Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ 12 εκ. ευρώ από το «Α. Τρίτσης» για την Δυτική είσοδο

12 εκ. ευρώ από το «Α. Τρίτσης» για την Δυτική είσοδο

0

Διεκδικεί ο δήμος Ξάνθης – Έγινε οριστική παραλαβή της μελέτης – Περιλαμβάνει οδοποιία 2,5 χιλιομέτρων με διπλές λωρίδες κυκλοφορίας,  5 κυκλικούς κόμβους και παράπλευρο οδικό δίκτυο

 

Νέο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων ύψους 1.800.000 ευρώ – 12+2 αίθουσες προκάτ για την προσχολική αγωγή

 

 

Ένα νέο σημαντικό έργο για την πόλη μας εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης. Πρόκειται για το έργο συνολικής ανάπλασης την δυτικής εισόδου και συγκεκριμένα το κομμάτι του δρόμου 2,5 χιλιομέτρων από την περιφερειακή οδό που καταλήγει στο τέρμα της 28ης Οκτωβρίου.

 Οριστική παραλαβή της μελέτης από τον δήμο – 12 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός του έργου

Να σημειώσουμε πως η μελέτη του έργου είχε ανατεθεί μέσω διαγωνισμού σε ιδιώτη από το 2014 και ήταν έτοιμη το 2018. Το ανακοίνωσε ο τότε δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος κατά την διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου στις 17/9/2018 εκφράζοντας μάλιστα τον προβληματισμό γιατί ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχονταν σε 13 εκ. ευρώ.  Σημείωσε δε πως επικοινώνησε με την Διαχειριστική Αρχή της περιφέρειας προκειμένου να διερευνήσει αν μπορεί να ενταχθεί σε χρηματοδότηση και πως του είπαν ότι είναι πολλά τα λεφτά και πως δεν διατίθενται τέτοια κονδύλια! Εξ’ ου και ο προβληματισμός του για το αν πρέπει τελικά να μειωθεί ο προϋπολογισμός.

Μετά δύο χρόνια, χθες Τρίτη έγινε η οριστική παραλαβή της μελέτης του έργου και εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα (1 Λευκό). Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 12 εκ. ευρώ.

Διπλές λωρίδες κυκλοφορίας,  5 κυκλικοί κόμβοι, παράπλευρο οδικό δίκτυο

Εισηγητής στην δια ζώσης αλλά κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής ήταν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Ζερενίδης, ο οποίος μιλώντας στο «Ε» περιέγραψε αδρομερώς τα γενικά τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου. Ειδικότερα ανέφερε πως η μελέτη περιλαμβάνει συνολική ανάπλαση 2,5 χιλιομέτρων με διπλές λωρίδες κυκλοφορίας με νησίδα, παράπλευρο οδικό δίκτυο για τις επιχειρήσεις. Επίσης σημείωσε πως δεν θα υπάρχουν φανάρια αλλά 5 κυκλικοί κόμβοι στις συμβολές των άλλων οδών με τις απαραίτητες φυτεύσεις εξωραϊσμού.: «Είναι μια σύγχρονη μελέτη ενός έργου που θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή που είναι πολύ σημαντική καθώς είναι η πρώτη εικόνα της πόλης μας για τον επισκέπτη της δυτικής εισόδου». Ο κ. Ζερενίδης διευκρίνισε πως η μελέτη που έχει παραληφθεί έχει ολοκληρωμένα όλα τα στάδια του έργου ήτοι: τοπογραφικά, τεχνικά, οδοποιίας , υδραυλική μελέτη και περιβαλλοντική. Ο κ. Ζερενίδης είπε ότι θα γίνει επίσημη παρουσίασής της σε χρόνο που θα επιλέξει ο δήμαρχος Ξάνθης.

Υπό ένταξη του έργου στο νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Σ’ ότι αφορά την διαδικασία που απομένει έως να αρχίσει η κατασκευή του έργου ο κ. Ζερενίδης σημείωσε πως απομένουν κάποιες απαλλοτριώσεις στην  περιοχή αλλά και η ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Όπως είναι γνωστό πρόκειται για το πρόγραμμα της τοπικής αυτοδιοίκησης προϋπολογισμού 2,5 δις ευρώ που έρχεται να αντικαταστήσει τον «Φιλόδημο». Προς το παρόν όπως διευκρίνισε και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στην πρόσφατη παρουσίαση του προγράμματος στην Θεσσαλονίκη έχουν ενταχθεί τα έργα – γέφυρες που δεν είχαν χρηματοδότηση στο Φιλόδημο  και σύντομα θα «τρέξει» η ένταξη νέων έργων που έχουν ώριμες μελέτες όπως το έργο της δυτικής εισόδου  – εξόδου της Ξάνθης.

Νέο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων ύψους 1.800.000 ευρώ

Σ’ ότι  αφορά τα άλλα θέματα που απασχόλησαν την Οικονομική επιτροπή και εγκρίθηκαν άλλα ομόφωνα άλλα κατά πλειοψηφία άξιο αναφοράς είναι η  έγκριση 2ου ΑΠΕ του έργου: «Συντήρηση οδών και κοινοχρήστων χώρων». Ειδικότερα ολοκληρώθηκε το προηγούμενο έργο ασφαλτοστρώσεων που κόστισε μαζί με τον ΦΠΑ περίπου 600.000 ευρώ και εγκρίθηκε το έργο για την περίοδο 2020 – 2021 με προϋπολογισμό 1.8000.000 ευρώ. Όπως ανέφερε ο  κ. Ζερενίδης μέσα σ’ ένα μήνα θα δημοσιευτεί η διακήρυξη δημοπράτησης.

12+2 αίθουσες προκάτ για την προσχολική αγωγή

Να σημειώσουμε πως ο αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης έδωσε διευκρινίσεις για το θέμα που δημιουργήθηκε από την παρέμβαση της δημοτικής συμβούλου της παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη» κας Αριάννα Παπαϊωάννου σχετικά με τις αίθουσες προκάτ για την προσχολική αγωγή. Ειδικότερα η κα Παπαϊωάννου υποστήριξε πως δεν δόθηκαν επαρκείς και πειστικές απαντήσεις στο ερώτημα γιατί στην εισήγηση του θέματος προβλεπόταν η τοποθέτηση δέκα βάσεων για κατασκευή προκάτ αιθουσών αντί για δώδεκα, που βάση των αριθμητικών δεδομένων εισηγήθηκε η διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επ’ αυτού ο κ. Φανουράκης διευκρίνισε πως οι δέκα εδαφόπλακες προχωρούν με διαγωνισμό, οι δύο στο Δροσερό θα κατασκευαστούν από το Δήμο. Τέλος από την Οικονομική Επιτροπή δόθηκε έγκριση και για άλλες 2 αίθουσες προκάτ συνολικά δηλαδή 14 αίθουσες θα λειτουργήσουν για την προσχολική αγωγή στον δήμο Ξάνθης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …