Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

0

 Τα μπρος-πίσω του Χάρη
Η άτιμη η Πολιτική. Σου δίνει ευκαιρίες. Τις άρπαξες, πας καλά, προκόβεις, ανεβαίνεις.
Δεν τις πρόλαβες, μένεις πίσω να τις κοιτάζεις που φεύγουν μακριά σου.
Μάλλον αυτό έπαθε ο αγαπητός κατά τα άλλα Χάρης Καστανίδης.
Φέρελπις, ικανός ρήτωρ, μορφωμένος και με ευκαιρίες που όπως φάνηκε δεν τις αξιοποίησε δημιουργικά.
Τώρα διαλαλεί ότι συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ παρότι βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και κινείται πότε μπρος, πότε πίσω.
Επέλεξε πρόσφατα το αντάρτικο αλλά με κίνδυνο να βρεθεί εκτός γηπέδου.
Η παρουσία του Γ.Παπανδρέου στην ίδια πλευρά, τον διέσωσε αλλά αυτή είναι και η τελευταία ευκαιρία του και δεν θα του φταίει ο Βενιζέλος…
Γ.Δ.


Ένα διαφορετικό πάρκινγκ
Ωραία και πρακτικά πράγματα φτιάχνει το Δασαρχείο Σταυρούπολης στην περιοχή Γαλάνης για τους επισκέπτες της περιοχής.
Επισκέπτες πολλούς, όλων των ηλικιών, που απολαμβάνουν τη φύση, τη δροσιά και την ομορφιά του Νέστου.
Και μια και όλη την μελέτη την έφτιαξε το δασαρχείο, και χρηματοδότησε η Περιφέρεια, τους δίνουμε μια ιδέα απλή και πρακτική για το βουνό.
Συγκεκριμένα, προτείνουμε να δημιουργηθεί χώρος πάρκινγκ στο Λειβαδίτη, στο σημείο που ξεκινούν οι περισσότεροι επισκέπτες την πορεία τους προς τον καταρράκτη.
Ένα μεγάλο πάρκινγκ για Ι.Χ. αυτοκίνητα και για δύο λεωφορεία είναι απαραίτητο να γίνει. Για να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες αλλά και οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων.
Γ.Δ.


“Ανήκομεν εις την…Ευρώπην..!”
Ποιόν μπορεί να αφήνουν αδιάφορο τα πεπραγμένα (τα προαναγγελθέντα και τετελεσμένα); Μα προ πάντων ποιόν δεν εξοργίζει η…γαλατική αβρότης της Ευρώπης (που και μεις είμαστε ένα καλοπαίδι της), η γνωστή και πριν εκατό χρόνια-βολική για τα συμφέροντά της-χλιαρότης έως ανυπαρξία..!
“Η Ευρώπη κοιμάται, η Δύση αυτοκτονεί…” Δανειζόμαστε τη φράση απ’ τον δισέγγονο της Πηνελόπης Δέλτα.
Κι αγανακτούμε;
Πού είναι η…”ενωμένη”;  Πού είναι η γροθιά της; Πού είναι το προφίλ της έστω; Πού είναι τα…golden έδρανα της Ευρωβουλής; Πού είναι η ανυπαρξία της εν τέλει;
Καιρό τώρα-πολύ πριν δρομολογηθεί το…σοβάντισμα(;) μιας τέχνης μοναδικής στον κόσμο, πολύ πριν καρατομηθεί ολάκερο ένα παγκόσμια μοναδικό πολιτιστικό έμβλημα-μια σκέψη αιωρείται:  Και πριν εκατό πάλι χρόνια μόνοι είμασταν, καμαρώνοντας και τότε για την-λογική και σοφή-ευπιστία και  υποτακτικότητά μας στις…σύμμαχες δυνάμεις. Μια άλλη λογική και μια σοφία φαίνεται πως και σήμερα σκανδαλωδώς εκλείπει απ’ τα προσόντα και τις ικανότητες κάποιων ηγετών, συμπεριλαμβανομένων κατ’ αρχήν των Ευρωπαίων και των Δυτικών. Διότι ας μην ξεχνάμε …“Ανήκομεν εις την Δύσιν” (μετά από μια πρώτη αίτηση στις 12 Ιουνίου του 1975). “Ανήκομεν εις την…Ευρώπην”…
Τί τα κλωθογυρνάτε πια κενόδοξα και φιλάρεσκα..;
Τί τα μασάτε μπροστά στις ιερόσυλες διαθέσεις; Εσκεμμένα κι από τακτική εθελοτυφλείτε…!
Αφήστε τον πολιτισμό να φωτίζει τα σκοτάδια.
Αφήστε τον κοσμάκη να χαίρεται το φως, το χρώμα της θάλασσας και τ’ ουρανού..!!!
Και δεν σας ζητάει τίποτε άλλο, παρά μονάχα επιτακτικά πια να παραμερίσετε. Μη σκιάζετε διαρκώς  το μέγιστο το ιερό δώρο της ζωής-όπου γης- του καθενός, στο οποίο στο κάτω κάτω ΟΥΔΕΜΙΑ συμμετοχή  και  δικαιοδοσία έχετε…
Χρύσα Μπαΐρα


