Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μελέτες για τουριστική και ποιοτική αναβάθμιση στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος

Μελέτες για τουριστική και ποιοτική αναβάθμιση στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος

0

Εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ προϋπολογισμού 445.200 ευρώ. – Μελέτη για υδατοδρόμιο και συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης

 

Μελέτες για έργα στα αλιευτικά καταφύγια Φαναρίου και Μαρωνείας

 

 

Ένα καθοριστικό βήμα για την αναβάθμιση των υποδομών στο Λιμάνι του Λάγος αλλά και στα αλιευτικά καταφύγια Φαναρίου και Μαρώνειας που είναι στο πεδίο ευθύνης του προχώρησε το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων. Πριν ένα χρόνο η Διοίκηση του Ταμείου  υπέβαλε πρόταση για ένταξη μελετών και τώρα γνωστοποιήθηκε η ένταξή τους στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ του Υπουργείου Εσωτερικών, προϋπολογισμού 445.200,00 €. Να διευκρινίσουμε ότι το συγκεκομμένο πρόγραμμα δεν καταργήθηκε όπως το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ για τους ΟΤΑ και συνεχίζει να τρέχει και να χρηματοδοτεί μελέτες έργων υποδομών σε λιμάνια και αλιευτικά καταφύγια.

Μελέτες για έργα στο Λιμάνι του Πόρτο Λάγος – Ποια υποέργα της μελέτης για το λιμάνι του Λάγος

Όπως διευκρίνισε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κα Κωνσταντινιά Ζουρνατζίδου η πρώτη ένταξη που αφορά: « Σύνταξη Μελετών για την Αναβάθμιση Υποδομών του Λιμένα Πόρτο Λάγος», χωρίζεται σε 4 υποέργα που αφορούν περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά και διαχείρισης ποιότητας καθώς και τουριστικής αξιοποίησης. Συγκεκριμένα: 1) εκπόνηση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην οποία εντοπίζονται περιγράφονται και αξιολογούνται οι επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον η εφαρμογή του αναπτυξιακού προγράμματος.

2) Ανάπτυξη, εγκατάσταση, εφαρμογή, πιστοποίηση διαχείρισης ποιότητας κατά iso: 9001:2015 και συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης κατά iso:14.001:2015 Τα συστήματα αυτά αφορούν στην φορτοεκφόρτωση χύδην φορτίων με υπηρεσίες ελλιμενισμού πλοίων, υπηρεσίες πλοηγού, ναυτεργατών, καβοδετών, την εφαρμογή ολοκληρωμένου περιβαλλοντικού συστήματος διαχείρισης και άλλα.

3) Μελέτη ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίου. Όπως σημείωσε η κα Ζουρνατζίδου: «Πιστεύω ότι η λειτουργία υδατοδρομίου δημιουργεί μια αναπτυξιακή προοπτική αφού ενισχύεται ο τομέας τουρισμού με διοργάνωση εκδρομών, ταξιδιών περιήγηση στο Β. Αιγαίο,  στο Άγιο Όρος».

4) Μελέτης επισκευής κρηπιδωμάτων. Η μελέτη όπως εξηγεί η κα Ζουρνατζίδου αφορά  υποθαλάσσια αυτοψία κρηπίδων , προβλητών αν υπάρχουν υποσκαφές ή άλλα προβλήματα. Θα γίνει βυθομετρική αποτύπωση των κρηπίδων και γενικά τεχνικές μελέτες για την αποκατάσταση των προβλημάτων που θα εντοπιστούν από την ύφαλη αυτοψία.

Μελέτες για έργα στα αλιευτικά καταφύγια Φαναρίου και Μαρωνείας

Αναφορικά με τις μελέτες για τα αλιευτικά καταφύγια του Φαναρίου και της Μαρωνείας με την επωνυμία: «Σύνταξη Μελετών για την Αναβάθμιση Υποδομών του Αλιευτικού Καταφυγίου Φαναρίου» και  «Σύνταξη Μελετών για την Αναβάθμιση Υποδομών του Αλιευτικού Καταφυγίου Μαρωνείας», πρόκειται για μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την νομιμοποίηση των αλιευτικών καταφυγίων και μελέτη ανάπλασης της χερσαίας ζώνης των καταφυγίων.

Ευχαριστήριο Ζουρνατζίδου σε Σπύρο Τσιλιγγίρη  

«Επιδίωξη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων είναι μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω σημαντικών και απαραίτητων μελετών να προχωρήσουν άμεσα οι κατασκευές και οι συντηρήσεις των υποδομών ,οι οποίες θα αναβαθμίσουν τον Λιμένα Πόρτο Λάγος και τα Αλιευτικά Καταφύγια Φαναρίου και Μαρωνείας», επεσήμανε η κα Ζουρνατζίδου και απηύθυνε ένα δημόσιο «ευχαριστώ» στον βουλευτή Ξάνθης κ. Σπύρο Τσιλιγγίρη γιατί είναι αρωγός στην προσπάθεια του Λιμενικού Ταμείου να αναβαθμίσει τις υποδομές του λιμανιού του Λάγος και των αλιευτικών καταφυγίων και να τις προσδώσει προοπτικές με έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε αναζήτηση προγράμματος για να «αναστήσει» το ολυμπιακό «κουφάρι» ο δήμος Αβδήρων

Ρημάζει 20 χρόνια το  Κλειστό Γυμναστήριο-Γήπεδο των Αβδήρων Δήμαρχος Αβδήρων: «Τώρα που ξ…