθλητικών σχολείων, με την έναρξη λειτουργία…