Επαιτεία
Το φαινόμενο είναι απαράδεκτο και θα πρέπει να περιοριστεί με κάθε τρόπο. Για την επαιτεία ο λόγος η οποία στην πόλη μας έχει καταντήσει ενοχλητική, προσβλητική και ντροπιαστική.
Μάλιστα το φαινόμενο της επαιτείας είναι σε έξαρση το καλοκαίρι και κυρίως στο κέντρο της πόλης.
Συμπολίτες μας έχουν καταγγείλει με αγανάκτηση το απαράδεκτο φαινόμενο να κάθονται στα αναψυκτήρια και να τους επισκέπτονται με φορτικό μάλιστα τρόπο διάφοροι επαίτες κάθε ηλικίας και φύλου!
Το φαινόμενο αυτό πέρα που ως γεγονός ντροπιάζει την πόλη και τους κατοίκους, είναι προσβλητικό και ως τέτοιο θα πρέπει να σταματήσει με κάθε τρόπο.
Οι Ξανθιώτες διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση αυτή, για την εικόνα πόλης της ανατολής με τους καθήμενους επαίτες στην 28ης Οκτωβρίου αλλά και τους περιφερόμενους από τραπέζι σε τραπέζι.
Η αστυνομία, ο δήμος, οι καταστηματάρχες έχουν υποχρέωση να απομακρύνουν αυτούς τους ανθρώπους. Η πόλη ανήκει στους Ξανθιώτες, όχι στους κάθε λογής επαίτες.
Γ.Δ.


Μείωση της παραοικονομίας
Η Επιτροπή Σοφών Πισσαρίδη ανάμεσα στις προτάσεις που υπέβαλε προς την κυβέρνηση, αναφέρει και την ανάγκη «μείωσης της παραοικονομίας».
Διαβάζοντας την πρόταση, χαμογέλασα. Γιατί σκέφτηκα, πως ναι, σοφοί οι άνθρωποι, αλλά αγνοούν ότι η παραοικονομία στην χώρα μας ανθεί και στηρίζει χιλιάδες νοικοκυριά;
Δεν θα αναλύσω το ρόλο και αποστολή της παραοικονομίας στην χώρα μας, αυτό το γνωρίζουν οι κυβερνήσεις μεν αλλά δεν κάνουν και τίποτε για να την μειώσουν ή εξαφανίσουν δε.
Γι’ αυτό, όλα τα υπόλοιπα ή τα περισσότερα των μέτρων μπορούν να πετύχουν. Αυτό με την παραοικονομία δεν θα πετύχει.
Κι αυτό, διότι με την ανοχή όλων των κυβερνήσεων γίνεται όλο αυτό το δούναι και λαβείν…
Γ.Δ.


Άλυτο πρόβλημα δεν υπάρχει
Ο τίτλος είναι ακριβής. Όντως, άλυτο πρόβλημα στη ζωή, στην πολιτική, δεν υπάρχει.
Όσα προβλήματα στην πολιτική δεν λύνονται οφείλονται στους πολιτικούς που δεν θέλουν, για διάφορους λόγους να λυθούν.
Δεν θα επικαλεστώ τη ρήση του Μεγάλου Αλεξάνδρου «ό,τι δεν λύνεται, κόβεται».
Απλά θα επισημάνω πως εσκεμμένα δικαιολογούν οι πολιτικοί την άρνησή τους να δοθεί λύση σε κάποιο θέμα, μεγεθύνοντας το πρόβλημα και ονομάζοντάς το άλυτο.
Το είπαμε: Άλυτα προβλήματα δεν υπάρχουν. Απλά έχουν κάποιοι λόγους να μην επιθυμούν να δοθεί λύση.
Γ.Δ.


Τροπολογία μεν, διευκρινήσεις δε
Εντάξει η τροπολογία που κατατέθηκε για τη λύση των οφειλών της επιδότησης εργασίας 12% προς τις επιχειρήσεις της ΑΜΘ είναι ένα θετικό βήμα.
Η επιλογή να γίνει συμψηφισμός του ποσού που έχει λαμβάνειν η κάθε επιχείρηση με ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις αυτής, είναι μία λύση. Αυτή βέβαια κυρίως βοηθάει τις βιομηχανίες.
Για τις βιοτεχνίες τα πράγματα είναι διαφορετικά, γι’ αυτό και θα χρειαστούν διευκρινήσεις. Όμως δεν είναι μόνον αυτό. Είναι και μια σειρά άλλων περιπτώσεων που θα πρέπει επίσης ν’ αντιμετωπιστούν και διευκρινιστούν. Κι αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα, χωρίς χρονικές καθυστερήσεις.
Ένα μέτρο για να είναι αποτελεσματικό θα πρέπει να είναι απλό στην εφαρμογή του και σύντομο στην υλοποίησή του.
Τα Επιμελητήρια που ασχολήθηκαν με το θέμα οφείλουν να κάνουν τις διευκρινήσεις αυτές.
Γ.Δ.


Να μη πληρώσουν αυτοί που δεν φταίνε
Διάχυτη είναι η θλίψη στην ελληνική κοινωνία για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τον μεγαλομανή Ερντογάν, που υλοποιεί τώρα το όνειρό του να πάρει τη θέση του Κεμάλ Ατατούρκ στην εθνική συνείδηση των Τούρκων, εκριζώνοντας την κληρονομιά του κοσμικού κράτους που αυτός έχει αφήσει. Παράλληλα κάνει ένα μεγάλο βήμα για τη μετατροπή της Κωνσταντινούπολης σε νέο θρησκευτικό κέντρο του μουσουλμανικού κόσμου, στη θέση της Μέκκας, ενώ με την περιφρόνηση που δείχνει στη Δύση και τα σύμβολά της, προσπαθεί να αναδειχθεί στον νέο ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου.
Εμάς τους Έλληνες μπορεί να μας πονάει ιδιαίτερα η απόφαση αυτή, ωστόσο δεν θα πρέπει να αφήσουμε την οργή μας να βρει εκτόνωση σε αντίποινα, και ειδικότερα απέναντι σ’ αυτούς που δε φταίνε. Διαβάσαμε να διακινούνται διαδικτιακώς διάφορες προτάσεις αντεκδίκησης (όπως μποϊκοτάζ τουρκικών προϊόντων, περιορισμό των τζαμιών στη Θράκη), με πολλές από αυτές να εστιάζονται και κατά του Τουρκικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη, που είναι και σύμβολο του Κεμαλισμού και του κοσμικού κράτους της Τουρκίας. Θα ήταν ωστόσο παράδοξο να θέλουμε να πλήξουμε τον Ερντογάν, στρεφόμενοι εναντίον των κεμαλιστών, αυτών που κυρίως ασφυκτιούν και αντιδρούν στο ισλαμικό κράτος που θέλει να φτιάξει ο Ερντογάν…
Η κυβέρνηση, με τις πρώτες κινήσεις της, δείχνει ότι κινείται ψύχραιμα με στόχο να αναδείξει το ζήτημα ως διεθνές, μεταξύ της Τουρκίας και του πολιτισμένου κόσμου κι όχι ως διμερές ζήτημα.  Ψυχραιμία παρά τη θλίψη μας πρέπει να επιδείξουμε όλοι. Και κυρίως εμείς οι θρακιώτες…
Κ.Γ.


Η πιο ασφαλής περιοχή από κορωνοϊό σε λίγο η Ξάνθη
Διόλου δεν ανησυχούν στον ΕΟΔΥ τα 6 κρούσματα της Δευτέρας. Κι αυτό γιατί είναι τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης σε θετικά κρούσματα. Αυτό που τους ανησυχεί είναι μήπως «σκάσουν» νέα κρούσματα από άγνωστη αιτία που είναι δύσκολη η ιχνηλάτησή τους. Και τέτοια δε έχουμε. Μάλιστα ο ΕΟΔΥ και οι αρχές αισιοδοξούν ότι σύντομα η Ξάνθη θα είναι η πιο ασφαλής περιοχή στην Ελλάδα. Τώρα που φουντώνουν σε άλλες περιοχές εμείς θα έχουμε καθαρίσει..
Αρκεί βέβαια να μην έχουμε νέο κύμα από το Κουρμπάν Μπαϊράμ που πλησιάζει.
Ας ελπίσουμε ότι οι συμπολίτες μας οι μουσουλμάνοι δεν επαναλάβουν τα λάθη του Σεκέρ Μπαϊράμ.
Κι όλοι οι υπόλοιποι βέβαια ας μην επαναλάβουμε τα λάθη που μας κράτησαν έως τώρα με αυστηρά μέτρα.
Και τώρα που αρχίζουν και τα τεστ αντισωμάτων θα έχουμε μια καθαρή εικόνα για το ποσοστό ανοσίας στο νομό μας που σαφώς θα είναι υψηλότερο από άλλες περιοχές οπότε θα «Μένουμε ασφαλείς»
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Απίθανοι υποψήφιοι Ευρωεκλογές εν όψει γενικώς και τα κόμματα και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι…